Θέρμανση στις εποχές των "Ισχνών Αγελάδων"

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #64935 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Ως ένας συνηθισμένος καταναλωτής που ψάχνεται να μειώσει τα κοστολόγια του, ώστε να προσαρμοστούν στη μείωση του εισοδήματος του, έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα (και παρακαλώ να διορθωθούν μέσω διαλόγου όσα είναι λάθος).
Κατ αρχήν νομίζω πρέπει να μικρύνουμε τα σπίτια μας. Πολλοί από μας, στις παλιότερες καλές εποχές που παίρναμε "μίζες" :sick: :woohoo: :evil: με κάθε τρόπο, ακόμα και με την αδιαφορία μας για το πως βγάζουμε το εισόδημα μας, αν αυτό δεν ήταν ανάλογο με άλλους λαούς.... αν οι ώρες εργασίας μας ήταν λίγες σε σχέση μ αυτό που πρέπει... αν μπορούσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες με σημαντικές απολαβές.... αν..αν.. δεν έχει σημασία το κάθε "αν"...
.... αν ακόμα ακόμα ψηφίζαμε αυτόν που υποσχόταν και μοίραζε αφειδώς... χωρίς ν αναρωτιόμαστε που τα βρήκε....
... φτιάξαμε, αγοράσαμε "ποιότητα ζωής" συχνά υπερβολική σε σπίτι, αυτοκίνητο, κινητό, ντύσιμο, ταξίδια, σχολεία, διασκέδαση, κλπ που το χρήμα μπορεί ν αγοράσει.
Βρεθήκαμε εκτεθειμένοι τελικά οι πολλοί από μας και σήμερα ο "σωστός" νομοθέτης φορολόγησε τα πάντα υπέρογκα, τιμωρώντας μας για τις επιλογές μας που ο παλιότερος "λάθος" νομοθέτης είτε μας επέτρεψε, είτε και συχνά μας παρότρυνε να κάνουμε. Οι δύο αυτοί εκ διαμέτρου αντίθετοι νομοθέτες έχουν κατά λάθος το ίδιο όνομα, "ΚΡΑΤΟΣ" και κανείς μας (εκτός απ τα λόγια) δε κινήθηκε ουσιαστικά εναντίον αυτών που ενώ κατ αρχήν έδιναν κίνητρα με φοροαπαλλαγές για αγορές σπιτιών, τώρα όχι μόνο τις καταργούν αλλά ζητάνε και τα ρέστα για το που τα βρήκαμε.
Νόμος του κράτους και τότε... νόμος και σήμερα του ίδιου κράτους. Ο ένας χαρίζει, εκπίπτει, φοροαπαλλάσει.. ο άλλος ζητάει, επιβαρύνει, φορολογεί ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ.

Μιας λοιπόν που όλοι μας πίνουμε ακόμα το φραπέ μας (εγώ ζεστό παρακαλώ).. ας δούμε τι κάνουμε σήμερα.

Βιομάζα, ή ρεύμα... πετρέλαιο ή αέριο...
Ψάχνοντας και μέσα στο site, μπορεί εύκολα κάποιος να βγάλει συμπεράσματα.
Μπορεί???

Ποιός θα προεξοφλήσει την αντιμετώπιση αυτού του κράτους στο μέλλον σε σχέση με σήμερα?
Ποιός είναι σίγουρος πως δε θα θεωρήσουν πλούσιο όποιον καταναλώνει πάνω από 5000Kw το τετράμηνο (γιατί έχει θέρμανση με ηλεκτρισμό) και θέλοντας να παρουσιάσουν "κοινωνικό" πρόσωπο, θα κρατήσουν πολύ μειωμένες τις τιμές του ρεύματος στις μικρές καταναλώσεις, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που θέλει η ΔΕΗ με υπέρογκες αυξήσεις στις μεγάλες (3 και 4 φορές πάνω)???
Ποιός είναι σίγουρος πως το πελλετ και το ξύλο δε θα θεωρηθούν επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και απλά θα επιβάλλουν φόρο ρύπων στη πηγή της ενέργειας, το ξύλο και το πελλετ????
Ποιός είναι σίγουρος πως δεν οφείλεται μια γενναία επιχορήγηση μείωσης των τιμών του πετρελαίου, στους πρεσβευτές καλής θέλησης της UNESKO, ώστε να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο??

Ποιός όμως δεν είναι σίγουρος πως αν κάνουμε οτιδήποτε παθητικό (από όποια μόνωση αντέχει καθένας, μέχρι να βρούμε τρόπο να "μικρύνουμε τα σπίτια μας"... δε θα κερδίσουμε τελικά σε κόστος για καύσιμα??
Αυτό πιστεύω πως πρέπει να είναι το πρώτο που πρέπει να ψάξουμε. Κάνει μεγάλη διαφορά αν χρειαζόμαστε 15 αντί για 30KW ενέργεια. Δεν είναι απλά οικολογικό.
Αν για παράδειγμα αντί για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας (από ας πούμε 6.000€ κόστος) κάνουμε μια άψογη θερμομόνωση του σπιτιού (με τα ίδια χρήματα) και κρατήσουμε το (ας υποθέσουμε) ίδιο μέσο θέρμανσης (πετρέλαιο).. πόσο θα μας κοστίσει τελικά η θέρμανση στη μία και στην άλλη περίπτωση??
Δεν είμαι επιστημονικά καταρτισμένος, αλλά δε νομίζω να ναι μεγάλη η διαφορά.
Η διαφορά όμως είναι πως η μόνωση είναι ανεξάρτητη από τις τιμές των καυσίμων. (σ.σ έχω φίλους που ασχολούνται με μονώσεις, γι αυτό τα γράφω!!!! :woohoo: :woohoo: )

Μάθαμε τόσα χρόνια ν αγοράζουμε μέτρα, όσα περισσότερα μέτρα μπορούσαμε. Θέλουμε άπλα, είναι ποιότητα ζωής στη νοοτροπία μας. Κανείς μας σχεδόν δεν έψαξε πόσο χρειάζεται αυτή η "ποιότητα" ζωής για να λειτουργεί. Αγοράζαμε οτιδήποτε απλά με μέτρα, ημιυπαίθριους, αυθαίρετα, υπόγεια. Μέτρα να ναι.
Τα μέτρα όμως θέλουν καύσιμο και το καύσιμο χρήματα που πλέον μας λείπουν.
όλοι μας ξέρουμε πως πρέπει ν αλλάξουμε.
Αλλαγή δεν είναι να μάθουμε να κρυώνουμε.
Αλλαγή είναι να μάθουμε να ζούμε πιο συνετά, να μειώσουμε χώρους, ν αλλάξουμε σπίτια (όσο δύσκολο κι αν φαίνεται εκ πρώτης αυτό)
Αλλαγή είναι τι εμείς θα καταλάβουμε, όχι αυτό που απλά μας επιβάλλουν να κάνουμε.

Το τι θέρμανση, πόσο και από που, θα το αποφασίσει καθένας από μας με βάση το πορτοφόλι του.
Μακάρι όσοι μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο αλλά ακριβότερο. Όλα επιτρέπονται και είναι λογικά.
Αρκεί να υπάρχει λογική που να πατάει στερεά. Η πρότερη λογική όλων μας δε πατούσε και τόσο.
Ναι θέλω και γω να βάλω αντλίες (π.χ) θερμότητας. Έχω καταλάβει πως είναι το οικονομικότερο. Ναι θα θελα έναν ακριβό καυστήρα πελλετ που δε θα κωλώσει στα χοντρά κρύα.
Θα θελα το συνδυασμό τους, αλλά σ ένα κράτος που θα με σέβεται, που θα με βοηθάει, που θα καταλαβαίνει πως πρώτα θα ζεστάνω τα παιδιά μου και μετά θα πληρώσω φόρους. Αυτό το κράτος ακόμα δε το έχουμε. Αυτό το κράτος θα το φτιάξουμε όλοι μαζί. όποιος πιστεύει πως είναι εύκολο κάνει λάθος.
Αυτό το Κράτος θα γίνει όταν καθένας μας εντάξει τον εαυτό του σ αυτό και προσπαθήσει για ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.
Αυτό δε το έχουμε στη νοοτροπία μας κι αν είδος θέρμανσης μπορούμε εύκολα ν αλλάξουμε, τη νοοτροπία μας είναι πολύ δύσκολο.
Ο εγωισμός εκείνος που θα πει πως " είσαι καλύτερος από μένα και αυτό είναι και για μένα καλό..." είναι ακόμα μακρινός.

Η θέρμανση είναι κι αυτή νοοτροπία, συχνά συνοδεύεται από υπερβολή πάνω 'η κάτω.
Είναι ασύμφορο κάτι μικρότερο που δουλεύει συνέχεια φουλ για να τα καταφέρει.. αλλά είναι ασύμφορο και κάτι μεγάλο για χειμώνα Ανταρκτικής. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ κοστίζουν παραπάνω.
Νοοτροπία είναι ν αναγνωρίζουμε ειδικούς επιστήμονες, πληρώνοντας τους να βρουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ μας. Το κόστος μιας ουσιαστικής μελέτης από ειδικούς των αναγκών μας, είναι πολύ φτηνότερο από την ανάγκη κάθε εμπόρου θέρμανσης. Όλοι όλα δε τα μπορούν. Ούτε είναι λογική να "κάνουμε τη δουλειά μας". Συνήθως δε τη κάνουμε.
Η ιστορικότητα για το καιρό των περιοχών που ζούμε, δεν είναι φια φιλοσοφικούς λόγους. Κάποιος χειμώνας μπορεί να ναι πιο βαρύς, όμως ο "μέσος" χειμώνας είναι εκείνος που πρέπει να οδηγήσει τις επιλογές μας. Λίγο παραπάνω φέτος. λίγο λιγότερο του χρόνου.
Ίδια σωστή νοοτροπία, μια καινούργια νοοτροπία πάντα.
Last edit: 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν by KERBEROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΘΕΟΔΟΣΗΣ, kosmidis80, dmtr, lefteris, Sp4wN, tsimentoulis, tas, dimlyk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #65577 από jnet
Μπράβο Γιάννη για το post.
Το παρών έγινε και πρωτοσέλιδο άρθρο αλλά το περνάμε και μέσα στο forum για να γίνει η σχετική συζήτηση.

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #65682 από kakos
Γιάννη ωραία τα λές φίλε όμως ακόμη ο κοσμάκης - Ελληνας στην πλειοψηφία του δεν έχει βάλει μυαλό. Και λυπάμαι που το λέω όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ντρέπομαι και γεμίζω μέσα μου με οργή όταν διαβάζω κάθε μέρα όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, την βίαιη αυτή επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων απο το πολιτικό μας σύστημα το οποίο ακόμη και την ύστατη στιγμή εξακολουθεί να αξιώνεται στα διάφορα γκάλοπ με την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ενώ απο την άλλη οι πολιτικοί κάνουν πάρτι αφού είναι οι λιγότερο θιγόμενοι απο την κρίση, καθώς ΑΤΙΜΩΡΗΣΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΔΟΥΛΕΜΑ είναι πλέον αυτό που κυριαρχεί στον καθημερινό τους λόγο - πράξεις.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΞΟΡΓΊΖΕΙ ΑΚΌΜΗ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ :angry: :angry:
Ο κόσμος βρίσκεται σε έναν πανικό. Δεκάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους και λυπάμαι που θα την χάσουν και άλλοι στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν φέτος τον χειμώνα. Ο πανικός του "να μην κρυώσουμε τον χειμώνα" έχει οδηγήσει τους "έξυπνους" εμπόρους σε τρελά κέρδη και τους πανικόβλητους καταναλωτές σε σπατάλη των λιγοστών χρημάτων τους, άλλες φορές σε άσκοπες αγορές προϊόντων θέρμανσης ακατάλληλα για τους ίδιους άλλα και για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλουν και άλλες φορές σε μεσοβέζικες λύσεις οι οποίες τελικά θα τους κοστίσουν περισσότερο απο αυτή που ήδη είχαν (πετρέλαιο). Και όλα αυτά διότι όπως πολύ σωστά ανέφερες έχουμε ένα Κράτος (που κράτος να το πει κανείς) απο μόνο του εναντιώνεται στον εαυτό του με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις του.
ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.
Προσωπικά αν μπορούσα θα είχα φύγει "εχθές" απο αυτή την χώρα, η οποία πλέον μπορεί να φημίζεται για τον πνεύμα φιλοξενίας της όμως για τα παιδιά της είναι πλέον τόσο μα τόσο αφιλόξενη. :dry:

ΚΑΒΑΛΑ - ΚΩΣΤΑΣ
Last edit: 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν by kakos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": χρηστος8, dmtr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #65824 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Κώστα, Γιώργο, μακάρι σε όλους μιά καλή χρονιά. Το τετριμμένο "υγεία πάνω απ όλα", μακάρι να ισχύει όσο περισσότερο, για όσους περισσότερο.
Κώστα υπομονές. Πολλές υπομονές και ελπίδα που θα πηγάζει μονάχα μέσα από προσπάθεια. Όχι, διαφωνώ (αν μου επιτρέπεις) με τη φυγή. Πιστεύω πως είναι πολύ πιό απάνθρωπα τα πράγματα αλλού. Τα κράτη είναι δομημένα "καλύτερα" στο να υποχρεώνουν τους πολίτες τους να πληρώνουν αυτά που κάποιοι λίγοι και κει αποφασίζουν. Όμως και κει υπάρχουν οι κατέχοντες. Τα "golden boys" της siemens τρώνε πολύ καλά. Οι τραπεζίτες (τραπεζικός είμαι) έχουν μεγάλα πάρτυ και δεν διαπραγματεύονται πολλά για τα παχυλότατα bonuς τους. Τα ίδια ψιλογίνονται και στη "μεγάλη" Γερμανία. Που και που πετάνε κανένα εξιλαστήριο θύμα στους χαζούς, για να δέιχνουν πως το σύστημα λειτουργεί και το πάρτυ συνεχίζεται.
Πίσω από τις πολυεθνικές κρύβονται κάποιοι λίγοι.
Τα ίδια γίνονται σχεδόν παντού. Αποφάσεις που αναιρούν προηγούμενες αποφάσεις, για το "κοινωνικό καλό" που όμως το πληρώνουν οι ίδιοι για τους οποίους λαμβάνονται.
Η απογοήτευση πως τίποτα δε θ αλλάξει, δεν είναι η καλύτερη ελπίδα.
Η προσπάθεια καθενός ατομικά και όλων μας μαζί, σιγά σιγά, λίγο λίγο, μπορέι να φέρει αποτελέσματα.
Το πολύ και μαζεμένο θα φέρει απογοήτευση.
Καλή χρονιά σε όλους, με πείσμα δύναμη και θέληση για κάτι καλύτερο. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. (μονάχα έτσι μπορεί..)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #65871 από dmtr
Χρόνια πολλά και μια καλή χρονιά να έρθει για όλους μας.

Εγώ πάλι γιατί τα βλέπω ανάποδα τα πράγματα;
Και στις άλλες χώρες τρώνε, αλλά δεν βαρυστομαχιάζουν σαν τους δικούς μας.
Στις άλλες χώρες, ο πολίτης έχει δικαιώματα. Στη χώρα μας έχει μόνο υποχρεώσεις.
Εκεί αντιμετωπίζεται σαν άνθρωπος με ανάγκες, εδώ σαν υπεράνθρωπος που μπορεί να δουλεύει χωρίς να τρώει, να κρυώνει να κουράζεται.
Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από μερικές γενιές, πριν βελτιωθεί η παιδεία μας, και τα παιδιά των παιδιών μας γίνουν καλύτεροι άνθρωποι από εμάς και από τους γονιούς τους. Αυτές οι αλλάγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #65884 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Έχεις δίκιο στις διαφορές. Είναι στη λογική του "ατομισμού" που μας διακατέχει σα λαό, που δημιουργεί φαινόμενα απληστίας. Αυτό όμως συγκαλύπτεται και από τη χαζή νοοτροπία συχνά, που πιστεύουμε πως είμαστε ικανοί για τα πάντα. Οι βόρειοι είναι πιό πειθαρχημένοι σ αυτό, αλλά και κει αντισταθμίζεται από μιά νοοτροπία κοπαδιού.
Ίσως δεν είναι το "τέλεια" ζητούμενο αυτό.
Η μόρφωση όπως πολύ σωστά παρατηρείς, είναι θεμελιώδης.
Τα δικαιώματα που αναφέρεις των πολιτών, είναι απλά η τήρηση των νόμων. Σ αυτό πάσχουμε πολύ εμείς. Νόμους έχουμε, αλλά ζητάμε πάντα τη τήρηση τους για όλους ... εκτός από μας τους ίδιους.
Τα γνωρίζουμε όλοι μας πιστεύω αυτά. Σκοπός είναι ν αρχίσουμε ν αλλάζουμε σε νοοτροπία, ν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους πρώτα σε μας τους ίδιους. Αν αρχίσει να λειτουργεί αυτό γενικά τότε θα έχουμε μικρότερες ανοχές στη ΜΗ τήρηση από τους άλλους.
Μήπως η σχετική "αδιαφορία μας" πατάει και σ αυτό???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.072 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ