Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #12477 από KERBEROS
Απίστευτο κείμενο...

Ο ΗΛΙΟΣ του προτεκτοράτου


Υπό Νίκου Δαναλάτου

Καθηγητή Γεωργίας, Π.Θ.

Σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδιζόμαστε από πολλά ΜΜΕ σχετικά με την αναπτυξιακή μας προοπτική στην πράσινη ενέργεια της οποίας η αιχμή του δόρατος είναι το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Το ήδη περιβόητο με την επωνυμία αυτή πρόγραμμα αφορά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Πολλά από αυτά άρχισαν ήδη και «φυτεύονται» σε εδάφη μεγάλης γονιμότητας.

Η νέα αυτή πλύση εγκεφάλου έχει επιφέρει ήδη αποτελέσματα: Πραγματικά, περισσότεροι του 95% των συμπολιτών μας αναγνωρίζουν μόνο τα φωτοβολταϊκά και δευτερευόντως και τις ανεμογεννήτριες ως μοναδικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι γεγονός ότι παρά τη «φτώχια» μας πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γνωστές ως ΑΠΕ) παράγοντας και εμείς όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ, παρότι ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με θερμοκηπιακά αέρια με υπο-πολλαπλάσιους ρυθμούς από ότι οι βιομηχανικοί γίγαντες – εταίροι μας στην Ε.Ε.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι παραπάνω γιγάντιες οικονομίες από δεκαετίας επενδύουν στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που ονομάζουν βιομάζα (Αγγ.: Biomass. Γερμ. Biomasse), και η οποία καταλαμβάνει παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των υπολοίπων ΑΠΕ σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 65% (ή περί τα 200 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως). Ως δεύτερη κατά σειρά ΑΠΕ αναφέρεται η υδρο-ηλεκτρική ενέργεια με ποσοστό 24%. Τρίτη η γεωθερμία με 7%, τέταρτη η αιολική ενέργεια με ποσοστό περί το 3, και τελευταία (μαντέψτε ποια?) τα φωτοβολταϊκά με ποσοστό περί το 1%.

Όπως θα λειτουργούσε ο καθένας, στην αντίληψη του οποίου πέφτουν τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία (που -ειρήσθω εν παρόδω- επιμελώς αποκρύπτονται από την Ελληνική κοινή γνώμη) έτσι κι εγώ απετόλμησα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά με όσα δεδομένα έχω στη διάθεσή μου και με απλές στρόγγυλες σκέψεις.

Αρχίζοντας λοιπόν με το κόστος παραγωγής του Η/Ρ στην Ελλάδα, βρίσκω σε πρόσφατο ισολογισμό της ΔΕΗ να αναφέρεται ότι το κόστος καυσίμου (εξόρυξη λιγνίτη κλπ) ανέρχεται περί τα 750 εκατομμύρια € ετησίως για την παραγωγή 35.000.000 MWhe. Άρα η παραγωγή του 10% του ρεύματος αυτού -που περίπου αποτελεί το ήμισυ των υποχρεώσεών μας- κοστίζει περί τα 70 εκατομμύρια € ετησίως.

Επόμενη σκέψη: πόση ισχύς πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να παραχθεί αυτό το Η/Ρ? Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα αποδίδουν κατά μέσον όρο περί τις 1.200 ΜWhe ανά εγκατεστημένο ΜWe ετησίως. Επομένως για 3,5 εκατομμύρια ΜWhe απαιτούνται 3.500.000 / 1.200 = 2.917 MWe εγκατεστημένης ισχύος.

Ακολουθεί η σκέψη: πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα? Οι απαντήσεις που έλαβα ποικίλουν, αλλά μια μέση τιμή φαίνεται να αποτελούν τα 3 εκατομμύρια € ανά εγκατεστημένο MWe, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων εγκατάστασης, σύνδεσης, ασφάλειας κλπ. Επομένως το συνολικό κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 2.917 MWe x 3.000.000 €/MWe = περί τα 9 δισεκατομμύρια €! Και τώρα αρχίζει η …εφίδρωση: Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μας κοστίζει 70 εκατομμύρια € ετησίως (και λέω «μας» γιατί την πληρώνουμε όλοι όσοι κατοικούμε στην Ελλάδα) πρόκειται να εγκαταστήσουμε φωτοβολταικά πανέλα αξίας περί τα 10 δις € ?? Και με 6% επιτόκιο σε 10 έτη τα λεφτά αυτά θα φθάσουν περί τα 16 δις € ? Και μάλιστα θα εξαχθούν ως συνάλλαγμα σε οικονομίες του εξωτερικού για την προμήθεια του εξοπλισμού?!

Και πόσο θα κληθούμε να πληρώνουμε στον επενδυτή για να είναι …βιώσιμη η επένδυσή του αυτή? Η απάντηση εδώ είναι 350 € ανά ΜWhe (αντί για 70 € που πληρώνουμε σήμερα) επί 3.500.000 ΜWhe = 1.3 δις € ετησίως.

Δηλαδή εν ολίγοις με το πρόγραμμα που αποκαλούν ΗΛΙΟ θα γίνει εξαγωγή συναλλάγματος περί τα 16 δισεκατομμύρια €, ενώ κάθε χρόνο οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν περί τα 1.3 + 1.6 (τοκοχρεολύσιο) = 2,9

δις € για την παραγωγή Η/Ρ που σήμερα μας κοστίζει μόνο 70 εκατομμύρια € ετησίως. -Έλεος αδέλφια!!

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις? Η απάντηση είναι καταφατική. Μόνο που τις λύσεις που δεν στηρίζουν στοχευμένα συμφέροντα εντός και εκτός χώρας δεν τις “βλέπει ο ήλιος”. Τρανό παράδειγμα αποτελεί μια έρευνα/πρόταση που δημοσιεύτηκε σχετικά προσφάτως για την κάλυψη του 10% των ενεργειακών μας αναγκών από βιομάζα, αυτό δηλαδή που εφαρμόζεται κατά κόρον στα προηγμένα κράτη-εταίρους μας στην Ε.Ε. Με την πρόταση αυτή προβλέπεται όχι αύξηση αλλά μείωση (καλά διαβάσατε) της διαφυγής συναλλάγματος κατά 1 δις € ετησίως, με παράλληλη ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη, αλλά και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας όταν η ανεργία λαμβάνει απειλητικές πλέον διαστάσεις!

Αυτό που εγώ κατάλαβα, συνάδελφοι, είναι ότι το πολλά διαφημιζόμενο πρόγραμμα ουδεμία σχέση έχει με τον Ελληνικό ΗΛΙΟ που είναι φωτεινός, ζεστός, αληθινός και ζωοποιός. Κι΄αλλοίμονο για κάποιους όταν ανατείλει και πάλι στο προτεκτοράτο αυτό!


Ν.Δ.

olympia.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Εβδομάδες πριν #12478 από KERBEROS
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πράξη: Παραδείγματα από την Ευρώπη


Πριν από κάποια χρόνια, οι κυβερνώντες στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβινγκ-Χόλσταϊν (Schleswig-Holstein), με πληθυσμό μικρότερο από αυτόν της Αττικής και ανέμους μάλλον ηπιότερους σε σύγκριση με εκείνους των ελληνικών νησιών, αποφάσισαν να εστιάσουν στον … αέρα την πολιτική τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η προσπάθειά τους δικαιώθηκε πολύ σύντομα, αφού η βιομηχανία αιολικής ενέργειας εξελίχθηκε σε βασική παράμετρο της τοπικής οικονομίας και απασχολεί σήμερα 7000 εργαζόμενους! Η περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου εκτιμά ότι, το αργότερο μέχρι το 2020, η ενέργεια από τον αέρα δεν θα καλύπτει απλά τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής, αλλά και θα εξάγεται…

Στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, πάλι, όπως και στο Γιάμτλαντ (Jamtland) της Σουηδίας, η ξυλεία, π.χ., από το κλάδεμα δέντρων, βάζει τις “μηχανές” της ανάπτυξης σε λειτουργία, προς όφελος του περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών οικονομιών.

Στη δε ισπανική περιφέρεια της Καστίγια ι Λεόν (Castilla y Leon), οι ιθύνοντες συνειδητοποίησαν ότι οι μεγάλες σε έκταση ταράτσες των νοσοκομείων δεν υπάρχει λόγος να μένουν αναξιοποίητες και αποφάσισαν να τις καλύψουν με ηλιοθερμικά συστήματα, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές ρύπων!

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν μερικές μόνο από τις συνολικά 45 καλές πρακτικές γα την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που κατεγράφησαν στο πλαίσιο του έργου RENREN, όπου συμμετέχει ώς εταίρος και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια 36 μηνών, μέχρι τις 31/12/2012, ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG IVC.

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, το ΑΜΠΕ παρουσιάζει προς …έμπνευση ορισμένες από τις καλές πρακτικές, που κατέγραψαν οι 14 εταίροι του RENREN από 13 κοινοτικές χώρες.

Σλέσβινγκ-Χόλσταϊν: Ένα κρατίδιο με άλλον αέρα

Στα αμέσως επόμενα χρόνια, στο Σλέσβινγκ Χόλσταϊν εκτιμάται ότι θα έχουν δημιουργηθεί άλλες 1000 θέσεις εργασίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας, πέραν των 7000, που υπάρχουν ήδη -αυτή τη φορά χάρη στην ανάπτυξη της υπεράκτιας (offshore) αιολικής ενέργειας.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία (ή και πενταετία), η ενεργειακή κατανάλωση στην Περιφέρεια εκτιμάται ότι θα καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 100% από ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως αιολική). Έτσι, το κρατίδιο θα μπορεί να εξάγει ό,τι περισσεύει.

“Αν και ο στόχος είναι να καταφέρουμε κάτι τέτοιο μέχρι το 2020, ωστόσο δεν αποκλείεται να το πετύχουμε ήδη από το 2015, αν καταφέρουμε μέχρι τότε να ολοκληρώσουμε το απαιτούμενο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος αιολικής ενέργειας του υπουργείου Επιστημών του κρατιδίου Βόλφγκανγκ Σουλτς (Wolfgang Schulz).

Το 2020 (ή το 2015, αναλόγως των εξελίξεων), η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς από αιολική ενέργεια στην ξηρά εκτιμάται ότι θα έχει προσεγγίσει τα 9.000 MW (μεγαβάτ), συν άλλα 3.000 MW από την υπεράκτια, όταν η μέγιστη ζήτηση για την κάλυψη των αναγκών του κρατιδίου κατά τη χειμερινή περίοδο δεν ξεπερνά συνήθως τα 2.000 μεγαβάτ…

Όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου ο κ.Σουλτς, η περιφέρεια “επιστρατεύει” μια σειρά από οργανισμούς και φορείς, για να προωθήσει τον στόχο της. Μεταξύ αυτών, η εμπορική έκθεση “Husum WindEnergy”, η οποία παρέχει διεθνή προβολή της αιολικής ενέργειας (η επόμενη θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2012), το δίκτυο “Windcomm Schleswig-Holstein”, καθώς και τα Κέντρα Αριστείας για την αιολική ενέργεια και τη βιομάζα.

Βασικό εργαλείο για τα επόμενα βήματα του κρατιδίου σε αυτό το πεδίο είναι και τα λεγόμενα “Σχέδια Ανάπτυξης Γης”, στα οποία ορίζεται το πλαίσιο για τις χρήσεις γης και καθορίζονται οι περιοχές που προορίζονται για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Για το επόμενο αντίστοιχο σχέδιο, η περιφερειακή κυβέρνηση του κρατιδίου αποφάσισε ότι το 1,5% της έκτασης γης προορίζεται για “περιοχή αιολικής ενέργειας”. Στόχος είναι η συγκέντρωση των ανεμογεννητριών σε περιορισμένο αριθμό ενιαίων περιοχών, αντί της διασποράς μεμονωμένων τουρμπινών σε όλη την επικράτεια. Πάντως, οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη των σχεδίων, εκφράζοντας τις απόψεις τους υπέρ ή κατά της χωροθέτησης περιοχών αιολικών πάρκων.

Ανδαλουσία: Δεύτερη ζωή σε παλιούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και βιομάζα από τα ελιόδεντρα

Οι καλλιέργειες ελαιόδεντρων καταλαμβάνουν το 8-9% της συνολικής αγροτικής γης στην Ισπανία. Πού πηγαίνει όλο αυτό το …ξύλο, όταν έρχεται η ώρα να κλαδευτούν τα δέντρα; Στην Ανδαλουσία αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες.

Και επειδή η ισχύς βρίσκεται στην ένωση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνέπραξαν μέσω συγκρότησης σχήματος ΣΔΙΤ, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που ανακύπτουν. Έτσι, συγκροτήθηκε η Andaluc?a Society for Biomass Valorization (SAVB), μια εταιρεία για τη βιομάζα, η οποία έχει ήδη αναπτύξει ειδικό μηχάνημα για κλάδεμα δέντρων ελιάς και συλλογή των κλαδιών, ώστε αυτά να αξιοποιούνται στο έπακρον για την παραγωγή ενέργειας. Το μηχάνημα βρίσκεται στο στάδιο της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στην ίδια περιοχή της νότιας Ισπανίας, οι τοπικές αρχές συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν δεκάδες παροπλισμένοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί μικρού μεγέθους. Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, οι μονάδες αυτές είχαν την τιμητική τους στην Ανδαλουσία, αλλά από το 1960 και μετά άρχισαν να εγκαταλείπονται.

Όλο αυτό το δυναμικό δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτο, αποφάσισαν οι περιφερειακές αρχές, συνειδητοποιώντας ότι ο εκσυγχρονισμός και επανάχρηση των παλαιών αυτών μονάδων θα ήταν πολύ πιο αποδοτικός από την οικοδόμηση ενός εντελώς νέου σταθμού σε άλλη περιοχή. Παράλληλα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, αφού επρόκειτο για ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Έτσι, μελετήθηκαν 210 εγκαταλειμμένα ή ανεπαρκώς αξιοποιούμενα υδροηλεκτρικά φράγματα, πιθανής ισχύος 48,5 μεγαβάτ. Για το 58% αυτών, που απεδείχθη ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πραγματοποιήθηκε τεχνοοικονομική μελέτη, με ενδιαφέροντα πορίσματα.

Τι έδειξε η μελέτη; Με βάση και την τρέχουσα ειδική τιμή πώλησης κιλοβατώρας (feed-in tariff), η ισχύς των 24,8 MW που προσφέρουν αυτοί οι σταθμοί, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για ιδιώτες επενδυτές, βοηθώντας ταυτόχρονα στην επίτευξη του στόχου του Σχεδίου Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ανδαλουσίας για την υδροηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2013.

Οι μελέτες, που σήμερα έχουν χαρτογραφήσει πλήρως το υπάρχον δυναμικό, χρηματοδοτήθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση με μόλις 800 ευρώ ανά υδροηλεκτρικό σταθμό…

Γιάμλαντ: Ενέργεια από πριονίδια και δωρεάν πάρκινγκ για “πράσινα” αυτοκίνητα

Το Γιάμτλαντ (Jamtland) της Σουηδίας έχει μακρά παράδοση τόσο στη δασοκομία, όσο και στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Για την ακρίβεια, το 99% της παραγόμενης ενέργειας από τη δημοτική επιχείρηση θέρμανσης και ηλεκτρισμού Γιάμτκραφτ (Jamtkraft) προέρχεται από μη ορυκτά καύσιμα.

Ως πρώτες ύλες για τη μονάδα της Jamtkraft χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο υπολείμματα πριονιστηρίων (50%), αλλά και πρωτογενή δασικά προϊόντα (30%), βιομηχανική ξυλεία (20%) και τύρφη (10%). Με άλλα λόγια, ό,τι μέχρι πριν αντιμετωπιζόταν ως …σκουπίδι, αποτελεί πλέον πολύτιμο πόρο, με υψηλή ζήτηση στην αγορά.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση της βιομάζας τονώνει την τοπική οικονομία και την απασχόληση: σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σουηδικού Συνδέσμου Βιοενέργειας (Svebio), για κάθε μία τεραβατώρα (TWh) παραγόμενης βιοενέργειας δημιουργούνται 200-300 θέσεις εργασίας.

Στο Γιάμτλαντ, οι τοπικές αρχές ανέλαβαν μια ακόμη πρωτοβουλία, την οποία μάλιστα προτίθεται να “αντιγράψει” προς όφελος του περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, αρχής γενομένης από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θέρμης (βλέπε σχετικό κείμενο από 28/3/2012).

Πρόκειται για την προσφορά δωρεάν θέσεων στάθμευσης για τα “πράσινα” αυτοκίνητα. Ως τέτοια ορίζονται τα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν κίνητρα για την αύξηση του “οικολογικού” στόλου οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.

Καστίγια Ι Λεόν: Οι ταράτσες των νοσοκομείων έχουν προοπτική…

Στην περιοχή της Καστίγια I Λεόν (Castilla y Leon) στην Ισπανία εδρεύουν 23 δημόσια νοσοκομεία. Μελέτη που έγινε σε 16 από αυτά, έδειξε ότι οι στέγες τους προσφέρονται για την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, με στόχο την κάλυψη συνολικής επιφάνειας 9000 τετραγωνικών και με χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό Υπουργείο Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας. Έτσι εγένετο το πρόγραμμα HOSPISOL.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη μετρήσιμα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα: εγκαθιστώντας ηλιοθερμικά συστήματα στις μέχρι τότε αναξιοποίητες στέγες των νοσοκομείων, εξοικονομήθηκαν πάνω από 560 toes (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου). Σήμερα, το 60% των ετήσιων αναγκών των περιφερειακών νοσοκομείων σε ζεστό νερό -ήτοι 7000 κλίνες- καλύπτονται με ενέργεια από τον ήλιο. Η συνολική επιφάνεια που “ντύθηκε” με ηλιακά συστήματα έχει αυξηθεί κατά 3-4 φορές, σε σχέση με όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, ενώ περίπου 50 υπάλληλοι των νοσοκομείων εκπαιδεύτηκαν για να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τις ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις.


neaenergia.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #12585 από KERBEROS
Αντλία θερμότητας… οικολογική και φθηνή λύση


Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας έχει οδηγήσει αρκετούς σε αναζήτηση φθηνών λύσεων επιλέγοντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια για τις αντλίες θερμότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ,ψύξη ,ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας.

Οι αντλίες θερμότητας ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων.

H greenagenda μετά από έρευνα έμαθε περισσότερα για την συγκεκριμένη τεχνολογία, τα χαρακτηριστικά του συστήματος αλλά και τις τιμές .

Η εξοικονόμηση χρημάτων φθάνει το 65% σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα που χρησιμοποιούν καυστήρα και λέβητα πετρελαίου ενώ με το φυσικό αέριο στο 40%.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες (0 έως 80 βαθμοί Κελσίου)ισχύος 11, 14 και 16 Kw αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες ισχύος 6 ,8, 11Κw.

Στην υψηλή θερμοκρασία η υπάρχουσα εγκατάσταση αφορά καυστήρες ή λέβητες ενώ στη χαμηλότερη αφορά την επιδαπέδια και τη γεωθερμία.

Κρίνεται συμφέρουσα η αντλία θερμότητας επειδή στη 1 Kw από τη ΔΕΗ ο καταναλωτής κερδίζει στην 3 έως 5 Kw. Η μέση αναλογία κυμαίνεται 1 προς 3,5 κιλοβατώρες.

Σε συνδυασμό με το νυχτερινό ρεύμα ο καταναλωτής έχει έναν επιπλέον λόγο να επιλέξει την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 80 τ.μ. έως 100 τ.μ.

χρειάζεται μια αντλία θερμότητας ισχύος 11 Kw

Για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100-120τ.μ.

χρειάζεται μια αντλία θερμότητας ισχύος 14 Kw

Για ένα διαμέρισμα 120- 180 τ.μ. χρειάζεται μια αντλία θερμότητας ισχύος 16Kw.

Ενδεικτικές τιμές ενός συστήματος της

Για την αγορά μιας αντλίας ισχύος 16 Kw η χαμηλότερη τιμή κυμαίνεται από 5.500 έως 6.500 ευρω ενώ η υψηλότερη τιμή από 8.500 έως 9.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ

Οι ηλεκτρολογικές εργασίες κυμαίνονται από 1000

-2000 ευρώ.

Γιατί συμφέρει η αντλία θερμότητας? :

Η μεγάλη ζήτηση των Α/Θ για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας οφείλεται στην ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος από το βλαβερό CO2.

Η αρχή λειτουργίας της Αντλίας Θερμότητας με σύμμαχο τα στοιχεία της φύσης (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό) βασίζεται στο ότι η συσκευή καταφέρνει να μεταφέρει θερμότητα από κάποιο όριο χαμηλής θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Οι Αντλίες Θερμότητας απορροφούν περίπου το 70% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 30% το παίρνουμε με την μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%.
■Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας (δηλ θερμοκρασίες νερού προσαγωγής 75-80 βαθμοί κελσίου και θερμοκρασίες νερού προσαγωγής). Σε ποια περίπτωση χρησιμοποιείται η κάθε μία COP υψηλή και χαμηλή? :

Υπάρχουν τρείς τύποι αντλιών θερμότητας με βάση την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού, χαμηλών (55°C), μεσαίων (65°C) και υψηλών θερμοκρασιών(75°C). Κάθε μία τοποθετείται σε ανάλογη εγκατάσταση, οι αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με fancoil και υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης λόγο του καλού COP που έχουν στις θερμοκρασίες που απαιτούν αυτές οι εγκαταστάσεις. Όσο αναφορά τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με πάνελ, και κλασικά σώματα καλοριφέρ πράγμα που τις καθιστούν κατάλληλες για αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου.
■Πότε χρειάζεται αλλαγή των υπαρχόντων σωμάτων ? Πότε χρειάζονται fan coil?:

Αν πρόκειται μόνο για θέρμανση του χώρου σας τότε δεν υπάρχει λόγος για αντικατάσταση των σωμάτων σας γιατί υπάρχουν αντλίες θερμότητας για όλους τους τύπους εγκατάστασης , αλλά αν πρόκειται για εγκατάσταση που απαιτεί Α/Θ για θέρμανση και ψύξη τότε είναι απαραίτητη η αλλαγή των υπαρχόντων σωμάτων με Fan Coils για να μπορέσουμε να έχουμε και την ψύξη.
■Τιμές των αντλιών ισχύος 16kW η χαμηλότερη και η υψηλότερη?

Παρακάτω ενδεικτικά 2 Α/Θ μια για ψύξη-θέρμανση & μία για θέρμανση υψηλών θερμοκρασιών (συμβατικά σώματα καλοριφέρ)

LAC 16 TR Αντλία Θερμότητας Αέρα/Νερού 16kW για θέρμανση και ψύξη

Αντλία θερμότητας Αέρα/ Νερού με εσωτερικό ηλεκτρονικό ρυθμιστή και χειροκίνητο χειριστήριο για την διαχείριση λειτουργίας. Ενσωματωμένος κυκλοφορητής για θέρμανση /ψύξη, 8 lit. Δοχείο διαστολής, βαλβίδες ασφαλείας, αισθητήρας αντεπιστροφής, εξωτερικός αισθητήρας και ηλεκτρικές αντιστάσεις επιλέξιμες μεταξύ 2,4 ή 6,0 Kw. Δυνατότητα παροχής ζεστού νερού χρήσης και δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο WPR 2007 για επιπλέον έλεγχο και αντιστάθμιση. Θερμοκρασία προσαγωγής νερού: Θέρμανση 60°C / Ψύξη 8°C, Θερμοκρασιακά όρια λειτουργίας : Θέρμανση μέχρι -20°C / Ψύξη μέχρι 45°C, Εξωτερική τοποθέτηση, Τάση λειτουργίας (LA..TR) 3/PE~ 400V/50Hz, Ψ/Υ R417A

Η τιμή κυμαίνεται από 5.000€ έως 5.500 χωρίς ΦΠΑ

HRC – 25 tri Αντλία Θερμότητας Αέρος/Νερού 25kW υψηλών θερμοκρασιών.

Αντλία θερμότητας με 2 συμπιεστές που έχουν διαφορετική δυναμικότητα έχει καταστεί δυνατή η διαμόρφωση λειτουργίας σύμφωνα με την απαιτούμενη παροχή θερμότητας: μικρό συμπιεστή ή μεγάλο συμπιεστή ή και τους δύο συμπιεστές.

Προσφέρει:
- Πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης
- Μεγάλη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων, επειδή δεν παρουσιάζουν έντονες και ανεξέλεγκτες εκκινήσεις.
- Καμία πρόσθετη πηγή θερμότητας, επειδή δεν κάνει μικρούς κύκλους λειτουργίας.
-Αθόρυβη λειτουργία (47 ντεσιμπέλ στο 1 μέτρο), χάρη σε:
- 3D design Scroll συμπιεστές
- Τον 3 ταχυτήτων ανεμιστήρα εξοπλισμένο με 7 αεροδυναμικά πτερύγια

Κύρια χαρακτηριστικά:
- Διαστάσεις: 1660 x 1035 x 523 χιλιοστά (ύψος x πλάτος x βάθος)
- Θερμοκρασιακά όρια λειτουργίας εξωτ. αέρα: από -20 ° C έως + 40 ° C
- Εναλλάκτης θερμότητας με αντιπαγετική επίστρωση Teflon. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός λόγω της μεγάλης επιφάνειας και των δύο σειρών κατασκευής του.
- Μεγάλης επιφάνειας πλακοειδής εναλλάκτης θερμότητας από 316L ανοξείδωτο χάλυβα.
- Πιθανή σύζευξη των διαφόρων μονάδων ενέργειας (λέβητα πετρελαίου) για μεγαλύτερες απαιτήσεις θέρμανσης

Η τιμή κυμαίνεται από 8.000€ έως 8.700 χωρίς ΦΠΑ
■Οι μελέτες κοστίζουν και πότε είναι απαραίτητες?

Για την σωστή επιλογή του μηχανήματος σε κάθε εγκατάσταση απαιτείται μια μελέτη από τους μηχανικούς. Οι περισσότερες εταιρείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, προσφέρουν δωρεάν την μελέτη για την επιλογή της κατάλληλης Α/Θ με βάση βεβαίως τα στοιχεία που θα μας φέρει ο εκάστοτε πελάτης (κάτοψη του κτηρίου, μελέτη από τον μηχανικό της εγκατάστασης, κλπ) καθώς επίσης και τεχνική υποστήριξη για την σωστή λειτουργία του έργου.
■Ποιες θερμοκρασίες χρειάζονται για την θέρμανση ενός χώρου?

Με βεβαίωση από τους διαφόρους αρμόδιους φορείς έχουν εκποιήσει προτάσεις για την σωστή και άνετη εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σας. Κάθε χώρος απαιτεί διαφορετική ποιότητα θέρμανσης η οποία υπολογίζετε από τον τύπο της εγκατάστασης καθώς επίσης και από τον τρόπο κατασκευής του εκάστοτε κτηρίου, για αυτό τον λόγο και γίνεται μια μελέτη από τους μηχανικούς της εταιρίας μας για να επιτευχτεί η καλύτερη θέρμανση στον χώρο σας με βάση βέβαια τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς.


green agenda

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Εβδομάδες πριν #12608 από KERBEROS
Φρένο στην υγρασία και το νερό


Η στεγανοποίηση προστατεύει από ζημιές, μέχρι και καταστροφή των δομικών υλικών

Η στεγανοποίηση εξασφαλίζει την καλή λειτουργία ολόκληρης της οικοδομής και προφύλασσει από την υγρασία και το νερό (κυρίως της βροχής). Η εμφάνιση υγρασίας στα μέλη των κατασκευών είναι δυνατόν να δημιουργήσει σημαντικές ζημιές, μέχρι και καταστροφή των δομικών υλικών.
Επίσης, μειώνει σε μεγάλο βαθμό και τη θερμομονωτική ικανότητά τους. Αυτό έχει ώς συνέπεια να αυξηθεί το κόστος θέρμανσης και συγχρόνως η θέρμανση να μην είναι επαρκής. Ο χώρος γίνεται ανθυγιεινός και ακατάλληλος για διαμονή. Βασική μέριμνα εγκατάστασης συστήματος στεγάνωσης είναι η σωστή εφαρμογή, η οποία συνίσταται στον αποκλεισμό οποιασδήποτε διόδου του νερού.
Η υδρομόνωση (στεγάνωση) αποβλέπει στη λήψη μέτρων για την επίτευξη της στεγανότητας και ανάλογα με την εφαρμογή της διακρίνεται σε υδρομόνωση στεγών, δωμάτων, τοίχων και δαπέδων. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα στεγανωτικά υλικά με τη μορφή επιχρισμάτων, ασταριών, βαφών, μεμβρανών. Η υγρασία που επηρεάζει τα κτίρια μπορεί να είναι υγρασία του εδάφους, νερό ρέον στην επιφάνεια του εδάφους, νερό από βροχή, χιόνι κ.τλ., εσωτερική υγρασία των δομικών υλικών, διαρροή των υδραυλικών εγκαταστάσεων, υγρασία λόγω της λειτουργίας του κτιρίου (νερό χρήσης, υδρατμοί).
Η διακίνηση της υγρασίας πραγματοποιείται με τη μορφή νερου (διαμέσου των τριχοειδών αγγείων των υλικών που διαθέτουν τριχοειδείς πόρους -κεραμίδια, τούβλα κ.λπ- προς την κατεύθυνση όπου η σχετική υγρασία έχει τη μικρότερη τιμή, οπότε το νερό εξατμίζεται ευκολότερα) ή με τη μορφή υδρατμών (προς την κατεύθυνση όπου η τιμής της απόλυτης υγρασίας είναι μικρότερη). Συχνά, η κατεύθυνση προς την οποία διακινούνται οι υδρατμοί είναι αντίθετη εκείνης προς την οποία κινείται το νερό μέσα στους τριχοειδείς σωλήνες.
Τα στεγανωτικά υλυκά χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν την εισβολή του νερού στα δομικά στοιχεία: σε ταράτσες, τοίχους, υπόγεια, δεξαμενές κ.λπ. Αλλες φορές, όμως, ο στόχος είναι να κρατήσουμε το νερό μέσα στην κατασκευή, π.χ. πισίνα, δεξαμενή κ.α.
Η επιλογή των στεγανωτικών υλικών γίνεται με βάση τα κατασκευαστικά δεδομένα, αλλά κυρίως ανάλογα με τη μορφή προσβολής του νερού. Η πολυμορφία των στεγανωτικών απαιτήσεων αντιμετωπίζεται με μεγάλη γκάμα υλικών. Ιδιαίτερη περίπτωση στεγάνωσης αποτελούν τα ευπαθή σημεία των κατασκευαστικών αρμών και των ρωγμών. Σήμερα υπάρχουν λύσεις που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, αρκεί κανείς να έχει ξεκαθαρίσει τι χρειάζεται και να χρησιμοποιήσει τα σωστά υλικά.

Στεγανοποίηση υπογείου με ωσμωτικά τσιμεντοειδή

Τα υλικά αυτά βασίζονται στην κρυσταλλοποίηση που δημιουργείται όταν το υλικό αυτό είναι συνεχώς σε άμεση επαφή με το νερό. Η κρυσταλλοποίηση αυτή εμποδίζει τις διαρροές και επιτυγχάνει τη στεγανοποίηση. Τα υλικά αυτά μπορούν να αποδώσουν μόνο σε περιοχές όπου η στάθμη των υπογείων υδάτων δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις (ύπαρξη λιμνών, ποταμών κ.λπ.).
Στην Ελλάδα, η στάθμη των υπογείων υδάτων έχει πολύ μεγάλεε διακυμάνσεις μεταξύ της χειμερινής και της καλοκαιρινής περιόδου και μεταξύ χρόνων με μεγάλες βροχοπτώσεις και χρόνων ξηρασίας. Οταν το υλικό αυτό δεν βρίσκεται για αρκετό διάστημα σε επαφή με το νερό, γίνεται αποκρυσταλλοποίηση, αποσαθρώνεται το υλικό και με την πάροδο του χρόνου χάνει τις στεγανοποιητικές του ικανότητες.

Στεγανοποίηση με ασφαλτόπανα με επικάλυψη αλουμινίου

Οι στεγανοποιήσεις στην Κεντρική Ευρώπη με ασφαλτόπανα με επικάλυψη αλουμινίου είναι μία συνηθισμένη κατασκευή και βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η κατασκευή αυτή δεν καταπονείται από τους υδρατμούς. Οι κατασκευές αυτές βασίζονται στο ότι πάνω στη φέρουσα κατασκευή τοποθετείται μία ξυλοκατασκευή που απέχει από τη φέρουσα διπλάσια απόσταση απ' ό,τι είναι το πάχος της θερμομόνωσης. Π.χ. για θερμομόνωση 5 cm η απόσταση της ξυλοκατασκευής από τη φέρουσα κατασκευή είναι 10 cm (κενό αέρο 5 cm).
Πάνω στην ξυλοκατασκευή διαστρώνονται δύο σειρές από ασφαλτόπανα και εν συνεχεία η τελική στρώση (η τρίτη) είναι το ασφαλτόπανο με επικάλυψη αλουμινίου. To ασφαλτόπανο με επικάλυψη αλουμινίου δεν καταπονείται ούτε από τις υπεριώδες ακτίνες λόγω αλουμινίου, αλλά και δεν εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των υδρατμών (οριζόντια) και έτσι δεν καταστρέφεται.
Στην Ελλάδα, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα διαστρώνονται με ασφαλτόπανο με αλουμίνιο πάνω στη φέρουσα κατασκευή, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας συνεχής βομβαρδισμός του ασφαλτόπανου με τεράστιες ποσότητες υδρατμών από το εσωτερικό του κτιρίου και να δημιουργούνται φουσκάλες οι οποίες εν συνεχεία οδηγούνται στην καταστροφή ή στην αποκόλληση των ενώσεων του ασφαλτόπανου και τελικά στην καταστροφή της στεγανοποίησης.

Ηχομόνωση

Η ηχομόνωση αποσκοπεί στον περιορισμό του ήχου (αερόφερτου ή κτυπογενούς) που παράγεται από εξωτερικές πηγές ή γειτονικούς χώρους. Η τοποθέτηση ηχομόνωσης αφορά κυρίως εξωτερικούς τοίχους, ορόφους, δάπεδα, πόρτες και παράθυρα. Η ιδιότητα ενός διαχωριστικού πετάσματος να εμποδίζει την ηχομετάδοση από τη μια πλευρά του στην άλλη ονομάζεται ηχομόνωση. Σε σχέση με την ηχομόνωση, ο ήχος διακρίνεται σε αερόφερτο και κτυπογενή ήχο. Αερόφερτος ήχος είναι ο ήχος ο οποίος φτάνει στο εξεταζόμενο κτιριακό στοιχείο μέσω του αέρα. Κτυπογενής ήχος είναι ο ήχος ο οποίος παράγεται με κτυπήματα πάνω στο εξεταζόμενο κτιριακό στοιχείο. Στα κτίρια ο κτυπογενής ήχος δημιουργείται στα πατώματα, είτε από τα βήματα είτε από την πτώση ή την κρούση διαφόρων αντικειμένων πάνω στο δάπεδο.

Πηγές θορύβων στο εσωτερικό των κτιρίων:
-Υδραυλικά: καζανάκια, νιπτήρες, λεκάνες, μπανιέρες, ντους κ.λπ.
- Αποχετεύσεις: διέλευση ομβρίων από τους σωλήνες κλπ.
- Θερμικές-ψυκτικές εγκαταστάσεις: καλοριφέρ, ανεμιστήρες, κλιματιστικά κ.λπ.
- Αντλίες κλπ.
- Ανελκυστήρες κλπ.
- Κεντρική θέρμανση: ανεμιστήρες, κυκλοφορητές, καυστήρες κλπ.
- Συστήματα εξαερισμού: εξαεριστήρες, απορροφητήρες κλπ.
- Ηλεκτρολογικές και ηλεκτρικές συσκευές: συναγερμοί, τηλεοράσεις, κουδούνια κλπ.

Πυροπροστασία

Η προστασία των κτιρίων από πυρκαγιές ξεκινάει από τον σχεδιασμό και την επιλογή των υλικών. Τα αποτελέσματα μιας πυρκαγιάς είναι καταστροφικά τόσο για τα άτομα όσο και για τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε ένα κτίριο, αλλά και για το ίδιο το κτίριο, προν αποφυγήν των επιδράσεων της φωτιάς για τα κτίρα προβλέπονται οι εξής τύποι μέτρων:
- Παθητικά μέτρα πυροπροστασίας. Σε αυτά υπάγονται ο κατάλληλος σχεδιασμός των κτιρίων έτσι ώστε να εμποδίζεται η μετάδοση της φωτιάς (πυροπροστατευτικά χωρίσματα, κατάλληλη επιλογή υλικών κλπ.)
- Ενεργητικά μέτρα πυροπροστασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μέσα που βοηθούν στην ανίχνευση της φωτιάς, αλλά και τα συστήματα για την καταπολέμησή της, όπως ανιχνευτές καπνού η θερμότητας, συναγερμός κλπ.


Καθημερινή

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #12822 από KERBEROS
Αγριαγκινάρα, το... ελληνικό πετρέλαιο

Προσαρμόζεται στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας


Tη χαρακτηρίζουν «πετρέλαιο της Ελλάδας» και μπορεί να αποτελέσει τη μελλοντική ελληνική απάντηση στην παγκόσμια αγορά των βιοκαυσίμων. Ο λόγος για την αγριαγκινάρα, ένα ενεργειακό φυτό που καλλιεργείται ακόμη και σε άγονα εδάφη και μπορεί να αποτελέσει στερεό καύσιμο (βιομάζα) σε μορφή πελέτας με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανική και οικιακή χρήση και την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης.
Η απόδοση σε κάθε στρέμμα είναι 1,5 τόνος, ενώ αν τα φυτά ποτιστούν, μπορούν να δώσουν και 2 τόνους
Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους Ελληνες παραγωγούς με ελκυστικά περιθώρια κέρδους, καθώς έχει μηδαμινές ανάγκες άρδευσης. Οπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Νίκος Δαναλάτος, που πρωτοστάτησε στα εν Ελλάδι πειράματα στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά, η αγριαγκινάρα είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο το οποίο καλλιεργείται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάγκη νερού, λίπανσης και φυτοφαρμάκων, γεγονός που μεταφράζεται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τεράστια πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όπου πιθανή αντικατάσταση 1 εκ. στρεμμάτων θα έφερνε εξοικονόμηση 400 εκ. κυβικών μέτρων νερού.
Η αγριαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό μεσογειακής προέλευσης, καλά προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιομάζας.
Λόγω του γεγονότος ότι η αγριαγκινάρα είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας), δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού, κι έτσι η καλλιέργειά της μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης, η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος, που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται λιγότερο άζωτο.
Λόγω του γεγονότος ότι η αγριαγκινάρα είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού
Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Είναι φυτό προσαρμοσμένο στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και το κυριότερο πλεονέκτημά της είναι ότι αναπτύσσεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο και συνεπώς αναπτύσσεται με το νερό των βροχοπτώσεων. Η αποξηραμένη ύλη της αγριαγκινάρας μπορεί να γίνει εύκολα τυποποιημένο βιοκαύσιμο (τα λεγόμενα pellets) και να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι συμβατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής παρουσιάζουν στην καύση βιομάζας βαθμό απόδοσης 15-40%, ενώ στα συστήματα συμπαραγωγής ο βαθμός απόδοσης φθάνει μέχρι και 75-85%.
Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1.200 έως 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές) οι αποδόσεις φθάνουν έως και 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος.
Η εγκατάσταση της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας συμβάλλει στη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ασφαλείς και συμβατές με το περιβάλλον και κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό του φαινόμενου του θερμοκηπίου και τον περιορισμό των όξινων βροχών. Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές CO2, καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά τη φωτοσύνθεση, ενώ από την άλλη πλευρά με την καύση βιομάζας σχεδόν μηδενίζεται η απελευθέρωση θείου στην ατμόσφαιρα.
Κύρια βάση για την καύσιμη ύλη πελέτες
Tεράστια περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζει η καλλιέργεια αγριαγκινάρας στη χώρα μας που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς πέραν της έντονης ζήτησης για πελέτες από χώρες της Ευρώπης σε ελκυστικές για τους παραγωγούς τιμές, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και στην Ελλάδα.
Ηδη η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική εταιρεία των ΕΛΠΕ, έλαβε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ για την πραγματοποίηση επένδυσης στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.
Η άδεια αφορά σε μονάδα ισχύος 4,68 μεγαβάτ που θα λειτουργεί στην κοινότητα Τυχερού του νομού Εβρου. Η επένδυση ανέρχεται σε 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ για την εγκατάσταση της μονάδας και ως καυσίμου θα αξιοποιείται βιομάζα και από αγριαγκινάρα.
Η αγριαγκινάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη παραγωγής pellets. Τα pellets ή πελέτες είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο ή άλλες μορφές βιομάζας καλλιεργούμενων φυτών, όπως η αγριαγκινάρα, ή υπολειμμάτων γεωργικών ή δασικών, διαφόρων μεγεθών, που μπορούν εύκολα να συσκευαστούν, να μεταφερθούν με βυτιοφόρα και να τοποθετηθούν στους αποθηκευτικούς χώρους, από όπου μεταφέρονται αυτόματα για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες (π.χ. ενεργοποίηση με χρήση κινητού τηλεφώνου) με την επιθυμητή ροή. Οι πελέτες έχουν υγρασία περί το 8% (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 19-21 MJ/κιλό, δηλαδή 2 κιλά ισοδυναμούν με περίπου 1 λίτρο πετρελαίου.
Η αντικατάσταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων σιταριού (από τα περίπου 10.000.000 στρέμματα σιτηρών ή το 5% της ελληνικής γεωργικής γης) με αγριαγκινάρα, πράγμα που θεωρείται εφικτό, θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.000.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.
Η παραγωγή αυτή είναι τουλάχιστον 6πλάσια της σημερινής υποχρέωσης της Ελλάδας σε βιοκαύσιμο (το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου), με τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Ελληνα καταναλωτή, που σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει το ένα τρίτο της αξίας του πετρελαίου.
Καλλιεργητικές φροντίδες: Επειδή η καλλιέργεια είναι πολυετής, η προετοιμασία και η σπορά του αγρού θα γίνει μία φορά στα επτά με δώδεκα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, απαιτείται προσοχή, καθώς λάθη κατά την προετοιμασία και τη σπορά είναι μη αναστρέψιμα.
Λίπανση: Ως πολυετής καλλιέργεια, καλό είναι να ενσωματώνεται βασική λίπανση φωσφορούχου λιπάσματος (25 κιλά/στρ.) και επιφανειακή λίπανση 8 μονάδες αζώτου (17 κιλά/στρ.).
Προετοιμασία: Απαιτείται καλή προετοιμασία εδάφους (ψιλοχωμάτισμα) κατά τη σπορά, που γίνεται Οκτώβριο για ξερικά χωράφια είτε Φεβρουάριο ή Μάρτιο για ποτιστικά χωράφια.
Σπορά: Γίνεται με μηχανές σε αποστάσεις 75 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και 1 7 εκατοστών επί των γραμμών, με απαιτούμενη ποσότητα σπόρου 400 γρ./στρ.
Συμφέρουσα η αντικατάσταση καλλιεργειών
Iδιαίτερα συμφέρουσα θεωρείται η αντικατάσταση καλλιεργειών σιτηρών, βαμβακιού και άλλων ετήσιων εκτατικών καλλιεργειών με παραγωγή αγριαγκινάρας. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Δαναλάτο, οι πρώτες εκτιμήσεις της τιμής βιομάζας για τον παραγωγό, με τη σύμφωνη γνώμη των βιομηχάνων, μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 6 λεπτά/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός σταριού που κερδίζει σήμερα κάτω από 10 ευρώ ανά στρέμμα θα κερδίζει 60-90 ευρώ ανά στρέμμα, και ο βαμβακοπαραγωγός που κερδίζει 120 ευρώ ανά στρέμμα θα κερδίζει 200 ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά, και οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου.
Η μελέτη χρόνων έχει δείξει ότι πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια, αφού το κόστος είναι μόλις 2,5 ευρώ ανά στρέμμα για τον πρώτο χρόνο και μηδενικό για όλα τα υπόλοιπα (ζει 8-12 χρόνια), όταν για τα άλλα ενεργειακά φυτά είναι πολύ υψηλότερο. Οι παραγωγοί χρειάζεται μόνο να αγοράσουν τον σπόρο της αγριαγκινάρας, που κοστίζει 12 ευρώ το κιλό, με κάθε κιλό να φτάνει για 4-5 στρέμματα. Φυτεύεται τον Οκτώβριο και μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα. Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μαζεύεται από το χωράφι με τις μηχανές σε μπάλες και μεταφέρεται σε μονάδες επεξεργασίας. Η απόδοση σε κάθε στρέμμα είναι 1,5 τόνος, ενώ αν τα φυτά ποτιστούν, μπορούν να δώσουν και 2 τόνους.
Με οικολογικά χαρίσματα
Ενα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης της αγριαγκινάρας είναι ότι η καλλιέργειά της απορροφά τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την καύση της, δηλαδή επί της ουσίας επιτυγχάνεται ο λεγόμενος κλειστός κύκλος μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης στην καύση της δεν παράγεται διοξείδιο του θείου. Βεβαίως, αντικίνητρο για τη χρήση της θεωρείται το υψηλότερο κόστος, το οποίο όμως μπορεί να ισοσκελιστεί είτε σε περίπτωση που επαναληφθούν οι υψηλές τιμές των καυσίμων, είτε εάν υπάρξει καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο συλλογής και μεταφοράς της βιομάζας.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας/Εργαστήριο Γεωργίας
Καθηγητής Νίκος Γ. Δαναλάτος
Τηλέφωνο γραμματείας 24210 93155 - 93014.


Κώστας Νάνος ethnos.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #13056 από KERBEROS
Οικολογική Ψύξη – Θέρμανση


Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές αρχές ή πρόσθετες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κλιματισμό για να περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας. Μερικές από τις διατάξεις αυτές εφαρμόζονται καλύτερα σε νέες εγκαταστάσεις, μπορούν όμως, με κατάλληλη προσαρμογή, να εφαρμόζονται και σε ήδη υπάρχουσες, επιτυγχάνοντας έτσι, μια προσέγγιση οικολογικής ψύξης – θέρμανσης, κλιματισμού. Η επιλογή των βελτιώσεων που αρμόζουν σε μια συγκεκριμένη κλιματιστική εγκατάσταση, γίνεται με βάση το κόστος των βελτιώσεων σε σχέση με την ποσότητα (και άρα το κόστος) της ενέργειας που εξοικονομείται. Μερικές από τις βελτιώσεις αυτές είναι θέμα ρυθμίσεων οργάνων που ήδη υπάρχουν στην εγκατάσταση.

α) Πρέπει να εγκαθίστανται συστήματα ανακτήσεως θερμότητας. Η θερμότητα π.χ. που εκπέμπεται από τα φωτιστικά σώματα σε ένα ψυχόμενο χώρο μπορεί να μεταφέρεται σε ένα άλλο χώρο του σπιτιού που χρειάζεται θέρμανση ή εκτός του σπιτιού.

β) Τα επίπεδα ανέσεως πρέπει να διατηρούνται στις ανώτατες παραδεκτές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας το καλοκαίρι και στις κατώτατες το χειμώνα, γιατί έτσι προκύπτει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Τα παραδεκτά επίπεδα ανέσεως μπορεί να καθορισθούν μέσα στα παρακάτω όρια, ανάλογα με την χρήση του χώρου και την εποχή:
■θερμοκρασία: 20-27 βαθμούς Κέλσιου
■σχετική υγρασία: 20% μέχρι 70%

γ) Οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να ικανοποιούν τις ακραίες περιπτώσεις καιρικών συνθηκών που σπάνια συμβαίνουν, αλλά μαλακότερες συνθήκες. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται ως εξωτερική θερμοκρασία στη μελέτη η τιμή 95% και όχι 99% που χρησιμοποιείται σήμερα.

δ) Πρέπει να χρησιμοποιούνται ευαίσθητα συστήματα μέτρησης της θερμοκρασίας (θερμόμετρα, θερμοστάτες) ώστε να αποφεύγονται μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις που συνήθως προκαλούν απώλειες ενέργειας.

ε) Πρέπει να προβλέπεται αρκετός αριθμός ζωνών θερμοκρασιακού ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η υπέρψυξη διαφόρων χώρων και συνεπώς η σπατάλη ενέργειας.

στ) Πρέπει να προδιαγράφονται τα φίλτρα, οι αγωγοί(υλικό και διαστάσεις), τα στόμια και τα θερμαντικά – ψυκτικά στοιχεία με χαμηλή αντίσταση ροής, ώστε να περιορίζεται η απαιτούμενη ενέργεια για την κίνηση του αέρα. Στην περίπτωση των φίλτρων, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα παρουσιάζουν την ελάχιστη δυνατή αντίσταση στη ροή του αέρα, με τακτική δε συντήρηση μπορεί να αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις η οικονομικότερη λύση από άποψη κόστους εγκαταστάσεως και λειτουργίας.

ζ) Πρέπει να χρησιμοποιούνται, όπου το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες, κατάλληλες αντλίες θερμότητας γιατί εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Η αντλία θερμότητας καταναλώνει περίπου 2 έως 3 φορές λιγότερη ενέργεια από τα κοινά κλιματιστικά και αυτό συμβαίνει επειδή δεν δημιουργεί την θερμότητα αλλά την μεταφέρει. Για την αντλία θερμότητας θα μιλήσουμε παρακάτω.

η) Συνιστάται η ακρίβεια και τελειοποίηση των υπολογισμών η οποία εμποδίζει την υπερεκτίμηση των αναγκών σε εγκαταστάσεις και σε κατανάλωση ενέργειας, γιατί επιτρέπει την χρησιμοποίηση μικρότερων συντελεστών ασφάλειας και την συνεκτίμηση κατά το χειμώνα των θερμικών φορτίων από φωτισμό και ανθρώπους καθώς και την εκτίμηση της θερμοχωρητικότητας της κατασκευής.

θ) Πρέπει να γίνεται προγραμματισμένη προληπτική συντήρηση του συνόλου της εγκαταστάσεως γιατί διατηρεί τα μηχανήματα σε άριστη κατάσταση αποδόσεως και συνεπώς εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας καθώς και μεγαλύτερη ζωή των μηχανημάτων.

Με αυτές τις τεχνικές έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι μπορούμε να πετύχουμε (οικολογική θέρμανση – ψύξη) μέχρι και 30% μείωση των ενεργειακών δαπανών.


Θέρμανση.com

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.101 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ