Σύγκριση κόστους θέρμανσης φυσικού αερίου - pellet

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #14384 από χρηστος8
[quote="aithio"

Χρηστο... Το δοχείο αδρανείας σε επιτοιχο λέβητα αερίο δεν χρειάζεται. Εκτός αν έχεις και άλλη πηγη θερμότητας που θέλεις να συνεκμεταλλευτής. Πχ Αντλία θερμότητας ή ηλιοθερμία, τζάκι........
Και κάτι ακόμα φίλε.
Οταν λες ότι τα 25 λίτρα νερού έχουν 1KW είναι λάθος και δεν στέκει καν σαν όρος.
H θερμική ενέργεια που κουβάλαει μια ποσότητα νερού μετριέται σε Kwh γιατί είναι θερμική ενέργεια και όχι ισχύς.
Προσεχε....Δεν σου κάνω τον έξυπνο και είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις αυτά που θα σου πω.

Για να πούμε σε κάποιον ότι 25 λίτρα νερού κουβαλάνε την τάδε θερμική ενέργεια θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα ακόμα σημαντικό παράγοντα...Την διαφορά θερμοκρασίας.
Ενέργεια=Παροχή επί ΔΤ.

Παράδειγμα. Για να ανυψώσουμε την θερμοκρασία 25 λίτρων νερού απο οποιαδήποτε αρχική θερμοκρασία σε μια άλλη προσδίδοντας του θερμική ενέργεια 860kcal (1Kwh) θα χρειαστεί να ανέβει η θερμοκρασία του κατα 34.4 βαθμούς.

Δηλαδή 25λίτρα νερό Χ 34,4Δτ = 860kcal.
Ή 25 λίτρα ζεστού νερού 50 βαθμών με αρχική κρύου νερού 15,6 κουβαλάει 1Kwh
Αλλά 1Kwh κουβαλάει επίσης και 80 βαθμών ζεστό νερό με αρχική κρύο 45,6

Τωρα ποια είναι ωφέλιμη ενέργεια απο αυτό που κουβαλάει μια ποσότητα νερού είναι άλλο θέμα.[/quote]





Γρηγορη καλημερα. Το δοχειο αδρανειας μπαινει συνηθως σε λεβητες στερεων καυσιμων σωστα;
Απο κει και περα σε λεβητες πετρελαιου η επιτοιχους αεριου το οτι δεν το συνηθιζουμε δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να το βαλουμε ουτε οτι ειναι λαθος η τοποθετηση του.
Αν καποιος δεν μπορει να ανεβασει γρηγορα θερμοκρασιες στα σωματα του η να τις κρατησει σταθερα υψηλες το δοχειο θα τον βοηθησει σιγουρα. Μας δινει αμεσα ζεστα νερα σταθερα και επι μακρον κατι που με τον επιτοιχο του Σταυρου δεν υπαρχει.
Σχετικα με την ενεργεια που εχει το δοχειο νομιζω το ιδιο πραγμα λεμε ρε Γρηγορη :) .
Αν καποιος εχει ενα δοχειο αδρανειας 800 λιτρων στους 75 βαθμους εχει ετοιμη ενεργεια αποθηκευμενη για να την χρησιμοποιησει οταν θελει.
Η θερμοκρασια που μας ειναι χρησιμη ειναι απο 75 εως 40 συνηθως...η 80 με 45 αν θελεις, η διαφορα θερμοκρασιας παλι 35 βαθμους ειναι οπως ειπες κι εσυ!!
Σε ξενα φορουμ της Γερμανιας και της Σουηδιας αυτο το ερωτημα εχει απαντηθει απο μηχανολογους και εχουν δοθει αυτα τα νουμερα απο αυτους...συμφωνα με τα λεγομενα τους η αποθηκευση 25 λιτρων νερου στους 75 βαθμους ειναι και 1 KW ετοιμης ενεργειας προς χρηση...οποτε με δοχειο 800 λιτρων στους 75 βαθμους εχουμε 32 KW περιπου αποθηκευμενη ενεργεια, μεχρι τους 40 που μας ειναι χρησιμα.
Το kwh δεν ξερω που βοηθαει οταν το νερο ειναι αποθηκευμενο επι ωρες να περιμενει την ζητηση απο το σπιτι.
Δεν βλεπω κατι λαθος σε αυτα τα νουμερα, αλλα περιμενω τη γνωμη σου.



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #14416 από aithio

Απο κει και περα σε λεβητες πετρελαιου η επιτοιχους αεριου το οτι δεν το συνηθιζουμε δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να το βαλουμε ουτε οτι ειναι λαθος η τοποθετηση του.
Αν καποιος δεν μπορει να ανεβασει γρηγορα θερμοκρασιες στα σωματα του η να τις κρατησει σταθερα υψηλες το δοχειο θα τον βοηθησει σιγουρα. Μας δινει αμεσα ζεστα νερα σταθερα και επι μακρον κατι που με τον επιτοιχο του Σταυρου δεν υπαρχει.

Χρηστο αν έχεις επιτοιχο λέβητα αερίου και είναι μικρός για τις απαιτήσεις ενος σπιτιού απλά αλλάζεις τον επίτοιχο και δεν βάζεις δοχείο αδρανειας 800 λίτρων που κοστολογικά θα σου κοστίσει πιο πάνω απο έναν καινούργιο επιτοιχο. Οι συσκευές αυτές είναι πλέον βγάζεις-βάζεις.
Εκτός... όπως σου είπα και παραπάνω αν θέλεις να συνδυάσεις και άλλες πηγές θέρμανσης.

Σχετικα με την ενεργεια που εχει το δοχειο νομιζω το ιδιο πραγμα λεμε ρε Γρηγορη .
Αν καποιος εχει ενα δοχειο αδρανειας 800 λιτρων στους 75 βαθμους εχει ετοιμη ενεργεια αποθηκευμενη για να την χρησιμοποιησει οταν θελει.
Η θερμοκρασια που μας ειναι χρησιμη ειναι απο 75 εως 40 συνηθως...η 80 με 45 αν θελεις, η διαφορα θερμοκρασιας παλι 35 βαθμούς ειναι οπως ειπες κι εσυ!!

Οχι δεν λέμε το ίδιο...
Μπερδεύεις την ισχύς με την ενέργεια....
Και μην φανταστείς....
Εγώ παλεύω 4 χρόνια να καταλάβω την διαφορά και ακόμα πολλές φορές τα μπερδεύω...
Εδώ πολλοί μηχανολόγοι δεν το έχουν ξεκαθαρίσει ουτε αυτοί μέσα τους.
Διάβασε αυτό
www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2694

Σε ξενα φορουμ της Γερμανιας και της Σουηδιας αυτο το ερωτημα εχει απαντηθει απο μηχανολογους και εχουν δοθει αυτα τα νουμερα απο αυτους...συμφωνα με τα λεγομενα τους η αποθηκευση 25 λιτρων νερου στους 75 βαθμους ειναι και 1 KW ετοιμης ενεργειας προς χρηση...οποτε με δοχειο 800 λιτρων στους 75 βαθμους εχουμε 32 KW περιπου αποθηκευμενη ενεργεια, μεχρι τους 40 που μας ειναι χρησιμα

Βλέπεις ότι στο παραπάνω που μου γράφεις μόνος τωρα έχεις προσθέσει δύο ακομα θερμοκρασίες που βγαζουν το ΔΤ που σου έλεγα.

Και μιας και πιάσαμε και το θέμα του μονοσωληνιοω θα σας παραθέσω ένα πολύ ωραίο άρθρο ενός μαστροκαπετανιου.

Η παροχή του νερού σε κάθε κύκλωμα μονοσωληνίου είναι αυτή που θα αποφασισθεί από τον ίδιο τον μηχανολόγο. Εδώ χρειάζεται προσοχή διότι τα προγράμματα της αγοράς δεν έχουν δώσει την κατάλληλη ...«διαπαιδαγώγηση» στους χρήστες στο στυλ «κάντο εντελώς αυτόματα» με αποτέλεσμα να έχουμε γενιές μηχανικών που δυσκολεύονται να αποφανθούν με σιγουριά για το θέμα.
Λοιπόν:
1. Αποφασίζουμε μία θερμοκρασία προσαγωγής από τον λέβητα έστω 75°.
2. Αθροίζουμε τις αποδόσεις των σωμάτων που έχουμε στον βρόγχο σε Kcal/h. Για παράδειγμα 3 σώματα ως εξής: 1500, 1200, 800.
3. Επιλέγουμε τη θερμοκρασιακή διαφορά που θέλουμε να έχει το κύκλωμα. Αυτό απαιτεί κάποια περισσότερη εμπειρία από τον μηχανολόγο αλλά μπορείς να πάρεις ένα Δt=15° και είσαι πάντα εντός ορίων.
4. Βρίσκουμε με ποια παροχή θα λειτουργήσουμε το εν λόγω κύκλωμα ως εξής: διαιρούμε το παραπάνω άθροισμα διά του Δt. Στο παράδειγμα q=3500/15= 233 l/h.

Τώρα αφού βρήκαμε τα δεδομένα του βρόγχου, θα πάμε να βρούμε τα δεδομένα ενός εκάστου σώματος. Ή πάμε στο link του ταβερνόβιου που σου έκανε ο Κώστας και προσεγγίζοντας τα σώματα βρίσκουμε: 22/600/1000, 22/600/920, 22/600/720.

ή αν θέλουμε να προχωρήσουμε αρκετά βαθύτερα παίρνουμε βαθειά ανάσα και συνεχίζουμε τις οδηγίες:

5. Κατά πρώτον πρέπει να προαποφασίσουμε με ποια ρύθμιση by-pass θα λειτουργεί ο διακόπτης του σώματος. Για ενημέρωσή σου, ο διακόπτης του μονοσωληνίου συστήματος από την παροχή του βρόγχου στέλνει ένα ποσοστό στο σώμα και το υπόλοιπο το στέλνει by-pass προς το επόμενο σώμα. Στη συνέχεια αναμιγνύονται τα δύο νερά by-pass & έξοδος από το σώμα όπου γεννιέται μία άλλη θερμοκρασία προς το επόμενο σώμα που είναι συνάρτηση των ποσοστών και των θερμοκρασιών. Ένα στάνταρ ποσοστό είναι το 50%. Για να φθάσουμε να το πιλατεύουμε αυτό πρέπει να κάνουμε σωρεία μαθημάτων...
.................
Εδώ κάνουμε μια στάση και ξαναδιαβάζουμε την παράγραφο 5 που βγήκε κομμάτι ...Νίτσε ρε συ Dimi!
...................
6. Βρίσκουμε την θερμοκρασία εξόδου του νερού από το 1° σώμα βάσει της παρακάτω σχέσης: tex = tin - Q/(a*q) όπου Q-->η πραγματική απόδοση του σώματος σε Kcal/h, q--> η ροή του νερού στο κύκλωμα σε l/h και a-->το ποσοστό ροής μέσα από το σώμα και έστω a=0,5. Στο παράδειγμα tex=62,2°
7. Βρίσκουμε την θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ μέσης θερμοκρασίας σώματος και χώρου. Στο παράδειγμα Δtm=(75+62,2)/2 - ΘΧ. Όπου ΘΧ->θερμοκρασία χώρου ας πούμε 20°. Στο παράδειγμα: Δtm=48,6.
8. Βρίσκουμε την θερμοκρασία εισόδου στο επόμενο σώμα αν υπάρχει ή την θερμοκρασία επιστροφής του βρόγχου αν δεν υπάρχει μέσω της σχέσης: tin(next) = tex*a + tbp*(1-a). Όπου tbp η θερμοκρασία by-pass. Στο παράδειγμα: 62,2*0,5+75*0,5 = 68,6°

Αυτές είναι οι δύο μαγικές θερμοκρασίες που ζητά ο υπολογισμός ενός μονοσωληνίου. Η δεύτερη σου δίνει την θερμοκρασία προσαγωγής στο επόμενο σώμα ενώ η δεύτερη σου δίνει ...το προηγούμενο σώμα. Πράγματι, βάσει αυτής θα βρεις τον λεγόμενο συντελεστή διόρθωσης του σώματος ή βάσει των λεγομένων του Νίκου θα πας στους κατασκευαστές για να βρεις τον εκθέτη -n- που θα υψώσεις τον λόγο των Δtms. Δηλαδή βάσει του 70/55/20 είναι Δtmο=42,5°. Άρα συντελεστής διόρθωσης βάσει του νέου κανονισμού: η=(42,5/48,6)^n. Θα βρεις όμως κατάλογο αποδόσεων βάσει του νέου κανονισμού. Αν στα χέρια σου έχεις κατάλογο βάσει του παλιού κανονισμού 90/70/20 τότε ο συντελεστής γίνεται: (60/48,6)^n
Αυτόν τον -n- δεν θα πάρεις και μεγάλη στεναχώρια αν δεν τον βρεις κάπου. Πάρε τον 1,33 και μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος.

Τα ίδια θα κάνεις για το επόμενο σώμα, το μεθεπόμενο κοκ. Αν έχεις ένα μονοσωλήνιο τεσσάρων βρόγχων θέλεις κάπου 3 με 4 ώρες για τον υπολογισμό οπότε την επόμενη φορά τρέχεις να αγοράσεις το πρώτο πρόγραμμα της αγοράς που θα βρεις ή πας στον ταβερνόβιο στο link του Κώστα.
Και μιας και το έφερε η κουβέντα από αυτόν τον ταβερνόβιο πήρα τις παραπάνω σχέσεις που πόσταρα. (Φυλάει βαθειά μέσα στο αρχείο του καμιά 200αριά τέτοιες συναρτήσεις). Θερμοκρασιών, ροών, ηλιακών απορροφήσεων, αποδόσεων fan-coils, εναλλακτών και βάλε...


Ψιλά γράμματα:
1. Οι συντελεστές διόρθωσης είναι αριθμοί. Βρίσκεις λοιπόν ότι θέλεις ένα σώμα 2147 θερμίδων. Θα το βρεις ακριβώς τυποποιημένο στο εμπόριο; Όχι! Θα βρεις είτε 2100 θερμ. είτε 2220 θερμίδες. Τι κάνεις τώρα; Θα πάρεις το αμέσως μεγαλύτερο και θα παίξεις με τον συντελεστή -a- ώστε να φέρεις το σώμα εκεί που το θέλεις. Δηλαδή αφότου βρεις συντελεστές κλπ θα πας μετά πίσω και θα παίξεις με δοκιμή και σφάλμα για να βρεις την παροχή του νερού με μαθηματική ακρίβεια που πρέπει να περνά μέσα από το σώμα.
2. Μπορείς να μη πειράξεις το -a- και να κάνεις κάτι πιο πρακτικό! Να χαρίσεις στον χώρο κάτι θερμίδες παραπάνω. Δεκτόν! Αλλά θα πρέπει όμως να γυρίσεις πίσω και να κάνεις πάλι τους υπολογισμούς με το τυποποιημένο σώμα πλέον διότι έχουν αλλάξει οι θερμοκρασίες εξόδου άρα και όοοοολα τα άλλα. (Ρε δουλειά που βρήκαμε....)!
3. Οι ροές των βρόγχων φυσικά πρέπει να εξισορροπηθούν ώστε στην πράξη να είναι αυτές που υπολόγισες. Αν δεν...... τότε παράτατα όλα και ΔΕΝ............

Gregori
Last edit: 11 Χρόνια 11 Μήνες πριν by aithio.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 11 Μήνες πριν #14424 από χρηστος8
Στην απλη ερωτηση ενος πελατη που δεν εχει γνωσεις και ουτε προκειται να αποκτησει...δηλαδη ζεσταινω το δοχειο αδρανειας στους 75 βαθμους και αποθηκευω... την ενεργεια; ισχυς; η οτιδηποτε αλλο απο οποια πηγη κι αν προερχεται, πελλετ, ξυλα, αεριο πρεπει να δωσω σαν υδραυλικος μια απαντηση οσο πιο απλα γινεται...δυστυχως συνεχιζω να πιστευω το ιδιο: 25 λιτρα νερου στους 75 βαθμους μας δινουν και 1KW, οποτε σωστο η λαθος ειναι η ασφαλεστερη και εγκυροτερη απαντηση που εχω βρει μεχρι τωρα.
Δεν εχω τις γνωσεις να το λυσω μονος μου οποτε το ενστερνιζομαι αφου το λενε μηχανολογοι.
Οπως και να το ονομασω αυτο που εχει το ζεστο δοχειο δεν παυει να ειναι θερμανση...και η θερμανση εχει KW.



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.066 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ