Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

ΘΕΜΑ: Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #28522

 • KERBEROS
 • Το Άβαταρ του/της KERBEROS
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Το Μαξίμου έχει ελικοδρόμιο;
  • Δημοσιεύσεις:4203
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες380
  • Κάρμα: 24
Βιομάζα

Λέβητες ξύλου και βιομάζας για οικιακή θέρμανσηΠαρά το γεγονός ότι η βιομάζα (κυρίως ως ξύλο) ήταν η πρώτη πηγή καυσίμων για θέρμανση και είναι συσχετισμένο με χαμηλής απόδοσης παραδοσιακού τύπου τζάκια, τα σύγχρονα οικιακά συστήματα θέρμανσης με βιομάζα είναι κατασκευασμένα και σχεδιασμένα για την μεγιστοποίηση της απόδοση της καύσης.

Η περισσότερη θερμότητα που παράγεται μεταφέρεται στο νερό και κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αγωγών του συστήματος θέρμανσης με αποτέλεσμα την καλύτερη κάλυψη των θερμικών αναγκών της κατοικίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας EN303-5 οι σύγχρονοι λέβητες ξύλου πρέπει να εξασφαλίζουν μια εξαιρετικά αποδοτική και καθαρή καύση. Κατά συνέπεια, η αντικατάσταση ενός υπάρχοντος λέβητα πετρελαίου ή αερίου είναι δυνατή, χωρίς την ανάγκη να αντικατασταθούν τα άλλα μέρη του συστήματος θέρμανσης (σωληνώσεις, βαλβίδες, καλοριφέρ, κλπ.) Η δυνατότητα προσαρμογής συστήματοςαυτόματης τροφοδοσίας του λέβητα, είτε μέσω ατέρμονου κοχλία ή με σύστημα αναρρόφησης, ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι λέβητες ξύλου μπορεί να αντικαταστήσουν επάξια τα υπάρχοντα οικιακά σύστημα θέρμανσης που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα.

Για οικιακές εγκαταστάσεις, τρεις είναι οι κύριοι τύποι λέβητα βιομάζας (ξύλου):

- Λέβητες πελλετών (pellet)

- Λέβητες τσιπ ξύλου (wood chip)

- Λέβητες κούτσουρων ξύλου και μπριγκετώνΛέβητες pellet

Αποτελούν τον τύπο λέβητα που μπορεί να λειτουργήσει ευκολότερη σε μια πλήρως αυτόματη διαδικασία. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος του καυσίμου pellet και τις φυσικές του ιδιότητες οι οποίες του παρέχουν χαρακτηριστικά ροής ρευστού. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα pellets ξύλου ένα από τα πιο δημοφιλή «καθαρά» καύσιμα, με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη.

Τα pellets παράγονται, ως επί το πλείστον, από πριονίδια, ροκανίδια και chips ξύλου ∙ σε γενικές γραμμές από παρθένα (που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία) υπολείμματα ξύλου και βιομάζας. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας των pellets στην ΕΕ που καθορίζουν το μέγεθος τους, περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα, κλπ.

Τα στάδια παραγωγής των pellets περιλαμβάνουν το θρυμματισμό της πρώτης ύλης, τη ξήρανση της, τη πελλετοποίηση της ειδική πρέσα, τη ψύξη και την αποθήκευση των καυσίμων pellets. Τα pellets είναι συμπαγή, μικρά σε μέγεθος, με λεία επιφάνεια και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν εύκολα στη μεταφορά και αποθήκευση τους. Ως εκ τούτου, κατάλληλο αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας των pellets μέσα στο λέβητα μπορεί να υιοθετηθεί, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση του από τον μέσο καταναλωτή.

Ομοίως με τους συμβατικούς λέβητες ορυκτών καυσίμων, οι λέβητες pellet έχουν αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και μπορεί να λειτουργήσουν με την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποια πιο εξελιγμένα σχέδια λέβητα μπορεί επίσης να διαθέτουναυτόματο σύστημα απομάκρυνσης της τέφρας που προκύπτει από το θάλαμο καύσης.

Λέβητες chips ξύλουΟι λέβητες chips ξύλου μοιάζουν σημαντικά με εκείνους που καίνε pellets. Είναι, ομοίως, εξοπλισμένοι με αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και μερικές φορές με μια επιλογή απομάκρυνσης τέφρας και, όπως συμβαίνει με τους λέβητες pellet, μπορούν να λειτουργήσουν συνεχώς με την ελάχιστη χειροκίνητη παρέμβαση. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, είναι απαραίτητο να εξετασθούν τα ίδια τα καύσιμα.

Τα chips ξύλου παράγονται από συγκεκριμένα μηχανήματα που ονομάζονταιθρυμματιστές ξύλου, οι οποίοι τροφοδοτούνται με διάφορα είδη και μεγέθη ξυλώδους βιομάζας μετατρέποντάς τη σε περιορισμένου μεγέθους θρύμματα ξύλου (chips ξύλου). Το ακριβές μέγεθος των chips που προκύπτουν από το θρυμματιστή εξαρτάται από τις διαστάσεις των λεπίδων του μηχανήματος, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται μεταξύ 8-15 mm. Επιπλέον, το περιεχόμενο σε υγρασία των chips δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%, ενώ θα πρέπει να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα και σκόνες.

Τα chips ξύλου είναι λιγότερο ομοιόμορφα σε σχήμα και σε μέγεθος από τα pellets και έχουν επίσης μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα (ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα όγκου). Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης από τα pellets, ενώ και η μεταφορά τους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα chips λιγότερο δημοφιλή σε μικρές οικιακές εφαρμογές σε σχέση με τα pellets ξύλου. Εντούτοις, είναι πιο συχνή η χρήση τους από τα pellets σε μεγαλύτερης κλίμακας οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές (όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας) λόγω του σημαντικάχαμηλότερου κόστους τους.Λέβητες κούτσουρων ξύλου και μπριγκετών

Οι λέβητες που καταναλώνουν κούτσουρα ή μπριγκέτες είναι οι λιγότερο δυνατοί να λειτουργήσουν σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, λόγω του μεγάλου μεγέθους των καυσίμων. Έτσι, στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, η τροφοδοσία του λέβητα γίνεται χειροκίνητα. Παράλληλα, τα κούτσουρα και οι μπριγκέτες ξύλου έχουν τη μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τα pellets και τα chips, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για διαθεσιμότητα πολύ μεγάλων όγκων αποθήκευσης.

Τα κούτσουρα είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση θέρμανσης, όταν υπάρχει εύκολη και φθηνή πρόσβαση σε αυτά (π.χ. μέσω του κλαδέματος δέντρων). Από την άλλη πλευρά, οι μπριγκέτες ξύλου παράγονται από τη συμπίεση του πριονιδιού σε μία διαδικασία που μοιάζει με την πελλετοποίηση. Όπως και τα κούτσουρα ξύλου, έχουν συνήθως (όχι πάντα!) στρογγυλό σχήμα, αλλά λόγω της συμπίεσης που έχουν υποστεί διαθέτουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα κούτσουρα. Σύνηθες μέγεθος διαμέτρου των μπριγκετών κυμαίνεται μεταξύ 25 - 100mm, ενώ το μήκος τους μεταξύ 10 έως 200mm.

Λόγω των συνθηκών καύσης τους, αυτού του τύπου οι λέβητες έχουν σχετικά χαμηλή αποδοτικότητα. Εκτός, όμως, από τους συνηθισμένους λέβητες κούτσουρων, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια νέου τύπου λέβητες «αεριοποίησης» κούτσουρων, οι οποίοι με σύγχρονο και εξελιγμένο τρόπο καύσης μπορούν να επιτύχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, κάθε καταναλωτής θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή τουλάχιστον στις ακόλουθες παραμέτρους πριν από την εγκατάσταση λέβητα ξύλου για οικιακή θέρμανση:

- Σήμανση CE του λέβητα και των όποιων περιφερειακών του συστημάτων

- Διαθεσιμότητα όγκου δωματίου για την αποθήκευση 10-15 m3 pellets ξύλου (π.χ. επιφάνεια 2m x 3m και ύψος 2m). Σε περίπτωση χρήσης chips ξύλου ο όγκος αυτός πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

- Διαθεσιμότητα όγκου δωματίου για την εγκατάσταση του λέβητα με μέσες διαστάσεις 2m x 2m x 2,5 m ύψος.

- Απόδοση λέβητα υψηλότερη από 80%.

- Οι εκπομπές CO2 στα καυσαέρια κάτω των 200 mg/m3.

- Επιλογή για αυτόματη απομάκρυνση της τέφρας


www.biomassenergy.gr/articles/technology...-residential-heating
Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #29306

 • stergiosbik
 • Το Άβαταρ του/της stergiosbik
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3071
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες502
  • Κάρμα: 21
Ενισχύεται το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

news.in.gr/economy/article/?aid=1231216097
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #30239

 • KERBEROS
 • Το Άβαταρ του/της KERBEROS
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Το Μαξίμου έχει ελικοδρόμιο;
  • Δημοσιεύσεις:4203
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες380
  • Κάρμα: 24
Κατηγορίες ποιότητας των pellet ξύλου

S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S.
www.biomassenergy.gr/articles/technology...lets-quality-classes
Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων...
Τελευταία διόρθωση: 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν από KERBEROS.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #32288

 • KERBEROS
 • Το Άβαταρ του/της KERBEROS
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Το Μαξίμου έχει ελικοδρόμιο;
  • Δημοσιεύσεις:4203
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες380
  • Κάρμα: 24
Οικιακές ανεμογεννήτριες


Υπάρχουν μικρές ανεμογεννήτριες η οποίες μπορούν να παράγουν αρκετό ρεύμα ικανό να χρησιμοποιηθεί σε οικίες ή εξοχικά. Συνήθως έχουν ισχύ 5kW και προσφέρουν αξιοπιστία και επιδώσεις σε συνδυασμό με αθόρυβη λειτουργία. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Η πράσινη ενέργεια που λειτουργεί

Με την χρήση μιας τέτοιας μικρή ανεμογεννήτριας έχεις την δυνατότητα να παράγεις γύρω στα 15000 kwh τον χρόνο. Σκοπός μας εδώ με την παρούσα ανεμογεννήτρια δεν είναι να παράγουμε ρεύμα για να το πουλήσουμε στην ΔΕΗ αλλά να παράγουμε ρεύμα και να το καταναλώσουμε εμείς, για δική μας χρήση. Η διαστάσεις του ρότορα έχουν 6,4 μέτρα μήκος. Η γεννήτρια παράγει ηλεκτροενέργεια και την μετατρέπει σε ισχύ χωρίς inverters. Έτσι συνδυάζει φθηνότερο εξοπλισμό και κόστη συντήρησης αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Η εταιρείες κατασκευή τέτοιον μικρών ανεμογεννητριών η οποίες είναι αξιόπιστες δίνουν συνήθως 5 χρόνια εγγύηση για τα μηχανικά μέρη και τα εργατικά.

Ασφαλή λειτουργία

Σε περίπτωση πολύ ισχυρού αέρα ή ελάττωση της ισχύς οι καλές ανεμογεννήτριες έχουν ασφάλεια η οποία σταματάει την γεννήτρια μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και την ξαναβάζουν μπρος. Επίσης υπάρχει λογισμικό που καθοδηγεί την ανεμογεννήτρια και καταγράφει την ισχύ του αέρος και κρατά ιστορικά στοιχεία. Στης μεγάλες γεννήτριες υπάρχει μεγάλος θόρυβος από την κίνηση του ρότορα όμως οι μικρές είναι σχετικά αθόρυβες. Εμφανισιακά δεν είναι άσχημες και σχετικά εύκολα συνηθίζεις μαζί τους.

Ποιοι 3 παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή ανεμογεννήτριας

- Πρέπει να ξέρουμε τι αιολικό δυναμικό υπάρχει στην περιοχή.
- Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η καμπύλη ισχύος που δίνει ο κατασκευαστής.
- Σε τι ύψος θα την τοποθετήσουμε έτσι ώστε να έχουμε την κατάλληλη πυκνότητα αέρα.

Ο υπολογισμός ισχύος γίνεται με τον ακόλουθο τύπο: KW=1/2 p x a v3 x c

όπου p είναι η πυκνότητα του αέρα, a είναι η επιφάνεια σάρωσης, v είναι η ταχύτητα του αέρα, και c είναι η απόδοση της γεννήτριας.

Με γνώμονα την επικρατούσα κατάσταση η ΔΕΗ δίνει περισσότερα χρήματα στους κατόχους μεγάλων ανεμογεννητριών αφού ενδιαφέρεται για πολλά kw όμως όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου ο σκοπός μας δεν είναι να πουλήσουμε στην ΔΕΗ αλλά να καλύψουμε της προσωπικές μας ανάγκες σε ηλεκτρισμό παράγοντας μόνοι μας ηλεκτροενέργεια από τον αέρα.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...JJY9U8WN5z4QrM6BR7-w
Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #32477

 • KERBEROS
 • Το Άβαταρ του/της KERBEROS
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Το Μαξίμου έχει ελικοδρόμιο;
  • Δημοσιεύσεις:4203
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες380
  • Κάρμα: 24
Παυλώνια – μια κερδοφόρα και σταθερή επένδυση


www.greenagenda.gr/?p=4979
Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν #33966

 • KERBEROS
 • Το Άβαταρ του/της KERBEROS
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Το Μαξίμου έχει ελικοδρόμιο;
  • Δημοσιεύσεις:4203
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες380
  • Κάρμα: 24
Υπολογιστικό μοντέλο κατανάλωσης θέρμανσης...

Μου φαίνεται πάρα πολύ καλό. Κάποιος ειδικός θα μας πει καλύτερα.

www.biohousing.eu.com/heatingtool/ecalc.asp?lang=ita&paneu=true

Αν είναι καλό, Γιώργο, ίσως να αναρτηθεί και στην πρώτη σελίδα.
Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων...
Τελευταία διόρθωση: 7 Χρόνια 11 Μήνες πριν από KERBEROS.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #35852

 • stergiosbik
 • Το Άβαταρ του/της stergiosbik
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3071
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες502
  • Κάρμα: 21
Ποδήλατο από…χαρτί; Κι όμως!

anti-ntp.net/2012/10/%CF%80%CE%BF%CE%B4%...C%CE%BC%CF%89%CF%82/
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #40246

 • stergiosbik
 • Το Άβαταρ του/της stergiosbik
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3071
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες502
  • Κάρμα: 21
Τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για το κλίμα «είναι και τα πιο πιθανά»

Οι προβολές των κλιματικών μοντέλων που δείχνουν μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα είναι πιθανότατα πιο ακριβείς από τις αισιόδοξες προβλέψεις, δείχνει νέα ανάλυση στο περιοδικό Science. Τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν τώρα τον ΟΗΕ να περιορίσει το εύρος των εκτιμήσεων ώστε να λάβει η ανθρωπότητα τα ανάλογα μέτρα.

Οι κλιματολόγοι χρησιμοποιούν σήμερα 20 και πλέον διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος, τα οποία προσομοιώνουν τις φυσικές διαδικασίες που επηρεάζουν τον καιρό, από την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας μέχρι τους κλυδωνισμούς του άξονα της Γης.

Ορισμένοι παράγοντες, όμως, είναι δύσκολο να μεταφραστούν σε λογισμικό, οπότε κάθε μοντέλο δίνει μια ελαφρώς διαφορετική εκτίμηση για το μελλοντικό κλίμα. Ο σημαντικότερος ίσως από αυτούς τους παράγοντες είναι η νεφοκάλυψη, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές έχει υπερβολικά μικρή επίδραση για να αναπαριστάται με ακρίβεια στα μοντέλα.

Αντί να εξετάσει τη νεφοκάλυψη, η ερευνητική ομάδα στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας χρησιμοποίησε δεδομένα για τη σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, την οποία μπορούν να μετρούν οι δορυφόροι με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι τα σύννεφα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν με πόση ακρίβεια προβλέπουν τα παρατηρούμενα επίπεδα σχετικής υγρασίας 16 διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα. Εξέτασαν ειδικότερα με πόση ακρίβεια προβλέπουν τα μοντέλα την υγρασία και τη νεφοκάλυψη στις υποτροπικές ζώνες, στις οποίες βρίσκονται οι περισσότερες έρημοι του πλανήτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι η (πραγματική) μέση σχετική υγρασία στους υποτροπικούς κυμαίνεται από 15 έως 25 τοις εκατό, ενώ πολλά μοντέλα έδιναν εκτιμήσεις άνω του 30% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και το σημαντικό είναι ότι τα μοντέλα που έδιναν τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις ήταν αυτά που προβλέπουν μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας.

«Όταν εξετάζουμε την επίπτωση της μελλοντικής αύξησης στα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, διαπιστώνουμε ότι οι προσομοιώσεις με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία είναι αυτά που παράγουν περισσότερη θέρμανση» αναφέρει ο Κέβιν Τρέντμπερθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Για τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, η διεθνής κοινότητα βασίζεται σήμερα στις προβολές που δημοσιοποίησε το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Οι πιο αισιόδοξες από αυτές τις προβολές δίνουν μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,1 βαθμό Κελσίου έως το 2100, συγκριτικά με τα επίπεδα του 19ου αιώνα, ενώ τα χειρότερα σενάρια ανεβάζουν την άνοδο στους 6,4 βαθμούς.

Η νέα μελέτη, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΟΗΕ να βελτιώσει τις εκτιμήσεις στην επόμενη έκθεση, η οποία αναμένεται τη διετία 2013-2014.

Δεδομένου πάντως ότι μια άνοδος της θερμοκρασίας άνω των 3 βαθμών θεωρείται καταστροφική από τους επιστήμονες, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.


news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231221321
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #46657

 • terisds
 • Το Άβαταρ του/της terisds
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Αλλα όνειρα είχε η μάνα μου γιά μένα!!!!!
  • Δημοσιεύσεις:730
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες106
  • Κάρμα: 5
ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ-ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!!!!!!
Στράτος.
Τελευταία διόρθωση: 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν από terisds.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #47720

 • stergiosbik
 • Το Άβαταρ του/της stergiosbik
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3071
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες502
  • Κάρμα: 21
Συνολικά 33.388 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Συνολικά 33.388 αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης είχαν υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή στις 15:00, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ στο www.gsis.gr.. Εξ αυτών εγκρίθηκαν 27.460.

«Κατά τις πρώτες ημέρες εκκίνησης της εφαρμογής έχουμε δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν διευκρινίσεις, γεγονός που καταδεικνύει την θετική ανταπόκριση του κόσμου», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης. «Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που έχουν ανακύψει, αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος που έχουν ήδη παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης» σημείωσε ο γ.γ. και δεσμεύθηκε ότι το επόμενο στάδιο της εφαρμογής «θα έχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα και θα είναι πιο εύχρηστο στο κοινό».

Η εφαρμογή έχει τεθεί σε λειτουργία από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

Εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Taxis θα καταβάλλεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (0,28 ευρώ/λίτρο) στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πληροφορίες σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης, στον τηλεφωνικό αριθμό 210 4803131 και την ηλεκτρονική εφαρμογή στο site της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.

www.zougla.gr/greece/article/sinolika-33...to-epidoma-8ermansis
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
The following user(s) said Thank You: Sp4wN

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 10 Μήνες πριν #47722

 • Sp4wN
 • Το Άβαταρ του/της Sp4wN
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δέν ελπίζω τίποτε.Δέ φοβάμαι τίποτε.Είμαι άφραγκος
  • Δημοσιεύσεις:1884
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες323
  • Κάρμα: 53
μείωση 0.28 E /lt . Υπερτυχεροί !! Θα αγοράζουν μόνο με 1.1Ε/λίτρο το πετρέλαιο !!
2 τόνοι πετρέλαιο 2,200 . Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη η πολιτεία μας .
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 8 Μήνες πριν #70623

 • KERBEROS
 • Το Άβαταρ του/της KERBEROS
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Το Μαξίμου έχει ελικοδρόμιο;
  • Δημοσιεύσεις:4203
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες380
  • Κάρμα: 24
Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης: Τι να προσέξετε


Συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων κατά τη χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (θερμάστρες, σόμπες και τζάκια) εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική συνιστά προς τους πολίτες:

Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθιμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.

Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).

Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά.

Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής. Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρών σε οδεύσεις διαφυγής- εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.

Τα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, είναι γενικά εύφλεκτα. Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους. Επίσης, μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη, άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.

Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.

Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.

Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο πυροσβεστήρας αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, αν και δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί).

Ομοίως συστήνεται η τοποθέτηση φορητών ανιχνευτών αερίου εφόσον στο χώρο τοποθετούνται θερμάστρες υγραερίου- φυσικού αερίου.

Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα, στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων.

Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων-πέλετ

ΓΕΝΙΚΑ:

Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.

Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.

Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.

Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.

Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.

Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά.

Τζάκια

Τα προκατασκευασμένα τζάκια να στηρίζονται με κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μετακίνησης.

Τα τζάκια από άλλα συμπαγή δομικά υλικά (σκυρόδεμα κλπ), πρέπει να στηρίζονται σε επαρκείς για το φορτίο κατασκευές, ελάχιστου δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 3 ωρών.

Απαιτείται επέκταση του δαπέδου κατασκευασμένης από πέτρα, σκυρόδεμα και άλλα πυράντοχα υλικά μπροστά και εκατέρωθεν του ανοίγματος του τζακιού.

Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.

Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα.

Σόμπες

Ο όγκος του χώρου να είναι τουλάχιστον 15 κυβ. μέτρα με κατάλληλη διαστασιολόγηση και τοποθέτηση της συσκευής που θα επιτρέπει την σωστή ανακυκλοφορία του αέρα.

Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από καυστά υλικά, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους της τάξης των 5-10 εκατοστών, από πυράντοχα υλικά με ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 2 ωρών (μάρμαρο, σκυρόδεμα κλπ) ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Η ανωτέρω βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Η ανωτέρω βάση, πρέπει στην επιφάνειά της να καλύπτεται από μεταλλικό έλασμα ελάχιστου πάχους 0,62 χιλιοστών. Αν η απόσταση μεταξύ βάσης σόμπας και δαπέδου είναι μικρότερη από 50 χιλιοστά, η σόμπα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δάπεδο ξύλινο ή κατασκευασμένο από καυστά υλικά. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, το δάπεδο να αντέχει το φορτίο της σόμπας.

Η ελάχιστη απόσταση του 1 μέτρου από καυστούς τοίχους ή οροφές, δύναται να μειωθεί με χρήση κατάλληλων κατασκευών από μη καυστά υλικά που τοποθετούνται στους τοίχους- οροφές και δεν παρεμποδίζουν την ανακυκλοφορία του αέρα.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα pετρελαίου ή λαδιού

Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα.

Να χρησιμοποιείτε το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής.

Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπέκ γιατί αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως.

Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής.

Ποτέ να μην βάζετε καύσιμο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία ή ζεστή.

Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα, όταν μέσα στο καυστήρα της υπάρχει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά ή να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου.

Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη κατά το άναμμα και σβήσιμο της σόμπας.

Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.

Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά.

Απαιτείται η ύπαρξη μηχανισμού ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει την τροφοδοσία καυσίμου σε περίπτωση σβησίματος της φλόγας.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα ηλεκτρική

Μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.

Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά. Να προτιμάτε συσκευές που διαθέτουν ειδική ασφάλεια κλεισίματος που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής.

Κουρτίνες, τραπεζομάντιλα κλπ. να μην βρίσκονται κοντά στην ηλεκτρική σόμπα.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί αν και φθηνότερες είναι επικίνδυνες.

Σβήστε τη συσκευή όταν δεν είστε στο δωμάτιο ή κοιμόσαστε.

Η συσκευή να απέχει τουλάχιστον 1 μέτρο από οτιδήποτε μπορεί να καεί.

Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.

Μην ξεχνάτε πως ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και πιο ακίνδυνες είναι οι ηλ. συσκευές με κυκλοφορία λαδιού (πχ. τα ηλ. σώματα). Παρόλα αυτά όμως, απαραίτητο είναι:

Να μην βάζετε πάνω στις συσκευές αυτές ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για αρκετή ώρα πάνω στην αναμμένη συσκευή θα αναφλεγούν.

Αν χρησιμοποιείτε σόμπα υγραερίου

Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση.

Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης και επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.

Μην ξεχνάτε πως οι πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.

Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.

Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.

Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.

Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.

Μην τοποθετείτε τη σόμπα κοντά σε εύφλεκτα αντικείμενα, ρούχα, πολυθρόνες κλπ.

Μην σκεπάζετε τη σόμπα κατά τη λειτουργία της με καλύμματα και μην απλώνετε πάνω σ' αυτή ρούχα για στέγνωμα.

Μην την τοποθετείτε κοντά σε έπιπλα, κουρτίνες και άλλα καυστά υλικά.

Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα και κυρίως μην καπνίζετε.

Ορισμένες μεταβολές του χώρου εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή της θερμάστρας με δυσμενείς επιπτώσεις για την ασφάλειά σας.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους, καθώς και ισόγειους, που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.

Αν διαπιστώσετε διαρροή υγραερίου

Μην ανάψετε σπίρτο, αναπτήρα, ηλεκτρικό φως κλπ. Σβήστε αμέσως κάθε γυμνή φλόγα.

Βεβαιωθείτε ότι κλείσατε καλά τη φιάλη.

Αερίστε καλά το χώρο και καλέστε αμέσως συντηρητή. Ακόμα μην ξεχνάτε κατά τους θερινούς μήνες (προκειμένου να την αποθηκεύεστε), να σκεπάσετε καλά τη σόμπα σας και ιδιαίτερα τον καυστήρα, για να τον προστατέψετε από την σκόνη.

Σόμπα φυσικού αερίου

Ισχύουν κατ’ αντιστοιχία τα προληπτικά μέτρα που αναφέρθηκαν για τις σόμπες υγραερίου εξαιρουμένων εκείνων που αφορούν τις φιάλες.


www.energypress.gr/news/Ti-na-prosexete-...-syskeyes-thermanshs
Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #90904

 • stergiosbik
 • Το Άβαταρ του/της stergiosbik
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3071
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες502
  • Κάρμα: 21
Οι εκτιμήσεις για έναν ενδεχόμενο σεισμό άνω των 6 ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη

Σε διακόσιους θανάτους, πεντακόσιους σοβαρούς τραυματισμούς και συνολικές οικονομικές απώλειες που “αγγίζουν” τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και τους 900.000 κατοίκους του, εκτιμώνται οι επιπτώσεις από έναν πιθανό σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ που θα μπορούσε να εκδηλωθεί με επίκεντρο την Άσσηρο, δυτικά της πόλης. Και μπορεί η Θεσσαλονίκη να βίωσε το 1978 έναν παρόμοιο σεισμό (6,5 Ρίχτερ), όμως οι απώλειες και οι ζημιές που αναμένεται ότι θα προκύψουν από έναν νέο, είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς έχει αλλάξει πια η Θεσσαλονίκη που “φέρει στην πλάτη της” περιοχές πυκνοδομημένες, με παλιές κτιριακές υποδομές και διάσπαρτα πεπαλαιωμένα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριαζής Πιτιλάκης, παρουσιάζοντας ένα από τα βασικά σενάρια που έχουν εκπονήσει οι ειδικοί για τις επιπτώσεις από πιθανό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο ημερίδας σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SYNER-G για την εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας και τη σεισμική διακινδύνευση της Θεσσαλονίκης σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για τον ενδεχόμενο σεισμό στην Άσσηρο, αναμένονται απώλειες συνδετικότητας της τάξης του 38% ως προς την ηλεκτρική ενέργεια, του 1,5% ως προς το δίκτυο ύδρευσης και μικρές βλάβες στο δίκτυο φυσικού αερίου. Ωστόσο λόγω αυτών των βλαβών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών στα συγκεκριμένα σημεία, στοιχείο για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει η πυροσβεστική ώστε να βελτιώσει το δίκτυό της. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα προκύψουν 140.000 άστεγοι κυρίως στις περιοχές βόρεια και δυτικά της Εγνατίας Οδού και στις περιοχές Ευζώνων και Τούμπας όπου δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Παράλληλα η προσβασιμότητα προς τα νοσοκομεία και τους χώρους συγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη στην περιοχή μεταξύ του λιμανιού, του κέντρου της πόλης και των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.

Σύμφωνα με ένα διαφορετικό σενάριο για πιθανό σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή του Στίβου, ανατολικά της Θεσσαλονίκης η πρόβλεψη κάνει λόγο για 300 νεκρούς, 700 βαριά τραυματίες και 250.000 αστέγους. Ο κ. Πιτιλάκης σχολίασε ότι οι ειδικοί εξετάζουν διαφορετικά πιθανά σενάρια για την εκδήλωση σεισμού σε διαφορετικά σημεία, είτε ανατολικά, είτε δυτικά, είτε βόρεια, είτε νότια της πόλης. Ωστόσο το μέσο σενάριο, για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ και με πιθανότητα, σύμφωνα με τα διεθνή μοντέλα, 10% στα 50 επόμενα χρόνια, προβλέπει 100 με 200 θανάτους εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, 100 με 200 σοβαρά τραυματίες, 500 έως 900 σοβαρά τραυματίες εκτός κινδύνου και 4.000 ελαφρά τραυματισμένους με δεδομένο πληθυσμό πόλης τους 380.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές, αναμένεται το 4% των κτιρίων να χαρακτηριστούν κόκκινα, το 66% κίτρινα και το 30% πράσινα.

Σε γενικές γραμμές, από ενδεχόμενο σεισμό “κινδυνεύουν” περισσότερο περιοχές πυκνοδομημένες, με οικοδομές που χτίστηκαν πριν το 1980, (όπως η περιοχή της οδού Κασσάνδρου), γειτονιές με πεπαλαιωμένα δίκτυα κοινής ωφελείας που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, δύο γέφυρες στην περιοχή Μυτιληνάκια του Κορδελιού αλλά και μια μικρή γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Σε επίπεδο πρόληψης και με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο” ως προς τον κίνδυνο σεισμικότητας στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή επειδή η πολιτεία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναφέρθηκε νωρίτερα, επιλέγει να μην ασχοληθεί με το ζήτημα. Εναλλακτικά, όμως, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν παρεμβάσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, βασικούς οδικούς άξονες και κτίρια ώστε σε βάθος δεκαετίας να δίνονται σταδιακά πόροι για έργα, να μειωθεί συνολικά το κόστος των εκτιμώμενων απωλειών και να τονωθεί παράλληλα η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Συνέστησε, ωστόσο, και στους ίδιους τους πολίτες να απαιτήσουν ασφάλεια από την πολιτεία και να μην προχωρούν σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες μειώνοντας την ασφάλεια των κατοικιών τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #90906

 • mastoras
 • Το Άβαταρ του/της mastoras
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3806
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες568
  • Κάρμα: 23
Οι εκτιμήσεις για έναν ενδεχόμενο σεισμό άνω των 6 ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη :woohoo: :woohoo:

Φτού φτού φτού ....Χριστός και Απόστολος.

Πως σου ήρθε ρε Στέργιο και βρήκες τον τρόπο, να μας σαλτάρεις....... :ohmy: :ohmy:

Φτού φτού φτού...μακριά από εδώ τέτοιο πράγμα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.

Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις 7 Χρόνια 6 Μήνες πριν #90908

 • stergiosbik
 • Το Άβαταρ του/της stergiosbik
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • More Details
  • Δημοσιεύσεις:3071
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες502
  • Κάρμα: 21
Κ να μη το εβαζα εγω δε σημαινει δυστυχως οτι θα ειμαστε ασφαλεις! :(
Μακαρι να δωσει ο Θεος να μη γινει σοβαρος σεισμος αλλα ειναι αναποφευκτο να γινει καποια στιγμη.
Το θεμα ειναι οτι μυαλο δε βαλαμε κ τα σπιτια σε μεγαλο βαθμο ειναι ανοχυρωτα. :angry:
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.439 δευτερόλεπτα