Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11803 από KERBEROS
Βιοκλιματικός σχεδιασμός: Απαραίτητος για τη βιώσιμη ανάπτυξη


Πέτρος Πουλόπουλος
Δημοσιογράφος


Γνωρίστε τα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού μιας κατοικίας στην καθημερινότητα των ενοίκων της, καθώς και μικρά μυστικά για να μπορέσετε να εφαρμόσετε κάποιες αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις κατοικίες σας, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες περιβαλλοντικές πηγές αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος. Βασικά στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελούν τα παθητικά συστήματα που ενσωματώνονται στα κτίρια με στόχο την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πηγών για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των κτιρίων.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός θεωρείται από πολλούς ως μία νέα "θεώρηση" στην αρχιτεκτονική και σχετίζεται με την οικολογία περισσότερο, παρά με την ενέργεια και την εξοικονόμηση που δύναται να επιφέρει. Παρά ταύτα, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική έχει αποτελέσει τις τελευταίες δεκαετίες βασική προσέγγιση στην κατασκευή κτιρίων παγκοσμίως, ενώ στα περισσότερα κράτη πλέον αποτελεί βασικό κριτήριο σχεδιασμού μικρών και μεγάλων κτιρίων το οποίο λαμβάνεται υπόψη από όλους τους μελετητές αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Κι αυτό, λόγω των χαμηλότερων απαιτήσεων ενέργειας για τη θέρμανση, το δροσισμό και το φωτισμό των κτιρίων που προκύπτουν από την πρακτική της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και πολλαπλά οφέλη που την συνεπάγουν: ενεργειακά (εξοικονόμηση και θερμική/οπτική άνεση), οικονομικά (μείωση κόστους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων), περιβαλλοντικά (μείωση ρύπων) και κοινωνικά.

Ειδικότερα, το ενεργειακό όφελος που προκύπτει από την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποδίδεται με τους παρακάτω τρόπους:

Εξοικονόμηση ενέργειας από τη σημαντική μείωση απωλειών λόγω της βελτιωμένης προστασίας του κελύφους και συμπεριφοράς των δομικών στοιχείων.

Παραγωγή θερμικής ενέργειας (θερμότητας) μέσω των ηλιακών συστημάτων άμεσου η έμμεσου κέρδους με συμβολή στις θερμικές ανάγκες των χώρων προσάρτησης και μερική κάλυψη των απαιτήσεων θέρμανσης του κτιρίου.

Δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης και μείωση των απαιτήσεων όσον αφορά στη ρύθμιση θερμοστάτη (σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το χειμώνα και υψηλότερες το καλοκαίρι).

Διατήρηση της θερμοκρασίας εσωτερικού αέρα σε επίπεδα υψηλά το χειμώνα (και αντίστοιχα χαμηλά το καλοκαίρι), με αποτέλεσμα τη μείωση του φορτίου για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων από τα επικουρικά συστήματα κατά τη χρήση του κτιρίου.

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και των περιβαλλοντικών πηγών, γενικότερα, όπως προκύπτει από το βιοκλιματικό σχεδιασμό, επιτυγχάνεται στα πλαίσια της συνολικής θερμικής λειτουργίας του κτιρίου και της σχέσης κτιρίου - περιβάλλοντος. Η δε θερμική λειτουργία ενός κτιρίου αποτελεί μία δυναμική κατάσταση, η οποία: εξαρτάται από τις τοπικές κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους (την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα, τη σχετική υγρασία, τον άνεμο, τη βλάστηση, το σκιασμό από άλλα κτίρια), αλλά και τις συνθήκες χρήσης του κτιρίου (κατοικία, γραφεία, νοσοκομεία κ.λπ.) και βασίζεται στην αντίστοιχη ενεργειακή συμπεριφορά των δομικών του στοιχείων και (κατ' επέκταση) των ενσωματωμένων παθητικών ηλιακών συστημάτων, αλλά και το ενεργειακό προφίλ που προκύπτει από τη λειτουργία του κτιρίου.

Η απόδοση του βιοκλιματικού σχεδιασμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, γεγονός που τον καθιστά "ευαίσθητο" σε εξωγενείς και μη-τεχνικούς παράγοντες.

Για το λόγο αυτό, βασικά κριτήρια για την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού πρέπει να είναι:
1) η απλότητα χρήσης των εφαρμογών και η αποφυγή πολύπλοκων παθητικών συστημάτων και τεχνικών,
2) η μικρή συμβολή του χρήστη του κτιρίου στη λειτουργία των συστημάτων,
3) η χρήση ευρέως εφαρμοσμένων συστημάτων,
4) η χρήση τεχνικο-οικονομικά αποδοτικών ενεργειακών τεχνολογιών.

Ο βαθμός στον οποίον ο βιοκλιματικός σχεδιασμός σήμερα αξιοποιεί το τοπικό κλίμα ποικίλει, γεγονός που παρέχει μία ευελιξία ως προς τους τρόπους αρχιτεκτονικής έκφρασης και δυνατοτήτων εφαρμογής μέσα από πολύ απλές τεχνικές και επεμβάσεις έως και πολύπλοκα παθητικά ηλιακά συστήματα. Είναι δε ενσωματωμένος στην αρχιτεκτονική των περισσότερων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και μελετητών διεθνώς - με έργα παραδείγματα (ή και πειραματισμούς) που αποτελούν πρότυπες εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής από τις οποίες όχι μόνον μαθαίνουμε σήμερα, αλλά και αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συμβίωση με το περιβάλλον και το κλίμα.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές απλές συμβουλές -ανά ενότητα- που αν εφαρμοστούν, θα μειωθεί κατά πολύ την ενέργεια που θα καταναλώνει η κατοικία σας προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Θερμομόνωση
Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη. Τα κτίρια κατασκευής πριν το 1980 συνήθως δεν έχουν μόνωση. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια μπορείτε να:

Προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου.

Αντικαταστήσετε τα παράθυρα με μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά με διπλά τζάμια.

Προσθέσετε μόνωση στους τοίχους (εξωτερικά αποδίδει καλύτερα, εξωτερική θερμοπρόσοψη).
Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας.

Θέρμανση χώρων
Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριό σας.

Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.

Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 °C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.

Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

Φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από ειδικό συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.

Ψύξη - Κλιματισμός χώρων
Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, εξετάστε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στις ώρες αιχμής και θα σας κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους. Επί πλέον, ρυπαίνουν, αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον. Μην παρασύρεστε από παραπλανητικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν τα κλιματιστικά ως πανάκεια και ιδιαίτερα από αυτές που τα παρουσιάζουν ως "εξοικονομητές" ενέργειας και χρημάτων. Απλά ορισμένα είναι λιγότερο ενεργοβόρα από άλλα.

Σε κάθε περίπτωση (είτε έχετε κλιματισμό, είτε όχι) πρέπει να:

Προστατέψετε το κτίριό σας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να δροσιστείτε.

Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στο νότο προτιμείστε οριζόντια σκίαστρα, σταθερά ή κινητά, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα. Η σκίαση εξωτερικά του παραθύρου είναι πάντα η καλύτερη.

Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριό σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό "μικροκλίμα", όπου αυτό είναι δυνατόν. Θα έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον.

Αξιοποιείστε τη βλάστηση στην οροφή (βελτιώνει τη θερμομόνωση, "κόβει" την επίδραση του καλοκαιρινού ήλιου), αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λπ).

Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές, αλλά και στις τέντες.

Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

Διώξτε τη ζέστη από το κτίριό σας με φυσικό αερισμό: Τις ζεστές μέρες αερίστε το κτίριό σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα. Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα. Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετείστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.

Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια.
Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρα δαπέδου.

Θερμοσίφωνας - ζεστό νερό

Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα πάνω από τους 50 °C.

Ανάψτε το θερμοσίφωνά σας όσο και όταν χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.

Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.

Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).

Μικροσυσκευές

Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι' αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις.

Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λ.π., όταν δεν τα χρειάζεστε.

Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Σύμφωνα με στοιχεία του IEA (International Energy Association - Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας), στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών "καταναλώνεται" σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% -15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.



* Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στην τριμηνιαία έκδοση "Greentank" της εφημερίδος Ναυτεμπορική, το Σεπτέμβριο του 2010.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11804 από KERBEROS
Εισαγωγή στη βιοκλιματική δόμηση


Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η χρήση οικολογικών υλικών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης, μαρτυρούν πως η βιοκλιματική δόμηση έχει πάψει να είναι άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Έλληνες.

Το γεγονός ότι μία καλή βιοκλιματική κατασκευή παρέχει μείωση της απαιτούμενης ενέργειας κατά 60% και φυσικά ανάλογη μείωση της οικονομικής δαπάνης, έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς τα βιοκλιματικά κτίρια, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματική ή άλλη χρήση, τα οποία εκμεταλλεύονται στο έπακρον όλες τις πιθανές μορφές ενέργειας που προσφέρει απλόχερα η φύση (με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές).

Η βιοκλιματική δόμηση σκοπό έχει τη διασφάλιση αποδεκτών εσωκλιματικών συνθηκών με βιώσιμη θερμική συμπεριφορά χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό ενεργητικό σχεδιασμό, δηλαδή τα εξωγενή στοιχεία που εφαρμόζονται στο κτίριο (συστήματα φυσικού φωτισμού όπως π.χ. ανοιγόμενς οροφές, υαλοστάσια, διαφανείς καλύψεις, φωτιστικά με ενεργειακή απόδοση, οικολογικοί λαμπτήρες), την ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου, δηλαδή την αποτελεσματική εκμετάλλευση εναλλακτικών καυσίμων και ΑΠΕ για την τοπική παραγωγή ενέργειας και την παθητική προστασία δηλαδή η επίτευξη άμυνας προς τους εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες μέσα από τον κατάλληλο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Βιοκλιματική μελέτη και αρχιτεκτονική
Η ιδέα της βιοκλιματικής κατασκευής δεν είναι τίποτα άλλο από σχεδιασμό που προσφέρει ενεργειακή αυτονομία στο κτίριο με κατάλληλο προσανατολισμό και σωστή εκμετάλλευση του χώρου (βοράς, νότος, ηλιακή ακτινοβολία, ρεύματα αέρα) και την επιλογή κατάλληλων υλικών και τεχνολογιών.

Τα στάδια της βιοκλιματικής μελέτης περιλαμβάνουν το τοπογραφικό διάγραμμα, μελέτη ραδονίου του εδάφους, ηχομετρική μελέτη, γεωλογική μελέτη, αποτύπωση γεωμαγνητικών γραμμών, μελέτη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ηλεκτρικά καλώδια, κεραίες κ.λπ., μελέτη φυτοκάλυψης, μελέτη του κλίματος και της θέσης του ήλιου, μελέτη της θερμικής άνεσης και της ηλιακής γεωμετρίας, εφαρμογή ΓΟΚ, μελέτη παθητικών ηλιακών συστημάτων, μελέτη ηλιασμού/σκιασμού και φυσικού φωτισμού, μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου με χρήση επιπλέον συστημάτων π.χ. φωτοβολταϊκών, προσαρμογή οικολογικών δομικών υλικών στη μελέτη και υλοποίηση του έργου.

Ο σωστός προσανατολισμός
Ο σωστός προσανατολισμός του κτιρίου είναι ο βασικότερος παράγοντας για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των καιρικών συνθηκών προς όφελος του εσωτερικού κλίματος του κτιρίου. Το σπίτι πρέπει να είναι στραμμένο προς τον νότο, για να απορροφά τη μεγαλύτερη δυνατή ηλιακή ενέργεια. Η βορινή πλευρά πρέπει να προστατεύεται από ψηλά δέντρα για να μην έρχεται σε επαφή με τους ψυχρούς βόρειους ανέμους. Η δυτική και ανατολική πλευρά του σπιτιού δέχονται ίσα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας, γι' αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός της κατάλληλης σκίασης που θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει την είσοδο θερμότητας, ανάλογα με την εποχή.

Φυσικός φωτισμός
Με το σωστό σχεδιασμό, μπορούν να κατασκευαστούν σπίτια τα οποία λειτουργούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας με φυσικό φωτισμό. Η δημιουργία πολλών παραθύρων σε νευραλγικά σημεία του σπιτιού, καθώς και η κατασκευή αιθρίου, γεμίζουν με άπλετο φως όλους τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, ακόμη και αυτούς που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης
Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν υπό μορφή θερμότητας και τη διανέμουν στο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μία ικανοποιητική θέρμανση στο εσωτερικό των κατοικιών, χωρίς να καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια.

Η λογική των παθητικών συστημάτων θέρμανσης βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην είσοδο δηλαδή της ηλιακής ακτινοβολίας στον εσωτερικό χώρου μέσω του γυαλιού και στον εγκλωβισμό της προκύπτουσας θερμότητας μέσα στο χώρο.

Τοίχοι Trombe: Είναι τοίχοι που αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια σε μορφή θερμότητας. Είναι φτιαγμένοι από συμπαγή τούβλα ή μπετόν και εξωτερικά σε απόσταση 12 εκ. καλύπτονται από γυαλί (υαλοπίνακες). Τόσο ο τοίχος, όσο και η γυάλινη επιφάνεια, έχουν θυρίδες που ανοιγοκλείνουν ώστε να επιτρέπει κανείς στον θερμό αέρα ή να βρίσκεται στο κενό (μεταξύ τοίχου - γυαλιού) ή να εισέρχεται στο σπίτι, ζεσταίνοντας το χώρο.
Θερμοκήπια: Είναι οι υαλόφρακτοι χώροι, που βρίσκονται κυρίως στη νότια πλευρά του σπιτιού και αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια, μετατρέποντάς την σε θερμότητα που εισχωρεί στο σπίτι μέσω ανοιγμάτων ή διαπερνώντας τον τοίχο.

Αίθρια: Eίναι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου, οι οποίοι έχουν στην οροφή τους τζάμι. Λειτουργούν όπως τα θερμοκήπια και επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει και να φωτίζεται φυσικά.

Παθητικά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού - ψύξης
Για να εξασφαλιστεί δροσιά στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τεχνικές φυσικού δροσισμού έρχονται να αντικαταστήσουν επάξια τον μηχανικό κλιματισμό (air condition). Το σωστό σύστημα σκίασης στις βεράντες, τους εξώστες και τα υπόλοιπα ανοίγματα παίζει σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση δροσιάς. Σκίαση δεν είναι μόνο η τέντες και η περσίδες.

Στον εξωτερικό χώρο μιας κατοικίας μπορούν να τοποθετηθούν φυλλοβόλα δέντρα, ώστε να αφήνουν τον ήλιο να εισχωρεί ελεύθερα το χειμώνα και να τον κρατούν μακριά το καλοκαίρι. Σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική βλάστηση στις βεράντες αλλά και στην οροφή του σπιτιού. Η πράσινη στέγη βελτιώνει την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα και αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο φυσικός εξαερισμός με κατάλληλο σχεδιασμό των ανοιγμάτων του κελύφους του σπιτιού, επιτρέπει την κίνηση του αέρα σε όλους τους χώρους.

Η δημιουργία μεγάλων παραθύρων σε επιλεγμένα σημεία στο κάτω μέρος τους σπιτιού, σε συνάρτηση με ανοίγματα και φεγγίτες στα ψηλότερα σημεία του, λειτουργεί ως "καπνοδόχος", αφού ο διαμπερής αερισμός μέσω των παραθύρων είναι συνεχής και ο θερμός αέρας βγαίνει από το σπίτι μέσω των φεγγιτών στα ψηλά. Αλλες μέθοδοι παθητικού δροσισμού είναι: οι τεχνικές εξάτμισης νερού (πύργοι δροσισμού, ψυκτικές μονάδες εξάτμισης), πύργοι αερισμού, ηλιακές καμινάδες, τεχνικές χρήσης της θερμοκρασίας του εδάφους (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας) κ.ά

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η μεσογειακή Ελλάδα ξοδεύει, περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία. Το ελληνικό παράδοξο έχει την εξήγησή του στα σπάταλα κτίρια. Μετρήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έδειξαν ότι το 69% της οικιακής κατανάλωσης απορροφάται στη θέρμανση, το 15% στην παραγωγή ζεστού νερού και μόλις το 11% στο φωτισμό και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Αθηνών απέδειξε ότι η κατανάλωση ενέργειας αυξάνει ανάλογα με την παλαιότητα του κτιρίου και ο λογαριασμός επιβαρύνεται κατά 0,8 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό για κάθε χρόνο που περνά από την κατασκευή της οικοδομής.


buildnet.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11862 από KERBEROS
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ


- Ενεργειακή εστία μέσω κυκλοφορητή

Ενεργειακή εστία γενικά ονομάζουμε την κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 60% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση.
Η εστία αυτή πρέπει να μπορεί και παράγει ζεστό αέρα, άσχετα αν ο αέρας παράγεται μέσα σε κάποιον ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή σε κάποιον αεροθάλαμο που δημιουργείται με την φούσκα κατά την κατασκευή του τζακιού και ακόμη πιο άσχετα, αν ο ζεστός αέρας εξέρχεται με φυσική ή μέσου κυκλοφορητή (δηλ. με κάποιο βεντιλατέρ).

- Ενεργειακή εστία νερού

Στο είδος αυτό της ενεργειακής εστίας αντί να θερμαίνεται ο αέρας θερμαίνεται το νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια είτε για χρήση (π.χ σαν θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου, δηλαδή λειτουργεί σαν ένα λέβητα με ξύλα.

- Απόδοση , θέρμανση χώρου

Οι σημερινές εστίες είναι κατασκευές υψηλής τεχνολογίας που προσφέρονται τόσο για κύρια θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού Αυτό επιτυγχάνεται είτε με διανομή ζεστού αέρα σε κάθε δωμάτιο με κατάλληλους αεραγωγούς και κυκλοφορητές είτε με σώματα καλοριφέρ. Σ’ αυτή τη μορφή τζακιού, η εστία καλοριφέρ είναι στην ουσία ένας λέβητας ξύλων,και το τζάκι πρέπει απαραίτητα να έχει την ανάλογη εγκατάσταση των σωμάτων για την σωστή κυκλοφορία νερού ειδάλως θα θα καταστραφεί ο λέβητας.

Στην άλλη περίπτωση τα ενεργειακά θερμοδυναμικά ή αερόθερμα τζάκια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και

ως κύρια πηγή θέρμανσης, χωρίς αεραγωγούς ή διανομή αέρα, τότε όμως η θερμοκρασία στους διάφορους χώρους του σπιτιού δεν θα είναι ομοιόμορφη, αλλά θα παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις από χώρο σε χώρο.

Τα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει ένα τζάκι εξαρτάται απο πολούς παράγοντες εξαρτάται από την ισχύ της εστίας, της μόνωσης του σπιτιού την εσωτερική διαρύθμιση κλπ. Ανάλογα με την μελέτη μπορούν να προταθούν λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες σας και να έχετε την καλύτερη απόδοση αναάλογα με τα χρήματα της επένδυσης σας.

Προσοχή στις οδηγίες χρήσεις , θα μας βοηθήσουν πολύ να καταλάβουμε το τζάκι που έχουμε επιλέξει πως λειτουργεί και τι να κάνουμε για να έχουμε πάντα την μεγιστη δυνατή απόδοση

- Γιατί καπνίζει το τζάκι;

Στα σημερινά σπίτια, με τα σύγχρονα αεροστεγή μπαλκονόπορτες και παράθυρα, δεν επιτρέπουν την είσοδο αέρα μέσα στο σπίτι, τον αέρα που είναι απαραίτητος για την αναπλήρωση αυτού που αφαιρεί το τζάκι κατά την λειτουργία του με αποτέλεσμα ο καπναγωγός του τζακιού να μετατρέπεται σε είσοδο αέρα αντί να είναι έξοδος και έχει σαν αποτέλεσμα το τζάκι να μη ‘τραβάει’ και να καπνίζει.

Προσοχή όταν αναβουμε τον αποροφητήρα δημιουργεί υποπίεση στο σπίτι, με αποτέλεσμα πάλι ο καπναγωγός του τζακιού να μετατρέπεται σε είσοδο αέρα και το τζάκι να μη ‘τραβάει’ και να καπνίζει.

- Οικονομία στην καύση

H καύση στην κλειστή εστία είναι ελεγχόμενη, δηλαδή το ξύλο καίγεται με λιγότερο αέρα, όσο χρειάζεται για να γίνει η καύση και έτσι έχουμε οικονομία στην κατανάλωση του ξύλου, 3-4 φορές λιγότερα ξύλα.

- Προσοχή στην στάχτη

Αδειάζετε το σταχτοδοχείο συχνά. γιατί μπορεί να δημιουργήσει υπερθέρμανση της ή των σχαρών καύσης και παραμόρφωση τους λόγω του ότι δεν περνά αέρας για να τις ψύχει και να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία. Τις στάχτες μπορείτε να τις ρίχνετε στα δένδρα και λουλούδια σας. Είναι ένα πολύ καλό λίπασμα.

- Καθε πότε καθαρίζουμε την καμινάδα ?

Ο καθαρισμός της καμινάδας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αν δεν κάνουμε καλό καθαρισμό

προκαλείται φραξη και κάπνισμα του τζακιού.
Επίσης πολλές φορές υπάρχει κινδυνος ανάφλεξης της καπνιάς μέσα στην καμινάδα και να προκαλέσει ζημιά στο τζάκι αλλά και στο ίδιο το σπίτι ειδικά στα σπίτια με ξύλινη στέγη που η καμινάδα διέρχεται μέσα απ’ αυτή
, χωρίς να έχει γίνει σωστή εγκατάσταση και μόνωση με πυράντοχο αδρανές υλικό.

Σχετικά με τα υλικά καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά σε στερεά μορφή, υγρά μορφή ή μορφή σκόνης και τα οποία καίγονται μέσα στην εστία και αποσαρθρώνουν την καπνιά, ώστε να μη αναφλέγεται, αυτός είναι ο ονομαζόμενος χημικός καθαρισμός.

Αυτού του είδους ο καθαρισμός δεν απομακρύνει την καπνιά και το φράξιμο της καμινάδας και προπαντός, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον μηχανικό καθαρισμό με βούρτσα, ο οποίος είναι ο μοναδικός και αναντικατάστατος καθαρισμός της καμινάδας.

- Εστία συνεχούς ή διακεκομένης καύσης ;

Μια εστία που είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τον Γαλλικό κανονισμό NFD 35376, σαν ‘ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ’, είναι μια εστία πολύ αεροστεγής, με πλήρως ελεγχόμενη καύση. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η δυνατότητα μακρύτερης διάρκειας της καύσης από μία και μόνη τροφοδοσία. Το πλεονέκτημα της είναι η διατήρηση των κάρβουνων ακόμα και ύστερα από αρκετές ώρες από την αρχική τροφοδοσία, αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την επανατροφοδοσία και λειτουργία της εστίας, χωρίς να χρειαστούμε προσάναμμα.

Για παράδειγμα αν η τροφοδοσία γίνει το βράδυ πριν από τον ύπνο, μπορούμε να σηκωθούμε το πρωί και να προσθέσουμε ξύλα , χωρίς να μπούμε στην διαδικασία ανάμματος από την αρχή με την χρήση προσανάμματος.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν μια εστία χρησιμοποιείται σαν μοναδική και κύρια θέρμανση. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι δηλαδή δεν ανάβουμε εκ νέου φωτιά, αλλά συνεχίζουμε την ίδια, έδωσε τον χαρακτηρισμό ‘ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΥΣΗΣ’ στις εστίες αυτής της κατηγορίας.

Προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων διευκρινίζουμε, ότι με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι οι εστίες με τον χαρακτηρισμό ΄ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗΣ’ πρέπει να σβήνουν ανά κάποια χρονικά διαστήματα. Σε καμία περίπτωση!. όσο τις τροφοδοτούμε με ξύλα, τόσο καίνε. Είναι ευνόητο, ότι επειδή δεν είναι το ίδιο αεροστεγείς, καίνε τα ξύλα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουν σβήσει εντελώς το πρωί, αν δεν επανατροφοδοτηθούν ενδιάμεσα το βράδυ και έτσι να χρειαστούν άναμμα από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η καύση διακόπτεται και γι αυτό τον λόγο παίρνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό.



Προσοχη πριν πάτε να επιλέξετε φροντίστε να ενημερωθείτε για το ποιόν, την αξιοπιστία και την εξυπηρέτηση της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε, για να είστε βέβαιοι με ποιόν θα συνεργαστείτε.

Δώστε ιδιέτερη σημασία στην κατασκευή, τοποθέτηση και επένδυση του τζακιού , καθώς είναι πιο σημαντική από την επιλογή και αγορά της εστίας, να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου ατόμου που θα την πραγματοποιήσει υπάρχουν μη γνώστες των τεχνικών κατασκευής τζακιού με μαντεμένια ενεργειακή εστία που επαγγέλλονται τους ειδικούς.


irealty.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11867 από KERBEROS
Σύγχρονα Κουφώματα και Τζάκι


Όπως είναι γνωστό το τζάκι χρησιμοποιεί για καύση τον αέρα που υπάρχει μέσα στην οικία και τον εξαγάγει μέσω της καμινάδας στο περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια υποπίεση στο εσωτερικό της οικίας. Για να συνεχίσει η καύση χωρίς να αρχίσει το τζάκι να καπνίζει πρέπει να έρθει με κάποιο τρόπο εξωτερικός αέρας, για να αναπληρώσει αυτόν που βγήκε από την καμινάδα. Αν έχουμε ένα απλό συμβατικό τζάκι και παλαιά κουφώματα ξύλου, σιδήρου ή αλουμινίου, τότε όλα φαίνονται να λειτουργούν καλά. Δεν είναι όμως έτσι, όση ποσότητα αέρα εξέρχεται από το τζάκι μέσω της καμινάδας, εισέρχεται στην οικία από τα κουφώματα, μια και που αυτά έχουν πολύ μεγάλη αεροδιαπερατότητα (μικρή τιμή κλάσης).
Έτσι ενώ ο χώρος ζεσταίνεται κοντά στο τζάκι κυρίως λόγο ακτινοβολίας, όταν απομακρινθούμε από αυτό ψύχεται λόγο της ανάγκης εισόδου παγωμένου εξωτερικού αέρα από τα κουφώματα.
Αν αντικαταστήσουμε τα κουφώματα μας όμως με σύγχρονα κουφώματα που έχουν μικρή αεροδιαπεράτητα (μεγάλη τιμή κλάσης) και δεν κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις στο συμβατικό τζάκι μας, είναι πολύ πιθανό αυτό να πάψει να λειτουργεί σωστά και να αρχίσει να καπνίζει. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία αναπλήρωσης του αέρα που εξάγεται από το τζάκι σε σχέση με αυτόν που εισέρχεται από τα κουφώματα. Για να λειτουργήσει σωστά το τζάκι θα πρέπει να ανοιχτεί μια οπή εισόδου αέρα απ' έξω και καλό θα ήταν αυτός ο αέρας να θερμανθεί με την βοήθεια του τζακιού πριν εισέλθει (τέτοιου είδους προβλήματα δεν παρουσιάζουν τα ενεργειακά τζάκια).
Γενικά το τζάκι θα καπνίσει όταν ο αέρας που εισέρχεται στον χώρο είναι λιγότερος από από αυτόν που εξέρχεται. Έτσι το τζάκι θα καπνίσει με την λειτουργία του απορροφητήρα, λόγο της αλλαγής ισορροπίας μεταξύ εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα και θα σταματήσει μόνο αν υπάρχει δυνατότητα να αποκατασταθεί και πάλι η ισορροπία είτε επειδή το επιτρέπουν τα κουφώματα (περνώντας από αυτά περισσότερος αέρας) είτε σταματώντας την λειτουργία του απορροφητήρα.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα κουφώματα σε μια οικία όπως αυτά που περιγράφονται στο άρθρο Ενεργειακές Απώλειες Κουφωμάτων, υπολογίζουμε1 την ροή εισερχόμενου αέρα που στην περίπτωση μας είναι περίπου στα 170m3/h. Αυτή η ροή αέρα υπάρχει όταν τα κουφώματα μας είναι κλειστά και οι καιρικές συνθήκες μέχρι μέτριο άνεμο (3 έως 4 μποφόρ). Εκτός από τα κουφώματα άλλο ένα σημείο εισόδου εξωτερικού αέρα είναι ο απορροφητήρας όταν είναι εκτός λειτουργίας (ο αέρας εισέρχεται λόγο της υποπίεσης που δημιουργεί το τζάκι).
Ας δούμε τώρα ανάλογα με το είδος του τζακιού τι ισχύει.

Ένα συμβατικό τζάκι απορροφά2 περισσότερο από 300m3/h, ανάλογα βέβαια και από το μέγεθος του.
Ένα ενεργειακό τζάκι με ανοιχτή την πόρτα του, απορροφά περίπου τα 250m3/h, ανάλογα πάλι από το μέγεθος του.
Ένα ενεργειακό τζάκι με κλειστή την πόρτα του, απορροφά περίπου τα 40m3/h, ανάλογα με την ρύθμιση της ροής αέρα.
Όπως βλέπουμε στην 1η περίπτωση ο αέρας που απορροφά το τζάκι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εισέρχεται από τα κουφώματα έτσι το τζάκι μας θα καπνίσει. Στην 2η περίπτωση πάλι ο αέρας που απορροφά το τζάκι είναι περισσότερος από αυτόν που εισέρχεται από τα κουφώματα, αλλά επειδή το ενεργειακό τζάκι λόγο κατασκευής εισάγει αέρα απ' έξω πιθανότατα δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Στην 3η περίπτωση παρατηρούμε ότι τζάκι απορροφά πολύ λιγότερο αέρα από αυτόν που εισέρχεται από τα κουφώματα, έτσι δεν πρόκειται να καπνίσει.
Αν το ενεργειακό τζάκι έχει εξαναγκασμένη ροή αέρα με την χρήση βεντιλατέρ τότε είναι απίθανο να καπνίσει ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τον απορροφητήρα της κουζίνας.
Στα θετικά της λειτουργίας του τζακιού είναι η ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό της οικίας, έτσι μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να μειωθεί αρκετά ο χρόνος που απαιτείται όταν ανοίγουμε τα κουφώματα μας για να έχουμε φυσικό αερισμό, καθώς επίσης βοηθά και στην εξάλειψη του φαινομένου υγροποίησης των υδρατμών.


Τα πάντα για τα κουφώματα

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11917 από KERBEROS
ΠΕΞΕ και μείωσε τους λογαριασμούς

«Πρωταθλητές» του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας περιγράφουν πώς τα κατάφεραν


Οι λογαριασμοί από ανεξόφλητα κοινόχρηστα στοιβάζονται σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά. Το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κυρίως στα αστικά κέντρα, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου οι πολίτες, παρά τον εφετινό «σκληρό» χειμώνα, έχουν συρρικνώσει τις ενεργειακές τους ανάγκες. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί χωρίς να περιοριστεί και η θερμική άνεση των κτιρίων. Το αποδεικνύουν έμπρακτα 1.027 Ελληνες οι οποίοι συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ). Πριν από 10 μήνες, το WWF Ελλάς πέταξε το… γάντι στους καταναλωτές και με «δόλωμα» πολλά έπαθλα (χρηματικά και άλλα) για όσους αποδειχθούν «Σκρουτζ» στις κιλοβατώρες που καταναλώνονται απέδειξε ότι η ενεργειακή σπατάλη μπορεί να περιοριστεί με εύκολους και έξυπνους τρόπους.


Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά. «Η μείωση που έχει να επιδείξει η χώρα στην ενεργειακή κατανάλωση οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και όσα την ακολούθησαν (αύξηση στην τιμή των καυσίμων και των φόρων, μείωση εισοδήματος κτλ.)» λέει ο υπεύθυνος εκστρατειών του WWF κ. Αχιλλέας Πληθάρας. Απουσιάζει, όπως καταγγέλλει, ένας γενικός σχεδιασμός με συνεκτικές δράσεις περιορισμού της κατανάλωσης και μείωσης των ενεργειακών εισαγωγών. «Κρίμα, γιατί έτσι χάνεται μία μοναδική ευκαιρία για τόνωση της απασχόλησης μέσα από δράσεις εξοικονόμησης» αναφέρει.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξοικονόμηση πόρων συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Doing more with less», δηλαδή να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, και ήδη πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου κινητοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οχι όμως η ελληνική Πολιτεία. Οπως επισημαίνει ο κ. Πληθάρας ούτε το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ' οίκον του ΥΠΕΚΑ «προχωρά κατά το δοκούν».

«Πρωταθλητές» στη σπατάλη ενέργειας είναι κυρίως η θέρμανση χώρων και νερού με συμβατικά καύσιμα, η χρήση ηλεκτρισμού (κυρίως για μαγείρεμα και κλιματισμό) και οι μεταφορές. «Το Βήμα» παρουσιάζει τις επιτυχημένες προσπάθειες τριών οικογενειών από την Αθήνα, τη Χαλκίδα και την Ορεστιάδα οι οποίες συμμετέχουν στο ΠΕΞΕ (gr.theclimatecup.eu) και κατάφεραν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα. Η 34χρονη οικονομολόγος κυρία Θάλεια Καραγιώργου αν και περιορίστηκε σε μικρές δράσεις, αυτές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Κατάφερε χωρίς πολυέξοδη επένδυση να μειώσει περίπου κατά 20 ευρώ τον μήνα τους λογαριασμούς ενέργειας και ύδρευσης και να περιορίσει την ετήσια κατανάλωση ρεύματος η οποία υπολογίζεται σε περίπου 20 KWh ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.).

Η κυρία Καραγιώργου κατοικεί στο Μαρούσι Αττικής, σε διαμέρισμα 120 τ.μ. ενός κτιρίου χτισμένου το 1981. Για αρχή, η οικονομολόγος ξεκίνησε την εξοικονόμηση με πολύ απλές αλλαγές στη συμπεριφορά της μέσα στο σπίτι. Δεν αφήνει ανοιχτά τα φώτα όταν δεν χρειάζεται και περιορίζει την κατανάλωση νερού όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οπως αναφέρει η ίδια, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ΠΕΞΕ άρχισε να δίνει μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία λειτουργίας του πλυντηρίου ρούχων της και φρόντισε να μην ανεβάζει πολύ ψηλά τον θερμοστάτη, επιλέγοντας να διατηρεί μια μέση θερμοκρασία στο σπίτι 20 βαθμών Κελσίου.

Ταυτόχρονα, τοποθέτησε πολύπριζα με διακόπτες και λαμπτήρες φθορισμού. Για το μέλλον η κυρία Καραγιώργου δεν αποκλείει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συλλεκτών. Οπως τονίζει όμως «επί της παρούσης περιόδου το κόστος μάς φρενάρει».

Η τριμελής οικογένεια του 42χρονου ηλεκτρολόγου κ. Αθανάσιου Ζελεσιάδη ζει σε μια πεδινή περιοχή της Ορεστιάδας, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη υγρασία. Ο χειμώνας είναι δριμύς και το καλοκαίρι θερμό.

Η κατοικία τους, στον πρώτο όροφο οικοδομής του 1979, είναι 110 τετραγωνικά. Για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό είναι εξοπλισμένη με καυστήρα πετρελαίου και καλοριφέρ, δύο κλιματιστικά και μπόιλερ διπλής ενέργειας.

Ο κ. Ζελεσιάδης δεν περίμενε τη συμμετοχή του στο ΠΕΞΕ για να ξεκινήσει την εξοικονόμηση. Ηδη από το 1999, όταν η εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα, ο κ. Ζελεσιάδης είχε εκμεταλλευτεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΔΕΗ και είχε αντικαταστήσει τους συμβατικούς λαμπτήρες με ηλεκτρονικούς εξοικονόμησης. Την τελευταία πενταετία κατασκεύασε μονωμένη στέγη, αντικατέστησε τα παλιά κουφώματα με αλουμινίου τα οποία διαθέτουν θερμοδιακοπή και διπλούς υαλοπίνακες και ενίσχυσε τη βόρεια και δυτική τοιχοποιία με εξωτερική θερμομόνωση.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά περίπου 30% ως 35% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% ως 20%.



Τρόπος ζωής
Δημιουργώντας το «πράσινο» σπίτι
Για την εξαμελή οικογένεια του 39χρονου Γιάννη και της 33χρονης συζύγου του η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει τρόπος ζωής. Πολιτικοί μηχανικοί και οι δύο, ανέλαβαν προσωπικά τη μελέτη της κατοικίας τους, καθώς και την επίβλεψη της κατασκευής της στη Χαλκίδα, το 2010. Η οικογένεια κατοικεί στους δύο ορόφους του κτιρίου των 155 τετραγωνικών, ενώ στο ισόγειο έχει διαμορφωθεί χώρος γραφείου.

Οπως εξηγεί ο Γιάννης, «κατά την κατασκευή φροντίσαμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θερμογέφυρες. Παρ' όλα αυτά, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα τα οποία προσπαθήσαμε να επιλύσουμε στην πορεία».

Τον χειμώνα, όταν έχει ήλιο τα μεγάλα νοτιοανατολικά ανοίγματα λειτουργούν σαν θερμάστρες. Τα ρολά παραμένουν ανοιχτά και τα τζάμια κλειστά, προσομοιάζοντας με τη λειτουργία ενός θερμοκηπίου.

Παρ' όλα αυτά την πρώτη χρονιά η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ήταν μεγάλη. Την επομένη εναλλακτικά έγινε χρήση ενός τζακιού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στον πρώτο όροφο (σαλόνι). «Εκτός της πολύ καλής ποιότητας θέρμανσης των 52 τετραγωνικών του πρώτου ορόφου θερμαίνεται επαρκώς και ένα βορινό δωμάτιο του δευτέρου ορόφου όπου διαβάζουν τα παιδιά. Πλέον χρησιμοποιούμε πετρέλαιο μόνον όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου» επισημαίνει ο Γιάννης.

Το μόνο πρόβλημα το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμη είναι η υγρασία στο σκιερό ισόγειο, κυρίως λόγω των μικρών νοτιοανατολικών ανοιγμάτων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ελλείψει προστασίας από δέντρα, σκίαστρα ή πέργκολα, τα μεγάλα νοτιοανατολικά ανοίγματα του σαλονιού επιτρέπουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας με συνέπεια την υπερθέρμανση του χώρου. Τότε τα ρολά παραμένουν ερμητικά κλειστά, ενώ τα βορειοδυτικά ανοίγματα παραμένουν ανοιχτά περιμένοντας ένα δροσερό αεράκι. Οταν όμως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο, αναλαμβάνει δράση ο κλιματισμός. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε δύο με τρία χρόνια μέχρις ότου μεγαλώσουν τα φυλλοβόλα δέντρα στην πρόσοψη και μας προσφέρουν φυσική σκίαση. Στα άμεσα πλάνα μας είναι η τοποθέτηση πέργκολας» εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός.

Τον πρώτο χρόνο διαβίωσης στο σπίτι η οικογένεια κατανάλωσε έναν τόνο πετρελαίου και 2,5 τόνους ξύλα, με συνολικό κόστος θέρμανσης 1.100 ευρώ.


TO BHMA

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #12300 από KERBEROS
Ενέργεια πιο φθηνή, πιο καθαρή, 100% ελληνική!


Ελληνες ερευνητές επινόησαν μέθοδο για «καθαρή» ενέργεια από Υδρογόνο!
Οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Χριστοφόρου και Νίκος Παπαδόπουλος προτείνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο, αξιοποιώντας μάλιστα ένα στοιχείο που υπάρχει άφθονο στον πλανήτη μας: το θαλασσινό νερό!
Τα οφέλη; Η δαπάνη ενέργειας είναι μικρότερη από την ενέργεια εξόρυξης και κατεργασίας του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, η τεχνική είναι βιομηχανικά υλοποιήσιμη και η ανάπτυξή της μπορεί να γίνει αποκλειστικά…
στη χώρα μας.
Plus: Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει αναλάβει την ολοκλήρωση της οικονομοτεχνικής μελέτης και την εξεύρεση επενδυτών. Όπως επισημαίνει στο GoodNews ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΜΠ Ευάγγελος Χριστοφόρου η καινοτομία είναι όντως GoodNews διότι:


1. Η δαπάνη ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου όγκου V που θα έχει την θερμική ενέργεια ίση με βενζίνη/πετρέλαιο/φυσικού όγκου V’ είναι αρκετά μικρότερη από την ενέργεια εξόρυξης και κατεργασίας του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.


2. Είναι βιομηχανικά υλοποιήσιμη και η τεχνική δουλεύει σε θερμοκρασίες κάτω από τους 300oC.


3. Η ανάπτυξή τους μπορεί να γίνει στην χώρα μας χωρίς εισαγωγή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.


Η ισχύς εν τη ενώσει Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΤΕΙ Ηπείρου και συγκεκριμένα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κυρίτση, ο οποίος έχει αναλάβει να βοηθήσει στην επιχειρηματική αξιοποίηση της καινοτομίας.


Συγκεκριμένα, έχει κληθεί να συντάξει την οικονομοτεχνική μελέτη, να εκτιμήσει το προϋπολογιζόμενο κόστος ανάπτυξης του συστήματος, καθώς και να προσελκύσει επενδυτές. Για το λόγο αυτό, τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν ειδικές ημερίδες για την παρουσίαση του επιστημονικού επιτεύγματος. «Είναι σημαντικό η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να ανοίξει και στα νοικοκυριά, δηλαδή να μπορούν καινοτόμα συστήματα να εφαρμοστούν σε κάθε σπίτι», αναφέρει στο GoodNews ο κ. Κυρίτσης.


Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει ότι τις επόμενες μέρες ο ίδιος από κοινού με τον κ. Χριστοφόρου θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την παροχή τεχνογνωσίας. Το υδρογόνο, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας Χαρακτηριστικά: Το υδρογόνο είναι διατομικό αέριο σε θερμοκρασία δωματίου, άχρωμο και εύφλεκτο. Λόγω του πολύ μικρού μορίου του απαντάται ελεύθερο σε όχι περισσότερο από το 1% της συνολικής μάζας της γης.


Οφέλη:


• Είναι το πλέον άφθονο στοιχείο στο Σύμπαν.


• Έχει το υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα βάρους από οποιοδήποτε άλλο γνωστό καύσιμο, 120.7 KJ/Kg, περίπου 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό της βενζίνης.


• Είναι οικολογικό καύσιμο.


• Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων. Λύσεις για παραγωγή υδρογόνου από νερό Α. Παραγωγή υδρογόνου από το θαλασσινό νερό Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χημικό σφουγγάρι που στόχο έχει τη συνεχή δέσμευση και αποδέσμευση των κατιόντων αλκαλίων από το θαλασσινό νερό και τελικά παράγει υδρογόνο.


Πιο αναλυτικά:


Το θαλασσινό νερό περιέχει σε άλατα αλκαλίων (ή αλκαλικών μετάλλων), όπως τα Na, K, και Rb.


Τα μέταλλα αυτά είναι δυνατόν να δεσμευθούν εκλεκτικά χωρίς την κατανάλωση ενέργειας.


Τα διαχωρισθέντα αλκάλια θα παραχθούν εν συνεχεία σε μεταλλική μορφή σε ηλεκτρόδια πλατίνας.


Το παραγόμενο ιώδιο θα συλλέγεται και θα επανατροφοδοτείται στο αρχικό κύκλωμα.


Τα αλκάλια θα διοχετεύονται ελεγχόμενα σε υπερκαθαρό νερό, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται στα αντίστοιχα υδροξείδια με ταυτόχρονη έκλυση υδρογόνου.


Οι ποσότητες που δεν θα αντιδρούν (δεν θα μετατρέπονται σε υδροξείδια) οδηγούν σε εκρηκτική έκλυση θερμικής ενέργειας, η οποία είναι δυνατόν να αποθηκευτεί και να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια, ικανή να τροφοδοτήσει όλο το κύκλωμα.


Οφέλη:


Η δέσμευση των μετάλλων δεν απαιτεί κατανάλωση ενέργειας καθώς δεν αναπτύσσονται χημικοί δεσμοί.


Το υπερκαθαρό νερό και ο οργανικός διαλύτης δεν απαιτούν περιοδική αντικατάσταση εκμηδενίζοντας το κόστος παραγωγής υδρογόνου.


Η δεξαμενή καυσίμου θα περιέχει θαλασσινό νερό, ενώ το προϊόν αυτής θα είναι μόνον υδρατμοί.


Ακόμα, στοιχεία του κυκλώματος θα αποτελούν τα αλκαλικά μέταλλα, μετά το διαχωρισμό τους, κατά το αρχικό στάδιο, από το θαλασσινό νερό.


Τέλος, απαιτείται μηδενική κατανάλωση ενέργειας από εξωτερικές πηγές για τη λειτουργία του κυκλώματος, δηλαδή το κύκλωμα είναι πλήρως αυτοτροφοδοτούμενο.


Β. Παραγωγή υδρογόνου από το νερό με καταλυτική διάσπαση υπό μαγνητικό πεδίο To 1990, οι Tamaura και Tabata από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο απέδειξαν ότι ο μαγνητίτης δύναται να διασπάσει καταλυτικά το διοξείδιο του άνθρακα σε μεθάνιο και υδρογόνο, με απόδοση 100%.


Το νερό μπορεί να ακολουθήσει ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό σε θερμοκρασία περίπου 280 ΟC: Όταν το νερό προσροφηθεί στον ενεργοποιημένο μαγνητίτη, εισέρχεται ουσιαστικά στα ελλειμματικά σε οξυγόνο ενεργά κέντρα του, ανάγοντας το νερό και απελευθερώνοντας υδρογόνο. Η προτεινόμενη καινοτομία περιγράφεται ως εξής:


Ο μαγνητίτης είναι δυνατόν να παραχθεί με χημική απόθεση ατμών CVD, απευθείας ως μη στοιχειομετρικό οξείδιο (oxygen deficient) και μάλιστα σε μορφή νανοκόκκων (10-100 nm), ώστε να αυξηθεί δραματικά η ειδική επιφάνεια. Με τη μέθοδο αυτή, ο παραγόμενος μαγνητίτης είναι δυνατόν να παραχθεί, είτε σε μορφή υμενίου, είτε ως κατακρημνισθέντα σωματίδια. Εναλλακτικά, θα επιχειρηθεί η παραγωγή σωματιδίων μαγνητίτη υγροχημικά, μέσω συγκαταβύθισης.


Τα σωματίδια, και στις 2 περιπτώσεις, θα ενσωματωθούν σε μήτρα αδρανούς υλικού (π.χ. αλούμινας) με κλασικές τεχνικές. Παράλληλα, δεν θα ενεργοποιηθεί μόνο ο καταλύτης, θα ενεργοποιηθούν και τα μόρια του νερού αυξάνοντας την απόδοση της αντίδρασης. Μια μέση τιμή τροφοδοσίας του καταλύτη με υδρατμούς θα κυμαίνεται κοντά στα 30 l/h.


Παράλληλα, είναι πιθανή η λειτουργία του συστήματος σε συνεχή τρόπο, δηλαδή η παραγωγή υδρογόνου υπό μόνιμη επιβολή μαγνητικού πεδίου και εναλλασσόμενου ρεύματος. Μελλοντικοί στόχοι Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ΕΜΠ είχαν γίνει ενέργειες για την εφαρμογή της καινοτομίας στη μετατροπή συμβατικών αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά με το παραγόμενο υδρογόνο από το θαλασσινό νερό. Μάλιστα, η ιδέα προήλθε από φοιτητή του Πανεπιστημίου, αν και γεγονός είναι πως η τεχνολογία δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμη για αυτό το βήμα.


ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.125 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ