Απεξάρτηση από πετρέλαιο σε μονοκατοικία

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #30715 από kosmidis80

nikodele έγραψε: Είμαι πολύ προβληματισμένος με το κόστος της θέρμανσης επειδή κατοικώ σε μεζονέτα 3χ70 μ2 στα βόρεια της Αθήνας και έχω θέρμανση από σώματα καλοριφέρ από λέβητα με καύσιμο το πετρέλαιο, που δίνει σε boiler ΖΝΧ. Σκέφτομαι να στραφώ σε σύστημα θέρμανσης με κεντρικό λέβητα που θα τροφοδοτεί το υπάρχον δίκτυο σωμάτων καλοριφέρ και δεν θα έχει για πηγή ενέργειας το πετρέλαιο αλλά είτε τον ηλεκτρισμό, τα pelet, ξύλα, βιομάζα κλπ. γιατί σκέφτομαι οτι οποιασδήποτε άλλος τρόπος θέρμανσης με πάνελ υπερύθρων, θερμοπομπούς, ατομικά a/c, κλπ θα είναι λύσεις ανά δωμάτιο. Σκέφτομαι ότι με λίγο μεγαλύτερο κόστος προμήθειας κατάλληλου λέβητα θα έχω θέρμανση για όλο το σπίτι, με λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση ( που ίσως είναι και λιγότερη , αν αθροίσω το κόστος λειτουργίας των διαφόρων συσκευών ανά χώρο και χρόνο λειτουργίας)

Αρα τα διλήματτά μου είναι :
α)Τοποθέτηση καυστήρα pellet σε υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου,
β) Προμήθεια λέβητα και καυστήρα πελλετ ή πυρηνόξυλου ή απλού ξύλου,
γ) Προμήθεια ενεργειακού τζακιού με λέβητα για καλοριφέρ,

Παρακαλώ όποιος έχει την καλή διάθεση να με βοηθήσει, να μου δώσει κάποιες ιδέες και οδηγίες ή να με διορθώσει όπου είμαι λάθος. Να σημειώσω ότι ενώ θεωρώ την αντλία θερμότητος την λύση την πιο οικονομική στο θέμα της χρήσης, δεν έχω τα χρήματα να πληρώσω για την αγορά της.
1) Ζητούμενο είναι η επιλογή του οικονομικότερου τρόπου θέρμανσης (κόστος χρήσης) βάζοντας όμως κάποιο όριο στη προμήθεια του εξοπλισμού. Για παράδειγμα έχω ένα πλαφόν 2.000 -2.500 €, στην οποία περιλαμβάνεται η προμήθεια του εξοπλισμού και η σύνδεσή του.

2) Για να αποφασιστεί ποια είναι η οικονομικότερη επιλογή απαιτείται η αναγωγή όλων των πηγων θέρμανσης σε συγκρίσιμο μέγεθος για το ίδιο χρονικό διάστημα λειτουργίας π.χ. kwh , Kgr /h για λέβητα pellet κλπ. Εμένα προσωπικά με μπερδεύει το θέμα του τι καταναλώνει η κάθε συσκευή και τι αποδίδει ανα ώρα. Σε αυτό τον τομέα θα ήθελα τη βοήθεια πιο ειδικών για τις συγκρίσεις.
Τι λέτε για όλα αυτά ?


Καλημερα,

αγαπητε φιλε για τον λογω του οτι και εγω διαμενω σε αντιστοιχη τριπατη μεζονετα (βεβαια στα Βορεια) ειχα ξεκινησει την ερευνα εναλλακτικης θερμανσης του σπιτιου πριν δυο με δυομιση χρονια περιπου, κρινοντας απο τα τριγυρω δρομενα οτι το πετρελαιο θα παρει την ανιουσα (ΚΑΙ δυστυχως επιβεβαιωθηκα).
Η μεζονετα ειναι κομματι δυσκολο να ζεσταθει με ημιμετρα και λυσεις του ποδαριου-πολυ φτηνες (το φτηνο τελικα μας βγαινει πιο ακριβο)!
Οι λυσεις λοιπον που προτεινω σε πρωτη φαση (και μια απ αυτες εκανα κι εγω τελικα) ειναι :

1) Μετατροπη του λεβητα πετρελαιου σου σε πελλετ. Αν μπορει να γινει ο λεβητας μετατροπη και αν αξιζει θα σου το πει καποια εταιρια που ασχολειται με τις μετατροπες! Για παραδειγμα γνωριζω οτι οι compact λεβητες πετρελαιου δεν γινονται μετατροπη (Δεν αξιζει, δεν καθαριζει κτλ)

2) Αγορα ξυλολεβητα για τις αναγκες του συνολου της κατοικιας σου. Εδω θα πρεπει να προσεξεις
α) να υπαρχει χωρος αποθηκευσης των ξυλων
β) Η αγορα των ξυλων να γινεται οσο το δυνατον πριν το καλοκαιρι
γ) Αξιζει στην Αθηνα με τις τιμες που ισχυουν στα καυσοξυλα?
δ) Ενημερωσε την συζυγο οτι ο ξυλολεβητας εχει χαμαλικι, καθαρισμα και θελει προσοχη - ΔΕΝ ειναι πετρελαιο απλα να αναβεις...
Υπόψιν ότι ο ξυλολεβητας μπορεί αργότερα ή και απο την αρχή να δεχτεί καυστήρα πελλετ και να έχεις την εναλλακτική των δύο καυσίμων.

3)Λέβητας πελλετ. Εδώ θα προσέξεις ότι ναι μεν θα εχεις ελαφρως καλυτερη αποδοση σε σχεση με τον ξυλολεβητα με καυστηρα πελλετ, ΟΜΩΣ δεσμευεσαι σε ενα μονο καυσιμο και οτι απ αυτο θα προκυψει παλι...Υπαρχουν μηχανηματα καλα, με ευκολο και αραιο καθαρισμα, αλλα ξεφευγουν.

4)Λεβητας βιομαζας (Παμφαγο). Εχεις προμηθευτη υλικών? έχεις χώρο αποθηκευσης? Μηπως θα εχεις προβλημα με μυρωδια (πχ πυρηνα)?


Αυτές είναι χοντρικά οι επιλογές σου, βάσει των οικονομικών που θέτεις.

Η επιλογη θα πρεπει να αποφασιστει σύμφωνα με τα δεδομενα της οικογενειας σας και την ορεξη να ασχοληθει καποιος ή οχι.


Για να εμβαθυνουμε σε λεπτομερειες περιμενω ερωτησεις ή αποριες και επανερχομαι!

Υγ. Λύσεις με σόμπες (ειτε ξυλου ή πελλετ αερα) δεν τις προτεινω σε πρωτη φαση καθως για σιγουρια θα πρεπει να δει καποιος την διαρυθμιση του χωρου σας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikodele

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31344 από nikodele
Το είχα σκεφτεί και εγώ ότι ίσως δεν πρέπει να ανοίξω μια ιδιαίτερη συνομιλία μέσω mail με ένα άλλο μέλος, επειδή αυτά που θα πούμε ίσως ενδιαφέρουν και άλλους, αλλά από την άλλη σκέφτηκα ότι αφού θέτει το mail του στη διάθεση όλων, ίσως μπορώ να ανοίξω μαζί του μια ιδιαίτερη συνομιλία που αφορά τη θέρμανση του σπιτιού μου και όχι άλλους φίλους. Σε κάθε περίπτωση αν προκύψει κάτι θετικό από την ανταλλαγή e-mail οφείλω να ενημερώσω τους φίλους των forum, γιατί έχουμε υποχρέωση όπως βοηθούμαστε από εδώ μέσα να βοηθάμε και τους άλλους.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31345 από kosmidis80
Δες τα παραπανω που σου εγραψα, συζητα με την γυναικα ;) τις εναλλακτικες και εδω ειμαστε να συνεχισουμε την κουβεντα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikodele

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31346 από nikodele
Στη δική μου περίπτωση, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Επεδή περνάμε το μεγαλύτερο μέρας τη ημέρας στο υπόγειο που έχουμε καθιστικό τραπεζαρία, γραφείο δικό μου και playroοm του παρέχουμε την περισσότερη θέρμανση. (Δεν ανάβω τα καλοριφέρ στους άλλους ορόφους, εκτός την ώρα που πάμε για ύπνο στον α' όροφο ) Το αποτέλεσμα είναι μέσω της εσωτερικής σκάλας να έρχεται κρύο από το ισόγειο και τον α' όροφο στο υπόγειο. Νομίζω ότι θα έχω μικρότερη κατανάλωση αν ανάψω 1 ώρα στον όροφο πριν κοιμηθούμε, για να σπάσει το κρύο από το να έχω το θερμοστάτη σε χαμηλή θερμοκρασία πολλές ώρες. Εξάλλου ο λέβητας δουλεύει διακοπτόμενα για το υπόγειο.Οπως καταλαβαίνετε σε κάθε όροφο υπάρχει ξεχωριστός διακόπτης έναρξης και σατ σώματα υπάρχουν ρυθμιστικές βάνες (διαβάθμισης από 1 εως 5 )

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31348 από nikodele
Φίλε Κοσμίδη την μετατροπή τη φοβάμαι.Από τη μια πλευρά ίσως είναι η πιο φθηνή λύση αλλά ξέρω ότι κάθε μηχάνημα και ο λέβητας πετρελαίου είναι μελετημένο για συγκεκριμένη χρήση, τότε δεν υπήρχε πρόβλεψη για pellet και πιστεύω ότι ίσως είναι μια ελληνική πατέντα. Αν ξέρεις κάποιον αξιόπιστο μετατροπέα και επιτρέπεται από τους διαχειριστές ενημέρωσέ με .Αλλιώς Το mail μου είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31353 από mastoras

nikodele έγραψε: 1) Ζητούμενο είναι η επιλογή του οικονομικότερου τρόπου θέρμανσης (κόστος χρήσης) βάζοντας όμως κάποιο όριο στη προμήθεια του εξοπλισμού. Για παράδειγμα έχω ένα πλαφόν 2.000 -2.500 €, στην οποία περιλαμβάνεται η προμήθεια του εξοπλισμού και η σύνδεσή του.


Πολύ περιορισμένο χρηματικό όριο, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής......εκτός από ξυλολέβητες που από ότι βλέπω δύσκολα θα μπεις σε αυτήν την διαδικασία.

Μάλλον πας για Ελληνικό λέβητα πέλλετ, η υδραυλική σόμπα νερού, πάλι Ελληνικής κατασκευής. Σύντομα έρχονται και Κινέζικες υδραυλικές σόμπες που και αυτές βρίσκονται στις ίδιες τιμές.

Οσο για την σύνδεση-εγκατάσταση, εάν τύχει και έρθουν βολικά τα πράγματα......θα την βγάλεις φτηνά.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikodele

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.064 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ