Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας

Περισσότερα
5 Χρόνια 1 Μήνας πριν #167713 από jnet
«Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας»
thessenergiacoop.blogspot.com/


Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ευελπιστούν να καταναλώνουν μέλη αστικού συνεταιρισμού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ίδρυσαν πριν από λίγες μέρες την «Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας», που διέπεται από τη λογική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

«Πρόκειται για συνεταιρισμό με σκοπό και αντικείμενο την ενέργεια. Σ΄ αυτόν μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαμένει στην Ελλάδα με προτεραιότητα τους κατοίκους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, Ξενοφών Ζήσης, προσθέτοντας ότι η αρχική ιδρυτική ομάδα αποτελείται από 15 μέλη-συνεταιριστές και το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας έχει ορισθεί στα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ.Ζήση, δύο είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ενεργειακής τους κοινότητας «και αυτά τη διαφοροποιούν ισχυρά έναντι και των ιδιωτικών επενδύσεων».

«Το πρώτο είναι ότι έχει σαφή κοινωνικά γνωρίσματα. Η ωφέλεια για τα μέλη περνάει μέσα από τη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας, έχει δημοκρατική – οριζόντια διοίκηση, συλλογικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα, συλλογικό κεφάλαιο και περιορισμένη διανομή κερδών, συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και έχει εθελοντική συμμετοχή των μελών της. Το δεύτερο είναι το οικολογικό χαρακτηριστικό, καθώς βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αναγνώρισης της αξίας της βιοποικιλότητας και η δράση της είναι μικρής κλίμακας, τοπική και αποκεντρωμένη» εξηγεί.

Προς το παρόν πάντως, ο νεοϊδρυθείς συνεταιρισμός συγκεντρώνει στοιχεία για να επιλέξει το είδος και το χώρο της δράσης του. «Θέλουμε να επιλέξουμε μια απλή, ώριμη αλλά και πρωτοπόρα επένδυση στον τομέα της ενέργειας, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί βηματικά και σταδιακά, κυρίως λόγω της πιθανής έλλειψης αρχικού «κεφαλαίου». Θα μπορούσε να είναι το «net metering» – μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ- ή ακόμη και το «virtual net metering» -η δυνατότητα δηλαδή της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό» εξηγεί ο κ. Ζήσης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στον συνεταιρισμό και άλλων ενδιαφερομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.048 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ