Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Πράσινες τεχνολογικές  αστικές λύσεις ανά τον κόσμο
27 Μαρτίου
2013
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

1. Νέα Υόρκη

 Φωτογραφία: Tyrone Turner,National Geographic 

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/pictures/120726-green-tech-city-building-solutions-urban-heat-island/#/city-solutions-green-buildings-floating-laboratory_57161_600x450.jpg

Η Science Barge είναι μια πλωτή φορτηγίδα, η οποία λειτουργεί ως τάξη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον ποταμό Hudson, στη Νέα Υόρκη.

Τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιοκαύσιμα, χτίστηκε το 2007 και  έχει μηδενική καθαρή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Τα λαχανικά καλλιεργούνται υδροπονικά, παίρνουν δηλαδή όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους από το νερό αντί για το χώμα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι  φυσικοί πόροι και να προσαρμοστούν σε αστικά περιβάλλοντα. Το νερό της βροχής καθώς και επεξεργασμένο νερό του ποταμού χρησιμοποιούνται για άρδευση, και τα φυτοφάρμακα απαγορεύονται.

2. Δανία

denmark1

Φωτογραφία Yonhap News Agency / Ευρωπαϊκή Pressphoto

 http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/pictures/120726-green-tech-city-building-solutions-urban-heat-island/#/city-solutions-green-buildings-copenhagen_57159_600x450.jpg 

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα διεθνή πρότυπα για πράσινα κτίρια, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αειφόρου δόμησης σε διεθνές επίπεδο είναι το παραπάνω συγκρότημα κατοικιών στη Δανία. 

Σχεδιασμένο από την Bjarke Ingels Group, η προαστιακή κατοικία ανάπτυξης-περίπου δέκα λεπτά με το τρένο έξω από την Κοπεγχάγη, έχει σχεδόν 500 διαμερίσματα και ενσωματώνει μια εμπορική περιοχή με μαγαζιά και καφέ, έτσι ώστε οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να καίνε ορυκτά καύσιμα για τις ανάγκες τους. Το συγκρότημα άνοιξε επίσημα το 2010, είναι προσανατολισμένο να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερο φως της ημέρας, και μία περίτεχνη πράσινη στέγη 1.700 τετραγωνικών μέτρων βοηθάει στην εκτροπή των ηλιακών ακτινών έτσι ώστε να κρατήσει το έδαφος δροσερό.

Καθαρές Χώρες - Περιβαλλοντολογικά Φιλικές
05 Φεβρουαρίου
2013
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

Σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Δείκτη Απόδοσης, Environment Performance Index, (EPI), ο οποίος αναφέρεται σε μια μέθοδο για την ποσοτικοποίηση και συγκριτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των πολιτικών μιας χώρας, οι 10 πιο 'καθαρές' χώρες στον κόσμο είναι:

1. Ελβετία

alt

2. Λετονία

alt

3. Νορβηγία

alt

4. Λουξεμβούργο

alt

5. Κόστα Ρίκα

alt

6. Γαλλία

alt

7. Αυστρία

8. Ιταλία

alt

9. Αγγλία

alt

10. Σουηδία ( η Σουηδία και η Αγγλία βρίσκονται στην ίδια σειρά κατάταξης)

alt

Ανάγκη ή Επιλογή ?
24 Ιανουαρίου
2013
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

 Η πυρηνική ενέργεια παρουσιάστηκε ως ‘σανίδα σωτηρίας’, ως η μόνη διέξοδος μπροστά στο αδιέξοδο της επερχόμενης εξάντλησης των αποθεμάτων του πετρελαίου, ειδικά μετά την κρίση πετρελαίου τον Οκτώβριο του 1973. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως η ‘σανίδα σωτηρίας’ είναι μία τεράστια επιλογή και μάλιστα πολιτική και οικονομική?

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, οι πολίτες της Βουλγαρίας καλούνται να ψηφίσουν και να απαντήσουν στο εξής ερώτημα ”Πρέπει η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία να αναπτυχθεί με την κατασκευή καινούργιου πυρηνικού σταθμού;”. Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. 

Καύση Ξύλων
24 Ιανουαρίου
2013
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

Υπάρχει πολύς κόσμος που ψάχνεται για τη σωστή καύση των καυσίμων στερεής βιομάζας και είναι λογικό να του γεννιούνται κάποιες βασικές απορίες

Πόσος αέρας χρειάζεται για την τέλεια καύση ενός κιλού ξύλου;

Πότε θ αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη?
17 Ιανουαρίου
2013
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

Τι περιμένουμε? Πότε θ αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη? Πότε θα πέσουν χρήματα στην αγορά? Πότε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας? Τι θ απογίνουν τα παιδιά? Θα γίνουμε Βουλγαρία?? (σε μισθούς)? Θα παίρνουμε σύνταξη αύριο? Θα υπάρχει ιατρική περίθαλψη σε λίγο??

Πως θα τα βγάλουμε πέρα, με τόσες μειώσεις στο εισόδημα και τόσες αυξήσεις σε φόρους, ΔΕΗ, εισφορά για φάρμακα και υγεία? Τόσες και πολλές άλλες ερωτήσεις, έχουν ριζώσει μέσα μας, μας τρώνε, έχουν χαλάσει τη ζωή και τη διάθεση μας και δυστυχώς οδήγησαν χιλιάδες συνανθρώπους μας σε αυτοκτονία.

Λαμπτήρες Οικονομίας
07 Ιανουαρίου
2013
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλά λέγονται το τελευταίο διάστημα για τις λεγόμενες λάμπες οικονομίας. Ορισμένα είναι σωστά, άλλα όμως αποτελούν απλά μύθους, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τον καταναλωτή.
Κι επειδή τα τελευταία χρόνια μιλάμε πολύ για πράσινη ανάπτυξη αν και πολύ φοβάμαι ότι η ιστορία θα μιλήσει για πράσινα άλογα ενώ εμείς προς το παρόν για πράσινους φόρους θα προσπαθήσω να κάνω μια προσέγγιση στο τι συμφέρει και με ποιες προϋποθέσεις .
Ας δούμε όμως περιληπτικά τους λαμπτήρες.

Θέρμανση στις εποχές των "Ισχνών Αγελάδων"
30 Δεκεμβρίου
2012
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

Ως ένας συνηθισμένος καταναλωτής που ψάχνεται να μειώσει τα κοστολόγια του, ώστε να προσαρμοστούν στη μείωση του εισοδήματος του, έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα (και παρακαλώ να διορθωθούν μέσω διαλόγου όσα είναι λάθος). Κατ αρχήν νομίζω πρέπει να μικρύνουμε τα σπίτια μας. Πολλοί από μας, στις παλιότερες καλές εποχές που παίρναμε "μίζες" με κάθε τρόπο, ακόμα και με την αδιαφορία μας για το πως βγάζουμε το εισόδημα μας, αν αυτό δεν ήταν ανάλογο με άλλους λαούς.... αν οι ώρες εργασίας μας ήταν λίγες σε σχέση μ αυτό που πρέπει... αν μπορούσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες με σημαντικές απολαβές.... αν..αν.. δεν έχει σημασία το κάθε "αν"... .... αν ακόμα ακόμα ψηφίζαμε αυτόν που υποσχόταν και μοίραζε αφειδώς... χωρίς ν αναρωτιόμαστε που τα βρήκε.... ... φτιάξαμε, αγοράσαμε "ποιότητα ζωής" συχνά υπερβολική σε σπίτι, αυτοκίνητο, κινητό, ντύσιμο, ταξίδια, σχολεία, διασκέδαση, κλπ που το χρήμα μπορεί ν αγοράσει.

Μπρικέτες: 'τα έξυπνα' καυσόξυλα
30 Δεκεμβρίου
2012
Γράφτηκε από τον:
Κατηγορία: Άρθρα

Αν και μοιάζουν με κανονικά ξύλα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι μπρικέτες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά τα τελευταία χρόνια και αποτελούν την εναλλακτική λύση για μία σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση. Κατασκευάζονται από υπολείμματα κατεργασίας π.χ. πριονίδια, αγροτικά κατάλοιπα, καλλιέργειες και απορριφθείσα βιομάζα.

Συζητήσεις στο Forum
15 Δεκεμβρίου
2012
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

Διαβάζοντας πολλές συζητήσεις σε άρθρα, διακρίνουμε δύο κατηγορίες συνομιλιών.

Η πρώτη (και πραγματικά πολύτιμη και χρήσιμη) είναι εκείνη που κάποιος αναφέρει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και πολλές απαντήσεις προσπαθούν να τον βοηθήσουν. και πολύ συχνά το καταφέρνουν. Είναι η μία όψη του Έλληνα, αυτή που είναι θαυμαστή, το μεγάλο καλό της φυλής μας. Το "φιλότιμο", το 'Κέφι" και η διάθεση να βοηθήσουμε κάποιον που ζητά βοήθεια. Πολλές από αυτές τις έννοιες δεν έχουν μετάφραση σε άλλες γλώσσες και δεν είναι ο πλούτος της γλώσσας μας που το έχει δημιουργήσει αυτό, αλλά η μοναδικότητα της πρακτικής λειτουργίας αυτού που νοιώθουμε. Αν άλλοι λαοί λειτουργούσαν σύμφωνα με αυτά, σίγουρα κάπως θα τα είχαν ονομάσει.

Η δεύτερη είναι κάτι πολύ διαφορετικό, είναι η άρνηση, ο εγωισμός, το συμφέρον, ο ατομισμός, η προσπάθεια επιβολής της άποψης μας. Είναι η άλλη όψη της φυλής μας. Είναι αυτή που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί, ειδικά στη νεότερη ιστορία μας (πολύ περισσότερο στη πρόσφατη ιστορία).

Στις μέρες που ολοι περιμένουμε
13 Δεκεμβρίου
2012
Γράφτηκε από:
Κατηγορία: Άρθρα

 Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης έκλεισε από μποτιλιάρισμα, καθώς στο ίδιο σημείο, νερά στο δρόμο πάγωσαν και τρία αυτοκίνητα καρφώθηκαν στις μπαριέρες, ευτυχώς χωρίς θύματα και τη δεύτερη φορά.

       Για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες καθυστερήσαμε σαράντα πέντε λεπτά στη δουλειά μας, όχι με δικιά μας υπαιτιότητα.

       Χιλιάδες εργατοώρες χαμένες (δεν ήμασταν οι μοναδικοί μποτιλιαρισμένοι) και κάποιες χιλιάδες ευρώ σε υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα το αποτέλεσμα.

       Στην παραπάνω από ώρα διαδρομή, γνωστό «ράδιο…..» μας ενημέρωνε καταγγέλλοντας τα πάντα, κάθε αρμόδιο, παροτρύνοντας αυτούς που έπαθαν ζημιά στα αυτοκίνητα τους, να μηνύσουν το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη μαγνητοφωνημένη εκπομπή ως αποδεικτικό στοιχείο για να δικαιωθούν.

Σελίδα 1 από 3