Συγκριτική δοκιμή: Bio-therm vs Egger vs Silva

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84224 από DOOM_NX
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω το πρώτο συγκριτικό των DOOM Labs! :woohoo:

Το τελευταίο δεκαήμερο που μας πέρασε έγινε μια συγκροτημένη προσπάθεια για να διαπιστωθούν στην πράξη οι διαφορές των πέλλετ Bio-therm, Egger και Silva που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Θα λέγαμε ότι μάλλον πρόκειται για τα φθηνότερα πιστοποιημένα πέλλετ (τιμές Ιανουαρίου 2013) ανά είδος πρώτης ύλης: κωνοφόρα δέντρα, οξιά και μίξη αυτών. Ωστόσο, στην απόδοση, μεγαλύτερο ρόλο παίζει η καθαρότητα της πρώτης ύλης και η σωστή επεξεργασία, παρά το είδος του ξύλου που χρησιμοποιείται. Γι' αυτό παραλάβαμε και κάψαμε 10 σακιά από κάθε μάρκα για να δούμε ιδίοις όμμασι τη συμπεριφορά τους στην καύση (και όχι μόνο).

Το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για το συγκριτικό είναι ο λέβητας KRP-20A της Kiturami. Όπως ήταν αναμενόμενο, καθαρίστηκαν τα πάντα πριν τις δοκιμές και έγινε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Όμως, πρόκειται για ένα αρκετά "ιδιότροπο" και "κακομαθημένο" μηχάνημα που αρέσκεται στην καύση πέλλετ με ελάχιστη στάχτη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον συχνό χειροκίνητο καθαρισμό που απαιτείται στο χώρο της καύσης για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Οπότε, το φαγητό του πρέπει να είναι crème de la crème, αλλιώς αρχίζει τη γκρίνια (errors).

Το "δείπνο" του KRP διήρκησε περίπου 3 μέρες για κάθε πέλλετ. Οι καιρικές συνθήκες σ'αυτό το διάστημα κάθε άλλο παρά σταθερές και ιδανικές ήταν, οπότε δε θα είχε κανένα νόημα να μετρήσουμε ποια μάρκα κάηκε πιο γρήγορα. Αντ' αυτού, για τη δοκιμή της ισχύος χρησιμοποιήθηκε κατ' επανάληψη η λειτουργία Ζεστού Νερού Χρήσης του λέβητα. Η λογική είναι απλή: όποια μάρκα ζέσταινε πιο γρήγορα τα 65 λίτρα νερού του λέβητα κέρδιζε. Σ'αυτό βοήθησε ο εσωτερικός κυκλοφορητής του λέβητα που φρόντισε για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας σε όλη τη μάζα του νερού. Έτσι, καταγράψαμε το χρόνο που χρειάστηκε κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου και υπολογίσαμε τη στιγμιαία και τη μέση αποδιδόμενη ισχύ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ουσιαστικά αυτή είναι η φάση προθέρμανσης του λέβητα και τα νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με την ονομαστική ισχύ. Κύρια χρησιμότητά τους είναι για να διευκολύνουν τη σύγκριση.

Τα πράγματα όσον αφορά "τα αποφάγια" ήταν πιο απλά μια και η ποσότητα της στάχτης δεν εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα καούν τα πέλλετ ή αν θα γίνει πλήρης καύση των καυσαερίων. Όταν τελείωσαν τα πέλλετ στο σιλό, η ηλεκτρική σκούπα ανέλαβε τη συλλογή της στάχτης από το συρτάρι η οποία ζυγίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (του 5ου αιώνα π.Χ.): την παλάντζα του παππού μου. Προτιμήθηκε έναντι μιας παλιάς ζυγαριάς κουζίνας με ελατήριο ελέω συνοχής των μετρήσεων. Χωρίς πλάκα. Η στάχτη στο ταφ καθαρισμού της καμινάδας καθώς και στο συλλέκτη σκόνης πάνω από τα τούμπο δεν συμπεριλήφθηκε στη μέτρηση.

Στην αξιολόγηση λάβαμε σοβαρά και τις γκρίνιες του KRP κατά τη διάρκεια της καύσης. Υπήρξαν φορές (περισσότερες απ'ό,τι θα θέλαμε) που μας φώναζε μες στη νύχτα να τον ξεμπουκώσουμε. Στην επιμέρους βαθμολογία, τα πέλλετ που παρουσίασαν errors πήραν 0. Καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για τις προτεινόμενες αρχικές ρυθμίσεις του εγχειριδίου χρήσης. Κάθε πέλλετ είναι διαφορετικό και χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Οπότε, ακόμη κι αν σε κάποιο παρατηρούμε errors στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να καεί σε διαφορετικές, έστω και με μειωμένη απόδοση (αυξάνοντας τον αέρα).

Ακόμη, στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη συνέβαλε και η σκόνη στα σακιά, αν και με τη μικρότερη βαρύτητα. Η αξιολόγηση ήταν καθαρά οπτική και η μόνη υποκειμενική. Το καλό είναι ότι η σκόνη ελάχιστα επηρεάζει την καύση, εκτός αν όλο το σακί είναι πολύ μικρά κομματάκια ή μπλοκάρει τον κοχλία. Ευτυχώς δεν παρατηρήθηκε τέτοιο φαινόμενο σε καμία από τις τρεις μάρκες. Το κακό με τη σκόνη είναι ότι επιβαρύνει το αναπνευστικό και, σε περίπτωση σόμπας, λερώνει το σπίτι.

Κάναμε κι ένα τεστ απορροφητικότητας που δεν έχει καμία σχέση με την καύση, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο σ'αυτούς που χρησιμοποιούν τα πέλλετ για στρώμα σε κατοικίδια ή άλογα. Ρίξαμε 2 φλυτζάνια του καφέ από κάθε πέλλετ σε 3 ποτήρια. Γεμίσαμε κάθε ποτήρι με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα πέλλετ. Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε πόσο γρήγορα κατέβαινε η στάθμη του νερού και πόσο διογκώθηκαν στο τέλος τα πέλλετ κάθε μάρκας. Φυσικά, τα αποτελέσματα δε μέτρησαν στη βαθμολογία.

Τέλος, η τιμή έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στο λόγο τιμής/απόδοσης. Γιατί καλές είναι οι επιδόσεις, η ελάχιστη στάχτη και σκόνη, αλλά αν είναι να πληρώσουμε χρυσό το πέλλετ μήπως καλύτερα να γυρίσουμε στο πετρέλαιο; Γι' αυτό το λόγο ορίσαμε ως ανώτατο όριο (και κατώτατη επιμέρους βαθμολογία) τα 620 ευρώ/τόνο που είναι αντιστοιχεί στην τιμή 1,3 ευρώ/λίτρο πετρελαίου. Ως κατώτατο όριο (ανώτατη βαθμολογία) ορίσαμε τα 230 ευρώ/τόνο. Οι τιμές των πέλλετ είναι τελικές, συμπεριλαμβάνουν μεταφορικά για την πόλη μας (Καρδίτσα) και παράδοση στην αυλή μας.

Πάμε όμως να δούμε τα πέλλετ.
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": mega pellet, mikest, Fokion, kobra2

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84226 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Συγκριτική δοκιμή: Bio-therm vs Egger vs Silva
Egger


Τα πέλλετ της Egger ήταν τα πρώτα που πήραν μέρος στην δοκιμή. Πρώτη ύλη είναι κωνοφόρα δέντρα χωρίς φλοιό (πιθανότατα Ερυθρελάτη). Παρασκευάζονται στο Radauti της Ρουμανίας. Τα σακιά τους είναι ανθεκτικά αν και τελείως διάφανα, χωρίς κανένα διακριτικό, παρόλο που στην παλέτα υπάρχει κανονικά η μάρκα και οι αριθμοί πιστοποίησης RO003, 7A125 και N:2010 076 για τα πιστοποιητικά ENplus, DINplus και ONORM M 7135 αντίστοιχα. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι χάρμα οφθαλμών (και μύτης λόγω του ρετσινιού).



Η ποσότητα της σκόνης των Egger κρίνεται μάλλον κανονική, προς λίγη θα λέγαμε.



Στο τεστ απορροφητικότητας τα πήγαν περίφημα, περνώντας άνετα στην πρώτη θέση. Διογκώθηκαν τόσο πολύ που έπεσαν πριονίδια μέχρι και στο πάτωμα της κουζίνας.



Όσον αφορά την επαφή τους με το λέβητα, εκεί είναι που πραγματικά τα Egger διέπρεψαν. Κέρδισαν επάξια την πρώτη θέση χωρίς καν να ιδρώσουν. Την πρώτη μέρα δούλεψαν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις χωρίς να προκαλέσουν απολύτως κανένα error. Η εικόνα στο σχαράκι μετά από ένα 24ωρο ήταν η εξής:



Προσέξτε πως η αντίσταση δεν έχει καλυφθεί από υπολείμματα, οπότε μπορεί κανονικά να λειτουργήσει.

Στη συνέχεια, έγινε ογκομέτρηση του κοχλία και έδειξε ότι σε 6 λεπτά συνεχόμενης λειτουργίας ρίχνει 3,6 κιλά πέλλετ. Οπότε οι χρόνοι κοχλία ρυθμίστηκαν ως 25-1-6 για να επιτύχουμε τη θεωρητική μέγιστη ισχύ.

Κατάφεραν να γίνουν 3 μετρήσεις της ισχύος των πέλλετ, σε θερμοκρασίες 11, 13 και 14 βαθμών Κελσίου, όλες με ρυθμίσεις 25-1-6. Παρακάτω φαίνεται το γράφημα του μέσου όρου των τιμών που μετρήθηκαν. Με διακεκομμένη γραμμή είναι η πολυωνυμική γραμμή τάσης (6ου βαθμού). Η μέση αποδιδόμενη ισχύς είναι 15.983 kcal/h και είναι η μεγαλύτερη του συγκριτικού.



Αφού κάηκαν όλα τα τσουβάλια, η στάχτη που έμεινε στο συρτάρι ήταν πραγματικά ελάχιστη. Η ζυγαριά έδειξε 250 γραμμάρια περίπου.



Η τιμή των Egger ανέρχεται στα 333 ευρώ/τόνο κάνοντάς να φαίνονται τα ακριβότερα του συγκριτικού. Είναι έτσι όμως; Η δική μας άποψη είναι πως όχι και φαίνεται από το λόγο τιμής/απόδοσης.

Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kobra2

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84228 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Συγκριτική δοκιμή: Bio-therm vs Egger vs Silva
Silva


Σειρά είχε το Silva. Ρουμανικής προέλευσης πέλλετ παρασκευασμένο από οξιά σύμφωνα με πηγές στο ίντερνετ. Κι αυτό σε διαφανή (και ανθεκτική) σακούλα με τυπωμένο όμως το λογότυπο, τη σφραγίδα DINplus με τον αριθμό πιστοποίησης 7Α160 και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ορίζει το DINplus.



Παρ'όλα αυτά φαίνονταν ταλαιπωρημένα τα πέλλετ και η μεγάλη ποσότητα της σκόνης τα πρόδιδε. Δεν γνωρίζουμε αν φταίει το τεράστιο κενό που υπάρχει στις σακούλες ή απλά αυτή είναι η ποιότητά τους, αλλά χάνουν πολλούς πόντους από την πρώτη εντύπωση.


Στο τεστ απορροφητικότητας ήρθαν δεύτερα, απορροφώντας αρκετά γρήγορα το νερό, σχεδόν στη διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τα Bio-therm. Στα δεξιά τα Silva. Τα κομματάκια που έπεσαν κάτω είναι Silva.



Τα Silva φαίνεται πως δεν είναι το αγαπημένο πιάτο του Kiturami. Δεν πρόλαβε να περάσει το πρώτο 24ωρο και είχαμε errors: αντίσταση καλυμμένη από κλίνκερ που δυσκολευόταν να ανάψει φλόγα.



Η ογκομέτρηση για το Silva έδειξε 3,1 κιλά, σαφώς μικρότερη ποσότητα από τα Egger. Γιαυτό η τροφοδοσία έπρεπε να αυξηθεί σε 29-1-5. Το πρόβλημα ήταν πως πέρα από το τεστ ισχύος, δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο λέβητας σ'αυτές τις ρυθμίσεις γιατί μπούκωνε.

Οι χρονομετρήσεις, πάντως, διεξήχθησαν κανονικά. 2 με ρυθμίσεις 29-1-5 και άλλες 2 με ρυθμίσεις 25-1-6, για σύγκριση με τις άλλες δύο μάρκες. Αν κάποιος έχει μια σόμπα ή ένα λέβητα και αδυνατεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις τροφοδοσίας, τότε καλό είναι να ξέρει ποια μάρκα θα του δώσει τη μεγαλύτερη ισχύ. Η μέση αποδιδόμενη ισχύς ήταν 11.499 kcal/h για ρυθμίσεις 25-1-6 και 14.038 kcal/h για ρυθμίσεις 29-1-5. Για την επιμέρους βαθμολογία και σύγκριση με τα άλλα 2 πέλλετ έγινε η απαραίτητη προσαύξηση για να εξαλειφθεί το σφάλμα λόγω διαφορετικής ποσότητας τροφοδοσίας (όπως έγινε και στο Bio-therm).



Στη στάχτη τα Silva δεν τα πήγαν καλά. Έλαβαν την τελευταία θέση με 780 γραμμάρια στάχτης. Παρ' όλα αυτά, είναι μέσα στα όρια της Α1 κατηγορίας.



Η τιμή τους ήταν 313 ευρώ/τόνο και, σε σχέση με αυτά που προσφέρουν, θεωρούμε πως είναι υψηλή.

Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kobra2

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84229 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Συγκριτική δοκιμή: Bio-therm vs Egger vs Silva
Bio-therm


Τρίτο και τελευταίο πέλλετ του συγκριτικού, το Bio-therm. Πρόκειται για πέλλετ παρασκευασμένα στη Σερβία από μίξη οξιάς και κωνοφόρων δέντρων (70%-30%).



Η σακούλα του είναι διαφανής μόνο κατά το 1/4 και άσπρη στο πίσω μέρος, οπότε χρειάζεται μια μικρή προσπάθεια για να διακρίνουμε τη σκόνη. Ευτυχώς είναι ελάχιστη και δεν αποτελεί θέμα. Στη φωτογραφία αυξήσαμε την αντίθετση για καλύτερη ευκρίνεια. Τα σήματα των πιστοποιήσεων είναι όλα στη σακούλα, αν και χωρίς τους αριθμούς (7A111 και N:2009 050).



Τα Bio-therm είναι τα λιγότερο απορροφητικά από τις τρεις μάρκες που δοκιμάσαμε. Αργούν να τραβήξουν το νερό και διογκώνονται πολύ λίγο. Φωτογραφία από αυτό το τεστ μπορείτε να δείτε στο review των Silva.

Όσον αφορά τη σχέση του με το λέβητα, ήταν η χειρότερη όλων. Όχι απλά ήταν προβληματική η έναυση, αλλά έπρεπε να καθαρίσουμε και το χώρο της καύσης από ένα κιλό περίπου άκαυτα πέλλετ. Δυστυχώς, με μείωση της τροφοδοσίας δε λύθηκε το πρόβλημα και μας ταλαιπώρησε μέχρι το τέλος. Μόνη λύση είναι να λειτουργήσει ο λέβητας με πολύ μεγάλη περίσσεια αέρα για να καθαρίζει - πράγμα αντιοικονομικό. Μετά από 24 ώρες στις εργοστασιακές ρυθμίσεις:



Στην ογκομέτρηση, ο κοχλίας έριξε 3,5 κιλά Bio-therm, οπότε οι ρυθμίσεις για τη χρονομέτρηση ήταν ίδιες με τα Egger, 25-1-6.

Τα αποτελέσματα της χρονομέτρησης είναι τα χειρότερα λαμβάνοντας υπ'όψη τη διαφορά στην ποσότητα, αλλά τα δεύτερα καλύτερα όταν οι χρόνοι κοχλία είναι ίδιοι. Μέση αποδιδόμενη ισχύς 12.642 kcal/h.



H ποσότητα της στάχτης που συλλέξαμε από τα Bio-therm ήταν λίγο μικρότερη από αυτή των Silva, στα 700 γραμμάρια.



Τα Bio-therm φαίνεται να είναι τα φθηνότερα πιστοποιημένα πέλλετ της αγοράς. Είναι όμως έτσι; Στο δικό μας μηχάνημα σίγουρα όχι.

Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kobra2, thomakiss

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84230 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Συγκριτική δοκιμή: Bio-therm vs Egger vs Silva
Τελικά ποια μάρκα από τις τρεις είναι η καλύτερη; Πού θα ήταν σοφό να ξοδέψετε τα χρήματα που δε σας περισσεύουν;

Είναι φανερό πως στη δική μας περίπτωση, οτιδήποτε άλλο πέραν των Egger προκαλεί προβλήματα και ρίχνει την απόδοση. Οπότε, από δω και πέρα, είναι το καινούριο αγαπημένο μας καύσιμο. Σας ακούω, όμως, να λέτε ότι ο λέβητάς σας είναι αυτοκαθαριζόμενος, προηγμένος, σκυλί ή απλά δε μασάει από κλίνκερ και στάχτες. Βγάζοντας εκτός τον παράγοντα "Errors" και "Στάχτη" και συγκρίνοντας μόνο την ισχύ και την τιμή, πάλι το Egger έρχεται πρώτο, με το Silva και το Bio-therm να ακολουθούν. Αν δε, έχετε μηχάνημα στο οποίο δε μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, τότε το παρακάτω γράφημα πιστεύουμε πως θα σας βοηθήσει. Δείχνει την υπέρθεση των γραφικών παραστάσεων του μέσου όρου των μετρήσεων κάθε μάρκας για την ίδια μεταβολή θερμοκρασίας.



Μπορείτε να κατεβάσετε τους συγκεντρωτικούς πίνακες με τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα εδώ:
docs.google.com/file/d/0B5IP2u-96AzYa1dK...Sjg/edit?usp=sharing
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΘΕΟΔΟΣΗΣ, eliasger, vag1234, vag990, kobra2, Tzortz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #84241 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Συγκριτική δοκιμή: Bio-therm vs Egger vs Silva
ενα μπραβο κι εναν ασσο για την υπομονη σου και την πολυ ομορφη παρουσιαση :)

εχω μια μικρη ενσταση για την σκονη στο εγγερ ,,,αλλα ειναι δευτερευουσα


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ