Έναυση πυρολυτικού λέβητα - καλή λειτουργία

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95974 από lefteris
Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι η τεχνολογία της πλειονότητας των λέβητων βιοκαυσίμων είναι υποδεέστερη αυτών του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.

Απόρροια των παραπάνω και σε συνδυασμό με την μη ελεγχόμενη καύση, την εκμετάλλευση των ήδη υπαρχουσών υποδομών στις οικίες, την ελλιπή ενημέρωση – γνώση από τους εγκαταστάτες – χρήστες και την ποιότητα της καύσιμης ύλης, συνηγορούν μαζί και με άλλους γνωστούς και μη λόγους στο να είναι ατελής η καύση, και να εμφανίζονται φαινόμενα νεφελώδους κάπνας σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Μη εξαιρώντας τον γράφοντα, δεν σας κρύβω ότι παρά τα γραφόμενα για την ποιότητα καύσης σε πυρολυτικούς λέβητες, εγκαθιστώντας αντίστοιχη εγκατάσταση δεν ήταν λίγες οι φορές που νόμιζα ότι κύριος υπαίτιος είμαι και εγώ για την ορατή μορφή μόλυνσης στην περιοχή…αναθεματίζοντας την ώρα και τη στιγμή της επιλογής…και πολλά άλλα που θα απέτρεπαν τους περισσότερους από αντίστοιχη επιλογή και δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν εκτενέστερα.

Έτσι λοιπόν και δίχως να υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο χρήσης, αλλά πειραματιζόμενος την κάθε φορά προσπάθησα και εγώ να βελτιώσω την καύση καταγράφοντας μερικές επισημάνσεις.

- Ξεκινώντας λοιπόν εντόπισα πως πρέπει απαραίτητα να υπάρχει μικρή ποσότητα καύσιμης ύλης στο αρχικό στάδιο έναυσης ώστε να βοηθήσει σιγά-σιγά η αύξηση της θερμοκρασίας καυσαερίων στον ελκυσμό και να αποφευχθεί η πολλή κάπνα στα πρώτα στάδια της λειτουργίας.

- Για το άναμμα φωτιάς με προσάναμμα – ξερόκλαδα και εφόσον δεν έχουν απομείνει άλλα κάρβουνα στον άνω θάλαμο, είναι καλύτερα να μένει ανοιχτή η πόρτα του κάτω θαλάμου, για να παρέχεται αέρας για την καύση, εωσότου πιάσει φωτιά ή ανέβει κατά μερικούς βαθμούς η θερμοκρασία των νερών του λέβητα.

- Αυτό που είναι αυτονόητο και δεν εφαρμόζεται στα περισσότερα λεβητοστάσια είναι η ύπαρξη θερμομέτρου καυσαερίων στην καμινάδα μετά την έξοδο του λέβητα. Η θερμοκρασία των εξερχόμενων καυσαερίων θα αυξηθεί πολύ πριν αυτή των νερών του λέβητα, με μικρότερη υστέρηση. Μας δίνει έτσι τη δυνατότητα να βλέπουμε αν έχει και πόση ένταση η φλόγα, δίχως να ανοίγουμε τις θύρες και να ντουμανιάζει ο τόπος από αιθάλη και να φωνάζει ο/η σύζυγος για την μυρωδιά των ρούχων. Από δικές μου δοκιμές παρατήρησα πως αύξηση της θερμοκρασίας καυσαερίων πάνω από τους 100ο C σημαίνει :

α. Ότι η φωτιά έχει ΄΄πιάσει΄΄.

β. Κλείνοντας το ντάμπερ δεν θα ντουμανιάσει ο τόπος και σε 1-1,5΄ θα εξαφανιστεί η ορατή μορφή καυσαερίων από την έξοδο της καμινάδας και η πυρόλυση θα συνεχίσει απρόσκοπτα.

- Σημαντικό εξίσου να παραμείνει στο πάνω μέρος του μπέκ σχετικά ελεύθερο ώστε ο διοχετευόμενος αέρας να μην παγιδεύεται στον άνω θάλαμο, γεγονός που θα κόψει την φλόγα και θα συνηγορήσει σε ατελή καύση. Θέλει λοιπόν προσοχή να μην πέσει κανένα κούτσουρο και φράξει το μπέκ γιατί μέχρι να καεί θα συναγωνιστούμε την χαλυβουργική ή οποιαδήποτε άλλη βαριά βιομηχανία. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρησιμοποιώ ένα μικρότερο κλαδί κάθετα στο μπέκ ώστε να αποτρέψει τη πτώση κάποιου ξύλου και τη φραγή του μπέκ, και μετά από πάνω τοποθετώ το προσάναμμα και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα κούτσουρα.

- Στους περισσοτέρους λέβητες πυρόλυσης είναι δε σημαντικό αφού ξαναγεμίζουμε με ξύλα το θάλαμο καύσης να θέσουμε τον ανεμιστήρα σε λειτουργία με υψηλές στροφές εωσότου πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια τον περιορίζουμε είτε χειροκίνητα είτε μειώνοντας την επιθυμητή θερμοκρασία. Εδώ να πω πως ακόμη και αν ο controller είναι ψηφιακός και να μην υπάρχει ροοστάτης για τον ανεμιστήρα – μεταβάλλοντας την επιθυμητή θερμοκρασία προς τα άνω, αυξάνεται ο παρερχόμενος όγκος του αέρα στο θάλαμο καύσης μέχρι να επιτευχθεί η θερμοκρασία των νερών του λέβητα. Έτσι λοιπόν ξεγελώντας τον κατά κάποιο τρόπο, κάνει καλύτερη καύση.

Εν κατακλείδι, η χρονιά ολοκληρώνεται και ο απολογισμός έδειξε πως αυτοί που έχουν το μικρόβιο και θέλουν να ζεσταθούν και οικονομικά και με ασφάλεια, θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να βελτιώσουν τα υπάρχοντα μέσα θέρμανσης, όχι μόνο υλικά ( αγοράζοντας νέο - συμπληρωματικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό) αλλά κυρίως στο να κατανοήσουν την ήδη υπάρχουσα εγκατάστασή τους - τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες αυτής, το πώς θα συμπεριφερθεί σε διάφορες συνθήκες – καταστάσεις και το πώς θα δουλέψει καλύτερα για εμάς.

Και είναι σίγουρο ότι θα είναι ικανοποιημένοι… :)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet, PRIMUS 45

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.052 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ