Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18682 από KERBEROS
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ

του Δ. Δημητρακόπουλου


Πολλοί άνθρωποι μαγεύονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν άλλοι έχουν εξοχικά που βρίσκονται μακριά από ...
το δίκτυο της ΔΕΗ και συχνά με ρωτάνε πως μπορούν να τοποθετήσουν ένα ανεξάρτητο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό το κείμενο αφορά αυτούς που θα ήθελαν να τοποθετήσουν ένα ανεξάρτητο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται και για να φτάσετε εκεί πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν δείτε τα φτερά από την ανεμογεννήτρια να γυρίζουν ή τον ήλιο να σας δίνει την ενέργειά του.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει κτήμα σας η διαχείριση της ενέργειας. Και για αυτό πρέπει να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα.

Πόση ενέργεια χρειάζεστε;

Πως θα την χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά;

Πως οι επιθυμίες σας θα συναντηθούν με την παραγωγή;

Αφού απαντήσετε σ’ αυτές τις ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να αρχίσετε την επιλογή του συστήματος που σας ικανοποιεί.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Αν θέλετε να τοποθετήσετε ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πλήρη ανεξαρτησία, το πρώτο βήμα είναι ο υπολογισμός της ενέργεια που καταναλώνετε σήμερα. Αν είναι νέα κατασκευή θα πρέπει να υπολογιστούν οι ανάγκες του νέου σπιτιού. Κάθε συσκευή θα πρέπει κα καταγραφεί και θα πρέπει να υπολογιστεί η κατανάλωσή τους ανά ημέρα, ανά εποχή ή ανά χρήση. Θα πρέπει να καταγράψουμε όλες μας τις συνήθειες, τον τρόπο ζωή μας σε ένα πίνακα και να προσθέσουμε τις καταναλώσεις.

Ζώντας οι περισσότεροι σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα σπάνια ασχολούμαστε με την κατανάλωση των συσκευών που αγοράζουμε. Ένα μυστικό που θα ανακαλύψετε βλέποντας την κατανάλωση των συσκευών που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες σας είναι ότι κάποιες από αυτές καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και η σπατάλη ενέργειας είναι μεγάλη.

Στόχος αυτής της ανάλυσης είναι ο καλύτερος υπολογισμός των αναγκών. Αυτό μας δίνει επιπλέον την κορύφωση των αναγκών ώστε να υπολογίσουμε σωστά το σύστημα για την παραγωγή που οι ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να μας δώσουν.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει κάποιος που θα επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλοντας να έχει πλήρη ανεξαρτησία είναι οι αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασιστεί ο σχεδιασμός ενός συστήματος είναι η απαιτείται από τον χρήστη για πειθαρχία και αποτελεσματικότητα.

Η πειθαρχία αφορά την αλλαγή της συμπεριφοράς στην ενέργεια αλλάζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς του από μια σπάταλη νοοτροπία σε μια πειθαρχημένη συμπεριφορά όπως π.χ. να σβήνει κάποιος το φως από ένα δωμάτιο όταν φεύγει από το να το αφήνει αναμμένο όπως γίνεται συνήθως. Αυτή η συνειδησιακή επιλογή απαιτείται για να επιτευχθεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η αποτελεσματικότητα, από την άλλη πλευρά, μειώνει την κατανάλωση της ενέργειας χωρίς να αλλάζει κάτι στον τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας “συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας” και λαμπτήρες φθορισμού.

Με την μείωση της κατανάλωση ενέργειας μειώνουμε το κόστους εγκατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για κάθε Ευρώ που θα επενδύσετε στον τομέα της αποτελεσματικότητας, θα κερδίσετε από 3-5 ευρώ από το κόστος ενός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η πειθαρχία και η αποτελεσματικότητα πηγαίνουν μαζί σε όλες τις επιλογές στην ενέργεια και είναι προϋπόθεση πριν βάλει κάποιος ΑΠΕ.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Φώτα: Οι λάμπες πυρακτώσεως με την ενέργεια που καταναλώνουν παράγουν κατά 95% θερμότητα και μόνο 5% φως. Πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σ’ αυτές από την εποχή του Έντισον. Η επιλογή λαμπτήρων φθορισμού είναι μονόδρομος για τις ΑΠΕ. Απαιτείται το ¼ της ενέργεια για να έχουμε το ίδιο παραγόμενο φως με τις αντίστοιχες λάμπες πυρακτώσεως.

Ψυγείο: Τη δεκαετία του 1970 τα ψυγεία κατανάλωναν 1500 KWh το χρόνο. Σήμερα αυτό έχει μειωθεί σε κάτω από 500 KWh το χρόνο για τα ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α. Ένα τέτοιο ψυγείο καταναλώνει 40% λιγότερη ενέργεια από ένα συμβατικό ψυγείο του 2001.

Πλυντήριο: Στις προηγούμενες δεκαετίες άλλαξαν πολλά στα πλυντήρια. Ήρθαν τα οριζοντίου άξονα που καταναλώνουν λιγότερο νερό και λιγότερο ρεύμα που χρειάζεται για να ζεσταίνει το νερό. Σήμερα υπάρχουν πλυντήρια με δικό τους θερμοστάτη ώστε να μπορούν να παίρνουν ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα και να μειώνουν την κατανάλωση μέχρι και 90% σε σύγκριση με ένα συμβατικό πλυντήριο.

Για την θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας. Και σ ‘αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την αποτελεσματικότητα θα πρέπει να βελτιώσετε την θερμομόνωση και να μειώσετε τις απώλειες του κτιρίου.

Απομονώστε τους τοίχους, οροφή και πάτωμα από το εξωτερικό περιβάλλον. Δημιουργήστε ένα κάλυμμα στο κτήριο, μερικοί το παρομοιάζουν με την μόνωση που έχει το ¨θερμός¨. Δημιουργώντας ένα τέτοιο περίβλημα καταφέρνουμε να διατηρήσουμε σε ανεκτή θερμοκρασία το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού χειμώνα καλοκαίρι.

Αν κατασκευάζεται ένα σπίτι εξ ’αρχής τα πράγματα είναι ευκολότερα. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού, το οποίο είναι το ιδανικό για την ψύξη και την θέρμανση του κτιρίου. Βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η χρησιμοποίηση των φυσικών μορφών ενέργειας όπως η ακτινοβολία του ήλιου, ο άνεμος κλπ για την θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού παθητικά.

Η επιλογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτός που θα αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από τα δίκτυα ενέργειας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αξιολόγησης για το ποια είναι η καλύτερη λύση. Πολλοί παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπ ‘όψιν για τον σχεδιασμό όπως η κατάλληλη θέση, κλιματολογικοί παράγοντες, οικονομικές δυνατότητες και κοινωνικοί παράγοντες. Ας δούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ανάγκες τους:

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες:

Στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται διάφορες μορφές συλλεκτών και διανομής του ζεστού νερού όπως πάνελ ή σωλήνες καινού. Σ΄ αυτό περιλαμβάνεται το ζεστό νερό χρήσης, η θέρμανση του σπιτιού σε συνδυασμό με ενδοδαπέδιους σωλήνες θέρμανσης, ή υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης.

Εγκαθιστώντας ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου σε ένα σπίτι. Η επιστροφή των χρημάτων της επένδυσης γίνεται συνήθως σε λιγότερο από 8 χρόνια. Εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος του εγκατεστημένου συστήματος, το τοπικό κλίμα, και την χρήση του ζεστού νερού.

Για ένα σπίτι ανεξάρτητο από τα δίκτυα ρεύματος η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί ανάγκη και υποχρέωση. Όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες όμως δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με την περιοχή θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη μελέτη για ένα αξιόπιστο σύστημα. . Ένας σωστός ηλιακός θα πρέπει να καλύπτει το 90% των αναγκών του σε ζεστό νερό χρήσης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ φαίνεται απλή αλλά δεν είναι εύκολη. Δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να πωληθεί στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Για αυτό την εταιρεία που θα επιλέξει κάποιος για να αγοράσει ένα σύστημα θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και θα πρέπει να έχει εμπειρία στην λειτουργία αυτόνομων συστημάτων.

Φωτοβολταϊκά:

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το σχεδιασμό ενός συστήματος. Αυτό θα είναι πλήρως ανεξάρτητο; θα είναι σε συνδυασμό με άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ανεμογεννήτρια ή μικρο-υδραυλικά συστήματα;

Αν οι λόγοι εγκατάστασης ενός συστήματος είναι περιβαλλοντολογικοί και δεν είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε την ενέργεια που μπορείτε να παράγεται ένα διασυνδεδεμένο σύστημα είναι προτιμότερο. Το σύστημα είναι πιο απλό, πιο οικονομικό, χωρίς επισκευές, και αποτελεσματικό. Αν βρίσκεστε εκτός δικτύων ρεύματος ένα ανεξάρτητο σύστημα είναι το ιδανικό.

Ανεμογεννήτρια:

Η ανεμογεννήτρια είναι αρκετά οικονομική στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει φυσικά να υπάρχει αρκετός άνεμος στην περιοχή σας. Ιδανικά, όσο αφορά τον άνεμο αυτή δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε κτίρια ή ανάμεσα σε δένδρα. Θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 9 μέτρα ψιλότερα πάνω από τα γύρω εμπόδια. Για την τοποθέτησή τους θα απαιτηθεί πύργος και ειδικός ταχνικός για την τοποθέτησή της.

Μικρά υδροηλεκτρικά

Αυτά είναι φυσικά πολύ αποτελεσματικά αλλά μπορούν να τοποθετηθούν σε πολύ σπάνια σημεία στην χώρα μας.

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής περιλαμβάνει :

Συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μια ή δύο πηγές, φορτιστές, μπαταρίες, inverter, και μία γεννήτρια πετρελαίου ή βενζίνης για την κάλυψη των αναγκών σε ακραίες συνθήκες ή προβλήματος των ΑΠΕ.

Ένας χώρος για την τοποθέτηση του εξοπλισμού. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται εκτός της κατοικίας, να αερίζεται και να μην υπερθερμαίνεται. Δεν μπορεί να τοποθετηθούν οπουδήποτε ούτε ο εξοπλισμός, ούτε οι ΑΠΕ. Λεπτομέρειες στην κατασκευή του συστήματος είναι σημαντικές και μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του συστήματος η να δημιουργήσουν προβλήματα στο χώρο που έχουν τοποθετηθεί.

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι ο υπολογισμός των μελλοντικών αναγκών. Αν υπάρχει η πιθανότητα αύξησης της κατανάλωσης ίσως θα πρέπει να τοποθετηθούν από την αρχή μεγαλύτεροι φορτιστές και inverter.

Σκέψου όλες τις επιλογές στις ανανεώσιμες πηγές προσεκτικά, αξιολόγησε τον καλύτερο τρόπο να ξοδέψεις τα χρήματά σου. Δες ξανά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου σε ρεύμα και τις πηγές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Αν όμως τελικά αποφασίσετε να μην τοποθετήσετε ΑΠΕ, ξαναδιαβάστε το κείμενο και κάνετε όλα αυτά που σας συνιστώ μια να μειώσετε την κατανάλωση της ενέργειας, και μ’ αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το περιβάλλον, την χώρα και την τσέπη σας.


gatzoli

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18683 από KERBEROS
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ


1.Είναι ένας καινούργιος τρόπος θέρμανσης;

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποδείξει ότι το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Επρόκειτο, όμως, τότε για κανάλια μέσα στο δάπεδο, απ’ όπου διερχόταν ζεστός αέρας. Αργότερα, το σύστημα ξεχάστηκε και οι πρώτες προσπάθειες για την επαναφορά του συναντιούνται στις αρχές του αιώνα μας. Στέφονται, όμως, με αποτυχία καθώς οι προς χρήση σωλήνες είναι μεταλλικοί και διαβρώνονται εύκολα. Στη δεκαετία του 1970 η ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστικών σωλήνων και των μονωτικών υλικών επιτρέπουν την επιτυχημένη εφαρμογή του συστήματος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, όπως το ξέρουμε σήμερα.


2.Είναι κατάλληλη θέρμανση για την υγεία;
Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης έχει κατηγορηθεί από «ειδικούς» ότι δήθεν επιτείνει το πρόβλημα σε όσους πάσχουν από φλεβίτιδα ή κυκλοφορικό, διότι «καίνε» τα δάπεδα. Μελέτες που έχουν γίνει από Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας έχουν αποδείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται με ευχαρίστηση θερμοκρασία δαπέδου από 20°C έως και 33°C και ενοχλείται όταν αυτή η θερμοκρασία είναι κάτω από 17°C ή πάνω από 36°C. Σε μια καλά ρυθμισμένη εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης η μέση θερμοκρασία του νερού στους σωλήνες είναι 45°C , ενώ η θερμοκρασία των δαπέδων κυμαίνεται μεταξύ 25°C και 28 °C. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,6°C, τότε είναι μάλλον απίθανο να καταλάβουμε ότι καίνε τα δάπεδα. Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας σ’ ό,τι αφορά την υγιεινή είναι πολλά: λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του νερού προσαγωγής ο αέρας δε ζεσταίνεται πέραν των 25°C και έτσι δε χάνει την υγρασία του, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να μη γίνεται αποπνικτική. Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο ακτινοβολεί τη θερμότητα, συνεπώς δεν μεταφέρονται μικρόβια και δεν παρατηρούνται ρεύματα αέρα. Επομένως, είναι ιδανική για άτομα με αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.


3.Είναι οικονομικότερη στη λειτουργία απ’ ό,τι το καλοριφέρ;
Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κατά 35% οικονομικότερη στη λειτουργία από μια συμβατική θέρμανση. Κάτι τέτοιο εξηγείται από το ότι η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής στους σωλήνες φτάνει τους 45°C, ενώ στο καλοριφέρ τους 80°C. Είναι γνωστό ότι όσο χαμηλότερη θερμοκρασία έχει το νερό τροφοδοσίας ενός συστήματος θέρμανσης, τόσο πιο αποδοτικά δουλεύουν οι λέβητες, οι αντλίες θερμότητας και οι ηλιακοί συλλέκτες. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε 1°C μείωσης της θερμοκρασίας προσαγωγής, έχουμε οικονομία καυσίμου 3%, τότε γίνεται αντιληπτό το όφελος να διατηρούμε τη θερμοκρασία νερού λειτουργίας όσο το δυνατόν χαμηλότερα.
Επίσης, παρατηρούνται λιγότερες απώλειες στις σωληνώσεις και στους χώρους της οροφής, των τοίχων και του αερισμού, καθώς δε χρειάζεται να θερμανθεί ο αέρας.


4.Είναι γενικά φτηνότερη λύση απ’ ό,τι το καλοριφέρ;
Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι οικονομικότερο στη λειτουργία κατά 30% απ’ ό,τι το καλοριφέρ. Στο κόστος κατασκευής η ενδοδαπέδια είναι ακριβότερη, όμως στην τιμή περιλαμβάνεται στρώση θερμομπετόν και μόνωσης, κάτι που παραλείπεται στο κόστος του καλοριφέρ. Ωστόσο, αυτή η δαπάνη εγκατάστασης γρήγορα καλύπτεται, αφού αφενός εξοικονομούνται τα έξοδα συντήρησης που προκαλούνται από τη θέρμανση με καλοριφέρ (π.χ. διαρροές σωμάτων και σωλήνων, βάψιμο σωμάτων και τοίχων κλπ.) και αφετέρου το κόστος λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποδεικνύεται εξαιρετικά χαμηλότερο.


5. Πώς ακριβώς δουλεύει η ενδοδαπέδια θέρμανση;
Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το δάπεδο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Οι σωλήνες κατανέμουν τη θερμότητα εκεί που χρειάζεται (και όχι στο υπόγειο ή στους εξωτερικούς τοίχους) και αποδίδουν με ελάχιστη αδράνεια και με χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής. Εξάλλου, εξαιτίας της ειδικής συστάσεως του θερμομπετόν (που είναι απαλλαγμένο από φυσαλίδες αέρα), όλη η θερμότητα ακτινοβολείτε στον εσωτερικό χώρο. Ακόμα, η πυκνή διάστρωση των σωλήνων κοντά στους εξωτερικούς τοίχους αναχαιτίζει το ψύχος, ενώ η αραιότερη διάστρωσή τους στο εσωτερικό των δωματίων επιτρέπει την χαμηλότερη μετάδοση θερμικών φορτίων. Χάρη στις μικρές θερμοκρασίες δαπέδου, περίπου 26°C - 28°C, δεν παρατηρούνται καθόλου μετακινήσεις αερίων μαζών με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αιωρούμενη σκόνη, βακτηρίδια, μικρόβια κ.α.).


6. Μπορεί να συνεργαστεί με άλλα συστήματα;
Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να συνεργαστεί με το καλοριφέρ, αφού δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
Τα δυο συστήματα πρέπει να είναι ανεξάρτητα, εφόσον λειτουργούν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Το λεβητοστάσιο είναι κοινό.
Προκειμένου να κατανεμηθούν σωστά οι δαπάνες για πετρέλαιο (και εφόσον κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό), θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν με κατάλληλο συντελεστή τα ποσοστά συμμετοχής στις δαπάνες θέρμανσης.



7.Τι θα συμβεί αν τρυπήσει ένας σωλήνας;
Οι πιθανότητες να προκληθεί κάποια βλάβη είναι ελάχιστες, καθώς οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από ειδικό πλαστικό ώστε να μη σπάνε στις καμπυλώσεις από τις συστοδιαστολές και να μη διαβρώνονται ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά. Ωστόσο, στην απίθανη περίπτωση που τρυπήσει ένας σωλήνας, υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να επισκευάσουμε τη ζημιά στο σημείο ακριβώς που εκδηλώνεται. Επομένως, δεν χρειάζεται να ξηλωθεί όλο το δάπεδο, παρά μόνο μια επιφάνεια μικρότερη από ένα τετραγωνικό μέτρο.


8.Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πηγές ενέργειας, εκτός του πετρελαίου;
Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να τροφοδοτηθεί με οποιαδήποτε πηγή ενέργειας, κάτι που θ’ αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό, όταν το αέριο έρθει στην Ελλάδα. Όμως, εκτός από λέβητες πετρελαίου ή αερίου, η ενδοδαπέδια μπορεί να συνδυαστεί και με εναλλακτικές πηγές θερμότητας, όπως ηλιακή ενέργεια, θερμοσυσσωρευτές, ηλεκτρική ενέργεια, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα «ευέλικτο» σύστημα θέρμανσης, που συνδυάζεται και με φθηνότερες πηγές καυσίμου.

9. Τι παραπάνω προσφέρει η ενδοδαπέδια θέρμανση;
Όπως αποδείξαμε, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι οικονομικότερη στη λειτουργία από το κοινό καλοριφέρ, υπάρχουν, όμως, και κάποια άλλα στοιχεία που ενισχύουν την επιλογή για ενδοδαπέδια, τα οποία αξίζει να σημειωθούν:
Εξοικονομεί χώρο στο διαμέρισμα.
Παρέχει δυνατότητα ανακαίνισης των χώρων.
Μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού.
Θερμαίνει με ευχάριστο και βιολογικώς ορθό τρόπο, καθώς ζεσταίνει περισσότερο τα άκρα, αφήνοντας πιο δροσερό το κεφάλι.
Δεν αναδύονται οσμές.
Δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμών, αφού δεν προεξέχουν σώματα καλοριφέρ.
Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε δωμάτιο.
Λόγω των ειδικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας, προστατεύονται έπιπλα, αντίκες, μουσικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής κλπ.
Είναι εύκολη στη ρύθμιση και στο χειρισμό.
Ηχομονώνει τα δάπεδα.


10. Σε τι χώρους ενδείκνυται η ενδοδαπέδια;
Αναλύσαμε ήδη τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης στον προσωπικό μας χώρο, στην κατοικία μας. Επιπλέον, η ενδοδαπέδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων: γυμναστηρίων, εκθέσεων, σταδίων, εργοστασίων κ.α. Σε εκτεταμένους και μεγάλου εσωτερικού ύψους χώρους η ενδοδαπέδια αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και οικονομική στη λειτουργία, αφού δε συσσωρεύει θερμότητα στην οροφή, αλλά την κατανέμει ομοιόμορφα στο χώρο από κάτω προς τα πάνω. Η δε απόδοση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν εμποδίζεται ούτε από τα βαριά οχήματα, ούτε από τα τεράστια αποθηκευτικά ράφια. Εξάλλου, η ακινησία του αέρα και συνεπώς της σκόνης είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας σε εργαστήρια ηλεκτρονικών, τροφίμων, εκθέσεων αυτοκινήτων κλπ.
Εκτός από τους εκτεταμένους και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, η ενδοδαπέδια μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα σε πισίνες στο εσωτερικό κτιρίων, σε ράμπες, σε θερμοκήπια, σε εκκλησίες κλπ.


11. Τι τελικό δάπεδο μπορεί να επιλεχθεί με την ενδοδαπέδια; Τα χαλιά περιορίζουν την απόδοση θερμότητας;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή τελικού δαπέδου. Η ενδοδαπέδια μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε υλικό: πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο (κολλητό ή καρφωτό), πλαστικό δάπεδο κλπ. Ωστόσο, πρέπει να έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί τι τελικό δάπεδο θα στρωθεί σε κάθε χώρο, ώστε να προσαρμόσουμε τη μελέτη σε συνδυασμό με τη θερμική αγωγιμότητα κάθε υλικού.
Τα χαλιά μειώνουν την ακτινοβολία θερμότητας της ενδοδαπέδιας, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποιους χώρους θα στρωθούν χαλιά ή μοκέτες, ώστε εκεί η διάστρωση των σωλήνων να είναι πυκνότερη.


12. Πότε πρέπει να θέσουμε σε λειτουργία την ενδοδαπέδια;
Η ενδοδαπέδια σε σύγκριση με το καλοριφέρ καθυστερεί αρχικά να αποδώσει απευθείας τη θερμότητα στο χώρο, γεγονός που οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού προσαγωγής. Για το λόγο αυτό συνιστάται να τίθεται η ενδοδαπέδια σε λειτουργία προετοιμασίας κατά τον Οκτώβριο, όταν δηλ. παρατηρείται πτώση της θερμοκρασίας.


13. Παρέχεται εγγύηση;
Οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται στην ενδοδαπέδια θέρμανση ακολουθούνται πάντα από εγγύηση 10 ετών (και άνω), πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την καταλληλότητα του υλικού κατασκευής τους. Στην περίπτωση που προκληθεί κάποια βλάβη, υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη η οποία προβλέπει χρηματική αποζημίωση.


Ντελέκος Παναγιώτης

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18746 από χρηστος8

KERBEROS έγραψε: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ



Εξαιρετικο το αρθρο, δυο μονο παρατηρησεις.
Δεν αναφερει πουθενα οτι εξοχικο και επιδαπεδια δεν πανε μαζι...αυτο γιατι αν η θερμανση ειναι κλειστη και παμε στο εξοχικο το σαββατοκυριακο, πρεπει να αναψουμε την θερμανση 2 με 3 μερες νωριτερα (αναλογα την εξωτερικη θερμοκρασια).
Επισης αν τρυπησει καποια σωληνα κλαφτα χαραλαμπε...σιγα μη σκαψουμε 1μ2 για την επισκευη...κανονικα απαγορευεται ρητα οποιαδηποτε συνδεση εντος του πατωματος.
Πρεπει να αλλαχτει ολο το κυκλωμα...πολυ δυσκολο για οποιον ξερει τι σημαινει.
Το τι γινεται στην πραξη αλλο θεμα.




Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #18776 από KERBEROS
Ο αθέατος κόσμος των Νεγαβάτς (Negawatts, NW)


[Δρ. Πέτρου Τζεφέρη]

Μπορεί να σπαταλώ πολύ χρόνο κυνηγώντας την Ειρήνη και το Γιώργο να σβήνουν τα φώτα, να μην ανοιγοκλείνουν διαρκώς το ψυγείο και να μειώνουν τη ροή στις βρύσες, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρω να τα πείσω πριν μεγαλώσουν αρκετά και το συνειδητοποιήσουν από μόνα τους, όταν χρειαστεί να πληρώσουν τον λογαριασμό…

Διότι σήμερα δεν είναι μόνο ο λογαριασμός που μετράει. Τα παιδιά όπως και όλοι μας γίνονται μάρτυρες της ανεπάρκειας των αγαθών και ειδικότερα των φυσικών πόρων και της ενέργειας. Σήμερα κάθε πολίτης, που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του πρέπει να μπορεί να παράγει τουλάχιστον ένα Νεγαβάτ (Negawatt). Είτε ρυθμίζοντας και συντηρώντας σωστά το κλιματιστικό, είτε αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, είτε κλείνοντας και το stand-by, γενικότερα με τη συνετή επιλογή και χρήση των ενεργοβόρων συσκευών… Στις μέρες μας, που η κοινωνία της αφθονίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, είναι τουλάχιστον αντιορθολογικό να συζητάμε για αύξηση των παραγόμενων Megawatts (MW) από ΑΠΕ, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια ή όποιο άλλον τρόπο, χωρίς να έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε ούτε ένα Negawatt…

Tί είναι τα Νεγαβάτς (Negawatts, Νw); Είναι όρος που καθιερώθηκε, πριν μερικά χρόνια από τον αμερικανό Amory Lovins, σε αντιστοιχία με τον όρο Μεγαβάτ (MW), και ο οποίος χρησιμοποιείται για την μέτρηση της ισχύος που είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί με διάφορους τρόπους : από την κατανάλωση, τη μείωση των απωλειών του συστήματος μεταφοράς, τη βελτίωση του βαθμού απόδοσης των σταθμών παραγωγής κλπ.

Η ίδια η ενέργεια είναι αθέατη, ίσως άλλωστε αυτός να είναι ένας βασικός λόγος για
την ασύστολη σπατάλη της. Τα Νέγαβατ ακόμη περισσότερο δεν είναι μόνο αθέατα, αλλά επιπλέον δεν υπάρχουν αυτόνομα και αυθύπαρκτα. Για να υπάρξουν πρέπει να υπάρξουν τα Μέγαβατ και να φροντίσουμε κάποια από αυτά να εξοικονομηθούν…

Στην ΕΕ, το 20-30% της σημερινής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να εξοικονομηθεί χωρίς να υπάρξουν οικονομικές απώλειες, ποσοστό που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνουν συνολικά έξι κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα και Κάτω Χώρες. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (2007-2012) το οποίο έχει υιοθετηθεί ήδη από την Φινλανδική προεδρία, έχει στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 με πολλαπλές προσδοκόμενες επιδράσεις στις κλιματικές αλλαγές, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην απασχόληση.



Παράλληλα, βάσει της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ, έχουν ήδη εκπονηθεί από τα κράτη-μέλη (Κ-Μ) της ΕΕ, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (ΕΣΔΕΑ), προς επίτευξη του ενδεικτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, δηλ. 9% σε περίοδο εννέα ετών από την έναρξη εφαρμογής της οδηγίας. Ο ενδεικτικός (όχι δεσμευτικός) στόχος του 1% ετησίως επί εννέα έτη είναι κατά πολύ κατώτερος των ως άνω αναγνωρισμένων δυνατοτήτων περιορισμού της κατανάλωσης, ειδικά για ορισμένα Κ-Μ, όπως η Δανία, που εφαρμόζουν υποδειγματικές πολιτικές εξοικονόμησης με δεσμευτικούς στόχους (για τη Δανία 1,7% ετησίως). Υπάρχουν όμως άλλα Κ-Μ που πρέπει να ξεκινήσουν σχεδόν από το μηδέν.

Η οδηγία στοχεύει επίσης στη δημιουργία μιας πραγματικής αγοράς για ενεργειακές υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται από διανομείς και πωλητές ενέργειας, καθώς και από ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής Νέγαβατς. Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εν λόγω αγορά μπορεί να αποφέρει σημαντικότατα κέρδη.
Δεν πρέπει, ωστόσο, να τρέφουμε ψευδαισθήσεις: όταν διεξάγεται συζήτηση για την ενεργειακή απόδοση, σχεδόν πάντα οι «εταίροι» δείχνουν διάθεση συναίνεσης που όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι εικονική. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο μεγάλες εταιρείες ενέργειας, παρασκηνιακά αντιτάχθηκαν στην οδηγία 2006/32/ΕΚ, είναι ότι πιθανότατα τις «τρομοκρατεί» η προοπτική μιας αγοράς στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ετσι, οι εν λόγω εταιρείες, με την αρωγή των υποστηρικτών τους στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις, φρόντισαν να μην είναι δεσμευτικός κανένας από τους στόχους.
Δυστυχώς η εμπειρία έχει δείξει ότι οι μη δεσμευτικοί στόχοι σπανίως επιτυγχάνονται και ουδέποτε στην ώρα τους. Η προοπτική μιας αγοράς εξοικονόμησης ενέργειας όπου τα Νέγαβατς τιμολογούνται (όπως τα δικαιώματα των ρύπων) και όταν δεν επιτυγχάνονται οι Εθνικοί δεσμευτικοί στόχοι, θα πρέπει να αγοράζονται τα αντίστοιχα δικαιώματα σε Νέγαβατς, νομίζω θα υποχρέωναν εταιρείες και Κ-Μ να προσαρμοστούν στην νέα προοπτική και όχι να προσπαθούν να την αποφύγουν.


Το Συμβούλιο του Ομοσπονδιακού Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ζυρίχης προτείνει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα από εκείνο της ΕΕ, που αποσκοπεί σε αυτό που αποκαλούμε«κοινωνία των 2 κιλοβάτ» δηλ. ετήσια χρήση πρωτογενούς ισχύος 2 Kw κατά κεφαλή. Ετσι θα μπορούσαμε ένα μειώσουμε την κατά κεφαλή χρησιμοποιούμενη ενέργεια και τις εκπομπές του CO2, κατά τα 2/3 (!!). Οι Ελβετοί επιστήμονες που αξιολογούν αυτό το πρόγραμμα, θεωρούν βάσιμο ότι ο στόχος της «κοινωνίας των 2 Kw» είναι πραγματοποιήσιμος για την ΕΕ κατά το δεύτερο ήμισυ του αιώνα…

Στη χώρα μας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2020 προβλέπει ότι θα χρειαζόμαστε τότε 81 TWh δηλ. 18500 MW ισχύος ηλεκτροπαραγωγής, ενώ σήμερα παράγουμε περίπου 11500 MW χωρίς να υπολογίζονται τα αιολικά πάρκα. Χρειαζόμαστε συνεπώς νέες επενδύσεις και φυσικά περισσότερους ενεργειακούς πόρους. Η μήπως χρειαζόμαστε κυρίως εξοικονόμηση ενέργειας;

Σύμφωνα με το πρώτο Εθνικό ΣΔΕΑ, που εκπονήθηκε από το ΚΑΠΕ, στα πλαίσια της ως άνω οδηγίας 2006/32/ΕΚ, και υποβλήθηκε εντός του 2008 στην ΕΕ, είναι δυνατόν από την υλοποίησή του να εξοικονομηθούν 16,41 TWh τουλάχιστον έως το 2016. Ετσι, η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώνει το στόχο (της οδηγίας) δηλ. το συνολικό 9%, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας και ενισχύοντας την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο τομέας των μεταφορών εκτιμάται (σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο MARKAL που ακολουθήθηκε) ότι θα έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια εξοικονόμησης ως 36% ενώ έπονται ο τριτογενής και ο οικιακός τομέας με ποσοστά συμμετοχής σε εξοικονόμηση 30% και 29% αντίστοιχα.

Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, παρά την σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί στην ενεργειακή αποδοτικότητα των συσκευών, του εξοπλισμού θέρμανσης-ψύξης και του φωτισμού, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα συνεχίζει να αυξάνεται ακάθεκτα κατά 2-3% ετησίως, σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι λόγοι σχετίζονται με την απαίτηση για άνεση, για κλιματισμό, για Η-Υ, οπτικοακουστικό εξοπλισμό, μηχανές γραφείου κλπ., καθώς και η πανταχού παρούσα έλλειψη γνώσης, πληροφόρησης και ενεργειακής συνείδησης.

Μόνο στα κτίρια καταναλίσκεται το 35% των συνολικών ενεργειακών πόρων. Ας ελπίσουμε ότι μετά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/91/ΕΚ (με τον Ν. 3661/2008) και την αναμενόμενη υλοποίηση του θεσμού της ενεργειακής επιθεώρησης και πιστοποίησης και -παρά τις δυσκολίες εφαρμογής κυρίως στα υφιστάμενα κτίρια- το μέτρο θα αποδώσει. Υπολογίζεται ότι με τις, προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο, τακτικές επιθεωρήσεις των λεβήτων κεντρικής θέρμανσης μπορούμε να εξοικονομήσουμε πάνω από 20% ενέργεια για τα υφιστάμενα κτίρια και πάνω από το 50% για τα νεοαναγειρόμενα μέσω και της χρήσης νέων υλικών και τεχνολογιών βιοκλιματικής (ΕCO Building).


Όμως, «όχι αυταπάτες προπαντός ….» Ο Ελληνας για να εξοικονομήσει ενέργεια χρειάζεται και κίνητρο, κυρίως οικονομικό: έξυπνη ενέργεια είναι η ενέργεια που του αποδίδει (κυρίως) στο πορτοφόλι, όπως αποδείχτηκε περίτρανα από το φρενήρη ενθουσιασμό που μας κατέλαβε αίφνης λόγω της προοπτικής παραγωγής (και πώλησης) ενέργειας από οικιακά Φ/Β συστήματα, μετά το Ν.3468/2006 (Σιούφα). Αν τώρα η «έξυπνη ενέργεια» συμβάλει, εκτός του οικογενειακού προϋπολογισμού, και στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ας είναι καλοδεχούμενη… Όμως, primum vivere. Ούτε θα αγοράσει πάση θυσία προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με σήμανση (Α++, Α+, Α, Β), όταν αυτά είναι ακριβά και δυσπρόσιτα. Και με το δίκιο του… Το περιβάλλον δεν χρειάζεται μεγαλόπνοες πολιτικές (μόνο) αλλά και μεγαλόπνοες πρακτικές.. χρειάζεται κυρίως αυτές..

Επίσης ο Ελληνας χρειάζεται εκτός του κινήτρου, την δέσμευση, την ανάγκη, τον υποχρεωτικό στόχο. Ανάγκη, τί μυτερή βελόνα! είχε γράψει ο Σαίξπηρ… Απαιτούνται συνεπώς δεσμευτικές παρεμβάσεις από μέρους της πολιτείας, καθώς και χρήση νέων τεχνολογιών όπως άλλωστε προβλέπει το πρόσφατο ΕΣΔΕΑ.


Και φυσικά χρειάζεται η σφυρηλάτηση της πολυθρύλητης ενεργειακής συνείδησης, η οποία είναι δυστυχώς ακόμη ισχνή και αθέατη στα μάτια του Ελληνα, όπως και τα Νέγαβατς. Όχι μόνο με τηλεοπτικά σποτ, αλλά με την εισαγωγή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Διαφορετικά, όλα μπορεί να χαθούν.

Εμπρός λοιπόν για την μακράν πιο αποδοτική, περιβαλλοντικά ασφαλή και βιώσιμη μορφή ενέργειας. Την ενέργεια που δεν παράγεται, απλά εξοικονομείται. Που κοστίζει (όχι πάντα) φτηνά και αποδίδει πολλαπλάσια και ποικιλότροπα. Που απαιτεί όμως να αλλάξουμε σταδιακά παγιωμένες καταναλωτικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας.
Επιτρέψτε μου, τώρα να σας αφήσω, για να κλείσω τα φώτα ή καμιά ανοιχτή συσκευή στα δωμάτια. Θέλει επιμονή και διάρκεια.. η παραγωγή των Νέγαβατς!


Energy.Net.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20739 από KERBEROS
Βιομάζα vs Πετρέλαιο 1 από …το ημίχρονο!


Μεταξύ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτιμούν σε συντριπτικά ποσοστά τη βιομάζα, μάλιστα δίνοντάς της 50% και πλέον μεταξύ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούν. Λαμπρή αλλά αρνητική εξαίρεση; Η Ελλάδα, δυστυχώς… Στην πατρίδα μας αντί να δίνονται κίνητρα για την διεύρυνση της αγοράς των ΑΠΕ και της βιομάζας ειδικότερα μέχρι πρότινος δίνονταν… αντικίνητρα και μόνο με την νέα νομοθεσία αναμένεται αν αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα.

Η πολιτική των εταίρων μας στην ΕΕ ήταν να ωθήσουν όσο μπορούσαν τη βιομάζα σαν εναλλακτική πηγή ενέργειας λόγω κυρίως των τεράστιων περιθωρίων ανάπτυξης όσον αφορά στην αναμενόμενη μαζική αύξηση θέσεων εργασίας που συνεπάγεται η βιομηχανία της βιομάζας, τόσο στην συλλογή των πρώτων υλών, την παραγωγή των βιοκαυσίμων όσο και στη διανομή τους στον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον, το όφελος μιας χώρας είναι τεράστιο με την ανάπτυξη της βιομάζας δεδομένου του ότι αποτελεί πλέον τον κορυφαίο αντίπαλο του πετρελαίου, για κίνηση, βιομηχανική χρήση παραγωγής, θέρμανση κ.α.

Η Ελλάδα δυστυχώς έγινε γνωστή σαν το μόνο μέρος του κόσμου ολόκληρου με ολική απαγόρευση ΑΠΕ σε συγκεκριμένες πόλεις (Αττική, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη) κάτι που απέτρεψε τότε τη χρήση καυστήρων pellets και από τα νοικοκυριά που θα είχαν δραματικά αυξηθεί ως σήμερα αν δεν υπήρχε το πρόσκομμα εκείνο. Επιπλέον εκεί που οι Ευρωπαίοι φορολογούν με εξαιρετικά χαμηλό φόρο τις ΑΠΕ και τη βιομάζα, στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στο 21%, υψηλότερος ακόμα και από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποτέλεσε ασφαλώς ένα ακόμα ισχυρό αντικίνητρο. Τέλος, δεν επιδοτήθηκε ποτέ η ανάπτυξη βιομηχανίας παραγωγής βιομάζας ούτε και ειδικών καυστήρων που θα μπορούσαν να εξαχθούν μάλιστα, ενώ όλα τα χρήματα δόθηκαν σε αντικαταστάσεις ψυγείων και κλιματιστικών, με την ενημέρωση του παραγωγικής βάσης και του τελικού καταναλωτή για τα ευεργετήματα τη βιομάζας και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και θέρμανσης να είναιο πραγματικό ανέκδοτο στη χώρα μας!

Ευτυχώς πολλά άλλαξαν ήδη και άλλα αλλάζουν διαρκώς με τη νέα νομολογία, αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος και δεν υπάρχει πολυτέλεια να χάσουμε ακόμα μία μέρα, όλοι στρέφονται πια στη βιομάζα και τις ΑΠΕ!


Βιομάζα

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20741 από KERBEROS
Βιοντίζελ (1)


Ένα υποσχόμενο βιοκαύσιμο, παραπλήσιο και άριστο υποκατάστατο του συμβατικού ντίζελ, είναι το βιοντίζελ, το οποίο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (βιομάζα), όπως είναι τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη, ανήκει δε στην κατηγορία των βιοκαυσίμων και για πρώτη φορά παράχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Νότια Αφρική.

Το βιοντίζελ προέρχεται από οποιοδήποτε λιπαρό έλαιο φυτικό που μπορούμε να σκεφτούμε. Ακόμα και το ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, όλα τα φυτικά λάδια, αλλά και τα ζωικά. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία, χώρες που έχουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, φτιάχνουν βιοντίζελ και από τα λίπη που μένουν στα σφαγεία, τα οποία συνήθως απορρίπτονται. Ο τρόπος μετατροπής αυτών των ελαίων στο βιοντίζελ είναι πολύ απλός και μάλιστα μπορεί να γίνει με ελάχιστες συσκευές, που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε.

Το πρόβλημα δεν είναι να το φτιάξεις μόνο, γιατί φτιάχνεται και με απλά μέσα. Το πρόβλημα είναι να έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Γιατί τώρα πια, επειδή είναι επίσημο καύσιμο, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα οχήματα χωρίς πρόβλημα. Και τα νεώτερα που είναι πιο ευαίσθητα στις ιδιότητές του. Μάλιστα, αυτή η ευκολία του να το φτιάχνεις και η ιδιότητά του να υποκαθιστά το σύνηθες ντίζελ έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στην Σερβία, επί παραδείγματι, κατά την διάρκεια του πολέμου επειδή τους είχαν αποκλείσει ως προς το πετρέλαιο, δημιουργήσανε ορισμένα απλά εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ, από τα τοπικά φυτικά λάδια που είχανε, για να τα έχουν τουλάχιστον για να μπορούν να κινήσουν τα τανκς. Για λόγους αμυντικούς.

Το καθαρό βιοντίζελ έχει ορισμένες ιδιότητες που είναι πολύ καλύτερες ιδιότητες τριβής από τα κανονικά καύσιμα. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας βιοντίζελ ο κινητήρας δεν φθείρεται τόσο πολύ όσο όταν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο. Αλλά έχει και μια άλλη ιδιότητα: είναι ισχυρότερος διαλύτης. Οπότε ορισμένα πλαστικά μέρη, κάποιες σωληνώσεις, κάποια πλαστικά μέρη, τα οποία υπάρχουν στο αυτοκίνητο, που δεν είναι μέρος του κινητήρα, αλλά είναι κυρίως οι σωλήνες και τέτοια πράγματα, διαλύονται. Οπότε για να κάψουν καθαρό βιοντίζελ τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν ειδικά πλαστικά, τα οποία δεν θα τα επηρεάζει. Αλλά σε μικρές ποσότητες μπορεί να το χρησιμοποιούμε για οποιοδήποτε όχημα.

Το βιοντίζελ είναι πάρα πολύ καλό στο να μειώνει τις εκπομπές του μαύρου καπνού που παράγεται από πετρελαιοκινητήρες που καίνε κακής ποιότητας ντίζελ. Αυτό είναι το ένα όφελος. Το άλλο που έχει, είναι ότι επειδή παράγεται από φυτικά λάδια, από βιολογικά προϊόντα δηλαδή, είναι βιοαποικοδομήσιμο. Δηλαδή, αν βρεθεί στο περιβάλλον, στην θάλασσα ή στο έδαφος, δεν πρόκειται να έχουμε τα προβλήματα ρύπανσης που συνήθως έχουμε με τις πετρελαιοκηλίδες, οι οποίες καταστρέφουν τις ακτές μας, 'τρώνε' τα ψάρια, τα πουλιά και τα λοιπά. Διότι ακριβώς επειδή είναι στην ουσία ελαιόλαδο, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι τροφή για τους μικροοργανισμούς. Δηλαδή σε δύο με τρεις ώρες θα έχει εξαφανιστεί. Θα το έχουν φάει οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στην θάλασσα.

Για τον λόγο αυτό έχει υιοθετηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως εκεί που έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση. Σαν παράδειγμα στην Καλιφόρνια όπου υπάρχουν πολλοί θαλάσσιοι ελέφαντες. Είναι ένα είδος μεγάλης φώκιας που είναι σαν εθνικό ζώο. Δηλαδή, το βλέπει κανείς και μέσα στα λιμάνια ακόμα, τα οποία τα ενοχλούσε πάρα πολύ το πετρέλαιο. Γι' αυτό έχουν περάσει νόμους, όπου σε μεγάλες περιοχές δεν μπορεί να προσεγγίσει οποιοδήποτε σκάφος, είτε ιδιωτικό, είτε εμπορικό σκάφος ή ακόμα και τα γιοτ, παρά μόνο αν καίει βιοντίζελ. Γιατί με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την ρύπανση της θάλασσας και της πανίδας. Το ίδιο ισχύει και για τα εθνικά τους πάρκα, όπου πάλι τα πούλμαν που πάνε στο Yellow Stone και τα λοιπά, καίνε βιοντίζελ για να μπορεί να αποφευχθεί η ρύπανση.

Παραγωγή και χρήση

Στην Ευρώπη η παραγωγή του πρώτου βιοντίζελ στην Αυστρία (μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή) πραγματοποιήθηκε σε μια πιλοτική μονάδα το 1985, ενώ το 1990 ξεκίνησε η εμπορευματοποίηση του. Το 1991 το πρώτο βιοντίζελ έγινε ευρέως αποδεκτό, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα καυσίμου.

Η ανάγκη για τη χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων καυσίμων έναντι του πετρελαίου και των προϊόντων του έχει αρχίσει να παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον αναπτυγμένο κόσμο, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς και διαχειριστικούς λόγους. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, υπάρχει ανάγκη προώθησης όλων των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών, και όχι μόνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ποσοστό συμμετοχής των βιοκαυσίμων στην αγορά καυσίμων μέχρι 20% έως το 2012.

Έτσι, ήδη χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλη την Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ η χρήση του αυξάνεται συνεχώς. Θεωρείται το πλέον διαδεδομένο βιοκαύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο αυτούσιο όσο και σε διάφορές αναλογίες σε μείγματα με το συμβατικό ντίζελ. Στην Ευρώπη προγραμματίστηκε η χρήση βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης σε ποσοστό τουλάχιστον 2% από τις αρχές του 2006, με στόχο την αύξηση τους σε ποσοστό 5,75% μέχρι το τέλος του 2010, με βάση την οδηγία 2003/30/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι το βιοντίζελ θα πρέπει να προστεθεί στο ντίζελ κίνησης τουλάχιστον στα ποσοστά αυτά, αφού είναι πρακτικά το μόνο χρησιμοποιούμενο βιοκαύσιμο που προσφέρεται για ανάμειξη με το συμβατικό ντίζελ.

Για να παραχθεί βιοντίζελ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές πρώτες ύλες. Η πρώτη ύλη που κυρίως χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του βιοντίζελ ήταν το έλαιο ελαιοκράμβης, που θεωρείται ιδανική πρώτη ύλη για το βόρειο ευρωπαϊκό κλίμα. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε το ηλιέλαιο, κυρίως στη Γαλλία και στην Ιταλία. Στην Ασία χρησιμοποιήθηκαν το φοινικέλαιο (Μαλαισία) και το σογιέλαιο (Αμερική).

Ως προϊόν ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το βιοντίζελ είναι καθαρό, μη τοξικό και βιοαποικοδομήσιμο καύσιμο, δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις και οι εκπομπές των ρυπαντών οξειδίων του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα, άκαυστων υδρογονανθράκων και αιθάλης που προέρχονται από την καύση του στις μηχανές ντίζελ είναι πολύ χαμηλές. Η παρουσία του θείου στα καύσιμα ευθύνεται για τα οξείδια του θείου (SOx) στα καυσαέρια, τα οποία αποτελούν έναν από τους κυριότερους ρύπους του ντίζελ. Στο βιοντίζελ η περιεκτικότητα σε θείο είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική.

Επίσης, το βιοντίζελ περιέχει αρκετό οξυγόνο (περίπου 10% κ.β.), που καθιστά την καύση λιγότερο ατελή, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα των καυσαερίων σε μονοξείδιο του άνθρακα (CO), σε ακόρεστούς υδρογονάνθρακες (H/C) και σε αιθάλη να είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι στο συμβατικό ντίζελ. Επιπλέον, η καύση του βιοντίζελ δεν αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (το οποίο είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου), αφού η ποσότητα του C02 που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καύσης αφομοιώνεται στη συνέχεια από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιοντίζελ, όπως είναι το Β100, το οποίο είναι καθαρό βιοντίζελ (απαιτεί μεγάλες αλλαγές για καύση στους κινητήρες), το Β20, που είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα μείγματα του με συμβατικό ντίζελ (20% βιοντίζελ, 80% ντίζελ) κ.ά. Το βιοντίζελ και η αιθανόλη είναι δύο από τα σημαντικότερα είδη βιοκαυσίμων. Πρωταθλητής σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται προς το παρόν η Βραζιλία, που με τις απέραντες φυτείες ζαχαροκάλαμου, τη μεγάλη βροχόπτωση και το φθηνό εργατικό δυναμικό παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αιθανόλης παγκοσμίως και έχει αντικαταστήσει με αυτήν το 20% στην κατανάλωση καυσίμων για μεταφορές. Ουσιαστικά η αιθανόλη είναι ένα είδος αλκοόλης (οινοπνεύματος), που μπορεί να καεί με καθαρό τρόπο ως καύσιμο υψηλών οκτανίων, και αυτή της Βραζιλίας παράγεται από το ζαχαροκάλαμο. Συνήθως η αιθανόλη αναμειγνύεται με τη βενζίνη σε ποσοστό 10% αιθανόλη - 90% βενζίνη, μείγμα που είναι γνωστό ως Ε10, ενώ υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως το Ε85 (85% αιθανόλη και 15% βενζίνη).

Στην Ελλάδα ξεκίνησε ένα μικρό πρόγραμμα πειραματικής χρήσης του βιοντίζελ. Κατ' αρχήν με τέσσερα λεωφορεία του Δήμου Αμαρουσίου τα οποία έτρεξαν κάπου 3.000 χιλιόμετρα με γαλάκτωμα, σε σύγκριση με το κανονικό πετρέλαιο και τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Τελευταία τρέχει ένα άλλο πειραματικό πρόγραμμα σε συνεργασία του ΕΜΠ με την ΒΡ και την ΕΘΕΛ, με πέντε αστικά λεωφορεία Μερσεντές. Οι ερευνητές κοιτάζουν τις εκπομπές καθώς και την κατανάλωση. Τα αποτελέσματα για την ώρα είναι πάρα πολύ καλά.


Συγκρίσεις και όχι μόνο

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ