Γεωθερμία στην Ελλάδα

Περισσότερα
11 Χρόνια 9 Μήνες πριν #15163 από jnet
Γεωθερμία στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από jnet
Μεταφέρω και εδω τα παρακάτω ποστ που γραφηκαν στο θέμα Ενδιαφέροντα Αρθρα Δημοσιεύσεις Αναλύσεις.

KERBEROS έγραψε: Χίλιες και μία χρήσεις της γεωθερμίας!


Υπάρχουν οι αιρετικές φωνές που λένε πως η γεωθερμική ενέργεια έχει περιορισμένες δυνατότητες χρήσης (λουτρά, θερμοκήπια) και δεν προσφέρεται για ποικιλόμορφες επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν είναι πραγματικότητα και θα σας εξηγήσουμε ευθύς αμέσως γιατί.

Σήμερα, οι χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών, κάτι που ασφαλώς εξαρτάται και από τη θερμοκρασία και την ποιότητα των ρευστών. Μεταξύ των άμεσων εφαρμογών της γεωθερμίας, εκεί όπου γίνεται δηλαδή απευθείας αξιοποίηση της θερμότητας των ρευστών, περιλαμβάνονται η θέρμανση χώρων, οι αγροτικές χρήσεις, οι υδατοκαλλιέργειες, οι βιομηχανικές χρήσεις, η λουτροθεραπεία και αντλίες θερμότητας κλιματισμού.

Σε κάποιες γεωθερμικές εφαρμογές απαιτείται η μεταφορά της θερμότητας των ρευστών σε ένα ρευστό λειτουργίας (κυρίως γλυκό νερό ή, και αέρας) με τη χρήση εναλλακτών θερμότητας και εν συνεχεία χρησιμοποιείται η αποκτημένη θερμότητα αυτού του ρευστού λειτουργίας, με πολλές βιομηχανικές χρήσεις όπως: Αφαλάτωση νερού (π.χ. σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές με έντονο πρόβλημα επάρκειας γλυκού νερού), Χώνευση βιολογικής λάσπης και λυμάτων, Ξήρανση γης, Παραγωγή απεσταγμένου νερού, , Ανάκτηση πετρελαίου, Εξόρυξη, Ξήρανση ξυλείας, Λουτροθεραπεία, Ιαματικά Λουτρά και spa, Πισίνες αναψυχής κ.ά.

Στην πατρίδα μας την Ελλάδα, υπάρχει σημαντικός αριθμός γεωθερμικών πεδίων χαμηλής ενθαλπίας (θερμοκρασίας 25-90οC) σε όλες τις περιοχές της χώρας, με ρευστά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άμεσες εφαρμογές.

Η έρευνα για την αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα άρχισε το 1971 με κύριο φορέα το ΙΓΜΕ και μέχρι το 1979 αφορούσε μόνο περιοχές υψηλής ενθαλπίας. Αργότερα η ΔΕΗ, στην προσπάθεια αναζήτησης ηλεκτροπαραγωγικών μεθόδων ανέλαβε τις παραγωγικές γεωτρήσεις υψηλής ενθαλπίας και ανέπτυξε τα πεδία, χρηματοδοτώντας τις έρευνες σε γεωθερμικές περιοχές όπου υπήρχαν πιθανότητες ανεύρεσης γεωθερμικής ενέργειας. ‘Έτσι δημιουργήθηκε ένας χάρτης γεωθερμικής ροής και ύπαρξης τέτοιον πεδίων στον Ελληνικό χώρο, και φάνηκε ότι υπάρχει στην χώρα τεράστια γεωθερμική δυναμική.

Από το 1971 ερευνήθηκαν οι εξής περιοχές: Μήλος, Λέσβος, Κως, Νίσυρος, Κίμωλος, Σαντορίνη, Σαμοθράκη, Μέθανα, Καμένα Βούρλα, Σουσάκι Κορινθίας, Υπάτη, Θερμοπύλες , Αιδηψός, , Πολύαιγος, Νότια Θεσσαλία, Αλμωπία, περιοχή Στρυμόνα, περιοχή Ξάνθης, και άλλες.

Ειδικά στα νησιά Μήλο και Νίσυρο οι επιστήμονες ανακάλυψαν σπουδαία γεωθερμικά πεδία και έκαναν γεωτρήσεις παραγωγής. Στην Νίσυρο μετρήθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 350 °C σε βάθος 1500 m., ενώ στην Μήλο βρέθηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 300° C σε βάθος 1000 m. Οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 5 και 20 ΜW, ενώ το πιθανό συνολικό δυναμικό υπολογίζεται να είναι την τάξης των 500 και 200 MW αντίστοιχα. Δυστυχώς και οι δυο έρευνες έμειναν στα χαρτιά


ΒΙΟΜΑΖΑ

Τάκης έγραψε:

KERBEROS έγραψε: Χίλιες και μία χρήσεις της γεωθερμίας!


Ειδικά στα νησιά Μήλο και Νίσυρο οι επιστήμονες ανακάλυψαν σπουδαία γεωθερμικά πεδία και έκαναν γεωτρήσεις παραγωγής. Στην Νίσυρο μετρήθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 350 °C σε βάθος 1500 m., ενώ στην Μήλο βρέθηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 300° C σε βάθος 1000 m. Οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 5 και 20 ΜW, ενώ το πιθανό συνολικό δυναμικό υπολογίζεται να είναι την τάξης των 500 και 200 MW αντίστοιχα. Δυστυχώς και οι δυο έρευνες έμειναν στα χαρτιά


ΒΙΟΜΑΖΑ


Ανακρίβειες!!! Στη Μήλο απο τη 10ετία του 70 έγιναν γεωτρήσεις, εγκαταστάθηκαν και λειτούργησε απο το 1986 πιλοτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 2MW απο τη ΔΕΗ και κάποια ιδιωτική εταιρεία. Και παραλίγο να καταστρέψουν το νησί. Έκτοτε στη Μήλο ούτε να ακούνε θέλουν σχετικά με την "αξιοποίηση" του γεωθερμικού πεδίου στη δε Νίσυρο που επισκέφθηκα πέρυσι το καλοκαίρι στο λιμάνι σε υποδέχονται με πανώ των κατοίκων που επίσης αντιδρούν. Δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην επιχειρηματικότητα. Ακολουθεί σχετική δημοσίευση

1988 Το υδρόθειο απλώνεται σε όλη την πεδιάδα, κοντά στην παλιά Χώρα (Ζεφυρία) και καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο δρόμο του. Δένδρα, ζώα, αέρας, θάλασσα διαβρώνονται και σύντομα πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις και την καυστικότητα του αερίου. Η γεωθερμία που προοριζόταν να δώσει ζωή στη Μήλο, φέρνει την καταστροφή. Οι Μηλιοί βρίσκονται σε απελπισία, αφού βλέπουν κάθε μέρα κάτι από το νησί τους να χάνεται. Οι μονάδες γεωθερμίας που υπάρχουν διάσπαρτες είναι μια μόνιμη απειλή για την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον.

geothermia6"Όταν λειτουργούσε η γεωθερμία στον Αδάμαντα, βρίσκαμε το πρωί τα ρούχα πράσινα και τσούζανε τα μάτια μας, Σήμερα υπάρχει ταρίφα για κάθε τι που χτυπιέται από το υδρόθειο. Τόσο κάνει ένα δένδρο, τόσο ένα κατσίκι. Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα νησί αν κάνουν γεωθερμία στον Αδάμαντα. Οι ξένοι το καλοκαίρι ρωτάνε "γιατί μυρίζει;" και δεν ξέρουμε τι να πούμε. Οι παραλίες μας καταστρέφονται. Στην Αγία Κυριακή καταλήγει ο αγωγός και μολύνει την θάλασσα" λένε κάτοικοι της Μήλου εκείνη την εποχή

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών καταθέτει αγωγή ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάστηκε στις 8 Νοεμβρίου 1988. Η επιτροπή αγώνα για τη σωτηρία την Μήλου λέει : "Η δικαίωσή μας είναι ένα βήμα για τη συνέχιση του αγώνα μας. Δεν έχουμε τα μέσα, όμως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε δυναμικά"

1989 Παύει οριστικά η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας μετά από συνεχείς έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, λόγω της διαρροής υδρόθειου στην ατμόσφαιρα.

1993 Γίνεται διάρρηξη του τοιχώματος στη μία γεωθερμική γεώτρηση με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων γεωθερμικού ρευστού, όπου εκτός των ενώσεων βαρέων μετάλλων και του υδρόθειου ανιχνεύθηκαν ενώσεις αρσενικού.

1994 Η αποκατάσταση (κλείσιμο της γεώτρησης) έγινε μετά από μήνες με την συνδρομή Ιταλών ειδικών. Από το ατύχημα καταστράφηκε το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την γύρο περιοχή, ενώ η όλη αντίδραση κράτους και ΔΕΗ σε όλη την διάρκεια ήταν από αδιαφορία μέχρι υπεκφυγές και έλλειψη ενημέρωσης.
Η ένταση που έζησε η Μήλος ήταν πρωτόγνωρη και τραυματική. Έκτοτε η ΔΕΗ συνεχίζει να σχεδιάζει επί χάρτου χωρίς την τεκμηριωμένη ενημέρωση των κατοίκων της Μήλου και πάντοτε αντιμετωπίζεται από τους Μηλιούς με χλευασμό.

Πηγές: εφημερίδα "24 ώρες" φύλλο της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 1988, wikipedia, ΙΓΜΕ


Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.056 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ