Primus 45

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145784 από koskoz
Απαντήθηκε από koskoz στο θέμα Primus 45
Θα ανεβάσω σύντομα μια φωτογραφία φίλε Καλογιάννη, μάλλον το Σαββατοκύριακο που θα καθαρίσω. Πάντως είναι απλώς ένας μικρός σιδερένιος τρίποδας,λίγο πιο ψηλός από το τελάρο που χρησιμοποιούμε στο πέλετ, που πατάει πάνω στο, πώς να το πώ, πάνω στη βάση με τις τρύπες για τον αέρα. Το ότι είναι ψηλό βολεύει γιατί αποτρέπει το στούμπωμα αφήνοντας να μεγαλώσει η τούμπα με τη στάχτη ελεύθερα, χωρίς να βρίσκει τη σχάρα από πάνω, αλλά από την άλλη, μειώνει τον ελεύθερο χώρο για τα ξύλα. Και το λέω αυτό γιατί, παρόλο που το σωστό είναι να τροφοδοτεί κάποιος με ξύλα συχνά κι από λίγο, είμαι τεμπέλης και θέλω να πηγαίνω 4-5 φορές μόνο το 24ωρο για την τροφοδότηση των ξύλων, συνεπώς, όταν πάω, γεμίζω όλο τον ελεύθερο χώρο. Γι΄ αυτό και ανέβασα το ποσοστό του αέρα αντί να το κατεβάσω, γιατί δε φτάνει αλλιώς (και για το πέλετ και για το ξύλο), τα ξύλα μαύριζαν στην αρχή. Όσο για την υπερθέρμανση και για τη σπατάλη θερμότητας από την καμινάδα, προσπάθησα να το αντιμετωπίσω με τον τρόπο που περιέγραψα στην προηγούμενη αναφορά μου (με το 2ο αισθητήριο θ και τον υδροστάτη). Μακάρι να υπήρχε και τρόπος να κάναμε διαχείριση υψηλών καυσαερίων (κρυφό μενού) στη θερμοκρασία που αποφασίζαμε εμείς, και γενικότερα, να ήταν ανοικτό το πρόγραμμα της πλακέτας και ελεύθερα παραμετροποιήσιμο, όπως σε άλλους πιο εξελιγμένους πελετολέβητες, γιατί τότε θα το προσάρμοζε ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του. Πάντως η δευτερογενής παροχή αέρα σε πιο ψηλό σημείο άκούγεται ενδιαφέρουσα, είχε συζητηθεί και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο θέμα του φόρουμ και δε νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Ίσως το καλοκαίρι, αν βολέψει να το προσπαθήσω, με κανένα χάλκινο ευλύγιστο σωληνάκι από τον ίδιο φυσητήρα ίσως. Η ιδέα με τα πυρότουβλα νομίζω ότι είναι πολύ εύκολη δοκιμή στο να πραγματοποιηθεί (τρίποδας, σχάρα ξύλων, τούβλα), οπότε θα δείξει κατευθείαν και το αποτέλεσμα. Μήπως τα πυρότουβλα θα παίρνουν πολύ χρόνο για να πυρώσουν, δημιουργώντας τελικά φράγμα θερμότητας ανάμεσα στα τούμπα και την εστία; Αλλά κάπου θα έχεις δει κάτι ανάλογο, ίσως σε τζάκι, για να οδηγηθείς σ΄ αυτήν την ιδέα. Ίσως μια διάταξη τούβλων κυλινδρική που στο κέντρο (τρύπια) θα επιτρέπει και τη φλόγα να κατευθύνεται και ελεύθερα προς τα πάνω θα βόλευε επίσης. Τα λέμε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145796 από Καλογιάννης
Απαντήθηκε από Καλογιάννης στο θέμα Primus 45
Έτσι όπως το λες το σκέφτομαι και εγώ, δηλαδή φτάνουν μέχρι ένα ύψος, μετά η φλόγα πρέπει να ελευθερώνεται για να αποδίδει τη θερμότητα της. Γενικά το ξύλο για να καεί καλά απαιτεί όσο το δυνατόν πιο υψηλή θερμοκρασία και περίσσεια αέρα. Το πρόβλημα είναι πως έτσι δε προλαβαίνεις να ανακτήσεις την παραγόμενη θερμότητα και να την αξιοποιήσεις/αποθηκεύσεις. Υπάρχει ένας τύπος τζακιού, που τα συναντάς με διάφορα ονόματα, russian fireplace, masonry heater, kachelofen, swedish masonry heater, κτλ. Η αρχή λειτουργίας τους είναι η εξής: Είναι κατασκευασμένα από στρώσεις υλικών, όλες πυράντοχες κεραμικές και η διαδρομή των καυσαερίων δεν είναι η τυπική που ανεβαίνει και φεύγει απευθείας από την καμινάδα, αντιθέτως η διαδρομή είναι πάνω κάτω μέσα από πυράντοχα δομικά υλικά ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποθηκεύεται η θερμότητά τους στα δομικά υλικά. Ουσιαστικά χτίζεται ένα τεράστιο τζάκι, ιδανικά στο κέντρο του σπιτιού και όχι σε επαφή με εξωτερικούς τοίχους που παίζει το ρόλο ενός τεράστιου θερμαντικού σώματος αλλά και αποθήκης θερμότητας. Η θερμότητα αποδίδεται σιγά σιγά στο χώρο. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι πως μπορείς και επιβάλλεται να τα κάψεις πολύ δυνατά για λίγο. Δηλαδή τα τροφοδοτείς με ξύλα, πολλές φορές και μικρά ξύλα, που στόχος είναι να τα κάψεις με πολύ έντονη φλόγα ώστε η καύση να είναι πλήρης. Μάλιστα για να διασφαλιστεί η πολύ μεγάλη θερμοκρασία μέσα στην εστία, ελαχιστοποιείται η τζαμένια πρόσοψη. Ο σωστός σχεδιασμός της διαδρομής των καυσαερίων πριν αποδοθούν στην ατμόσφαιρα διασφαλίζει πως ανακτάται όλη η θερμότητα. Η απόδοσή τους μπορεί να αγγίξει το 95%. Φυσικά έχουν και δευτερογενή καύση. Ένα κάψιμο τη μέρα αρκεί για να κρατά ζεστό ένα σπίτι, ανάλογα πάντα με το κρύο, μόνωση, τετραγωνικά κτλ. Είναι και πανέμορφα.

Μερικά λινκς για όσους ενδιαφέρονται:

www.google.gr/search?q=russian+fireplace...N_vgYgH&ved=0CB4QsAQ

www.google.gr/search?q=kachelofen&espv=2...vqICgDg&ved=0CB4QsAQ

www.kachelofenverband.com/

Και μερικά λινκς βίντεο:





Τέλος όσον αφορά στη σημασία της δευτερογενούς καύσης δίνω τα παρακάτω βίντεο. Εγώ σκεφτόμουν κατά πόσο θα μπορούσε να προσαρμοστεί μία βάση που να καλύπτει μέρος των οπών εισαγωγής του πρωτογενούς αέρα του καυστήρα μας και μέσω ενός ακροφυσίου με πολλαπλές οπές να διοχετεύαμε αυτόν τον αέρα στο πάνω μέρος της φλόγας. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε τη διαφορά που κάνει η δευτερογενής καύσης. Αυτό το ενσωματώνω εδώ. Ζητώ συγνώμη για κάποια μακροσκελή πόστ ειδικά αφού ίσως βγαίνουν και λίγο off topic, νομίζω πως αξίζουν όμως για αυτούς που το ψάχνουν παραπάνω.






Πάντως φίλε koskoz, έτσι όπως μου τα λες, θες οπωσδήποτε δοχείο αδράνειας, θα σε βοηθήσει αρκετά, αυξάνοντας απόδοση και μειώνοντας γεμίσματα.
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Καλογιάννης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145974 από koskoz
Απαντήθηκε από koskoz στο θέμα Primus 45
Καλησπέρα και πάλι από Κοζάνη! Το κρύο τσουχτερό, ευτυχώς ο Primus μας βγάζει ασπροπρόσωπους. Συνεχίζω να τον δουλεύω με τον δικό μου τρόπο, εδώ και δέκα μέρες, τροφοδοτώντας πέλετ και βάζοντας και ξύλα ταυτόχρονα. Το πέλετ συμπληρωματικά, το ξύλο κατά κύριο λόγο. Ανέβασα και λίγες φωτογραφίες:
στην πρώτη φαίνεται η σχάρα ξύλων που στηρίζεται πάνω στον τρίποδα που δε φαίνεται από κάτω, την ώρα που έχουν καεί όλα τα ξύλα και τη φλόγα τη συντηρεί μόνο το πέλετ. Στην επόμενη φαίνεται και ο τρίποδας στη θέση του, έχοντας αφαιρέσει τη σχάρα και καθαρίσει τη στάχτη. Χωρίς να καθαρίσω είναι όπως στην τελευταία φωτογραφία. Δε θάλεγα ότι είδα καμιά βελτίωση σε οτιδήποτε, πχ οικονομία στα καύσιμα, αύξηση θερμικού φορτίου, καλύτερη καύση κλπ, ευτυχώς πάντως δεν παρατήρησα και το αντίθετο, τουλάχιστο δεν είδα κάτι οφθαλμοφανές. Αυτό που κέρδισα πάντως είναι η ευκολία. Βάζω ξύλα πριν φύγω για τη δουλειά και ενώ με τα τελευταία κρύα, θα μου έσβηνε ο λέβητας μέχρι να γυρίσω, γιατί θα καίγονταν όλα τα ξύλα, ακόμη και με χαμηλωμένο θερμοστάτη, τώρα, δε σβήνει ποτέ, απλά κρεμάει λίγο, λόγω των χαμηλών ρυθμίσεων του πέλετ. Το βράδυ, πριν κοιμηθώ, μερικές φορές πλέον, βαριέμαι και δεν βγαίνω έξω στο κρύο για να τροφοδοτήσω τον λέβητα με ξύλα, κάτι ανήκουστο για πιο παλιά. Εννοείται, βεβαίως, ότι δε θα χρησιμοποιούσα καθόλου ξύλα, αν έβγαινα οικονομικά καίγοντας απλώς και μόνο πέλετ (για 200 τμ με κακή μόνωση), έχοντας και ευκολία αλλά και λιγότερο καθάρισμα.
Σήμερα πρόσθεσα και έναν χρονοδιακόπτη: μόλις επισκεφτώ τον λέβητα και τον γεμίσω με ξύλα πατάω τον χρονοδιακόπτη και για δυο ώρες κόβει το τάισμα του πέλετ, ενώ μετά δουλεύει όπως το έχω περιγράψει στα προηγούμενα post.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145975 από koskoz
Απαντήθηκε από koskoz στο θέμα Primus 45
Δεν κατάφερα τελικά να ανεβάσω τις φωτογραφίες. Το add file δεν κάνει τίποτε. Τελος πάντων,μη σας ζαλίζω, καλές καύσεις, καληνύχτα σε όλους! Κώστας από Κοζάνη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145985 από ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ
Απαντήθηκε από ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ στο θέμα Primus 45
Καλημέρα.Εδώ και λίγες μέρες παρατηρώ μια απαίσια μυρωδιά στο λεβητοστάσιο μου(καίω πυρηνόξυλο) τελικά σήμερα το πρωί διαπίστωσα ότι μου βγάζει καπνό από το σιλό :( .Ξέρω χρειάζεται λύσιμο ο κοχλίας και τοποθέτηση σιλικόνης υψηλών θερμοκρασιών.Αν το αφήσω έτσι για κάτι μέρες λέτε να έχω προβλημα;;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #146008 από electron
Απαντήθηκε από electron στο θέμα Primus 45
@koskoz δες εδω: Πώς ανεβάζουμε φωτογραφίες
@ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ αν και με το πηρηνοξυλο βγανει καπνος απο το σιλο τοτε εχεις μεγαλο ανοιγμα και περνάει πολύς αερας και ειναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να σου παρει φωτια το σιλο και δεν το θέλεις κατι τέτοιο..Για λογους ασφάλειας πρεπει να σταματήσεις τον λεβητα άμεσα και να βαλεις σιλικόνη υψηλών θερμ/σιων στα γνωστα σημεια


"Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα..."
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"κάτοχος Mavil Primus 25"

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.234 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ