Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #28522 από KERBEROS
Βιομάζα

Λέβητες ξύλου και βιομάζας για οικιακή θέρμανση



Παρά το γεγονός ότι η βιομάζα (κυρίως ως ξύλο) ήταν η πρώτη πηγή καυσίμων για θέρμανση και είναι συσχετισμένο με χαμηλής απόδοσης παραδοσιακού τύπου τζάκια, τα σύγχρονα οικιακά συστήματα θέρμανσης με βιομάζα είναι κατασκευασμένα και σχεδιασμένα για την μεγιστοποίηση της απόδοση της καύσης.

Η περισσότερη θερμότητα που παράγεται μεταφέρεται στο νερό και κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αγωγών του συστήματος θέρμανσης με αποτέλεσμα την καλύτερη κάλυψη των θερμικών αναγκών της κατοικίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας EN303-5 οι σύγχρονοι λέβητες ξύλου πρέπει να εξασφαλίζουν μια εξαιρετικά αποδοτική και καθαρή καύση. Κατά συνέπεια, η αντικατάσταση ενός υπάρχοντος λέβητα πετρελαίου ή αερίου είναι δυνατή, χωρίς την ανάγκη να αντικατασταθούν τα άλλα μέρη του συστήματος θέρμανσης (σωληνώσεις, βαλβίδες, καλοριφέρ, κλπ.) Η δυνατότητα προσαρμογής συστήματοςαυτόματης τροφοδοσίας του λέβητα, είτε μέσω ατέρμονου κοχλία ή με σύστημα αναρρόφησης, ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι λέβητες ξύλου μπορεί να αντικαταστήσουν επάξια τα υπάρχοντα οικιακά σύστημα θέρμανσης που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα.

Για οικιακές εγκαταστάσεις, τρεις είναι οι κύριοι τύποι λέβητα βιομάζας (ξύλου):

- Λέβητες πελλετών (pellet)

- Λέβητες τσιπ ξύλου (wood chip)

- Λέβητες κούτσουρων ξύλου και μπριγκετών



Λέβητες pellet

Αποτελούν τον τύπο λέβητα που μπορεί να λειτουργήσει ευκολότερη σε μια πλήρως αυτόματη διαδικασία. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος του καυσίμου pellet και τις φυσικές του ιδιότητες οι οποίες του παρέχουν χαρακτηριστικά ροής ρευστού. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα pellets ξύλου ένα από τα πιο δημοφιλή «καθαρά» καύσιμα, με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη.

Τα pellets παράγονται, ως επί το πλείστον, από πριονίδια, ροκανίδια και chips ξύλου ∙ σε γενικές γραμμές από παρθένα (που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία) υπολείμματα ξύλου και βιομάζας. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας των pellets στην ΕΕ που καθορίζουν το μέγεθος τους, περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα, κλπ.

Τα στάδια παραγωγής των pellets περιλαμβάνουν το θρυμματισμό της πρώτης ύλης, τη ξήρανση της, τη πελλετοποίηση της ειδική πρέσα, τη ψύξη και την αποθήκευση των καυσίμων pellets. Τα pellets είναι συμπαγή, μικρά σε μέγεθος, με λεία επιφάνεια και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν εύκολα στη μεταφορά και αποθήκευση τους. Ως εκ τούτου, κατάλληλο αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας των pellets μέσα στο λέβητα μπορεί να υιοθετηθεί, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση του από τον μέσο καταναλωτή.

Ομοίως με τους συμβατικούς λέβητες ορυκτών καυσίμων, οι λέβητες pellet έχουν αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και μπορεί να λειτουργήσουν με την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποια πιο εξελιγμένα σχέδια λέβητα μπορεί επίσης να διαθέτουναυτόματο σύστημα απομάκρυνσης της τέφρας που προκύπτει από το θάλαμο καύσης.

Λέβητες chips ξύλου



Οι λέβητες chips ξύλου μοιάζουν σημαντικά με εκείνους που καίνε pellets. Είναι, ομοίως, εξοπλισμένοι με αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και μερικές φορές με μια επιλογή απομάκρυνσης τέφρας και, όπως συμβαίνει με τους λέβητες pellet, μπορούν να λειτουργήσουν συνεχώς με την ελάχιστη χειροκίνητη παρέμβαση. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, είναι απαραίτητο να εξετασθούν τα ίδια τα καύσιμα.

Τα chips ξύλου παράγονται από συγκεκριμένα μηχανήματα που ονομάζονταιθρυμματιστές ξύλου, οι οποίοι τροφοδοτούνται με διάφορα είδη και μεγέθη ξυλώδους βιομάζας μετατρέποντάς τη σε περιορισμένου μεγέθους θρύμματα ξύλου (chips ξύλου). Το ακριβές μέγεθος των chips που προκύπτουν από το θρυμματιστή εξαρτάται από τις διαστάσεις των λεπίδων του μηχανήματος, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται μεταξύ 8-15 mm. Επιπλέον, το περιεχόμενο σε υγρασία των chips δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%, ενώ θα πρέπει να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα και σκόνες.

Τα chips ξύλου είναι λιγότερο ομοιόμορφα σε σχήμα και σε μέγεθος από τα pellets και έχουν επίσης μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα (ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα όγκου). Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης από τα pellets, ενώ και η μεταφορά τους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα chips λιγότερο δημοφιλή σε μικρές οικιακές εφαρμογές σε σχέση με τα pellets ξύλου. Εντούτοις, είναι πιο συχνή η χρήση τους από τα pellets σε μεγαλύτερης κλίμακας οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές (όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας) λόγω του σημαντικάχαμηλότερου κόστους τους.



Λέβητες κούτσουρων ξύλου και μπριγκετών

Οι λέβητες που καταναλώνουν κούτσουρα ή μπριγκέτες είναι οι λιγότερο δυνατοί να λειτουργήσουν σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, λόγω του μεγάλου μεγέθους των καυσίμων. Έτσι, στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, η τροφοδοσία του λέβητα γίνεται χειροκίνητα. Παράλληλα, τα κούτσουρα και οι μπριγκέτες ξύλου έχουν τη μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τα pellets και τα chips, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για διαθεσιμότητα πολύ μεγάλων όγκων αποθήκευσης.

Τα κούτσουρα είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση θέρμανσης, όταν υπάρχει εύκολη και φθηνή πρόσβαση σε αυτά (π.χ. μέσω του κλαδέματος δέντρων). Από την άλλη πλευρά, οι μπριγκέτες ξύλου παράγονται από τη συμπίεση του πριονιδιού σε μία διαδικασία που μοιάζει με την πελλετοποίηση. Όπως και τα κούτσουρα ξύλου, έχουν συνήθως (όχι πάντα!) στρογγυλό σχήμα, αλλά λόγω της συμπίεσης που έχουν υποστεί διαθέτουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα κούτσουρα. Σύνηθες μέγεθος διαμέτρου των μπριγκετών κυμαίνεται μεταξύ 25 - 100mm, ενώ το μήκος τους μεταξύ 10 έως 200mm.

Λόγω των συνθηκών καύσης τους, αυτού του τύπου οι λέβητες έχουν σχετικά χαμηλή αποδοτικότητα. Εκτός, όμως, από τους συνηθισμένους λέβητες κούτσουρων, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια νέου τύπου λέβητες «αεριοποίησης» κούτσουρων, οι οποίοι με σύγχρονο και εξελιγμένο τρόπο καύσης μπορούν να επιτύχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, κάθε καταναλωτής θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή τουλάχιστον στις ακόλουθες παραμέτρους πριν από την εγκατάσταση λέβητα ξύλου για οικιακή θέρμανση:

- Σήμανση CE του λέβητα και των όποιων περιφερειακών του συστημάτων

- Διαθεσιμότητα όγκου δωματίου για την αποθήκευση 10-15 m3 pellets ξύλου (π.χ. επιφάνεια 2m x 3m και ύψος 2m). Σε περίπτωση χρήσης chips ξύλου ο όγκος αυτός πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

- Διαθεσιμότητα όγκου δωματίου για την εγκατάσταση του λέβητα με μέσες διαστάσεις 2m x 2m x 2,5 m ύψος.

- Απόδοση λέβητα υψηλότερη από 80%.

- Οι εκπομπές CO2 στα καυσαέρια κάτω των 200 mg/m3.

- Επιλογή για αυτόματη απομάκρυνση της τέφρας


www.biomassenergy.gr/articles/technology...-residential-heating

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #29306 από stergiosbik
Ενισχύεται το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

news.in.gr/economy/article/?aid=1231216097

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #30239 από KERBEROS
Κατηγορίες ποιότητας των pellet ξύλου

S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S.




www.biomassenergy.gr/articles/technology...lets-quality-classes

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #32288 από KERBEROS
Οικιακές ανεμογεννήτριες


Υπάρχουν μικρές ανεμογεννήτριες η οποίες μπορούν να παράγουν αρκετό ρεύμα ικανό να χρησιμοποιηθεί σε οικίες ή εξοχικά. Συνήθως έχουν ισχύ 5kW και προσφέρουν αξιοπιστία και επιδώσεις σε συνδυασμό με αθόρυβη λειτουργία. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Η πράσινη ενέργεια που λειτουργεί

Με την χρήση μιας τέτοιας μικρή ανεμογεννήτριας έχεις την δυνατότητα να παράγεις γύρω στα 15000 kwh τον χρόνο. Σκοπός μας εδώ με την παρούσα ανεμογεννήτρια δεν είναι να παράγουμε ρεύμα για να το πουλήσουμε στην ΔΕΗ αλλά να παράγουμε ρεύμα και να το καταναλώσουμε εμείς, για δική μας χρήση. Η διαστάσεις του ρότορα έχουν 6,4 μέτρα μήκος. Η γεννήτρια παράγει ηλεκτροενέργεια και την μετατρέπει σε ισχύ χωρίς inverters. Έτσι συνδυάζει φθηνότερο εξοπλισμό και κόστη συντήρησης αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Η εταιρείες κατασκευή τέτοιον μικρών ανεμογεννητριών η οποίες είναι αξιόπιστες δίνουν συνήθως 5 χρόνια εγγύηση για τα μηχανικά μέρη και τα εργατικά.

Ασφαλή λειτουργία

Σε περίπτωση πολύ ισχυρού αέρα ή ελάττωση της ισχύς οι καλές ανεμογεννήτριες έχουν ασφάλεια η οποία σταματάει την γεννήτρια μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και την ξαναβάζουν μπρος. Επίσης υπάρχει λογισμικό που καθοδηγεί την ανεμογεννήτρια και καταγράφει την ισχύ του αέρος και κρατά ιστορικά στοιχεία. Στης μεγάλες γεννήτριες υπάρχει μεγάλος θόρυβος από την κίνηση του ρότορα όμως οι μικρές είναι σχετικά αθόρυβες. Εμφανισιακά δεν είναι άσχημες και σχετικά εύκολα συνηθίζεις μαζί τους.

Ποιοι 3 παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή ανεμογεννήτριας

- Πρέπει να ξέρουμε τι αιολικό δυναμικό υπάρχει στην περιοχή.
- Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η καμπύλη ισχύος που δίνει ο κατασκευαστής.
- Σε τι ύψος θα την τοποθετήσουμε έτσι ώστε να έχουμε την κατάλληλη πυκνότητα αέρα.

Ο υπολογισμός ισχύος γίνεται με τον ακόλουθο τύπο: KW=1/2 p x a v3 x c

όπου p είναι η πυκνότητα του αέρα, a είναι η επιφάνεια σάρωσης, v είναι η ταχύτητα του αέρα, και c είναι η απόδοση της γεννήτριας.

Με γνώμονα την επικρατούσα κατάσταση η ΔΕΗ δίνει περισσότερα χρήματα στους κατόχους μεγάλων ανεμογεννητριών αφού ενδιαφέρεται για πολλά kw όμως όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου ο σκοπός μας δεν είναι να πουλήσουμε στην ΔΕΗ αλλά να καλύψουμε της προσωπικές μας ανάγκες σε ηλεκτρισμό παράγοντας μόνοι μας ηλεκτροενέργεια από τον αέρα.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...JJY9U8WN5z4QrM6BR7-w

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #32477 από KERBEROS
Παυλώνια – μια κερδοφόρα και σταθερή επένδυση


www.greenagenda.gr/?p=4979

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #33966 από KERBEROS
Υπολογιστικό μοντέλο κατανάλωσης θέρμανσης...

Μου φαίνεται πάρα πολύ καλό. Κάποιος ειδικός θα μας πει καλύτερα.

www.biohousing.eu.com/heatingtool/ecalc.asp?lang=ita&paneu=true

Αν είναι καλό, Γιώργο, ίσως να αναρτηθεί και στην πρώτη σελίδα.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.108 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ