Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #9997 από KERBEROS
Σύγκριση λέβητα και αντλίας θερμότητας Σύγκριση λέβητα και αντλίας θερμότητας


Χρήση Αντλιών Θερμότητας για Θέρμανση: Αξιόπιστη & Πολύ Οικονομική Λειτουργία

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο τον τεχνικό κόσμο ότι η χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση το χειμώνα, αποτελεί την πλέον οικονομική λύση θέρμανσης για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος από την καύση (ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο σε ρύπους) επιβάλλουν την επανεξέταση του συμβατικού τρόπου θέρμανσης των κτιρίων και την επιλογή λύσεων που εξοικονομούν ενέργεια & πόρους από το περιβάλλον.
Ο λόγος που η θέρμανση με χρήση αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά οικονομικότεροςαπό τη συμβατική θέρμανση με καύση οφείλεται στην άντληση θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται δεν μετατρέπεται σε θερμική, (όπως συμβαίνει στις ηλεκτρικές θερμάστρες) αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από & προς το περιβάλλον.
Ο λόγος της αντλούμενης θερμικής ενέργειας προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ο βαθμός αποδοτικότητας COP (Coefficient of performance) στις σύγχρονες αντλίες θερμότητας κυμαίνεται από 2,5 έως 4, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (Inverter – hi-efficiency heat exchangers – control) & τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή όπου η θέρμανση μέσω της άντλησης θερμότητας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα.
Για να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομικότητα της χρήσης των αντλιών θερμότητας ας δούμε το ακόλουθο παράδειγμα, που αφορά τη μέση κατοικία στην Ελλάδα, με επιφάνεια 90 τετρ. μέτρα και θερμικές απώλειες 10 kW.
Παρατηρούμε ότι με την χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση έχουμε οικονομία έως και 64% σε σχέση με συμβατικό λεβητοστάσιο με καύση πετρελαίου!!
Εύκολα αντιλαμβανόμαστε την σημασία επιλογής μιας κλιματιστικής μονάδας με υψηλό βαθμό απόδοσης & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ Α, που ενώ έχει υψηλότερο κόστος αγοράς, εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερο ετήσιο κόστος λειτουργίας.
Ειδικότερα αν η μέση ετήσια ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση μιας κατοικίας είναι 8000 ~ 9000 kWh/έτος (που ισοδυναμεί με ετήσια κατανάλωση πετρελαίου 1000 λίτρα), το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλίας θερμότητας και βαθμό αποδοτικότητας COP 4,8 είναι 220 €. Από την άλλη πλευρά μια αντλία θερμότητας με χαμηλό βαθμό COP 2,5 θα έχει διπλάσιο ετήσιο κόστος ήτοι 425 €.
Πόσο τελικά συμφέρει η αγορά μιας αντλίας θερμότητας no-branded και χαμηλού βαθμού απόδοσης και αξιοπιστίας;
Ελάχιστα έως καθόλου αν υπολογίσουμε ότι το υψηλότερο κόστος αγοράς αντλιών θερμότητας με υψηλό COP/ΕΕR αποσβένεται σε λιγότερο από 5 πέντε έτη, από την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους που προσφέρει σε σχέση με την ίδιας ισχύος μονάδα με χαμηλό COP/ ΕΕR (ακόμα και αν είναι 30%~40% φθηνότερη).

Αντλία Θερμότητας = Εξοικονόμηση Ενέργειας
Η θέρμανση των χώρων σας με απόλυτη θερμική άνεση χωρίς την ύπαρξη θερμαντικών σωμάτων, γίνεται;
Και βέβαια με την χρήση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.
Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότικαι ο δροσισμός των χώρων μπορεί να γίνει με χρήση του ενδοδαπέδιου συστήματος και μόνο αν απαιτείται σε κάποιους χώρους, ο κλιματισμός να ενισχυθεί με την διακριτή παρουσία κρυφών fan coil.
Η HITACHI δημιούργησε τις αντλίες θερμότητας αέρος νερού ειδικά για ενδοδαπέδιες εφαρμογές. Ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα με συμπιεστές περιστροφικού τύπου scroll και οικολογικό ψυκτικό R410A, έχουν βελτιστοποιηθεί για την λειτουργία σε θέρμανση και επιτυγχάνουν υψηλό βαθμό απόδοσης COP 3,5 έως 4,06
Οι μονάδες είναι ικανές να παράγουν ζεστό νερό θερμοκρασίας έως 50οC για την ενδοδαπέδια θέρμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος έως τους -20οC.
Οι αποδόσεις τους κυμαίνονται από 6,2kW~16kW και είναι ιδανικές για κατοικίες από 50~200 τ.μ
Για μεγαλύτερες εφαρμογές, χρησιμοποιούνται σε συστοιχία και μπορούν να ικανοποιήσουν αξιόπιστα τα αυξημένα ψυκτικά & θερμικά φορτία.
Σήμερα οι αντλίες θερμότητας αέρος νερού είναι 40% πιο οικονομικές στην λειτουργία τους έναντι της χρήσης λέβητα πετρελαίου και από 20~25% πιο οικονομικές στην λειτουργία τους έναντι της χρήσης λέβήτα φυσικού αερίου.
Έχει αποδειχθεί ότι διατηρώντας την θερμοκρασία μιας κατοικίας σταθερή όλο το 24ώρο, με την συνεχόμενη λειτουργία της θέρμανσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερο επίπεδο άνεσης στους χώρους.
Με την χρήση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, συνιστάται η 24ώρη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών, που βελτιστοποιεί την άνεση των χώρων με σταθερή θερμοκρασία όλο το 24ώρο και αυξάνει περαιτέρω την οικονομία χρήσης (έως και 40%).
Ταυτόχρονα με τις αντλίες θερμότητας εξασφαλίζεται και ο δροσισμός της κατοικίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την χρήση του ενδοδαπέδιου υδραυλικού δικτύου. Ο κλιματισμός σε χώρους με έντονη ακτινοβολία που παρουσιάζουν μεγάλα ψυκτικά φορτία μπορεί να ενισχυθεί με την χρήση τερματικών μονάδων νερού (fan coil units).


thermansi.news

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 2 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10093 από KERBEROS
Φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες


Πρόκειται για νέα τεχνολογία φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με την τεχνολογία thin film και ονομάστηκε φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες. Ο συνδυασμός αυτός κάνει ικανό ένα κτίριο να παράγει ενέργεια χωρίς παράλληλα να αλλοιώνεται ή να μετατρέπεται η αισθητική του. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες ενός κτιρίου που είναι οι πιο κατάλληλες για τη παραγωγή ενέργειας είναι τα παράθυρά του. Επειδή όμως από τα ανοίγματα των παραθύρων εξαρτάται και η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που διαπερνά το παράθυρο αλλά προσμετρούνται και οι κτιριακές απώλειες, πρέπει να υπολογιστεί η φωτοδιαπερατότητα αλλά και η μόνωση του υαλοπίνακα.
Οι φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Στο ημιδιαφανές φωτοβολταϊκό γυαλί, στα φωτοβολταϊκά thin films πάνω σε γυαλί, και στο φωτοβολταϊκό υαλοστάσιο µε µόνωση.

Το ημιδιαφανές φωτοβολταϊκό γυαλί δημιουργείται τοποθετώντας φωτοβολταϊκές κρυσταλλικές κυψέλες σε μία γυάλινη επιφάνεια. Υπολογίζοντας την απόσταση μεταξύ των κυψελών, αλλάζει και η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που διαπερνά το παράθυρο και προφανώς η ένταση της σκίασης στο εσωτερικό του κτιρίου. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση μεταξύ των φωτοβολταικών κρυσταλλικών κυψελών, τόσο μεγαλύτερη σε μέγεθος θα πρέπει να είναι και η γυάλινη διαφάνεια.

Τα φωτοβολταϊκά thin films γίνεται να τοποθετηθούν πάνω σε μια γυάλινη διαφάνεια σε πολλές λεπτές στρώσεις. Η κατασκευή τους χρειάζεται λιγότερα υλικά από τις κρυσταλλικές κυψέλες και τοποθετούνται στη μια πλευρά του γυαλιού, όχι στο εσωτερικό ενός διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα, καθώς είναι ήδη τοποθετημένα σε μία γυάλινη διαφάνεια κατά τη κατασκευή τους.

Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό υαλοστάσιο µε µόνωση, ονομάστηκε έτσι προφανώς διότι οι διπλές ή τριπλές γυάλινες επιφάνειες παρέχουν ασφαλή μόνωση στο κτίριο. Η τοποθέτηση κυψελών στο εσωτερικό των γυάλινων επιφανειών τα κάνει ικανά να παράγουν ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνες η παραγόμενη ενέργεια που δίνουν οι φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες στο μπροστινό μέρος ενός κτιρίου σε σύγκριση με σταθερές φωτοβολταϊκές επιφάνειες στη ταράτσα, βρίσκεται περίπου 70% παραπάνω ενέργεια ενώ τα έξοδα των φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων συγκριτικά με τις κοινές γυάλινες επιφάνειες είναι γύρω στις 15 φορές περισσότερα.

Παρ’ όλα αυτά, σε ένα πολυόροφο κτίριο με μικρό χώρο στην οροφή, τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά αποτελούν την καλύτερη λύση. Ο τέλειος συνδυασμός, τόσο από άποψη εξόδων, όσο και απόδοσης, είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σκιάστρων στα σημεία που δεν είναι απαραίτητο οι ακτίνες του ήλιου να διαπερνούν τη γυάλινη επιφάνεια, καθώς και διάφανων φωτοβολταϊκών εκεί που οι ακτίνες του ήλιου χρειάζεται να διαπερνούν τη γυάλινη επιφάνεια. Η θερμότητα που εισάγεται στο κτίριο από τον ήλιο αλλά και η ορθή σκίαση ενός κτιρίου, μειώνουν τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης με σωστό χειρισμό. Ένα εξτρά κέρδος, όταν τοποθετηθούν οι φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες στο κτίριο, είναι να φύγουνε τα δομικά υλικά και να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες διότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα της κατασκευής του κτιρίου καθώς δεν υφίστανται τα έξοδα των δομικών στοιχείων που αντικαθιστούνται με τους φωτοβολταικούς υαλοπίνακες.

Η σύνδεση των φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων διαφέρει από αυτή των κοινών φωτοβολταικών και δύο σημαντικά μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων είναι ότι αγοράζονται για την ώρα σε μικρές ποσότητες και η πολυπλοκότητα που είναι απαραίτητη για να τοποθετηθούν. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται μπορεί είτε να μεταφερθεί είτε στο δίκτυο είτε σε ένα ανεξάρτητο σύστημα. Οι φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκήπια, κτίρια γραφείων, μεγάλους δημόσιους χώρους, ή και κατοικίες, ανοίγοντας το δρόμο για οικονομική και καθαρή ενέργεια. Το περιβάλλον των πόλεων είναι κατάλληλο για τέτοιες πρακτικές και οι καινούργιες τεχνολογίες εκτός των άλλων συμβάλλουν και στην αισθητική ομορφιά. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών αναπτύσσεται συνέχεια δίνοντας νέες ιδέες για καθαρή και οικονομική ενέργεια, όπως οι φωτοβολταϊκές οροφές αυτοκινήτων και τα φωτοβολταϊκά χρώματα για τους τοίχους των κατοικιών και μειώνοντας τα έξοδα κατασκευής των φωτοβολταικών κάνοντας την ηλιακή ενέργεια τη πιο προσοδοφόρα λύση για τη χρηματική αποταμίευση και το περιβάλλον.

ecotimes.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10522 από KERBEROS
Η αγριαγκινάρα μετατρέπεται σε πέλετ και ηλεκτρικό ρεύμα!


Ένα πολλά υποσχόμενο φυτό για την ελληνική αλλά και παγκόσμια γεωργία είναι το γαϊδουράγκαθο ή πιο επιστημονικά η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus). Η διαδικασία της καλλιέργειας του γαϊδουράγκαθου είναι εύκολη και γίνεται ακόμη και στο πιο ακατάλληλο και ξερό χωράφι. Ως πολυετές φυτό, η σπορά γίνεται μία φορά κάθε δώδεκα χρόνια. Φυτεύεται στη καρδιά του φθινοπώρου τον Οκτώβριο, μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα και μαζεύεται από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Το σημαντικότατο πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται καθόλου λίπασμα και νερό, και, φυσικά, ως ανθεκτικότατο και επικρατέστερο ζιζάνιο επιβιώνει χωρίς να χρειάζονται ζιζανιοκτόνα.

Η απόδοση του χωραφιού κυμαίνεται γύρω στα 1400 κιλά σε ξηρή ουσία ανά στρέμμα, ενώ φτάνει περίπου και τα 2800 κιλά με 2 – 3 αρδεύσεις τους μήνες της άνοιξης. Η καλλιέργεια δεν είναι μόνο απλή, αλλά δίνει και πολλά έσοδα. Οι καλλιεργητές μπορούν να βγάλουν γύρω στα 110 ευρώ ανά στρέμμα αλλά αυτός ο αριθμός είναι μονάχα αντιπροσωπευτικός και μπορεί τα έσοδα να είναι λιγότερα ή περισσότερα αναλόγως με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με την εταιρεία αγοράς. Ακόμη λαμβάνουν μια ελάχιστη επιδότηση των 4 με 5 ευρώ ανά στρέμμα. Απίστευτα ελάχιστα είναι και τα έξοδα εγκατάστασης που κυμαίνονται στα 20 με 30 ευρώ ανά στρέμμα για το πρώτο χρόνο και μετά το πρώτο χρόνο δεν υπάρχουν πλέον καθόλου έξοδα εγκατάστασης! Πάντως η αγριαγκινάρα συνίσταται και για ατομική καλλιέργεια λόγω των ελάχιστων εξόδων που έχει. Στη Θεσσαλία, τη Κοζάνη και τη Ξάνθη καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα.

Μόλις ολοκληρωθεί το μάζεμα της αγριαγκινάρας, μετά αυτές οι αγριαγκινάρες πηγαίνουνε υπο μορφή κυκλική κατευθείαν στο εργοστάσιο παραγωγής πέλετς στο Βελεστίνο κοντά στο Βόλο όπου και μετατρέπονται σε πέλετς. Η ζήτηση αγριαγκινάρας στην Ευρώπη, από μηδενικά επίπεδα που ήταν το 2000, έφτασε τους 10 τόνους το 2009 και προβλέπεται να φτάσει τους 100 τόνους μέχρι το 2017. Το αρνητικό είναι ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί στην Ελλάδα η επέκταση της παραγωγής αγριαγκινάρας συναντά μεγάλες δυσκολίες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλες οι κλιματικές και εδαφικές προϋποθέσεις για την επέκταση της παραγωγής της. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει ένα ακόμη εργοστάσιο παραγωγής πέλετς από αγριαγκινάρα στη Καρδίτσα. Οι μονάδες παραγωγής πέλετς στη Κομοτηνή και στο νομό Λαρίσης παράγουν κυρίως πέλετς από ξύλο αλλά όχι από αγριαγκινάρα.

Τα στερεά καύσιμα πέλετς χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα αντί για το πετρέλαιο θέρμανσης τόσο σε σπίτια όσο και σε βιομηχανίες, ενώ στο κοντινό μέλλον θα ξεκινήσει και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες μικρής εγκατεστημένης ισχύος κάτω των 5MW. Επιπλέον, η καλλιέργεια αγριαγκινάρας μπορεί να αναπτύξει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως 20% μέχρι το 2020 ακόμη και στα νησιά. Συνολικά η αγριαγκινάρα είναι σε θέση να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και διάδοση της παραγωγικής μεθόδου της σε χώρες εκτός Ελλάδος, μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, κέρδος το λιγότερο 50 ευρώ ανά στρέμμα για το καλλιεργητή που παρήγαγε βαμβάκι ή σιτάρι, και μείωση στο 25% των εξόδων πετρελαίου με την αντικατάστασή του από καύσιμα πέλετς.


ecotimes.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10539 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
παπαπα... με μπέρδεψες τώρα βρε Πέτρο... τι να βάλω τελικά??? γεωθερμία?? αντλία?? φωτοβολταικό??? πελλετ???

Βασικά εγώ.. τίποτα απ αυτά.. πολύ μεγάλο κόστος... καλή η απόσβεση αλλά.. nema...
Θα έλεγα όμως πως είμαστε και σε μιά φάση μεγάλων εξελίξεων, τόσο στη τεχνολογία όσο και στις νέες ιδέες.
Σκέφτομαι πως για μας τους "ελλιπείς".. (σε χρήμα).. η υπομονή και η μικρές λύσεις είναι το καλύτερο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #10710 από KERBEROS
Η Solarcentury λανσαρει τα πρωτα ηλιακα πλακιδια στεγων


Το ηλιακό πλακίδιο C21e προσφέρειεναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειαςγια 3 εκατομμύρια στέγες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ηλιακή εταιρεία Solarcentury αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο ηλιακό συλλέκτη που ισχυρίζεται ότι θα είναι το πρώτο στο είδος του που σχεδιάστηκε ειδικά για 3 εκατ. στέγες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαθέτουν μικρά πλακίδια, μειώνοντας το κόστος της εγκατάστασης και την οπτική επίπτωση των ηλιακών συστοιχιών του τελευταίου ορόφου.Η Solarcentury επιβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει την παρουσίαση του νέου ηλιακού ηλεκτρικού πλακιδίου C21e στο πράσινο κτίριο Ecobuild στο τέλος του μήνα, επιτρέποντας τα κτίρια να αντικαταστήσουν τα συμβατικά πλακίδια των στεγών με ενσωματωμένο ηλιακό κύτταρο.

Το πλακίδιο θα είναι συμβατό με μονής και διπλής καμπυλότητας πλακίδια, που σημαίνει ότι το νέο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα με μια ευρεία ποικιλία των διαφορετικών τύπων πλακιδίων και συνδέονται κατ ‘ευθείαν στην οροφή.
Η Solarcentury δηλώνει ότι ελπίζει το νέο ηλιακό πλακίδιο θα είναι ελκυστικό για χρήση σε τρία εκατομμύρια στέγες στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα παραδοσιακά μικρά απλής μορφής πλακίδια, που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τους ηλιακούς εγκαταστάτες.


greenbusiness

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #11168 από KERBEROS
Είναι εφικτό το “Μηδενικής Κατανάλωσης Κτίριο;”


Ο κτιριακός τομέας απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας για τη λειτουργία του (θέρμανση, δροσισμός, φωτισμός, ζεστό νερό, λειτουργία συσκευών). Υπολογίζεται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% περίπου της συνολικής παραγόμενης ενέργειας δαπανάται στον κτιριακό τομέα.

Πολλοί παράγοντες συνηγορούν στην εξεύρεση λύσεων για την ορθολογικότερη κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια και στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Ιδίως με τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου η κατανάλωση ενέργειας συνεχώς αυξάνει.

Η αύξηση είναι τόσο ποσοτική, καθώς καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια σε απόλυτο μέγεθος, όσο και ποιοτική, επειδή χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τον ηλεκτρισμό για την ψύξη των κτιρίων μας. Συγχρόνως, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που αναπόφευκτα συνοδεύουν την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και θεωρούνται υπεύθυνες για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και για το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, που τον αιώνα που διανύουμε ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τις κλιματολογικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση συμβατικών καυσίμων στα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων συμμετέχει σχεδόν κατά το 1/4 στη συνολική παραγωγή του διοξειδίου στις χώρες-μέλη.

Παρόλα αυτά αντιμετωπίζουμε τα θέματα της διαχείρισης ενέργειας με τον ρόλο του Επιμηθέα. H διαχείριση της ενέργειας για την εξυπηρέτηση των κτιρίων παραμένει ένα πολυσύνθετο οικολογικό, τεχνικό και οικονομικό υπαρκτό πρόβλημα, τη διάσταση του οποίου συνειδητοποιήσαμε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 με τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις.

Η συνεχής αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την εξάντληση των αποθεμάτων, καθώς και η αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος θέτουν τις βάσεις για την αναθεώρηση του τρόπου σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας των κτιρίων.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός των κτιρίων γίνεται διαρκώς πιο επίκαιρος και δελεαστικός. Οι μελετητές των κτιρίων και όσοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα των κατασκευών καλούνται να προτείνουν λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια, καινοτόμες τεχνολογικά και συγχρόνως συμβατές με τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποια είναι, όμως, τα αίτια της αυξημένης ενεργειακής κατανάλωσης του κτιριακού τομέα στη χώρα μας;
α. Η ύπαρξη του πλήθους των κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 (περίπου 77% του συνόλου), τα οποία δεν είναι θερμομονωμένα, και τα οποία απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας για να εξασφαλίσουν τις με τα σημερινά επίπεδα αποδεκτές συνθήκες άνεσης το χειμώνα.

β. Η, κατά κανόνα, μέτρια κατάσταση των συστημάτων θέρμανσης, που οδηγεί σε μειωμένους βαθμούς απόδοσης και επομένως αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

γ. Η ολοένα ισχυρότερη απαίτηση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη θερμική άνεση το καλοκαίρι, που σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των συσκευών, οδήγησε στην εγκατάσταση πάνω από 1.000.000 κλιματιστικών μονάδων τα τελευταία 10 χρόνια.

δ. Η αύξηση της χρήσης του τεχνητού φωτισμού ως συνεπακόλουθο της μείωσης του μεγέθους των βορινών ανοιγμάτων για λόγους θερμικής προστασίας και συγχρόνως η συνεχής αύξηση, τόσο σε αριθμό όσο και σε εγκατεστημένη ισχύ, των συστημάτων και συσκευών που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Ο στόχος του 21ου αιώνα
Το μηδενικής κατανάλωσης κτίριο είναι ένα στόχος που οι επιστήμονες προσπαθούν να επιτύχουν και διάφορες προσπάθειες έχουν γίνει από το 1975 που η πρώτη πειραματική εφαρμογή έγινε στη Γερμανία (Philipps house, Aachen). Το 1991 στην Αυστρία. Όλες οι προσπάθειες όμως εξακολουθούν να είναι πειραματικές.

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα ο στόχος γίνεται πιο ρεαλιστικός, για να έχει και μεγαλύτερη εφαρμογή:
- να επιτευχθεί μείωση του θερμικού και ψυκτικού φορτίου των κτιρίων
- να ελαχιστοποιηθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων για την παροχή θερμότητας, ψύξης και ηλεκτρισμού, με την εκμετάλλευση των ανεξάντλητων πηγών ενέργειας- τον ήλιο και τον αέρα-.

Επίσης, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο τρόπος λειτουργίας των κτιρίων:
- να βασίζονται στις αρχές της ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης των φυσικών πόρων για να βοηθήσουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος, και
- να συνεισφέρουν στην υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των ενοίκων χωρίς να προκαλούνται επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η “βιωσιμότητα” και η “αειφορία” είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία: Η αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, με την εκμετάλλευση των πηγών του πλανήτη δεν πρέπει να υπονομεύει τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν στις μελλοντικές γενεές.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η εφαρμογή συστημάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και η αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας συμβάλλουν στον τομέα της κατασκευής και χρήσης των κτιρίων στην επίτευξη της αειφορίας.

Βαγγέλης Κουρούδης


Buildnet.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.277 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ