Πόσο αέρα χρειάζεται ένα κιλό ξύλο για να καεί;

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #75987 από DOOM_NX
Για στοιχειομετρική καύση ξύλου οποιασδήποτε μορφής ο θεωρητικός αέρας που απαιτείται δεν αλλάζει. Μόνο η υγρασία παίζει ρόλο.

Για τον πραγματικό αέρα που απαιτείται, αυτό εξαρτάται από τη συσκευή...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76086 από alex_nous
Μια και σ'αυτή τη συζήτηση συμμετέχουν πολλοί συμφορουμίτες με απίστευτες γνώσεις ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε.
Όπως έχω γράψει πολλάκις στο φόρουμ αυτό έχω ένα τζάκι της ελληνικής εταιρείας Starfire το k-evo 80. Η εστία έμπαζε αέρα από παντού με αποτέλεσμα την τεράστια κατανάλωση ξύλων. Μειώσαμε τις ''απώλειες'' βάζοντας μεγαλύτερη κόφτρα, υαλοκόρδονο δεξιά αριστερά και κάτω από την πόρτα, κλείνοντας τις τρύπες της ανεξέλεγκτης δευτερογενούς καύσης(36 τρύπες) και φυσικά κλείνοντας τον πρωτογενή από τον μοχλό ελέγχου.
Με αυτόν τον τρόπο μειώθηκε η κατανάλωση αλλά παρατήρησα ότι πλέον έχω υπερβολικά πολλή στάχτη στην εστία. Αυτό μάλλον είναι ατελής καύση όπως προαναφέρατε. Τελικά τι είναι καλύτερο από τα δύο?
Μία ακόμη παρατήρηση σχετικά με το τζάκι μου. Η είσοδος αέρα καύσης δεν βρίσκεται στην σχάρα αλλά στην ''αεροκουρτίνα'' στο κάτω μέρος της πόρτας. Σε μεγάλη απόσταση δηλαδή από την φωτιά. Ρωτάω λοιπόν εκτός από την ποσότητα του αέρα μήπως παίζει ρόλο και η ''θέση'' εισόδου του? Θα άξιζε τον κόπο η μεταφορά με πατέντα αυτού του αέρα κάτω από την σχάρα?
Περιμένω απόψεις σχόλια και βοήθεια!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76087 από Gdevil
Καλημέρα σας,
καταρχήν doom thx για το θέμα όπως και λοιποί συμμετέχοντες thx για τον σχολιασμό.
Διαβάζοντας μαθαίνεις.
Να εξηγήσω λίγο γιατί έθεσα αυτή την ερώτηση.
Η οποία ήταν πόσο αέρα θέλει ένα κιλό πέλλετ για να καεί μέσα σε ένα πελλετολέβητα ή πελλετόσομπα.
Η στοιχειομετρική καύση που δίνει χοντρά χοντρά αναλογία 5 κυβικά μέτρα αέρα για κάθε 1 κιλό ξύλο μου ήταν κάτι γνωστό βάση του "ευαγγελίου" που έχω πάντα στα αγαπημένα μου
mb-soft.com/public3/woodburn.html
και σε αυτό το νούμερο κατέληξε και ο doom (με κάποιες διαφορές λόγω υγρασίας και διαφορετικής σύστασης)
και το ότι σε συνθήκες καύσης (και όχι χημείας) το διπλασιάζουμε και το κάνουμε 10 κυβικά αέρα για κάθε 1 κιλό ξύλο

Το νούμερο αυτό όμως είναι μάλλον σε εργαστηριακώς ελεγχόμενες συνθήκες.
Η απορία και το ερώτημά μου ξεκίνησαν από το πόσο πρέπει να πολλαπλασιάσουμε αυτό το 10 για να πάμε σε πραγματικές συνθήκες.

Εγώ υποθέτωντας στο μυαλό μου βάζω για το μέν ξύλο 3 ή και 4 φορές επάνω λόγω της μικρής επιφάνειας καύσης και της πηγής του αέρα που δεν είναι πάντα τόσο άμεσα στο σημείο καύσης ενώ για το πέλλετ υποθέτω πάλι ότι είναι 2 φορές επάνω λόγω του ότι και ο αέρας εισέρχεται ακριβώς στο σημείο της καύσης και τα πέλλετ έχουν πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια καύσης.
Αν κάποιος έχει κάποιο στοχείο να μου πεί εάν αυτές οι υποθέσεις πλησιάζουν σε κάτι πραγματικό θα τον ευχαριστούσα από τώρα.
Και έως τώρα γράφω για αέρα καύσης.
Ο παραπανίσιος αέρας εάν και όσος χρησιμοποιούν οι πελλετόσομπες θα είναι αέρας που έχει σκοπό άλλες λειτουργίες όπως αυτές που αναφέρατε, καθάρισμα τασάκι, ψύξη και ότι άλλο δεν ξέρω.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76089 από DOOM_NX
@Gdevil: Σε ιδανικές συνθήκες ο απαιτούμενες αέρας είναι 5,5 κιλά. Σε πραγματικές συνθήκες καύσης (μέσα στον καυστήρα δηλαδή) ο απαιτούμενος αέρας είναι 11 κιλά περίπου για πέλλετ.

Αυτό το νούμερο προκύπτει μετά από αναλύσεις καυσαερίων που δείχνουν ότι η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται για λ=2 περίπου. Τέτοια μέτρηση έχω κάνει κι εγώ στο δικό μου μηχάνημα και τα νούμερα το επιβεβαίωναν.

Αν ψάξεις στο internet θα βρεις αναφορές για το λ με το οποίο δουλεύουν πελλετολέβητες και πελλετόσομπες...

ΥΓ: Να υπενθυμίσω πως το 80% του καυσίμου είναι αέρια και όχι στερεά. Για να ελευθερωθούν αυτά τα αέρια το ξύλο αρκεί να θερμανθεί στους 300 βαθμούς, δε χρειάζεται να είναι στοιχειομετρική η αναλογία του οξυγόνου. Η μετέπειτα μείξη των αερίων καυσίμων με το οξυγόνο του αέρα είναι αυτή μου μας ενδιαφέρει περισσότερο για την τέλεια καύση. Θα δείτε πολλούς λέβητες να έχουν και 2 χωριστούς ανεμιστήρες γιαυτή τη δουλειά. Αν δεν απατώμαι και στα ενεργειακά τζάκια το ίδιο συμβαίνει με διαφορετικά τάμπερ που ανοιγοκλείνουν.
Last edit: 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Gdevil

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76095 από jnet
Παναγιώτη μπράβο για το αρχικό ποστ και την συζητηση που ακολουθεί. Δείτε με κανένα συντονιστή μηπως το κάνουμε και άρθρο στα άρθρα μελών.

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #76099 από Stavrax
@alex_nous
Φυσικά και παίζει ρόλο. Η θερμοκρασία της φωτιάς φαίνεται και από το χρώμα της. Όσο πιο λευκό γίνεται τόσο μεγαλύτερη είναι. Αν παρατηρήσεις το τζάκι του πεθερού σου με ανοιχτό τον αέρα και σε ξερό ξύλο θα δεις σχεδόν ολόλευκη φωτιά ακριβώς στο σημείο που τραβάει το οξυγόνο. Αυτό σημαίνει θερμοκρασία κοντά στους 600°C! Πιστεύω ότι αν με κάποιο τρόπο μπορείς να στείλεις τον αέρα κάτω από την φωτιά θα έχεις διαφορά στην απόδοση και σίγουρα λιγότερη στάχτη.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ