Εναλλαγή νερών χρήσεως μπόιλερ - ηλιακού

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #99453 από gatos20vt
Εννοείται πως όχι. Εγώ πλέον τον λέβητα δεν τον έχω stand by. Δηλαδή ακόμη και το χειμώνα δεν είναι μόνιμα ανοιχτός αλλά ανοίγει όταν θα πέσει η θερμοκρασία στο δοχείο αδράνειας μέσο θερμοδιαφορικού θερμοστάτη.
Το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί ο λέβητας και μέχρι ποια θερμοκρασία θα φορτίσει το δοχείο αδράνειας μπορούμε να το ρυθμίσουμε με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια αφού αυτό φορτίζει από πάνω προς τα κάτω. Βάζοντας λοιπόν το αισθητήριο του θερμοδιαφορικού στο μέσο του δοχείου και μπορούμε να κάνουμε τις εξής ρυθμίσεις:
ελάχιστη θερμοκρασία όπου θα ξεκινάει ο λέβητας και μέγιστη θερμοκρασία όπου θα σβήνει ο λέβητας. Έστω ότι είναι χειμώνας και ορίζουμε την ελάχιστη θερμοκρασία στους 55 C και τη μέγιστη 70 C η θερμοκρασία του δοχείου μετά σπό το σβήσιμο του λέβητα θα είναι 70 C από τη μέση και πάνω και στο χαμηλότερο σημείο μπορεί να είναι και κάτω από 50 C. Αν η μέρα είναι με ήλιο έχουμε την απαραίτητη διαφορά θερμοκρασίας στο κάτω μέρος του δοχείου όπου βρίσκεται η σερπαντίνα των ηλιακών συλλεκτών αλλά και το πάνω μέρος επίσης με σωστή θερμ. για να θερμάνουμε το σπίτι.
Αν ανοίξουμε το θερμοστάτη του σπιτιού θα αρχίσει ο κυκλοφορητής να φέρνει στα σώματα νερό από το υψηλότερο σημείο του δοχείου (τα πιο ζεστά δλδ) και να επιστρέφει τα κρύα στο χαμηλότερο σημείο του δοχείου αυξάνοντας το dt με τους συλλέκτες, ξεζουμίζοντας τον ήλιο.
Ανάλογα το σπίτι τις ανάγκες τα σώματα κλπ μπορεί να έχουμε θέρμανση του σπιτιού χωρίς να χρειαστεί να ανάψει ο λέβητας (για ένα χρονικό διάστημα που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες) αφού αυτός θα ανάψει αν πέσουν τα νερά στο μέσο του δοχείου στους 55 C . αφού ολοκληρωθούν κάποιοι κύκλοι θέρμανσης το νερό στο δοχείο τείνει να αποκτήσει μια θερμοκρασία σε όλο του το ύψος μιας και τα επιστρεφόμενα από τα σώματα πλέον δεν είναι κρύα. Σβήνει λοιπόν ο θερμοστάτης σταματάει ο κυκλοφορητής των σωμάτων και έχουμε μια θερμοκρασία σε όλο το δοχείο 60 C ο λέβητας δεν άναψε και ο ήλιος συνεχίζει να φορτίζει το δοχείο με ένα dt 30 C και αρχίζει πάλι να φορτίζει το δοχείο διαβαθμισμένα από πάνω προς τα κάτω. το ζεστό νερό πηγαίνει πάντα πάνω. Στον επόμενο κύκλο θέρμανσης αν τα νερά δεν προλάβουν να ζεσταθούν από τον ήλιο αρκετά τότε τα επιστρεφόμενα των σωμάτων θα ρίξουν τη θερμ. στο μέσο του δοχείο κάτω από 55 C και θα πάρει ο λέβητας ο οποίος θα ζεσταθεί πολύ γρήγορα μιας και υπάρχει laddomat… (χωρίς να μείνουμε τελείως με κρύα σώματα αφού το δοχείο από ψηλά ακόμη δίνει νερά ικανοποιητικής θερμοκρασίας) με το που αρχίσει να δίνει νερά ζεστά το laddomat προς το δοχείο αυτά θα είναι υψηλής θερμοκρασίας και θα πηγαίνουν στο δοχείο μόνο αν έχουμε κλειστό τον κυκλοφορητή σωμάτων γιατί σε περίπτωση που χρειαζόμαστε θέρμανση αυτά πηγαίνουν κατευθείαν στα σώματα.
Το καλοκαίρι αντίστοιχα οπου δεν έχουμε ανάγκη θέρμανσης η διαβάθμιση του δοχείου tank in tank δεν διαταράζεται και πάντα έχω πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας πάνω με κάτω. Βάζω λοιπόν στον θερμοδιαφορικό ελάχιστη θερμοκρασία στο μέσο του δοχείου 35 C και μέγιστη 50 έχω υπολογισει παρακολουθώντας ότι τα ΖΝΧ δεν επαρκούν όταν η θερμ του δοχείου πέσει στο μέσο του κάτω από 35 τότε παίρνει ο λέβητας και το laddomat πάντα (ξέχασα να το αναφέρω παραπάνω) μαζί αφού ζεσταθεί ο λέβητας αρχίζει να φορτίζει το δοχείο από πάνω προς τα κάτω φτάνοντας στο μέσο του δοχείου τη μέγιστη των 50 C ο λέβητας σβήνει και έχουμε ψηλά ζεστό νερό και τέρμα κάτω πολύ κρύο κάτι που βοηθάει να ξεζουμίσουμε τον ήλιο μόλις βγει. Φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες οι ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν ως προς όλα τα επίπεδα ελάχιστη – μέγιστη θερμοκρασία αλλά και το αισθητήριο του θερμοδιαφορικού μπορεί να τοποθετηθεί πιο ψηλά η πιο χαμηλά για πετύχεις ότι θέλεις… Από το προηγούμενο καλοκαίρι μπορώ να πω ότι ο λέβητας δεν χρειάστηκε να ανάψει ποτέ για ΖΝΧ ακόμη και σε παρατεταμένες κακοκαιρίες μιας και οι θερμοκρασίες που πιάνει όλο το δοχείο αγγίζουν τους 90 C βαθμούς ψηλά και 70 χαμηλά και σε συνδυασμό με την αναμεικτική βάνα η οποία AngelsGR είναι μια τρίοδη που κάνει μίξη τα καυτά νερά πχ 90 βαθμούς με κρύο νερό χρήσης έτσι ώστε εσύ στη βρύση σου το ζεστό να έχει την θερμοκρασία που θέλεις πχ 60 C με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις ατυχήμτα αλλά κάνεις και οικονομία ζεστού νερού.
Συγνώμη για το τεράστιο ποστ. Ελπίζω να βοήθησα!
Last edit: 10 Χρόνια 11 Μήνες πριν by gatos20vt.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #99455 από gatos20vt

AngelsGR έγραψε:

jnet έγραψε: Μια ερώτηση
Το καλοκαίρι οταν τελικά ανάψει ο λεβητας σου για να ζεστάνει τα ΖΝΧ επειδη δεν υπηρχε ο ηλιος θα πρεπει να ζεστάνει και τα υπόλοιπα νερά του δοχείου αδράνειας?


λογικο μου ακουγεται, αφου τα ΖΝΧ στο Tank in Tank εχουν μονο την σερπαντινα απο τα ηλιακα. Απ' οσο ξερω ομως, μπορεις να εχεις και αντισταση και αφου τα ΖΝΧ ειναι περιπου 150lt, με λιγο ηλιο αν δεν ειναι ζεστα θα ειναι τουλαχιστον χλιαρα και με λιγο ρευμα θα τα κανεις καυτα!!


H αντίσταση σε μένα πραγματικά περισεύει. Διάβασε το από πάνω ποστ. Επίσης να συμπληρώσω οτι το δοχείο μου έχει και δεύτερη σερπαντίνα ακριβώς από πάνω από τον ήλιο και την έχω συνδεμένη με ένα μικρό κυκλοφορητή (με υδροστάτη) ο οποίος ξεκινάει μόνο όταν ανάβω τον παλιό λέβητα πετρελαίου που έχω συνδεμένο παράλληλα με τον πέλετ. Συνδέθηκε έτσι σε περίπτωση που χρειαζόμουν ΖΝΧ και δεν θέλω να ανάψω τον πέλετ και δεν έχω ήλιο. Η ηλεκτρική σύνδεση έγινε με ένα μεταγωγικό διακόπτη έτσι ώστε να δουλεύει αποκλειστικά μόνο ο πέλετ ή μόνο ο πετρελαίου. Για να μείνω από ΖΝΧ θα πρέπει να έχει συννεφιά καμιά 10αριά μέρες να χαλάσει ο πέλετ και να χαλάσει και ο πετρελαίου. Νομίζω αντίσταση δεν χρειάζομαι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #99456 από AngelsGR
σε προηγουμενη απαντηση σου, εγραψες πως εχεις 12 τμ συλλεκτες. Πες μου σε παρακαλω, ο σωληνας που κατεβαζει τα ζεστα νερα απο τους συλλεκτες προς το TIT τι ειδους ειναι?? Γιατι εμενα μου εβαλαν απλο τουμποραμα, το πεταξαν μεσα στον τοιχο και ολα καλα!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #99457 από gatos20vt

AngelsGR έγραψε: σε προηγουμενη απαντηση σου, εγραψες πως εχεις 12 τμ συλλεκτες. Πες μου σε παρακαλω, ο σωληνας που κατεβαζει τα ζεστα νερα απο τους συλλεκτες προς το TIT τι ειδους ειναι?? Γιατι εμενα μου εβαλαν απλο τουμποραμα, το πεταξαν μεσα στον τοιχο και ολα καλα!!


Το καλύτερο είναι η χαλκοσωλήνα αλλά είναι ακριβή και δύσκολη στο πέρασμα. Εγώ έχω σπιράλ ειδικό για χρήση σε ηλιακά με υψηλές θερμοκρασίες.
Το τουμπόραμα είναι λάθος. Αν αρχίσει και κατεβάζει ο συλλέκτης νερό με θερμοκρασία πάνω από 100 βαθμούς τι θα συμβεί????
Τι πίεση έχεις στο κλειστό κύκλωμα και τι υγρό έχεις μέσα?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #99458 από AngelsGR
στην πρωτη διακοπη ρευματος που εκανε μου ελιωσε ο σωληνας και ετσι εμαθα οτι χρειαζεται ειδικο σωληνα. Τωρα για να μην εχω προβλημα με τις διακοπες του ρευματος, ηρθε ενας αλλος υδραυλικος και μου εχει το συστημα σε 1,5 bar και μου εβαλε σκαστρα επανω στους συλλεκτες στο 1 bar. Οι συλλεκτες ειναι στα 9 μετρα υψος και εχει και μια οριζοντια διαδρομη περιπου 7 μετρα. Απο υγρο αυτη την στιγμη εχω μεσα μονο νερο. Το αλλο το αντιπαγωτικο θα ερθει να μου το βαλει πριν πιασουν τα κρυα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #99460 από gatos20vt

AngelsGR έγραψε: στην πρωτη διακοπη ρευματος που εκανε μου ελιωσε ο σωληνας και ετσι εμαθα οτι χρειαζεται ειδικο σωληνα. Τωρα για να μην εχω προβλημα με τις διακοπες του ρευματος, ηρθε ενας αλλος υδραυλικος και μου εχει το συστημα σε 1,5 bar και μου εβαλε σκαστρα επανω στους συλλεκτες στο 1 bar. Οι συλλεκτες ειναι στα 9 μετρα υψος και εχει και μια οριζοντια διαδρομη περιπου 7 μετρα. Απο υγρο αυτη την στιγμη εχω μεσα μονο νερο. Το αλλο το αντιπαγωτικο θα ερθει να μου το βαλει πριν πιασουν τα κρυα.


Πρώτα τι πίεση δούλευες? Το 1,5 bar πίεση μου φαίνεται λίγο για βεβιασμένης κυκλοφορίας με επιλεκτικούς συλλέκτες. Όσο αυξάνουμε την πίεση αποτρέπουμε ανάλογα το υγρό να ατμοποιήση... Σκάστρα τι εννοείς? Μήπως το αυτόματο εξαεριστικό? Εγώ στο σύστημά μου έχω 3,5 bar πίεση και το καλοκαίρι όταν το ΤΙΤ φτάνει θερμοκρασίες 90 C οι συλλέκτες κατεβάζουν πάνω από 100 C νερό. Κακώς δεν σου έβαλε την προπυλενογλυκόλη από τώρα γιατί θα χρειαστεί το κύκλωμα και πάλι εξαέρωση.. Το απλό τουμπόραμα δλδ έχει παραμείνει στην εγκατάσταση? αν ναι αν ξαναγίνει διακοπή τι θα συμβεί???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.072 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ