Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Pellets Βιομάζας: Το καύσιμο του μέλλοντος

(0 ψήφοι)

Τα pellets (πέλλετς ή πελλέτες) βιομάζας είναι ένα ανανεώσιμο στερεό βιοκαύσιμο υψηλής ποιότητας . Σε αντίθεση με τα συμβατικά καύσιμα βιομάζας (κούτσουρα ξύλου, κλαδέματα δέντρων κ.λπ.), τα οποία έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, τα pellets βιομάζας καταφέρνουν να συνδυάσουν τα ακόλουθα πολύτιμα χαρακτηριστικά: χαμηλή υγρασία, υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο και ομοιομορφία στο σχήμα και το μέγεθος. Η τελευταία αυτή ιδιότητα (της ομοιομορφίας) είναι εξαιρετικά σημαντική σε θέματα που σχετίζονται με τη μεταφορά και αποθήκευση του καυσίμου.

Μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών βιομάζας μπορούν χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή pellets, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από κομμάτια ξύλου, είτε μαλακού (π.χ. πεύκο, έλατο, ερυθρελάτη) ή σκληρού (π.χ. δρυς, σημύδα, ιτιά, λεύκα). Τα υπολείμματα επίσης του ξύλου, όπως το πριονίδι και το ροκανίδι συνιστούν εξίσου δημοφιλή υλικά για την παραγωγή pellets βιομάζας. Η σταθερή χημική σύσταση του καυσίμου το καθιστά κατάλληλο για χρήση σε ποικίλες εφαρμογές, από οικιακές σόμπες και καυστήρες κεντρικής θέρμανσης μέχρι μεγάλης κλίμακας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μορφή τους σε συνδυασμό με το μικρό κυλινδρικό τους σχήμα προσδίδει στα pellets ιδιότητες ρευστού και επιτρέπει την εισαγωγή συστημάτων πλήρους αυτοματισμού σε αρκετές εφαρμογές, διευκολύνοντας περαιτέρω τη διαχείρισή τους ως καύσιμο. Για τους παραπάνω λόγους τα pellets βιομάζας έχουν εμφανίσει τόσο κατακόρυφη ανάπτυξη ως εναλλακτικό, φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, την τελευταία 20ετία στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως.

• Τα 2,2 κιλά pellet διαθέτουν ισοδύναμη θερμογόνο δύναμη με 1 λίτρο πετρέλαιο η 3 κιλά καυσόξυλων.

• To pellet έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία (8-10%), ενώ αποθηκεύεται πολύ εύκολα και καθαρότερα δεδομένου ότι συσκευάζεται σε σακιά των 10 ή 15 κιλών.

• Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι παρόμοια με αυτή του κοινού ξύλου...

Διαβάστηκε 5451 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 17:52
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια