Επιλογή Λέβητα Ξύλου

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145336 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Απαντήθηκε από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ στο θέμα Επιλογή Λέβητα Ξύλου
Στάθη,

Εγώ δε σχεδιάζω συστήματα θέρμανσης, ούτε λέβητες. Έχω όμως κάποιες θεμελιώδεις ενστάσεις σε αυτά που αναφέρεις. Θα σου εξηγήσω με ένα παράδειγμα, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ.

Έστω μια οικία, με ισχύ απωλειών, Χ kW. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε κάποιο δυσμενές σενάριο, ας πούμε ελάχιστη εξωτερική θ=1oC και εσωτερική 20oC, η ισχύς των θερμικών απωλειών, είναι X kW. Δηλαδή, αν θέλουμε με εξωτερική θ=1oC να διατηρήσουμε το εσωτερικό στους 20oC, τότε πρέπει διαρκώς το σύστημα θέρμανσης να καλύπτει τις θερμικές απώλειες, άρα να αποδίδει τουλάχστον Χ kW θερμικής ισχύος στο ΧΩΡΟ μας.

Έλα ντε όμως που χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω διότι:
α) πάρχουν κακοτεχνιες στην εγκατάσταση
β) Καίμε κακό καυίσμο
γ) Έχουμε κακή διαστασιολόγηση καμινάδας
δ) Tα Χ kW αναφέρονται σε σπίτι που έχει θερμοσυσσωρεύσει, ενώ εμείς λειτουργούμε τη θέρμανση διακοτπώμενα
ε) Κάποιες (λίγες) μέρες το χρόνο, μπορεί η ελάχιστη θ εξωτερική να πέσει κάτω από τη θ σχεδιασμού=1oC
στ) Άλλοι παράγοντες (σίγουρα κάποιοι μου ξευφεύγουν, δεν είμαι ειδικός)
ζ) Το σύστημα θέρμανσης ΔΕ λειτουργεί με βαθμό απόδοσης 100% αλλά κατά τι λιγότερο

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ? Θα χρειαστούμε ισχύ λέβητα μεγαλύτερη από X kW ? Πόσο μεγαλύτερη???? 20? Δε σου φτάνει? Βάλε 30% Πάλι δε σου φτάνει? 'Αντε βάλε 40% Πάλι γκρινιάζεις? Βάλε 50 επειδή είμαστε και χουβαρντάδες....

Δεν μπορεί όμως ρε συ Στάθη, ένα σπίτι 140 m2, που και αμόνωτο να είναι, θα έχει 25 ή 30 kW απώλιες, να του λέμε βάλε λέβητα 50 και 70 kW. Ανεξάστητα από την όποια ειδική φόρτιση έχει ο οποιοσδήποτε λέβητας.

Που θέλω να καταλήξω? Ή εσύ κάπου κάνεις λάθος, ή οι λέβητες που δεν είναι βόρειο-ευρωπαϊκοί, είναι ψεύτικοι. Αναφέρουν ισχύ Ψ kW, ενώ είναι 0.7*Ψ.....

Πάντα φιλικά, Γιώργος, Μηχ^2== Μηχ/γος Μηχ/κος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145343 από etsa67
Απαντήθηκε από etsa67 στο θέμα Επιλογή Λέβητα Ξύλου
Αυτό συμβαίνει που λές. Είναι 20-25 kw λιγότερο από την αναγραφόμενη ισχύς τους.
Και ακόμη ένα σημαντικό. Δεν διαθέτουν σωστό ενναλλάκτη. Αυτό που αναφέρω το αντιμετωπίζω καθημερινά.
Έως τώρα το κρύο στην Ελλάδα ήταν υποφερτό με αποτέλεσμα οι εγκα/σεις να αποδίδουν. Το κρύο του 2010 -11 πριν ακόμα παρουσιαστούν πολλοί κατασκευαστές , προδόθηκαν μερικοί ξυλολέβητες λόγω και έλλειψης εμπειρίας.
Το φετινό κρύο πρόδωσε περισσότερους ξυλολέβητες οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις θερμικές απώλειες όπως αναφέρεις 20 ΔΘ, με αποτέλεσμα, ιδιοκτήτες, πάνω από 25 τουλάχιστον τόσοι με πήραν τηλέφωνο, να παραπονιούνται για θερμοκρασίες όχι πάνω από 17-18 με κατανάλωση πάνω από 6 καρότσια x 3 κιλά =+200 κιλά καυσόξυλα ανά ημέρα. Σε μεγάλους ξυλολέβητες με θάλαμο πάνω από 150-160 λίτρα η κατανάλωση περιορίστηκε στα 2-2,5 καρότσια επειδή παγίδευε τα καυσαέρια περισσότερο.
Η τροφοδοσία περιορίστηκε και αυτή στις 2 φορές με αποτέλεσμα η χρήση να μην αποτελει πονοκέαλο για τους χρήστες.
Θέλω να πώ το εξής:
Οι ξυλολέβητες πρέπει να είναι το διπλό από ότι είναι οι απώλειες των χώρων γιατί η θερμιδική αξία του ξύλου είναι στο μέσο όρο 3-3,5kw/κιλό και γιατί οι λέβητες λειτουργούν με υποπίεση που σημαίνει ότι δεν παγιδεύουν μεγάλο μέρος της θερμότητας των καυσαερίων.
Επίσης οι περισσότεροι κατασκευαστές διαστασσολογούν τους θαλάμους τους με ένα πρότυπο ξένων γερμανικών αυστριακών και η όποια τυποποίηση αφορά όχι τον Β. Απόδοσης αλλά τα μέταλλα και οι συγκολλήσεις (TIG-TAG).
Επίσης δεν συμφέρει τους κατασκευαστές η αύξηση της θερμαινόμενης επιφάνειας λόγω του ότι κοστολογούνται κατά ππολύ περισσότερο με αποτέλεσμα να μην ζητούνται από τους ποόύς.
Στην Ελλάδα , ξαναλέω , ισχύει ότι το φθηνό είναι και καλό αφού μπορείς να το αγοράσεις. Δε ενδιαφέρει η αποδοτικότητα , αφού οι περισσότεροι υδραυλικοί - πωλητές είτε Μηχανολόγοι ή όχι , τους ενδιαφέρει η εμπορικότητα του κομματιού.
Μοτ έτυχε , το 2010 , σε υωόμετρο 600 μ λέβητας 140.000 kcal/h ,(θερμαινόμενης επιφ.=8,5μ2) χωρίς τρίοδη φορτίου να μην ανταποκρίνεται σωστά (δεν σήκωνε θερμοκρασία πάνω από 58 c ) με τίποτα , για κάλυψη θερμικών απωλειών περίπου 60 kcal/h και 340 τετραγωνικά 4 αυτόνομων διαμερισμάτων. Όταν η θερμοκρασία έπεφτε κάτω των 5c η κατανάλωση ήταν τραγική.
Και πόσες άλλες περιπτώσεις που θα τις λέμε και άλλη φορά.
Οι περισσότεροι ξυλολέβητες στην Ελληνικοί αγορά ιδιαίτερα σε εγκα/σεις με αυτονομία θα προδοθούν όταν η θερμοκρασία πέσει σε χαμηλά επίπεδα και οι χρήστες θα αναγκάζονται να τροφοδοτούν πολλές φορές την ημέρα.
Το καύσιμο είναι φθηνό σαν την ηλιακή ακτινοβολία σε συμφέρει να αποταμιεύεις ή συσσωρεύει καλύτερα περισσότερη ενέργεια /24 ωρο. Χωρίς δ. αδρ. ο μεγάλος λέβητας θα σε αποζηιώσει.

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145347 από spyroskosmas
Απαντήθηκε από spyroskosmas στο θέμα Επιλογή Λέβητα Ξύλου
Μετά από πολύ καιρό θα ήθελα σα Μηχ/γος και έμπορος να καταθέσω την εμπειρία μου.
Ασφαλώς και πολλά μηχανήματα ΔΕΝ ανταποκρίνονται στα στοιχεία που λένε. Όμως ένα μηχάνημα στα 30Kw για να βγάλει 30Kw*ΒΑ πρέπει να έχει και το αντίστοιχο καύσιμο, δηλαδή στεγνό ξύλο. Άρα αν το ξύλο δεν είναι στεγνό, χρειαζόμαστε περισσότερα κιλά , δηλαδή μεγαλύτερο χώρο καύσης άρα μεγαλύτερο μηχάνημα.
Τι προσφέρει το μεγαλύτερο μηχάνημα;
Καταρχήν την αίσθηση στον πελάτη ότι ζεσταίνει το ίδιο γρήγορα -ίσως και γρηγορότερα- από τον λέβητα πετρελαίου που είχε.
Ο χρόνος μεταξύ 2 ανεφοδιασμών αυξάνεται. Μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να μην ζεσταθεί το σπίτι σε ακραίες συνθήκες. Έχουμε λάβει επίσης υπόψιν την ενδεχόμενη χρήση κακών ξύλων.
Η τρίοδη βαλβίδα επιστροφών δρα επίσης δυσμενώς στην εγκατάσταση αφού ένα ποσοστό χρησιμοποιείται για να κρατά ζεστο το λέβητα, οπότε το υπόλοιπο στέλνεται για θέρμανση. Η χρήση της όμως καθίσταται υποχρεωτική.
Μειονέκτημα του μεγάλου μηχανήματος είναι το αυξημένο κόστος απόκτησής του, όπως και η δημιουργία περισσευμάτων ενέργειας με αποτέλεσμα υπερθερμάνσεις οι οποίες δε μπορούν να αποφευχθούν ακόμη και με τη χρήση δοχείων αδρανείας.
Έχω τοποθετήσει σε οικοδομή με 3 αυτονομίες των 250τμ (σύνολο) στα Ιωάννινα λέβητες της Kombi στα 50Kw.Έχω βάλει όμως και 50Kw σε οικοδομή των 130μ με σώματα φέτες , με ανύπαρκτη μόνωση. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αυτό όμως που προέχει είναι το αποτέλεσμα και με αυτό δεν πρέπει να παίζουμε.

Η απογοήτευση λόγω κακής ποιότητας διαρκεί περισσότερο από την ικανοποίηση λόγω χαμηλής τιμής
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by spyroskosmas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145354 από etsa67
Απαντήθηκε από etsa67 στο θέμα Επιλογή Λέβητα Ξύλου
Aυτό ακριβώς θέλω να μεταφέρω και εγώ στο φόρουμ. Εδώ δεν κάνουμε επίδειξη γνώσεων αλλά ανταλλαγή εμπειριών ώστε να γίνει αντιληπτό από τους περισσότερους το τι ακριβώς συμβαίνει στη πραγματικότητα και όχι θεωρητικά.

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145359 από etsa67
Απαντήθηκε από etsa67 στο θέμα Επιλογή Λέβητα Ξύλου
Σε μία άλλη περίπτωση εγκα/σα έναν 50 kw astra-gas για συνολικές απώλειες 47 kw ο οποίος αντικατέστησε έναν 80.000 halcotherm.
Ο Χάλκοθέρμ τριών d με 18 τούμπα συνδέθηκε από εμένα χωρίς τετράοδη και τρίοδη φορτίου. Το σπίτι είχε πάνελ σώματα με μονοσωλήνια σύνδεση 2 διαμερισμάτων με ένα μπόιλερ 150 λίτρων. Ο χαλκοθέρμ αγωνιζόταν να ανεβάσει θερμοκρασία και μόλις λειτουργούσε ο κυκλοφορητής στους 50 c κρατούσε για ένα διάστημα 10 λεπτών και μετά έπεφτε στους 48 c. Aυτό γινόταν για καμιά ΄ςρα και μετά ανέβαζε έως τους 60 αλλά με τίποτα παραπάνω. Ο αέρας σχεδόν στο 3/4 και τα ξύλα 20 % υγρά.
Μόνον αν γέμιζες τον θάλαμο με ξύλα και πάνω από 5 φορές το 24/ωρο θα ανέβαζε στους 75 c me κάτω των 5 c εξωτερική.
Στη θέση του αφού τον πούλησα στη τιμή που τον αγόρασα εγκα/σα έναν πυρολυτικό 50 kw λόγω τιμής.
Τοποθέτησα τρίοδη Εσμπε 55 άρα kai τετράοδη εμμέτι 1 1/4 ανάμιξης. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα όσον αφορά την απόδοση και την διάρκεια. Ο λέβητας με θερμαινόμενη επιφάνεια 3,3 μ2 δυσκολεύεται για καμιά ώρα να ανεβάσει στος 75 αλλά με τη τετράοδη στο 70 % στέλνει νερά και στα δύο σπίτια με 55 c και διαρκεί αρκετά με τα ίδια ξύλα. Τα σπίτια με εξωτερική τους -2-+4 c πιάνουν τους 21,5 c όλο το 24 ωρο και η κατανάλωση τα 70 kg πεύκα.
Ο χαλκοθέρμ τοποθετήθηκε σε σπίτι διπλό με απώλειες 30 kw σκοτώνει από θερμοκρασίες και η μέση ημερήσια κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα 45 kg πεύκα ίσως και λιγότερο.
Και οι δύο ιδιοκτήτες τους ανάγκασα για δύο εβδομάδες να ζυγίζουν τα ξύλα.
Θέλω να σας αναφέρω και άλλα γεγονότα στο μέλλον αλλά θέλει και χρόνο που αυτόν τον καιρό μια στο Επαλ και μία στις βλάβες και συντηρήσεις -εγκα/σεις καταλαβαίνεται είναι δύσκολο.
Η σειρά των περισσότερων ξυλολεβήτων έως τα120 kw δεν αλλάζει παρά μόνο στο ύψος ή στο μήκος και δεν έχουν σημαντικές εξωτερικές διαφορές μεταξύ τους.
Ένας 40 απο΄έναν 80 μικρές οι διαφορές 8-10 εκατ ανά 10 kw μεγαλύτερος. Από θέμα τιμής οι διαφορές είναι μικρές δηλ.ένας 40 kw από έναν 80 kw έχει μόνο 400 euro σε αναλογικό και το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Γιατί να μην αγοράσει κάποιος τον μεγαλύτερο αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ο μεγάλος θάλαμος επιτρέπει μεγάλα κομμάτια ξύλων και πολύ μικρή συχνότητα τροφοδοσίας αλλά και μεγάλη αδράνεια σε ζήτηση φορτίου (δύο + διαμερίσματα). Το μεγάλο απόθεμα ισχύος και με συνδυασμό τον μεγάλο όγκο νερού αυξάνει κατά πολύ την οικονομία. Το θέμα της κυκλοφορίας με τρίοδη φορτίοιυ δοκίμασε την esbe 1 1/4 με 14 κυβ. νερού ανά ώρα και θα δείς ότι εξασφαλίζει ικανοποιητική παροχή στα σώματα. Το ανέβασμα της θερμοκρασίας όταν όλα τα διαμερίσματα κλείσουν αντιμετωπίζεται με έναν υδροστάτη σε σειρά με τον υδροστάτη του κυκλοφορητή στο τελευταίο διαμέρισμα που έκλεισε αλλά παρέμεινε η βάνα ανοικτή.

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #145377 από kosmidis80
Απαντήθηκε από kosmidis80 στο θέμα Επιλογή Λέβητα Ξύλου

etsa67 έγραψε: Σε μία άλλη περίπτωση εγκα/σα έναν 50 kw astra-gas για συνολικές απώλειες 47 kw ο οποίος αντικατέστησε έναν 80.000 halcotherm.
Ο Χάλκοθέρμ τριών d με 18 τούμπα συνδέθηκε από εμένα χωρίς τετράοδη και τρίοδη φορτίου. Το σπίτι είχε πάνελ σώματα με μονοσωλήνια σύνδεση 2 διαμερισμάτων με ένα μπόιλερ 150 λίτρων. Ο χαλκοθέρμ αγωνιζόταν να ανεβάσει θερμοκρασία και μόλις λειτουργούσε ο κυκλοφορητής στους 50 c κρατούσε για ένα διάστημα 10 λεπτών και μετά έπεφτε στους 48 c. Aυτό γινόταν για καμιά ΄ςρα και μετά ανέβαζε έως τους 60 αλλά με τίποτα παραπάνω. Ο αέρας σχεδόν στο 3/4 και τα ξύλα 20 % υγρά.
Μόνον αν γέμιζες τον θάλαμο με ξύλα και πάνω από 5 φορές το 24/ωρο θα ανέβαζε στους 75 c me κάτω των 5 c εξωτερική.


Συγκρινεις απλο λεβητα και μαλιστα χωρις κανενα κοντρολερ και βεντιλατερ με πυρολυτικο και εξαναγκασμενης κυκλοφοριας αερα! Ασε που οι Χαλκοθερμ εχει ακουστει οτι ειναι φαγανες στην καταναλωση τους...

etsa67 έγραψε: Στη θέση του αφού τον πούλησα στη τιμή που τον αγόρασα εγκα/σα έναν πυρολυτικό 50 kw λόγω τιμής.
Τοποθέτησα τρίοδη Εσμπε 55 άρα kai τετράοδη εμμέτι 1 1/4 ανάμιξης. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα όσον αφορά την απόδοση και την διάρκεια. Ο λέβητας με θερμαινόμενη επιφάνεια 3,3 μ2 δυσκολεύεται για καμιά ώρα να ανεβάσει στος 75 αλλά με τη τετράοδη στο 70 % στέλνει νερά και στα δύο σπίτια με 55 c και διαρκεί αρκετά με τα ίδια ξύλα. Τα σπίτια με εξωτερική τους -2-+4 c πιάνουν τους 21,5 c όλο το 24 ωρο και η κατανάλωση τα 70 kg πεύκα.


ε!? Εβαλες 3οδη θερμοστατικη και 4οδη αναμιξης στην σειρα χωρις μπαφερ? πως το κανες αυτο ρε συ? Πυρολυτικο 50 Kw χωρις μπαφερ??? Τελος τα εργοστασια που λενε για μπαφερ δεν ξερουν...δεν ξερουν οτι ο ξυλολεβητας πρεπει να δουλευει σε φουλ λειτουργια για να μπορει να πιανει την αποδοση που δινει ο κατασκευαστης, σωστα...

etsa67 έγραψε: Ο χαλκοθέρμ τοποθετήθηκε σε σπίτι διπλό με απώλειες 30 kw σκοτώνει από θερμοκρασίες και η μέση ημερήσια κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα 45 kg πεύκα ίσως και λιγότερο.


Σορυ Σταθη αλλα τα 45 κιλα πευκο την μερα δεν ειναι 30 kw απωλειες! ή αν μου πεις οτι ειναι σε συνολο της μερας 30 Kw oι απωλειες, τοτε το σπιτι δεν ειναι διπλο.

etsa67 έγραψε: Η σειρά των περισσότερων ξυλολεβήτων έως τα 120 kw δεν αλλάζει παρά μόνο στο ύψος ή στο μήκος και δεν έχουν σημαντικές εξωτερικές διαφορές μεταξύ τους.
Ένας 40 απο΄έναν 80 μικρές οι διαφορές 8-10 εκατ ανά 10 kw μεγαλύτερος. Από θέμα τιμής οι διαφορές είναι μικρές δηλ.ένας 40 kw από έναν 80 kw έχει μόνο 400 euro σε αναλογικό και το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Γιατί να μην αγοράσει κάποιος τον μεγαλύτερο αυτό δεν το καταλαβαίνω.


Και εγω λοιπον δεν καταλαβαινω βαση προηγουμενου σου ποστ πως μπορει ενας ιδιας εταιρειας και μοντελο λεβητας ο 70αρης να εχει περισσοτερη αποδοση απ οτι ο 30αρης ο αντιστοιχος?! Δεν θα εχει αντιστοιχα και μεγαλυτερη καταναλωση?

etsa67 έγραψε: Ο μεγάλος θάλαμος επιτρέπει μεγάλα κομμάτια ξύλων και πολύ μικρή συχνότητα τροφοδοσίας αλλά και μεγάλη αδράνεια σε ζήτηση φορτίου (δύο + διαμερίσματα). Το μεγάλο απόθεμα ισχύος και με συνδυασμό τον μεγάλο όγκο νερού αυξάνει κατά πολύ την οικονομία.


Συμφωνω στο οτι βαζεις μεγαλυτερα ξυλα, σωστος σ αυτο! ΟΜΩΣ Σταθη ο μεγαλος θαλαμος δεν εχει μονο μεγαλη αδρανεια και αποθεμα ισχυος, καθως για να βρεθει η αποθηκευμενη αυτη ισχυς και να υπάρξει η αδρανεια θα πρεπει να καταναλωσεις και μεγαλυτερη ποσοτητα ξυλου (ΕΚΤΟΣ και αν μιλαμε για αποδοση λεβητα 150% και τοτε παμε για ενεργειακη επανασταση!)

etsa67 έγραψε: Το θέμα της κυκλοφορίας με τρίοδη φορτίου δοκίμασε την esbe 1 1/4 με 14 κυβ. νερού ανά ώρα και θα δείς ότι εξασφαλίζει ικανοποιητική παροχή στα σώματα.


Σωστά, πολύ καλή και αξιοπιστη προταση η Esbe

etsa67 έγραψε: Το ανέβασμα της θερμοκρασίας όταν όλα τα διαμερίσματα κλείσουν αντιμετωπίζεται με έναν υδροστάτη σε σειρά με τον υδροστάτη του κυκλοφορητή στο τελευταίο διαμέρισμα που έκλεισε αλλά παρέμεινε η βάνα ανοικτή.


Οχι δεν αντιμετωπιζεται ετσι! Ετσι απλα ριχνεις το προβλημα κατω απο το χαλι και απλα ο πελατης σου ξοδευει τζαμπα ξυλα - ενεργεια για εναν χώρο που δεν χρησιμοποιει!
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by kosmidis80.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ