Ποιες συσκευές «φουσκώνουν» τον λογαριασμό ρεύματος

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #141651 από kinigos
Το βρήκα ενδιαφέρων και το αναρτώ.
Αν παρέβηκα κάποιον κανόνα λόγω αναδημοσίευσης, ας διαγραφεί.

Πόσο ρεύμα «καίει» ένα πιστολάκι μαλλιών και πόσο φουσκώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ το παλιό ψυγείο και εν γένει οι παλιές συσκευές; Αδειάζω την τσέπη μου αν αφήνω το κινητό και το tablet να φορτίζουν για ...μέρες; Αν αλλάξω κουφώματα πόσο θα μειωθούν τα έξοδα θέρμανσης του σπιτιού μου; Μύθους και αλήθειες σχετικά με το τι «φουσκώνει» τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος, αποκαλύπτει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ, καταγράφοντας τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση.

Μείωση εξόδων θέρμανσης μέχρι 65%

Για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη, που έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και καταγράφηκε η εμπειρία των κατοίκων τους και οι επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσής τους. Παράλληλα, επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον.

Και στις 40 επιλεγμένες κατοικίες (διαφόρων τυπολογιών, παλαιότητας και σε περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά) εγκαταστάθηκε ένα έξυπνο φιλικό σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης, το οποίο κατέγραφε σε 24ωρη βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Όλες οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά είχαν σημαντική διαφορά στα έξοδα θέρμανσής τους, τα οποία μειώθηκαν μέχρι και 65%. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μεταβολές στην ποιότητα των εσωτερικών συνθηκών, είτε λόγω ηχομόνωσης στην περίπτωση αλλαγής κουφωμάτων, είτε λόγω θερμομόνωσης με ουσιαστική θερμική προστασία και αυξημένη άνεση του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντίστοιχα στην περίπτωση των 20 κατοικιών που σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, που σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερα από 15% και φθάνουν μέχρι 75%.

«Άστοχες παρεμβάσεις λόγω άγνοιας»

«Προσδιορίσαμε τις καλές πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, για μία πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση, βγάλαμε όμως και συμπεράσματα που δεν τα περιμέναμε στο βαθμό που τα διαπιστώσαμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αν.καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης.

Όπως εξηγεί, συχνά παρατηρούνται αστοχίες ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης ενός σπιτιού και αυτό οφείλεται εν μέρει σε λανθασμένη αξιολόγηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, αφετέρου στην υποτίμηση σειράς παραγόντων, που συμβάλλουν στην αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

«Η εξωτερική θερμομόνωση μίας κατοικίας είναι η παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση και όμως οι ιδιοκτήτες κατά κανόνα επιλέγουν ως προτεραιότητα να αλλάξουν κουφώματα, μάλλον γιατί η αλλαγή αυτή είναι πιο ορατή στο μάτι», αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής, προτρέποντας όσους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό μηχανικό, για να τους καθοδηγήσει.

«Πριν τα κουφώματα αλλάξτε ψυγείο»

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που ανέδειξε η επεξεργασία των μετρήσεων στις 40 κατοικίες, είναι η αποφυγή της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

«Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα», σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Γενικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής, η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών τείνουν να περιορίζουν την ισχύ που έχουν τα νεότερα μοντέλα, ιδίως στις ηλεκτρικές σκούπες, καθώς τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσαν μοντέλα χιλιάδων watt.

«Μην υποτιμάτε το πιστολάκι ή το tablet»

Το πιστολάκι είναι μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, πιο ενεργοβόρα ακόμη και από το σίδερο, αποκάλυψαν οι μετρήσεις στις 40 κατοικίες.

«Ήταν από τις μετρήσεις που εξέπληξαν τους ιδιοκτήτες», σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η σπατάλη ρεύματος που προκαλείται από τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by), όπως τηλεοράσεις και υπολογιστές, ή αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης (tablets, κινητά κ.λπ.)

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά αύριο, Τρίτη, (17.00- 20.00) στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.
news.in.gr/economy/article/?aid=1231366128

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #141653 από jnet

kinigos έγραψε: Το βρήκα ενδιαφέρων και το αναρτώ.
Αν παρέβηκα κάποιον κανόνα λόγω αναδημοσίευσης, ας διαγραφεί.


Μια χαρά είναι και φυσικά καθε τι τετοιο πρεπει να το διαβάζουμε.

Εγώ να πω απο δική μου εμπειρία με ενα συστημα(plugwise) που μετάει καταναλώσεις, ενα αλλο πολύ ενέργοβορο είναι η συσκευες ψυκτες νερού με τις φιάλες που βαζουμε στο σπιτι ή στις επιχειρησεις για ζεστο και κρύο νερό.

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #141680 από electron
Πολυ ενδιαφέρον θέμα να συμπληρώσω και εγώ ότι:

Οποιαδήποτε συσκευή συνδέετε στο ρεύμα καταναλώνει ενεργεία την οποια την μετράμε σε ισχύ (Watt).
1 KW (Κιλοβάτ) είναι η δυνητική κατανάλωση, εάν και όταν ανάψεις μία συσκευή. Eνα πιστολάκι μαλλιών είναι πχ 1.000watt (ένα κιλοβάτ), αλλά δεν καίει τίποτα εάν δεν δουλεύει.
Ενα πιστολάκι μαλλιών λοιπόν του ενός κιλοβάτ, που είναι αναμμένο για μία ώρα, καίει «μία κιλοβατώρα». Στην διάρκεια ενός 24ώρου,καταναλώνουμε κιλοβατώρες.
Στην διάρκεια του ίδιου 24ώρου ή ζήτηση για ισχύ (για κιλοβάτ) μειώνεται την νύχτα που είναι κλειστές οι περισσότερες συσκευές, και κορυφώνεται την ημέρα που όλα ειναι αναμμένα.
Αν δείτε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ (να τον βλέπετε που και που) θα δείτε πόσες κιλοβατώρες καταναλώσατε και πόσο τις πληρώσατε, και θα δείτε, διαιρώντας, πόσο σας πήγε η κιλοβατώρα.
Οποτε αν δείτε τα ταμπελακια απο τις ηλεκτρικές σας συσκευές μπορείτε να γνωρίζετε πλεον απο τα watt (που πολλές το αναγράφουν) αν ειναι "ζημιογόνες" για την τσεπη σας.
Πχ ενας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με αντίσταση 4KW (4.000W) καίει 2 κιλοβατώρες αν το ανάψουμε για 30'λεπτα. Μια παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W καιει 1 κιλαβατωρα σε 10ωρες. Η κιλοβατώρα δεν εχει σταθερή τιμή. Δείτε εδώ για να μην τα γράφω πως να υπολογίζετε χρέωση της.
Ενας λογος οπου εβαλα μονες πριζες στο σπιτι σε μεμονωμένες ασφάλειες στον πινακα μου ειναι γιατι το βραδυ ή εχω σκοπο να λείψω για πολλες ωρες κλείνω όλες τις συσκευές απο την κατάσταση αναμονής και ετσι γλιτώνω λίγο ρεύμα.
Ποιο πολυ όμως ξέρω ότι συμβάλω στην εξοικονόμηση ενεργείας η οποία βοηθάει το περιβάλλον και την τσεπη μου. ;) :cheer:


"Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα..."
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"κάτοχος Mavil Primus 25"
Last edit: 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν by electron.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #141726 από panos79
Το βρήκα ενδιαφέρων και το αναρτώ.
Αν παρέβηκα κάποιον κανόνα λόγω αναδημοσίευσης, ας διαγραφεί.


αν διαγραφει θα ειναι γιατι τρολαρεις ή ζεις σ αλλη χωρα.αν πληρωνεις εσυ την δεη απο τη τσεπη σου τοτε θα εχεις δει οτι δε φταιει καμια ηλεκτρικη συσκευη παρα μονο οι εξτρα προμηθειες , δημοτικα τελη κτλ που επιβαρυνουν τη συνολικη χρεωση
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spartah3ad

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #141729 από spartah3ad
Αν καις αεροθερμα 2000kw όλη μέρα για 5 μέρες την εβδομαδα σε ενα γραφείο, γιατί δεν εχεις αλλη λύση δηλαδή δεν θα σε χρεωσουν υπερβολικά';

Η ηλεκτρική κουζίνα επίσης σίγουρα καίει πολύ ρεύμα.

Η θέρμανση με ξύλο είναι ο πιο υγιεινός τρόπος θέρμανσης(;)
Last edit: 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν by spartah3ad.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #141748 από electron

panos79 έγραψε: Το βρήκα ενδιαφέρων και το αναρτώ.
Αν παρέβηκα κάποιον κανόνα λόγω αναδημοσίευσης, ας διαγραφεί.


αν διαγραφει θα ειναι γιατι τρολαρεις ή ζεις σ αλλη χωρα.αν πληρωνεις εσυ την δεη απο τη τσεπη σου τοτε θα εχεις δει οτι δε φταιει καμια ηλεκτρικη συσκευη παρα μονο οι εξτρα προμηθειες , δημοτικα τελη κτλ που επιβαρυνουν τη συνολικη χρεωση


Σιγουρα οι εξτρα χρεωσεις και τα δημοτικα τελη ανεβαζουν τον λογαριασμο. Οσο για αυτο που λες θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δηλαδη οκ καίμε ολη ΜΕΡΑ το aircondition και τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, κουζινες κλπ, και μετα μας "φταίει" η Δεη ? :huh:

Εδω επίσης να αναφερω και τις διάφορες "παραπληροφορήσεις" που κάνουν στην TV σχετικα με τις ηλεκτρικές σόμπες με αντιστασεις-λαμπες χαλαζια κλπ, οι οποίες ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι καίνε 1 ευρώ την ήμερα.
Πως γίνεται αυτο εφόσον η σόμπα πχ ειναι 2,2ΚW και μονο σε μια ωρα στην πληρη ισχυ της θα καψει 2,2 κιλοβατώρες = 52,8ΚW/h (αν υποθέσουμε οτι καίει όλη μέρα) όποτε χονδρικά 52,8χ0,0946= 5,00€ περίπου = 155,00€/μηνα.Απλα μαθηματικα ειναι


"Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα..."
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
"κάτοχος Mavil Primus 25"
Last edit: 9 Χρόνια 4 Μήνες πριν by electron.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.073 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ