Υδραυλικά εξισορροπημένο σύστημα θέρμανσης

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #19803 από asfet
Η ενεργειακή επιθεώρηση έχει ως ρόλο εκτός από την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου, τις προτάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης των κτιρίων με σκοπό την όσο το δυνατόν ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας για την επίτευξη θερμικής άνεσης και κάλυψης άλλων ενεργειακών αναγκών.

Το κόστος είναι ένας παράγοντας που καθοδηγεί όλους μας πάντα σε όλες μας τις επιλογές, και πολύ περισσότερο στον οικοδομικό κλάδο όπου τα ποσά είναι μεγάλα.
Η ουσία είναι όμως η αναλογία κόστους/ωφέλειας. Δηλαδή τι παίρνω για αυτά που δίνω.
Σε πληροφορώ πως 500 ευρώ είναι πολύ λίγα για να ανέβεις μια ολόκληρη κατηγορία, όποτε αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί πολλές φορές δεν αρκεί.
Οι λύσεις γενικά δεν είναι είναι φθηνές, γι' αυτό έχει βγει και το "εξοικονομώ κατ' οίκον"
Εγώ σε αυτή τη φάση θέλω να αξιολογήσω το όφελος από μια τέτοια επέμβαση, τη σπουδαιότητα ύπαρξής της γενικά, και να δω αν συμφέρει και πρέπει να το προτείνω ως βελτίωση, ή να στραφώ σε άλλες λύσεις, (σίγουρα πιο ακριβές από 500 ευρώ) αλλά με μεγαλύτερο ενεργειακό όφελος.

...και γενικά επειδή μου αρέσουν τα μηχανολογικά, ήθελα να έχω μια εικόνα για την εξισορρόπηση.

Τώρα για το αν είναι ουτοπικό... μπορεί σήμερα να είναι αλλά αύριο δεν θα είναι.
Σήμερα, και το να πρέπει να βγάλεις ενεργειακό πιστοποιητικό και να πληρώσεις γι' αυτό, για να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα, μπορεί να σου φαίνεται επίσης ουτοπικό.
Αν όμως αύριο, (όταν περάσει λίγος καιρός και αποκτήσουν τα περισσότερα σπίτια), αυτό το πιστοποιητικό είναι η αιτία για να πάρεις ένα καλύτερο ενοίκιο ή να πετύχεις μια πιο κερδοφόρο αγορά στην πώληση του ακινήτου, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Προς το παρόν αποτελεί απλά ένα επιπλέον έξοδο για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Άννα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #19923 από aithio
Αγαπητή Asfet το κεφάλαιο εξισορρόπηση δικτύων κεντρικής θέρμανσης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του. Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω πως μπορούν οι ενεργειακοί επιθεωρητές να το συμπεριλάβουν στις επιθεωρήσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις ώστε να κάνουν προτάσεις πάνω σε ένα θέμα που αφορά πλήρη μηχανολογική υδραυλική επίλυση του δικτύου.
Αλλά ακόμα και αν υπάρχει πρόταση εξισορρόπησης, αναρωτιέμαι ποιος θα είναι αυτός ο πελάτης που θα κατανοήσει την πρόταση όπως πολύ σωστά επισημαίνει παραπάνω ο Χρήστος.
Ακόμα ποιο δίδυμο (μηχανολόγος-υδραυλικός) θα να αναλάβει να φέρει σε πέραση την πρόταση;
Kαι τέλος… Ποιος ενεργειακός επιθεωρητής θα έχει την κατάρτιση, τα όργανα και τον χρόνο (σε σχέση με τις απολαβές μίας επιθεώρησης) για να διαγνώσει και να επιτηρήσει αν τα δίκτυα είναι εξισορροπημένα;
Θεωρώ ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους μέχρι να φτάσουν στην εξισορρόπηση. Υπάρχουν θέματα στα λεβητοστάσια που αφορούν την ασφάλεια, τον αυτοματισμό που πρέπει πρωτίστως να λυθούν ώστε σιγά σιγά όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποκτήσουμε την γνώση και την εμπειρία για να φτάσουμε και στην σύνθετη εξισορρόπηση.

Στα υδραυλικά δίκτυα κάθε υδραυλικός κλάδος (ταφ, πολλαπλός συλλέκτης) θεωρείται παράλληλος κλάδος.
Όλοι οι παράλληλοι κλάδοι στα ρευστά παρουσιάζουν όμοια πτώση πίεσης (διαφορική πίεση) είτε είναι ρυθμισμένοι είτε είναι αρρύθμιστοι και αυτό είναι αναμφισβήτητο φυσικό φαινόμενο φίλε Χρήστο. Κατανοώντας αυτό αρχίζουμε σιγά σιγά να κατανοούμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτούς του ρημάδο-σωλήνες που φτιάχνουμε….(Ίσως αυτό που γράφω φανεί περίεργο στους υδραυλικούς μιάς και σε μένα φάνηκε περίεργο όταν το πρώτο άκουσα.)
Τι συμβαίνει δηλαδή;
Για να το κάνουμε πιο απλό ας πάρουμε ένα απλό δισωλήνιο με δύο σώματα και ένα διπλό κολλεκτέρ.
Το ένα σώμα έχει ισχύς 500kcal/h με μήκος σωλήνα 10μέτρα (πήγαινε έλα) και Φ16Χ2 πλαστική σωλήνα με καθαρή εσωτερική διάμετρο 12χιλιοστά.
Το σώμα για να αποδώσει την ισχύς του χρειάζεται συγκριμένη παροχή που δεν είναι άλλη από την ισχύς διά ΔΤ(διάφορα θερμοκρασίας). Δηλαδή 500/15=33λίτρα/ώρα
Tο δεύτερο σώμα έχει ισχύς 2000kcal/h με μήκος σωλήνα 20μέτρα (πήγαινε έλα) πάλι Φ16Χ2 πλαστική σωλήνα με καθαρή εσωτερική διάμετρο 12χιλιοστά με αναγκαία παροχής 2000/15=133λίτρα/ώρα.
Αν αυτά τα δύο δίκτυα δεν τα εξισορροπήσουμε από το μικρό δίκτυο θα περάσει τόσο νερό όσο να δώσει την ίδια πτώση πίεσης με το μεγάλο.
Δηλαδή ενώ θα χρειάζεται 33 λίτρα θα χρειαστεί να περάσει πολλαπλάσια ποσότητα νερού (περίπου στα 170 λίτρα /ώρα) που είναι άχρηστη και μπορεί να επιφέρει θόρυβο στο μικρό σώμα.
Ενώ αν τα εξισορροπήσουμε θα χρειαστεί μέσο του ρυθμιστικού να προσθέσουμε εμείς μηχανικά τις απαραίτητες αντιστάσεις στραγγαλίζοντας τον κλάδο και μην αφήσουμε ανεξέλεγκτο ζεστό νερό, που έχουμε πληρώσει για να το ζεστάνουμε, να ρέει άσκοπα.
Σε ότι αφορά το κόστος της εξισορρόπησης τα υλικά δεν είναι το πρόβλημα.
Έτσι και αλλιώς σχεδόν σε όλες τις εγκαταστάσεις μπαίνουν ρυθμιστικά.
Το κόστος και το πρόβλημα είναι στην μηχανολογική μελέτη, την ανάλυση δικτύου και την αρμονική συνεργασία υδραυλικού-μηχανολόγου.
Το ερώτημα της Asfet αν μπορούν τα δίκτυα να είναι εξισορροπημένα χωρίς στραγγαλισμούς και μόνο από την κατασκευή τους, είναι καλό ερώτημα, αλλά νομίζω Asfet ότι όλα τα ερωτήματα που θέτεις παραπάνω θα πρέπει να τα θέσεις σε μηχανολόγους με εμπειρία σε δίκτυα.
Τα συνήθη δίκτυα που κατασκευάζονται στην θέρμανση είναι δισωλήνια ή μονοσωλήνια.
Τα δισωλήνια δίκτυα, δίχως στραγγαλισμούς, σπάνια αυτό-εξισορροπούνται ακόμα και αν παίξει ο μηχανικός με τις διατομές. Υπάρχει το τρισωλήνιο δίκτυο που αυτό-εξισορροπείται πολύ καλά αλλά σπάνια το συναντά κανείς σε οικιακές κατασκευές.
Το μονοσωλήνιο μπορεί πιο εύκολα να εξισορροπηθεί από τον μελετητή ακόμα και από υδραυλικό με μεγάλη εμπειρία αλλά έχει και αυτό άλλα μικρό-προβλήματα.
Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα της εξισορρόπησης μπορώ να σου προτείνω σχετικά σίτε με κείμενα και αναλύσεις που έχουν δημοσιευτεί από μηχανολόγους.
Πρώτος που έγραψε στην Ελλάδα για εξισορρόπηση είναι ο Κ. Γιώργος Βαρβαγιάννης, μηχανολόγος. Αναζήτησε δημοσιεύσεις του στο ιντερνέτ και θα σε βοηθήσουν.

Φιλικά Γρηγόρης

Gregori
Last edit: 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν by aithio.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #19942 από χρηστος8
[quote="aithio"
Όλοι οι παράλληλοι κλάδοι στα ρευστά παρουσιάζουν όμοια πτώση πίεσης (διαφορική πίεση) είτε είναι ρυθμισμένοι είτε είναι αρρύθμιστοι και αυτό είναι αναμφισβήτητο φυσικό φαινόμενο φίλε Χρήστο. Κατανοώντας αυτό αρχίζουμε σιγά σιγά να κατανοούμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτούς του ρημάδο-σωλήνες που φτιάχνουμε….




Γνωριζω πολυ καλα τι ειπα παραπανω...

Το φυσικο φαινομενο που ανεφερες με την ομοια πτωση πιεσης ειτε ειναι ρυθμισμενοι ειτε οχι περιλαμβανει και την καταλληλη παροχη;;; σαφως οχι...κυβικα αλλα νταλον οπου να ναι...

Η εξισορροπηση που ειναι;;;

Αν δεις το συνολικο πρωτο μου μηνυμα αναφερει ξεκαθαρα οτι πρεπει να ρυθμιστει ΚΑΙ η παροχη.

Προς τι η παρατηρηση δεν το καταλαβα...

Δεν διαγωνιζομαι κανεναν για το επιπεδο γνωσεων που εχω...αλλα δεν υποτιμω και κανεναν φιλε Γρηγορη...



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό
Last edit: 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν by χρηστος8.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #19943 από aithio
Χρήστο καμία παρατηρηση. Μαλιστα χαίρομαι να σε διαβάζω. Κουβεντα κανουμε.
Αν στο παραπάνω αφαιρέσεις το φίλε χρήστο και το κάνεις φίλε γρηγόρη είναι ακριβός η πρόταση που μου είπε ο Βαρβαγιάννης και μου εχει μείνει ευαγγελιο. Την ιδια προταση μετέφερα και σε σενα αλλάζοντας το Γρηγόρης με Χρήστο και δεν περίμενα να την πάρεις έτσι.

Gregori
Last edit: 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν by aithio.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #19945 από sugarboy
Ειρήνη υμιν!!!....

Καλή μου asfet, για να φτάσει εκείνη η ώρα όπου το ενεργειακό πιστοποιητικό θα αποτελεί "πλεονέκτημα" θα πρέπει πρώτα να διορθωθούν άλλα κακώς κείμενα που επικρατούν στα κτήρια (βλέπε παραβάσεις δόμησης, τύπος χρήσης κλπ κλπ)

Πως ενα κτήριο που είναι 20μ2 μεγαλύτερο απο οτι ειναι στα σχέδια, παίρνει ενεργειακό πιστοποιητικό?
Και οταν ο ενεργειακός επιθεωρητής είναι φίλος, τότε για ποιά μελέτη μιλάς?
Απλά, αδειες δεν βγαίνουν, κανένας δεν χτίζει τι θα κάνουν οι Πολ. ΜΗχ???

Ο ΓΟΚ συνέχεια αλλάζει αλλά και το φακελάκι στην πολεοδομία πάει σύννεφο..... μηχανικός όντας.


Όσο για τις εξισορροπήσεις, σαφώς και πρέπει να υπάρχει, στα μεγάλα κυκλώματα τουλάχιστον αλλά και πάλι
το ποσοστό επιτυχίας άνέρχεται στο 80-90%

Γρηγόρη πολύ καλά θα ξέρεις οτι οι πτώσεις πίεσης έχουν να κάνουν πέρα απο τις γραμμικές και με τις τοπικές απώλειες
και δυο παράλληλα κυκλώματα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΡΟΗ..... ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΚΛΙΣΗΣ.... εκτός αν θεωρείς το βέλτιστο θεωρητικό με γωνία κλίσης 0 μοίρες, πράγμα αδύνατο πρακτικά.

Επίσης, (ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΧΡΗΣΤΟ8) τί να πει ένας μηχανολόγος για εξισσορόπηση πίεσης σε έναν υδραυλικό ο οποίος καταλαβαίνει απο διατομή μιας ίντσας και πάνω? και ο οποίος τα ξέρει όλα?!!!
Και μην πείς να πάρει άλλον, γιαααα βρες και πάρε άλλον σε κάνα χωριό!!!! :) :blink: :woohoo: :woohoo:


Φιλικά,


ΖΦ
Τεχνολόγος Μηχανικός
Ηλεκτρονικός
και πλέον Βαρεμένος!

AMECO, BIOENERGYPOINT, SAVA, SCHWEIGHOFER

Μην πατάς το (-), θα βραχεί το πέλλετ σου και θα καεί η αντίσταση απο τον καυστήρα σου! ;)

---ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΠΟΛΥ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΘΑ ΤΣΑΚΙΖΩ ΚΟΚΚΑΛΑ---
PRIMUS INTER PARES
Last edit: 11 Χρόνια 8 Μήνες πριν by sugarboy.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #19953 από χρηστος8

aithio έγραψε: Χρήστο καμία παρατηρηση. Μαλιστα χαίρομαι να σε διαβάζω. Κουβεντα κανουμε.
Αν στο παραπάνω αφαιρέσεις το φίλε χρήστο και το κάνεις φίλε γρηγόρη είναι ακριβός η πρόταση που μου είπε ο Βαρβαγιάννης και μου εχει μείνει ευαγγελιο. Την ιδια προταση μετέφερα και σε σενα αλλάζοντας το Γρηγόρης με Χρήστο και δεν περίμενα να την πάρεις έτσι.




Γρηγορη διαβαζω εδω και χρονια τα ποστ σου και πολλα με εχουν κανει καλυτερο στην δουλεια μου...

θελω να βελτιωνομαι και να μαθαινω σε οτιδηποτε αφορα την δουλεια μας.

Θεωρησα οτι εδωσα επαρκη (απλη) εξηγηση του τι ειναι εξισορροπηση χωρις πολλα πολλα...

Αν ομως δεν μιλουσαμε την γλωσσα του πληκτρολογιου και τα λεγαμε με τσιπουρακι η ρετσινα με μεζε... να εισαι σιγουρος οτι οντως δεν θα το επαιρνα στραβα...ισα ισα θα γελαγα κιολας...

Εισαι και μακρια ρε γαμωτο...δεν κατεβαινω Αθηνα.



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ