Επιλογή τύπου εναλλακτικής θέρμανσης

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31539 από john747
Καλησπερα σας,
ειμαι νεο μελος του φορουμ και μετα απο αρκετη μελετη σχετικα με αναλλακτικους τροπους θερμανσης, μπορω να πω οτι εχω καταμπερδευτει, οπως ειναι αλλωστε αναμενομενο για καποιον ασχετο.
Εχω ενα σπιτι διαμορφωμενο σε 3 οροφους. Ημιυπογειο 95 τμ (ωφελιμος χωρος 75 τμ), 1ος ορ 90 τμ (ωφελιμος 70 τμ ) και 2ος 75 τμ (ωφελιμος 60 τμ). Εχω θερμανση πετρελαιου που θελω να την κανω επικουρικη με αλλου τυπου θερμανση. εδω αρχιζουν τα προβληματα...
Γνωριζω οτι οι ανεπαρκεις πληροφοριες για τις θερμιδες των σωματων, τη μονωση και τα kw του λεβητα δεν μπορουν να δωσουν μια ολοκληρωμενη προταση. Παρ ολα αυτα και επειδη διακρινω οτι η πειρα καποιων τεχνικων και επιστημονων του φορουμ ειναι μεγαλη, θα επειχηρισω να ζητησω εστω καποιες διευκρινησεις.
Γενικα μιλαμε για ενα σπιτι με καλη μονωση (10ετιας), και συνολικα 14 σωματα καλοριφερ (με αρκετα παραθυρα με διπλο τζαμι).
Προσανατολιζομαι στην αγορα θερμανσης με ξυλο. Οι αποριες που προεκυψαν ειναι οι εξης (μετα απο συζητησεις με ατομα που εχουν η προκειται να βαλουν ιδιου τυπου θερμανση).
Αλλος μου λεει οτι μια σομπα καλοριφερ 25kw ειναι αρκετη και μπορει να ζεστανει το σπιτι. Αλλος παλι διαφωνει και προτεινει ξυλολεβητα. Διαφωνια και για την υποχρεωση δοχειου αδρανειας.
Αυτο που θελω κατ αρχην να μαθω ειναι αν καταληξω στον ξυλολεβητα ποια τι χρειαζεται να εχω σαν παρελκομενα;
Αυτη τη στιγμη εχω ενα θερμοστατη σε καθε οροφο, ζητουσα 23-24 βαθμους στα πολλα κρυα στον 1ο οροφο και απο 19 στους υπολοιπους και καταναλωσα περιπου 5 τονους πετρελαιο περισυ.
Μπορω να συνδεσω τον λεβητα στη καμιναδα του πετρελαιου εφοσον δεν απαιτειται απο τον κατασκευαστη διαφορετικη διατομη;
Αν βαλω δοχειο αδρανειας πρεπει να εχει καποιον αυτοματισμο για να μην χρειαζεται (αν πχ κρυωσουν τα νερα μετα απο απουσια μου) να ζεσταθει πρωτα το δοχειο; (αν ναι αυτο ειναι το ladomat;)
Αν δε θελω να γυρναει αυτοματα απο ξυλο σε πετρελαιο αρκει μια βανα ενω σε αλλη περιπτωση χρειαζεται κατι αλλο με πολυ κοστος;
μερικες απο τις πρωτες αποριες αν και εχω τοσες που τις κραταω για μετα μια που ηδη εχω κουρασει αρκετα. Επισης εχω φωτο απο το λεβητοστασιο αν θα βοηθουσε (νομιζω οτι και η εγκατασταση πετρελαιου δεν εγινε σωστα, ολη την ωρα αλλαζουμε ηλεκτροβανες, μια φορα ντουμανιασε ολο το σπιτι απο καπνους, τρεχουν νερα κτλ)
Ζητω συγνωμη προκαταβολικα για την "εκθεση" και περιμενω με αγωνια τα φωτα σας. :)
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31761 από mastoras
Αγαπητέ μου φίλε, όλες αυτές οι απορίες σου έχουν απαντηθεί σε πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν ξυλολέβητες.

Με αρκετό ψάξιμο και διάβασμα, θα μάθεις πολλά για την θέρμανση με τα καυσόξυλα, θερμογόνες δυνάμεις, εγκατάσταση, ασφάλεια λεβητοστασίων κτλ.

Στο δικό σου όμως προσωπικό θέμα [του σπιτιού] είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να σε καθοδηγήσει κάποιος τεχνικά με ένα γραπτό μήνυμα στο τι πρέπει να κάνεις [3 όροφο μεγάλο σπίτι]

Αυτό είναι δουλειά μηχανολόγου η πολύ πεπειραμένου θερμουδραυλικού, που πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί το σπίτι.

Χοντρικά σου αναφέρω ότι με μια σόμπα είναι αστείο να λέμε ότι μπορεί να γίνει η δουλειά σου.
Και βέβαια θα πας σε ξυλολέβητα, με δοχείο αδράνειας, και όλα τα άλλα παρελκόμενα μιας σωστής εγκατάστασης.
Αυτά όμως θα σου τα πει από κοντά ο υδραυλικός που θα αναλάβει να κάνει την εγκατάσταση, και να την βελτιώσει επίσης........ γιατί όπως γράφεις αντιμετωπίζεις προβλήματα. Από εκεί θα ξεκινήσεις. ;)

Ανέβασε μια φώτο του λεβητοστάσιου, για να βρίσκεται και επίκαιρο το θέμα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": john747

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31799 από john747
mastoras σε ευχαριστω πολυ που εκανες τον κοπο να μου απαντησεις. Εχεις απολυτο δικιο για την μελετη. Το θεμα ειναι οτι πρεπει να ψαξω στα τυφλα για εναν μηχανολογο (για θερμουδραυλικο δεν το συζηταω, εχω παρει ηδη 3 διαφορετικες γνωμες).
Χωρις να θελω να φανω ιδιοτροπος, ζω σε μια μικρη επαρχιακη πολη και ηδη ενας μαστορας με διαβεβαιωνει οτι με καλυπτει η σομπα καλοριφερ (και μαλιστα Βουλγαρικη, το οποιο ομως αμφισβητω παρα πολυ-ειδικα για την συγκεκριμενη σομπα). Απο την αλλη οταν σου λεει οτι η La Nordica Bosky F30 βγαζει 29,6 KW εγω δεν βρηκα δυστυχως -και πιστεψε με διαβαζω φορουμ ενα μηνα- με ποιον τροπο και ποια τεχνολογια μπορει να αποδιδει μια σομπα νερου σχεδον ιδιες θερμιδες με εναν ξυλολεβητα (σχεδον γιατι οι σομπες εχουν μικροτερη αποδοση). Για δοχειο αδρανειας δε, δεν το συζηταει ουτε αυτος ουτε οι αλλοι γιατι το θεωρουν περιττο. Μου λενε οτι για να δουλεψει ως αποθηκη και να μην εχεις προβλημα να σου ζεσταινει πρωτα το δοχειο αν κρυωσουν ολα τα νερα θα πρεπει να βαλεις αυτοματισμους που θα σου κοστισουν 500 ευρω δλδ μαζι με το δοχειο , εγκατασταση κτλ ενα χιλιοπεντακοσαρι χωρις ουσιαστικο λογο. Μεχρι και στο ανοιχτο η κλειστο δοχειο διαστολης ειχαμε διαφωνια.
Ο αλλος λεει βαλε ξυλολεβητα απλο γιατι οι πυρολησης εχουν μικρη διαφορα αποδοσης και θελουν καταξερο ξυλο, οποτε δεν αξιζει η διαφορα τιμης. Παλι χωρις δοχειο η προταση.
Ο τριτος ειναι αυτος που εκανε την αρχικη εγκατασταση λεβητα πετρελαιου και δεν μπορω να τον βασιστω λογω των προβληματων που ηδη εχω με το λεβητοστασιο.
Επειδη ζω -οπως ειπα- σε μικρη επαρχιακη πολη, οι 2 πρωτοι ζοριζονται τι θα πει ο τριτος γιατι ειναι γνωστοι. Βασικα ολοι γνωστοι ειναι μεταξυ τους. Μαθευεται οτι εχω φωναξει ηδη 2 και σου λεει, αστον μωρε αυτος μονο ρωταει, δεν προκειται να βαλει.....
Ε καπως ετσι φανταζομαι οτι θα γινει και με τους μηχανολογους και παει λεγοντας....
Απο τα λιγα που εχω διαβασει, αυτο τον μηνα (μιλαμε για 3-4 ωρες διαβασμα τη μερα) κατεληξα οτι μπορει να μην μπορω να καταλαβω στο ακεραιο το τεχνικο μερος της εγκαταστασης, αλλα τουλαχιστον μπορω να διακρινω αν κατι ειναι εξωφθαλμα λαθος η περιττο.
π.χ. ειδα χθες το βραδυ τον ξυλολεβητα La Nordica TC30 και μου "κολησε". Με εναν τετοιο λεβητα, που δε χρειαζεται χειροκινητη εναυση, δε χρειαζεται να ανησυχεις για φορτωμα ξυλου το βραδυ, δε χρειαζεται να αμφιβαλεις για την ποιοτητα, καταργεις εντελως το λεβητα πετρελαιου και ξενοιαζεις. Φυσικα να του βαλεις ολα τα παρελκομενα (Buffer κτλ). Τον βρηκα σε προσφορα απο Ιταλια περιπου 6.900 ευρω, χωρις μεταφορικα. Μαζι με τα υπολοιπα συν εγκατασταση δε θα πιασει κανα δεκαχιλιαρο; Σημαινει για μενα αποσβεση σε 3 περιπου χρονια.
Απο την αλλη, οταν μπορω να ζεσταθω με το 1/3 των χρηματων για αγορα-εγκατασταση ξυλολεβητα (ενταξει θα τον ταιζω εγω) και οταν μιλαμε για ενα τετοιο ποσο θελει σκεψη (μεχρι ενα σημειο βεβαια γιατι ο χειμωνας δεν περιμενει και τα χρηματα τελειωνουν).
Θα μου πεις απλα : μπορει να παρεις BMW; Παρε! Αν δεν μπορεις παρε Opel, και κανε τη δουλεια σου. Εμ, το θεμα ειναι οτι τυπου BMW δεν εχει την μεγαλη ποικιλια και ειναι πιο ευκολο να διαλεξεις. Στην αλλη περιπτωση θελει περισσοτερο ψαξιμο, εξου και το μπερδεμα.
Θα ανεβασω φωτο απο το λεβητοστασιο, στο επομενο ποστ γιατι ηδη πιασαμε τη σελιδα (πως τα καταφερνω ετσι! :silly: )

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31810 από stergiosbik
John εφ οσον βαλεις ξυλολεβητα(σομπα εγω δεν θα εβαζα) δοχειο αδρανειας να βαλεις κ αστους να λενε!
Αν γινεται αυτος ο λεβητας να εχει δυνατοτητα να παρει κ καυστηρα πελλετ μελλοντικα.
Το προβλημα σου ομως δεν ειναι αυτο.
Νομιζω οτι επειδη εισαι σε μικρη πολη εχεις περιορισμενες επιλογες στην επιλογη(καλου)υδραυλικου.
Γιατι αυτοι οι 3 δεν μου φανηκαν κ πολυ ψαγμενοι!
Ακολουθουν την πεπατημενη σε εγκαταστασεις κ για οτιδηποτε αλλο σε "ξυριζουν"!
Μαλλον βρες καλο μηχανολογο-εστω κ σε διπλανη πολη-να σου κανει σωστη μελετη κ βαλε τον υδραυλικο ν ακολουθησει πιστα την μελετη.
Καλυτερα να πληρωσεις στον μηχ. κατι παραπανω κ να εχεις το κεφαλι σου ησυχο παρα στον υδραυλικο με αμφιβολα αποτελεσματα. ;)

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": χρηστος8, john747

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31814 από giorgosmosxou
john747,
βάζεις λέβητα πυρόλυσης 40kw (πχ ATMOS DC40)με δοχείο αδράνεις τουλάχιστον 1000 λιτ. και το Laddomat to 21. Οτιδήποτε λιγότερο ή μικρότερο δεν θα σε καλύψει.
συνολικό κόστος 4500 περίπου σε λειτουργία
προυπόθεση χώρο αποθήκευσης για τα ξύλα που θα κάψεις όλο τον χρόνο ( 20 τόννους περίπου)τα οποία έπρεπε να είναι ήδη αγορασμένα προ τριμήνου...
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by giorgosmosxou.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": john747

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31817 από john747
stergiosbik ευχαριστω και σενα για την απαντηση. Φυσικα δεν περιμενω να γινει μελετη απο το φορουμ, θα ηταν ανορθοδοξο εξαλλου. Ειλικρινα, παρ ολο που δεν εχω την τρελη οικονομικη δυνατοτητα, ποτε δεν ειχα προβλημα να πληρωσω καποιον η κατι που θεωρω οτι αξιζει τα λεφτα του.
Επομενως οχι απο διπλανη πολη, αλλα και απο παραδιπλανη (πχ η Θεσσαλονικη ειναι 200 χλμ) θα φωναζα, αν καποιος ειχε το χρονο και τη διαθεση να με βοηθησει. Δυστυχως εκτος απο καποιες εξαιρεσεις οι περισσοτεροι ελευθεροι επαγγελματιες ειναι του στυλ "θα ερθω οταν μου αρεσει, αν μου αρεσει κι αν δεν εχω τπτ καλυτερο να κανω". Ειδικα τωρα που επικρατει μια φρενιτιδα με τους λεβητες εκτος πετρελαιου, υπαρχει φανταζομαι πολλη δουλεια (και μακαρι να υπαρχει) σε αυτον και τους συναφεις κλαδους.
Τελος παντων, οχι οτι δε θα βρω βεβαια, αλοιμονο, και το κοιταζω συγχρονως. Απλα ειπα να παρω και απο δω αποψεις γιατι εχει πολλους αξιολογους επαγγελματιες που η γνωμη τους μετραει, εστω και με τις αοριστες και γενικες πληροφοριες που δινω.
Αν εχει κανεις αποψη για τον Nordica που εγραψα παραπανω (σαν εξοπλισμο, ασχετα αν κανει για το σπιτι μου, να μην παρεξηγουμαι) ή εχει προταση για περιπου αντιστοιχη μαρκα με λιγοτερο κοστος, ειναι καλοδεχουμενη. Το λεω γιατι ενας μαστορας ξερει καλυτερα πως δουλευει ενα μηχανημα απο τον κατοχο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.135 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ