Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Καθαρές Χώρες - Περιβαλλοντολογικά Φιλικές

(1 Ψήφος)
Καθαρές Χώρες - Περιβαλλοντολογικά Φιλικές
05 Φεβρουαρίου
2013
Γράφτηκε από: cat
Κατηγορία: Άρθρα

Σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Δείκτη Απόδοσης, Environment Performance Index, (EPI), ο οποίος αναφέρεται σε μια μέθοδο για την ποσοτικοποίηση και συγκριτική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των πολιτικών μιας χώρας, οι 10 πιο 'καθαρές' χώρες στον κόσμο είναι:

1. Ελβετία

alt

2. Λετονία

alt

3. Νορβηγία

alt

4. Λουξεμβούργο

alt

5. Κόστα Ρίκα

alt

6. Γαλλία

alt

7. Αυστρία

8. Ιταλία

alt

9. Αγγλία

alt

10. Σουηδία ( η Σουηδία και η Αγγλία βρίσκονται στην ίδια σειρά κατάταξης)

alt

Συγκεκριμένα, ο Περιβαλλοντικός Δείκτης Απόδοσης 2012 (Environmental Performance Index, EPI) είναι ένας δείκτης, ο οποίος κατατάσσει 132 χώρες σύμφωνα με 22 δείκτες απόδοσης στις ακόλουθες 10 κατηγορίες :

-περιβαλλοντική επιβάρυνση νόσου,

-νερό (επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου),

-ατμοσφαιρική ρύπανση (επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου),

-ατμοσφαιρική ρύπανση (επιπτώσεις στο οικοσύστημα),

-υδάτινοι πόροι (επιπτώσεις στο οικοσύστημα),

-βιοποικιλότητα και βιότοποι,

-δασοκομία,

-αλιεία,

-γεωργία και

-κλιματική αλλαγή.

Οι κατηγορίες αυτές παρακολουθούν την απόδοση και την πρόοδο με βάση δύο γενικούς στόχους, την περιβαλλοντική υγεία και τη ζωτικότητα του οικοσυστήματος με κύριο στόχο την αειφορία.

Ένας ακόμη δείκτης, ο πιλοτικός Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης (Trend EPI) κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με αλλαγές στις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους κατά την τελευταία δεκαετία. Με τη χρήση του δείκτη Trend EPI, οι ίδιες οι χώρες οφείλουν να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την περιβαλλοντική πρόοδο τους μέσα στο χρόνο, καθώς και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τις επιδόσεις τους.

Οι δείκτες 2012 EPI και Pilot Trend EPI είχαν κυκλοφορήσει επίσημα στο Νταβός της Ελβετίας, κατά την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις 27 Ιανουαρίου 2012. Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν μέσω της συνεργασίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και Πολιτικής (YCELP) του Πανεπιστημίου Yale και του Πανεπιστημίου Columbia University Center για τη Διεθνή Earth Science Information Network (CIESIN). Η διαδραστική ιστοσελίδα για το 2012 EPI είναι η ακόλουθη http://epi.yale.edu/.

Διαβάστηκε 9427 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 13:48

1 σχόλιο

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια