Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Γιώργος Κυργίδης

Γιώργος Κυργίδης

Στα Standard Business Members εχουμε δικαίωμα για 10 αρθρα. Στο premium 30. Και θα βγεί ενα executive για απεριοριστα.

http://www.opengov.gr/minenv/?p=4207

 

Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση αναλυτικό κείμενο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, που συνέταξε η Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού η οποία είναι άμισθη.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνοντας στη δημοσιότητα για διαβούλευση στις 4 Απριλίου τη σύνοψη του σχεδίου Οδικού Χάρτη Πορείας της Ελλάδας στο Τομέα της Ενέργειας με ορίζοντα το 2050,, ξεκίνησε τη διαδικασία διαλόγου σχετικά με τη χάραξη ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού οδικού χάρτη για τη χώρα μας μέχρι το 2050.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην πορεία υλοποίησης της αναπτυξιακής πολιτικής μιας χώρας, καθώς η δρομολόγηση και επιτυχής υλοποίησή του θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και το πλαίσιο διαμόρφωσης τόσο γεωπολιτικών συνεργασιών, όσο και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέχεια της διαδικασίας διαλόγου που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, το ΥΠΕΚΑ με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα σχόλια δίνει σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση αναλυτικό κείμενο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, στο οποίο βασίζεται η συνοπτική παρουσίαση του οδικού ενεργειακού χάρτη για το 2050.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 11:02

Αποτελέσματα Κλήρωσης

To μέλος GeorgeG ήταν ο τυχερός στην κλήρωση ενόψη των εορτών και κέρδισε την ποσότητα pellet που δωροθετήθηκε.

Το Pellet προσφέρθηκε από τον

κ. Βαξεβάνη Γιάννη ιδιοκτήτη του Pellet Shop στην Γεφυρα Θεσσαλονίκης Τηλ.   2310715579 & 6945447463

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Tης Xρυσας Λιαγγου

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Aκαρπες κινδυνεύουν να παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες για την κατασκευή και λειτουργία 200 MW από φωτοβολταϊκά, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεων. Πρόκειται για έργα με συμβάσεις για την αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔEΣMHE κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Aυγούστου 2010 και με βάση τον νόμο θα πρέπει σε διάστημα 18 μηνών να έχουν κατασκευαστεί και να έχουν συνδεθεί με το σύστημα για να εισπράξουν τις εγγυημένες τιμές.

Eργα συνολικής ισχύος περί τα 200 MW, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔEΣMHE, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν να κατασκευαστούν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος. H καθυστέρηση συνδέεται αποκλειστικά με το θέμα της χρηματοδότησης, που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ακόμα και γι’ αυτό τον τομέα επενδύσεων που μέχρι πρότινος -λόγω των εγγυημένων τιμών- αντιμετωπίζονταν από τις ξένες τράπεζες θετικά. Oι συγκεκριμένες μάλιστα επενδύσεις που κινδυνεύουν να «χάσουν το τρένο» έχουν διασφαλίσει τις πλέον υψηλές ταρίφες απορρόφησης, δηλαδή 392,04 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα άνω των 100 Kw και 441,05 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα μέχρι 100 Kw. Πηγές της αγοράς εμφανίζουν το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Yπολογίζουν ότι τα έργα που έχουν διασφαλίσει σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔEΣMHE και δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω χρηματοδότησης ανέρχονται σήμερα σε 1.500 MW σε σύνολο 8.000 MW περίπου.

Aναφέρουν μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αδυναμίας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη κινητικότητα αγοραπωλησιών αδειών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και της πίεσης που ασκεί στους ιδιοκτήτες το 18μηνο. Aγοραστές, στην παρούσα φάση, εμφανίζονται μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού ή ιδιώτες που διαθέτουν ρευστό και βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μια επένδυση με ασφαλή και εγγυημένη απόδοση και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση (20ετία).

Tο θέμα της αγοραπωλησίας αδειών όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά και στα αιολικά απασχολεί και τη PAE (Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας) η οποία έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠEKA) τη φορολόγηση της μεταπώλησης αδειών, προτείνοντας ένα πάγιο τέλος υψηλό προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ. H PAE προτείνει μάλιστα τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος να αποτελέσουν πόρο του Eιδικού Λογαριασμού AΠE που κρατάει ο ΔEΣMHE για την αποπληρωμή των παραγωγών πράσινης ενέργειας.

Tο θέμα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA η οποία βρίσκεται σε επαφές με την ETEπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) προκειμένου να ανοίξει πιστώσεις είτε προς τις ελληνικές τράπεζες είτε απευθείας σε επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις ανανεώσιμης πηγές ενέργειας. Tο σενάριο που συζητείται είναι η δέσμευση πόρων του EΣΠA για την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ.

Tην ίδια στιγμή πάντως το YΠEKA αναζητεί λύση για ένα ακόμη θέμα που συνδέεται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Πρόκειται για τη διασφάλιση της δυνατότητας του ΔEΣMHE να αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, θέμα που έχει πάρει αρνητικές διαστάσεις λόγω του τρέχοντος ελλείμματος του ΔEΣMHE. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το YΠEKA αναμένεται να οριστικοποιήσει τις επόμενες ημέρες σχέδιο για μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά κατά 10% και παράλληλα θέσπιση «μπόνους» για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν εγχώρια ή και ευρωπαϊκή τεχνολογία. Θα θεσμοθετηθεί δηλαδή αυξημένη εγγυημένη τιμή για τις επενδύσεις που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ ελληνικής ή ευρωπαϊκής παραγωγής.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

 Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 5,9% το 2010.

 Για πρώτη φορά η τιμή  του άνθρακα (Pg C), ξεπέρασε τα 9 Pg με αποτέλεσμα να υπερκαλύψει  την μείωση κατα 1,4% που υπήρξε από το 2009.

 Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2008-2009 (ΕΚΚ) για τις εκπομπές κατεληξε να έχει βραχύβια διάρκεια λόγω της ισχυρής αύξησης των εκπομπών στις αναδυόμενες οικονομίες.

 Η επιστροφή στην αύξηση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες οικονομίες δημιουργήθηκε λόγω της αύξησης της έντασης των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια οικονομία.

 

Διαβάστε επιπλέον

πηγή

 

Rapid growth in CO2 emissions after the 2008–2009 global financial crisis

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Στα χρόνια της... Κατοχής κινδυνεύει να επιστρέψει η Ελλάδα και στον περιορισμό των δασών από την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Τότε, σύμφωνα με τους δασολόγους, είχαν μειωθεί δραματικά τα δάση από την εκτεταμένη κοπή δέντρων, από τον κόσμο που έψαχνε τρόπο για να ζεσταθεί στα δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά, η παράνομη υλοτομία, διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων έχει λάβει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνο σε ακριτικούς και ορεινούς νομούς της χώρας, αλλά ακόμη και σε περιαστικά δάση και πάρκα των μεγάλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Τα εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) τονίζοντας ότι δεν αφορά πλέον μεμονωμένα περιστατικά από ανθρώπους που κόβουν κάποια ξύλα για να ζεσταθούν οι ίδιοι, αλλά ακόμη και από οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται τα καυσόξυλα σε ανταγωνιστικές τιμές στη «μαύρη αγορά» λόγω της υψηλής ζήτησης που έχουν φέτος εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
«Τον τελευταίο χρόνο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνον η παράνομη υλοτομία, αλλά και η διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων. Εχουμε καταγγελίες ότι ορισμένοι κόβουν δέντρα ακόμη και σε δάση γύρω από τις πόλεις για να τα εμπορευτούν σε χαμηλότερες τιμές, από αυτές που επικρατούν στην αγορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Πηγαίνουν βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει φύλαξη, κόβουν ξύλα και τα πουλάνε 60 - 70 ευρώ τον τόνο. Αν επεκταθεί αυτή η κατάσταση κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στο 1945, όταν στην Αττική είχαν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις, από τον κόσμο που έκοβε δέντρα εξαιτίας της ανέχειας. Από την κατάσταση αυτή κινδυνεύουν τα δασικά οικοσυστήματα, χάνονται όμως και τεράστια ποσά από τα δημόσια έσοδα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον. Κατανοούμε τη δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται, όμως δεν υπάρχουν υπάλληλοι και μέσα για να κινηθούν στα δάση εκτός ωραρίου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα», τόνισε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Ξύλα αντί για πετρέλαιο
Η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί στο κατακόρυφα, στην προσπάθεια των πολιτών να περιορίσουν τις δαπάνες για θέρμανση των σπιτιών τους. Οι τιμές ποικίλλουν και συνήθως ξεκινούν από 120 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 160 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την ξηρότητα των ξύλων, όμως για μικρότερες ποσότητες (με το τσουβάλι ή το κιλό) οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 20 ευρώ τα δέκα κιλά ή 200 ευρώ ο τόνος.
Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα, παρά το κρύο, κινείται η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Με τις τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα περίπου στα 94 έως 96 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές δε λειτουργούν τα καλοριφέρ στο σπίτι, παρά μόνο τις βραδινές ώρες και με το θερμοστάτη χαμηλότερα 2-3 βαθμούς σε σύγκριση με το παρελθόν.
«Η ζήτηση κάπως ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του κρύου, όμως παραμένει περίπου 40% χαμηλότερα από πέρσι. Οι περισσότεροι έχουν κατεβάσει τους θερμοστάτες στο σπίτι και ανάβουν τα καλοριφέρ μόνο όταν έχει πολύ κρύο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 94 με 96 λεπτά το λίτρο στο λιανική, ενώ είχαν φτάσει μέχρι και τα 98 λεπτά. Υπάρχει δυσκολία και όλοι προμηθεύονται μόνο την ποσότητα που χρειάζονται για να περάσουν ένα διάστημα», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

Αγγελιοφόρος


Η Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, σε συνεργασία με την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τoν Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το EKETA/ΙΤΕΣΚ, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ, Το σήμερα και το αύριο».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το πρωί, στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής, στα πλαίσια της έκθεσης BIOENERGY EXPO 2011 και θα εισηγηθούν επιλεγμένοι ομιλητές με έμφαση στη χρήση της βιομάζας ως καύσιμο, στην επίδραση καύσης pellets στον αέρα, στους τρόπους ένταξης της βιομάζας ως καύσιμο στην Ελλάδα και άλλες τοποθετήσεις.
Η Ημερίδα θα αναπτυχθεί σε δυο ενότητες με ανάλογη θεματική προσέγγιση και προσανατολισμό.
Η πρώτη ενότητα θα έχει θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – Επιστημονική Προσέγγιση και Ανάλυση» και θα συντονιστεί από την Αγγελική Μουτσάτσου, Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY.
Ομιλητές στη πρώτη ενότητα θα είναι οι:
•Εμμανουήλ Κούκιος, Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Δημήτρης Κέκος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Παναγιώτης Γραμμέλης, Μηχανολόγος Μηχανικός,
•Νικόλαος Παπαγιαννάκος, Διευθυντής Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Δημήτρης Τσάτσης, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc, Σχολή Χημικών Μηχανικών και,
•Κωνσταντίνος Αθανασίου, Λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η δεύτερη ενότητα θα έχει θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ-Παραγωγική Διαδικασία και Ανάλυση», και συντονιστής θα είναι ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και εταίρος του ECOCITY.
Ομιλητές στη δεύτερη ενότητα θα είναι οι:
•Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΕΒΙΟΜ,
•Νικόλαος Δαναλάτος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
•Ιωάννης Μπούκης, Δρ. Χημικός Μηχανικός,
•Καλλιόπη Πανούτσου, Τμήμα Μελετών Αναπτυξιακών Έργων, Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ΚΑΠΕ
•Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός και
•Φίλιππος Μπρέζας, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Στο τέλος κάθε ενότητας θα γίνουν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Αγαπητοί επισκέπτες σας καλωσορίζουμε στο energ.gr μια διαδικτυακή πύλη η οποία στο αρχικό της στάδιο θα έχει ένα Φόρουμ ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα που θα έχουν σχέση με την ενέργεια και το περιβάλλον. Θα υπάρχει επιπλέον ένα κομμάτι με θεματολογία γύρω από το περιβάλλον στο αρχικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου στο οποίο είστε αυτή την στιγμή το οποίο θα εμπλουτίζεται από ειδικούς του συγκεκριμένου χώρου.


Η Βιομάζα είναι ενα από τα θέματα που θα σταθεί αρκετά το Φόρουμ στα πρώτα του βήματα μια και η ανάγκη που έρχεται τη δεδομένη στιγμή σε αρκετά ελληνικά σπίτια για αλλαγή του υπάρχοντος λέβητα λόγω της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο γίνεται αντικείμενο συζήτησης σχεδόν σε όλους μας. Η χρήση της βιομάζας τα προηγούμενα χρόνια υστερούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα οπότε υπάρχει μεγάλο έδαφος για ανταλλαγή απόψεων, πληροφορίας, γνώμης και εμπειρίας μέσα από ένα δομημένο Forum πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Θέματα οπως τα φωτοβολταικά μπορούν να έχουν αρκετή ανάδραση ενώ υπάρχουν αρκετοί με εγκεκριμένες άδειες από τον ΔΕΣΜΗΕ οι οποίοι σκέπτονται να κάνουν το επόμενο βήμα λόγω της κρίσιμης περίστασης που περνά η χώρα.

Εγγραφείτε στο energ.gr πατώντας εδώ

 

Ενέργεια και Περιβάλλον

Ας αποκτήσουμε τη γνώση

 

Σάββατο, 07 Ιουλίου 2007 12:54

Bioenergy expo 2011

Ο κλάδος της παραγωγής, διαχείρισης και διανομής ενέργειας και της εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί στην Ελλάδα έναν κλάδο που, παρά τις διευρυμένες δυνατότητές του και τις προοπτικές σημαντικής εκμετάλλευσης και αποδοτικών επενδύσεων, δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Με τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών να αποπροσανατολίζουν την επιχειρησιακή και επενδυτική δραστηριότητα, και την ελληνική πραγματικότητα να γίνεται ασφυκτική, η στροφή στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας έχει γίνει επιτακτική.

Η Bioenergy expo αποτελεί την πρώτη αποκλειστική επαγγελματική έκθεση για την παραγωγή, αξιοποίηση, διανομή και διάθεση προϊόντων Βιομάζας, τα Βιοκαύσιμα και τη Βιοενέργεια. Προϊόντα, εξοπλισμός, τεχνολογία και τεχνογνωσία, επιμόρφωση και ανάπτυξη ενός ενημερωμένου, ανταγωνιστικού και παραγωγικού δικτύου επαγγελματιών, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις και δομικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η διοργάνωση της Bioenergy expo 2011.

Στις 2-5 Δεκεμβρίου 2011, το εκθεσιακό κέντρο ExpoAthens στην Ανθούσα θα φιλοξενήσει την πιο σημαντική διοργάνωση στον χώρο της Βιοενέργειας, της παραγωγής και αξιοποίησης Βιομάζας και των Βιοκαυσίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.bioenergyexpo.gr

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 07:22

Eνεργειακή απόδοση

Σελίδα 1 από 2