Τρόπος υπολογισμού του μεγέθους λέβητα

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #6 από jnet
Ένα από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να βρούμε πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση μας. Ένας σχετικά ασφαλής θεωρώ ότι είναι χρησιμοποιώντας την πληροφορία για το πόσο κάψαμε την προηγούμενη χρόνια. Αλλά ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν. ;)

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 5 Μήνες πριν #13 από egglezos
Σωστά. Με μικρές αποκλίσεις που προκύπτουν από υπερδιαστασολογημένους λέβητες πετρελαίου, ασυντήρητους, κακό πετρέλαιο, κτλ.

Για παράδειγμα, άν καίμε 3000 λίτρα πετρέλαιο τον χρόνο, με Μ.Ο. 6μηνη λειτουργία, 30 ημέρες ανά μήνα και 8ωρη λειτουργία (σύμφωνα με την βιβλιογραφία για τον Μ.Ο ημερήσιας λειτουργίας ενός σωστά ταιριασμένου λέβητα πετρελαίου), με 8500 kcal/lt απόδοση πετρελαίου, έχουμε:

3000 χ 8500 = 25.500.000 / 6 / 30 / 8 = 17.708 kcal/h, δηλαδή 20,6 KW.

Αν δεν έχουμε πρότερη κατανάλωση πετρελαίου, τότε μόνο μελέτη από μηχανολόγο!

It would be possible to describe everything scientifically, but it would make no sense; it would be without meaning, as if you described a Beethoven symphony as a variation of wave pressure. - Albert Einstein
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Pri

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #218 από Thodoris
Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο topic. Το θέμα είναι και κατά πόσο παίζουν ρόλο στον τρόπο υπολογισμού του μεγέθους του λέβητα τα τετραγωνικά η μόνωση αλλά και η απόδοση των θερμαντικών σωμάτων ενός σπιτιού. Ο λόγος για τον οποίο προσωπικά δεν έχω αλλάξει ακόμη σε λέβητα πέλλετ είναι αυτός. Μου έχουν προτείνει λέβητες από 25 - 46 kw διαφόρων εταιρειών και δεν ξέρω τι να επιλέξω. Καίω τα τελευταία 5 χρόνια 4000 λιτρα πετρέλαιο/έτος με λέβητα 70kw.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #222 από Τάκης

Thodoris έγραψε: Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο topic. Το θέμα είναι και κατά πόσο παίζουν ρόλο στον τρόπο υπολογισμού του μεγέθους του λέβητα τα τετραγωνικά η μόνωση αλλά και η απόδοση των θερμαντικών σωμάτων ενός σπιτιού. Ο λόγος για τον οποίο προσωπικά δεν έχω αλλάξει ακόμη σε λέβητα πέλλετ είναι αυτός. Μου έχουν προτείνει λέβητες από 25 - 46 kw διαφόρων εταιρειών και δεν ξέρω τι να επιλέξω. Καίω τα τελευταία 5 χρόνια 4000 λιτρα πετρέλαιο/έτος με λέβητα 70kw.

Αν ο λέβητάς σου είναι 70 kw, τον είχε προτείνει μηχανολόγος και από την εγκατάσταση δεν υπήρξαν μετατροπές στο σπίτι, τότε αυτά είναι τα KW που χρειάζεσαι. Άλλως πας σε έναν μηχανολόγο και σου βγάζει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Για τον κόσμο του κεφαλαίου είμαστε όλοι ξένοι.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #224 από sta1
Βρήκα το ποστ του Βαγγέλη που είναι πολύ κατατοπιστικό και το παραθέτω εδώ.


Λοιπόν για να ξεκαθαρίσει το θέμα όσον αφορά τις αποδόσεις κάθε λέβητα και των θερμίδων που χρειάζονται για την θέρμανση ενός χώρου παρουσιάζω εδώ το παρακάτω παράδειγμα.

Σε προηγούμενα μηνύματα μιλήσαμε για έναν πρόχειρο τύπο υπολογισμού των θερμίδων που απαιτούνται για την θέρμανση.
Ο τύπος αυτός στην ουσία παίρνει τα κυβικά μέτρα του χώρου και τα πολλαπλασιάζει με έναν συντελεστή ο οποίος κυμαίνεται από 30 μέχρι 120

Αντιγράφω από το παράδειγμα του μηχανικού της παρέας μας :
Συντελεστή 30 θα βάλουμε σε μία οικία με εξαιρετική μόνωση με πολύ καλά κουφώματα αλουμινένια με θερμοδιακοπή ή ακόμα καλύτερα συνθετικά + διπλό τζάμι με αέριο αργό εσωτερικά με ειδική επίστρωση και νότιο προσανατολισμό και σε περιοχές με μικρή διαφορά θερμοκρασίας μέσα – έξω δηλαδή σε νότιες περιοχές με σχετικά υψηλή μέση θερμοκρασία.
Συντελεστή 120 σε οικίες χωρίς μόνωση με βόρειο προσανατολισμό, χάλια συρόμενα κουφώματα με μονό τζάμι, και σε κρύες περιοχές.

Και τα δύο παραδείγματα τα θεωρώ ακραία καθώς ο ιδιοκτήτης που έχει δώσει μια μικρή περιουσία για να βάλει τις τέλειες μονώσεις και τα σουπερ κουφώματα με ειδικά αέρια και επιστρώσεις δεν νομίζω να ψάχνει να αντικαταστήσει τον επίσης σούπερ αποδοτικό λέβητα πετρελαίου του για να γλιτώσει λίγα χρήματα από την θέρμανση. Επίσης ο ιδιοκτήτης της τελείως αμόνωτης οικίας με χάλια συρόμενα κουφώματα βορεινό κ.λ.π. δεν νομίζω με τον νέο λέβητα να ζεσταθεί καθώς οι απώλειες του θα παραμείνουν τεράστιες.

Οπότε πάμε σε ποιο μεσαίες τιμές του συντελεστή που αφορούν κατοικίες που συναντάμε ποιο συχνά.

Δίνω λοιπόν το παρακάτω παράδειγμα :

Μονοκατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων γύρω γύρω ελεύθερη από άλλα κτίσματα με σχετικά καλή μόνωση και μέτρια κουφώματα. Δωμάτια άλλα βορεινά και άλλα νοτιανατολικά. Μέση εξωτερική θερμοκρασία 6 βαθμούς.

120 τ.μ. Χ 3 μ. ύψος Χ 60 =21.600 kcal/h

Ο συντελεστής 60 είναι ο μέσος όρος αφού κάθε χώρος πρέπει να υπολογιστεί με δικό του συντελεστή π.χ. για ένα εσωτερικό διάδρομο συντελεστή 40 για ένα βορεινό δωμάτιο με 3 εξωτερικούς χώρους και μεγάλες μπαλκονόπορτες συντελεστής 80, ένα κανονικό δωμάτιο με 1 παράθυρο και 1 εξωτερικό τοίχο συντελεστή 55 κ.λ.π.
Επίσης παίζει ρόλο η τοποθεσία και η μέση εξωτερική θερμοκρασία καθώς άλλα νούμερα χρησιμοποιούν στην Αθήνα και άλλα τη Φλώρινα.

Έχουμε λοιπόν 21.600 kcal και σε αυτό προσθέτουμε άλλες 2.500 kcal για κάθε 100 λίτρα ζεστού νερού από το boiler και πάμε στις 24.100. Προσθέτουμε ένα 10% δηλαδή 2.410 kcal και παίρνουμε τις τελικές θερμίδες του λέβητα που χρειαζόμαστε δηλαδή 26.510 kcal ή 30,83 kw

Βέβαια για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουμε μελέτη μηχανικού που υπολογίζει ακριβώς τις θερμικές απώλειες της οικίας μας αλλά αν δεν έχουμε και με αυτό τον τύπο ένας έμπειρος θερμουδραυλικός μπορεί να κάνει δουλειά.

Λοιπόν είτε με την μελέτη μηχανικού είτε με τον τύπο αυτό έχουμε τις τελικές θερμίδες που χρειαζόμαστε για τον λέβητα μας.
Για μετατροπή από kcal σε kw και αντίστροφα χρησιμοποιήστε τον τύπο

KCAL X 0.001163 = KW
KW X 859.84 = KCAL

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον μετατροπέα www.unit-conversion.info/energy.html

Γνωρίζοντας λοιπόν kcal και kw μπορείτε να απευθυνθείτε στους εμπόρους και να ζητήσετε τιμές για λέβητες και να ακούσετε τις γνώμες τους.

Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα kw και τα kcal είναι μονάδες μέτρησης ενέργειας και δεν έχουν να κάνουν με την αποδοτικότητα του μέσου που χρησιμοποιήσαμε για να τα πάρουμε.

Έτσι λοιπόν αν για τον χώρο μας απαιτούνται 30 kw είτε αυτά τα υπολογίσαμε με τον τύπο ή έχουμε μελέτη μηχανικού που καθορίζει ακριβώς την ενέργεια που χρειαζόμαστε και εμείς βάλουμε έναν λέβητα μικρότερης ισχύος έχουμε τις παρακάτω περιπτώσεις :

Α) Στην περίπτωση που τα σώματα που έχουμε εγκαταστήσει στον χώρο μας είναι αυτά που πραγματικά απαιτούνται τότε ο μικρός λέβητας αδυνατεί να ζεστάνει το νερό και τα σώματα καλοριφέρ είναι χλιαρά και απαιτείται πολύωρη λειτουργία του λέβητα για να ανεβάσει την θερμοκρασία στον χώρο με αποτέλεσμα σπατάλη καυσίμου

Β) Στην περίπτωση που τα σώματα που έχουμε εγκαταστήσει στον χώρο μας είναι ίδιας ισχύος με τον μικρό λέβητα τότε αυτά θα έρθουν γρήγορα στην μέγιστη θερμοκρασία τους αλλά επειδή δεν επαρκούν για να ζεστάνουν τον χώρο και να κλείσει ο θερμοστάτης, ο λέβητας θα λειτουργεί σχεδόν συνεχώς.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε σπατάλη καυσίμου χωρίς ουσιαστικά να ζεσταινόμαστε.

Τώρα θα μου πείτε οι μικροί λέβητες που κυκλοφορούν σε ποιους απευθύνονται.
Αυτοί λοιπόν οι μικροί λέβητες απευθύνονται κυρίως σε ευρωπαίους αγοραστές όπου οι σουπερ μονώσεις είναι κανόνας και όχι εξαίρεση και που μαζί με τον μικρό λέβητα pellets έχουν και ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης μαζί με ένα δοχείο αδράνειας μερικών χιλιάδων λίτρων που λειτουργεί ως αποθήκη ενέργειας και ίσως και δεύτερο λέβητα είτε πετρελαίου είτε ξύλου.

Αλλά επειδή ένα τέτοιο σύστημα θέρμανσης ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα ας κοιτάξουμε να βρούμε τον λέβητα που ταιριάζει στις ανάγκες μας αποφεύγοντας παγίδες εμπόρων του τύπου «μόνο στην Ελλάδα μετράμε θερμίδες , στο εξωτερικό μετράνε kw και αντιστοιχούν σε τετραγωνικά μέτρα» λες και τα kw είναι διαφορετικά από τις θερμίδες.

Αυτό το άκουσα από έμπορο στην έκθεση της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να πείσει κάποιον ότι για έναν χώρο 190 τετραγωνικά πρέπει να βάλει λέβητα στα 20 kw ενώ αυτός ήδη είχε ένα λέβητα 40kw για τον ίδιο χώρο με μελέτη από μηχανολόγο.

Επίσης αυτοί οι μικροί λέβητες είναι ιδανικοί για διαμερίσματα μεγάλων αστικών κέντρων όπου το κάθε διαμέρισμα έχει πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά κ.λ.π. άλλα διαμερίσματα, δηλαδή θερμαινόμενους χώρους οπότε και οι απώλειες του είναι ελάχιστες αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει απαγόρευση των λεβήτων βιομάζας στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα αυτοί οι λέβητες να μείνουν στα ράφια των εμπόρων.

Να αναφέρω ότι αυτό δεν ισχύει για όλους καθώς είδα εδώ εμπόρους που προσφέρουν λέβητες με μεγάλο εύρος ισχύος π.χ. χωρίς να θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση ο λέβητας της ADTHERM με ισχύ από 10 έως 300 kw για να διαλέξεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Έτσι λοιπόν πιστεύω ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά την ισχύ του λέβητα που χρειαζόμαστε και το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί πλέον είναι η πτώση της τιμής του καυσίμου καθώς και του ίδιου του λέβητα γιατί όπως ανέφεραν μερικοί το κόστος του καύσιμου αν και αρκετά φθηνότερο από το πετρέλαιο είναι ακόμα αρκετά υψηλό για ένα αγροτικό προϊόν και δυστυχώς με τάσεις ανόδου
Επίσης το κόστος του λέβητα είναι τέτοιο που η απόσβεση δεν γίνετε παρά μόνο σε βάθος χρόνου.

Παρακαλούνται οι κ.κ. μηχανικοί – μηχανολόγοι – υδραυλικοί της παρέας να δώσουν τα φώτα τους όσον αφορά την ορθότητα ή μη των όσων ανέφερα. Για τον τύπο που δίνει τις θερμίδες μην μαλώσετε μεταξύ σας υδραυλικοί – μηχανικοί. Είπαμε λόγω οικονομικής στενότητας ορισμένοι αποφεύγουν να επιλέξουν την ποιο σωστή λύση δηλαδή της μελέτης από μηχανικό και αρκούνται στον έμπειρο μάστορα της γειτονιάς τους.

Πάρτε και ένα πρόγραμμα σε excel για να υπολογίσετε το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο , pellets και ξύλο αν γνωρίζετε τις συνολικές ανάγκες σας σε kw. Αν όχι απλώς βάλτε τα λίτρα πετρελαίου που καταναλώνετε ανά έτος και ο υπολογισμός θα γίνει αυτόματα. Download - 0.04MB

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
{Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΛΛΕΤ} Απο 180 ΕΥΡΩ > ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ 280 > ΣΕ ΑΛΛΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΣΟΟΟΟΟΟΟΟΟ????????? :whistle:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": elvor, avlissi, akaliptos66, sotman, ant

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #228 από vaggelis
Αν συνδυάσουμε τώρα αυτά που έγραφα αρκετούς μήνες πριν με την μέθοδο του egglezou παίρνουμε περίπου τα τα ίδια αποτελέσματα
120 μέτρα ( δικό μου σπίτι ) περσινή κατανάλωση 3550 λίτρα

3550 * 8500 / 6 / 30 / 8 = 20954 kcal με την μέθοδο του egglezou
21600 kcal με το εμπειρικό τύπο των υδραυλικών που αναλύω στο παράδειγμα στο οποίο ποσό προσθέτουμε και την κατανάλωση του boiler ζεστών νερών χρήσης.
Η μικρή απόκλιση ανάμεσα στα δύο νούμερα μπορεί να οφείλετε είτε σε διαφορετικής απόδοσης λέβητα πετρελαίου οπότε το 8500 αυξομειώνεται ανάλογα είτε σε ανάλογη αυξομείωση του εμπειρικού συντελεστή.
Ο έμπειρος θερμουδραυλικός μπορεί να προσεγγίσει αρκετά τς πραγματικές ανάγκες μίας οικίας χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συντελεστή αλλά για ποιο ακριβή αποτελέσματα χρειαζόμαστε μελέτη μηχανικού που να καθορίζει επακριβώς τις θερμικές απώλειες του χώρου άρα και την ισχύ του λέβητα μας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ