Σόμπα pellet & παραφλού (...?...)

Περισσότερα
10 Χρόνια 7 Μήνες πριν #109243 από andreas72
Απαντήθηκε από andreas72 στο θέμα Σόμπα pellet & παραφλού (...?...)

Savvas έγραψε: Το παραφλού που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητα είνια διάλυμα απεσταγμένου νερού και αιθυλενογλυκόλης.
Προσφέρει πολύ καλή αντιπαγωτική προστασία και προστατεύει του αλουμινένιους κινητήρες απο τη διάβρωση.
Η θερμοχωρητικότητα και θερμοαγωγιμότητα του καθαρού νερού όμως μειώνεται με την αιθυλενογλυκόλη.
Επίσης είναι τοξική για τον άνθρωπο

Αν θες οπως οπωσδήποτε να βάλεις πρόσθετο στο νερό της σόμπας σου να προτιμήσεις διάλυμα προπυλενογλυκόλης. Έχει καλύτερα θερμικά χαρακτηριστικά, προσφέρει αντιπαγωτική προστασία και σε ένα βαθμό και αντισκωριακή προστασία.
Δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο.

Στις θερμάνσεις το πρόβλημα της διάβρωσης δημιουργείται λόγω του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης, το οποίο με τη σειρά του γίνεται πιο έντονο όσο η ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού του καλοριφέρ αυξάνει (νερό με πολλά άλατα). Συνήθως το καλοριφέρ γεμίζει με νερό βρύσης που έχει μια μέση αγωγιμότητα 500ms/cm στην Αθήνα και περισσότερο σε άλλες περιοχές.
Το γέμισμα με διάλυμα προπυλενογλυκόλης (φτιάχνεται με απιονισμένο νερό που θεωρητικά έχει αγωγιμότητα 0) θα μειώσει το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης (λόγω ύδατος, αλλά όχι την ηλεκτρόλυση λόγω επαφής).

Γενικά πάντως θα κοστίσει κάτι παραπάνω γιατί κοστίζει περίπου 250€ ανα 30lt.

Οι θερμικές ιδιότητες του διαλύματος είναι κατώτερες απο του σκέτου νερού και ισχύει η σειρά
νερό > διάλυμα προπυλενογλυκόλης > διάλυμα αιθυλενογλυκόλης.

Η κατανάλωση Pellet Πάντως δεν θα αυξηθεί σημαντικά γιατί αν και μειώνεται η θερμική ικανότητα του ρευστού, το σύστημα είναι κλειστό και δεν χάνεται σημαντική ενέργεια. Απλά μεταφέρεται λίγο πιο δύδκολα.

1) αρα με λίγα λόγια το διάλυμα αιθυλενογλυκόλης (παραφλού) δεν προστατεύει τα (σώματα) και την σόμπα μας από την σκουριά ,παρα μονο τα αλουμίνια,
2) άρα το διάλυμα αιθυλενογλυκόλης (παραφλού) εάν κατάλαβα σωστά, και δυσκολεύεται να ζεσταθεί και κρυώνει και πιο γρήγορα ,άρα μεγαλύτερη κατανάλωση σε pellet (ούπς)
3) άρα εγώ που βιαστικά και έβαλα περίπου το 50% του κυκλώματος παραφλού για(-12 στα 4 λίτρα 25%αιθυλενογλυκόλη)έκανα ψιλό-πατάτα, ΑΡΑ να το αδειάσω το κύκλωμα και να το ξανά γεμίσω με νεράκι?????? :huh: ;)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 7 Μήνες πριν #109251 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα Σόμπα pellet & παραφλού (...?...)
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι αντιδιαβρωτικοί παράγοντες του παραφλού είναι κατάλληλοι για την προστασια των αλουμινένιων τμημάτων στυς κινητήρες. Δεν γνωρίζω αν έχει παρόμια δράση στα συστήματα χαλκού σιδήρου.

Σίγουρα θα έχεις βέβαια μια βελτίωση σε αυτό τον τομέα, εφόσον το διάλυμα παραφλού φτιάχνεται με απιονισμένο νερό, συνεπώς έχει μικρότερη αγωγιμότητα απο το νερό της βρύσης.

Οι θερμικές ιδιότητες του ρευστού με παραφλού όπως είπαμε είναι μειωμένες σε σχέση με το καθαρό ναρό αλλά και σε λιγότερο βαθμό και με την προπυλενογλυκόλη.
Δεν ξέρω να σου περισσότερα αν είναι κατάλληλο για αυτή τη χρήση.

Αν πάντως το κύκλωμα του καλοριφέρ είνια συνδεδεμένο και με boiler/θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης, τότε οπωσδήποτε να αφαιρέσεις το paraflY αιθυλενογλυκόλης γιατί είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Αν τρυπήσει και έρθουν σε επαφή τα νερά του καλοριφέρ με το ζεστό νερό χρήσης είναι πολύ επικίνδυνο (100 ml paraflu αν καταναλωθούν μπορούν να επιφέρουν θάνατο απο μεταβολική δηλητρίαση).




Υ.Γ. Αν το κύκλωμα σου είναι μικρό 30-40lt, τότε μπορείς εύκολα να βάλεις διάλυμα προπυλενογλόλης με λογική τιμή (με 50€ παίρνεις 5λτ αδιάλυτου υλικού). Στο 30% διάλυση θα έχεις 15λτ.

Στο δικό μου κύκλωμα που έχω περίπου 200λτ νερό, η εφαρμογή της προυλενογλυκόλης δεν μπορεί να γίνει με λογικούς οικονομικούς όρους ;)
Last edit: 10 Χρόνια 7 Μήνες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 7 Μήνες πριν #109254 από kosmidis80
Απαντήθηκε από kosmidis80 στο θέμα Σόμπα pellet & παραφλού (...?...)
και που να μιλησουμε για τα 800+ λτ που εχω εγω για παραδειγμα :lol:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.064 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ