Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

energeiakotzaki.gr

Latest

Ταχυτατα αναπτυσόμενες εκπομπες διοξειδίου του ανθρακα μετά την κρίση του 2008-9

 Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 5,9% το 2010.

 Για πρώτη φορά η τιμή  του άνθρακα (Pg C), ξεπέρασε τα 9 Pg με αποτέλεσμα να υπερκαλύψει  την μείωση κατα 1,4% που υπήρξε από το 2009.

 Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2008-2009 (ΕΚΚ) για τις εκπομπές κατεληξε να έχει βραχύβια διάρκεια λόγω της ισχυρής αύξησης των εκπομπών στις αναδυόμενες οικονομίες.

 Η επιστροφή στην αύξηση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες οικονομίες δημιουργήθηκε λόγω της αύξησης της έντασης των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια οικονομία.

 

Διαβάστε επιπλέον

πηγή

 

Rapid growth in CO2 emissions after the 2008–2009 global financial crisis

 

Παρανομη Υλοτομία - Ξύλα αντί για πετρέλαιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Στα χρόνια της... Κατοχής κινδυνεύει να επιστρέψει η Ελλάδα και στον περιορισμό των δασών από την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Τότε, σύμφωνα με τους δασολόγους, είχαν μειωθεί δραματικά τα δάση από την εκτεταμένη κοπή δέντρων, από τον κόσμο που έψαχνε τρόπο για να ζεσταθεί στα δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά, η παράνομη υλοτομία, διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων έχει λάβει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνο σε ακριτικούς και ορεινούς νομούς της χώρας, αλλά ακόμη και σε περιαστικά δάση και πάρκα των μεγάλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Τα εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) τονίζοντας ότι δεν αφορά πλέον μεμονωμένα περιστατικά από ανθρώπους που κόβουν κάποια ξύλα για να ζεσταθούν οι ίδιοι, αλλά ακόμη και από οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται τα καυσόξυλα σε ανταγωνιστικές τιμές στη «μαύρη αγορά» λόγω της υψηλής ζήτησης που έχουν φέτος εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
«Τον τελευταίο χρόνο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνον η παράνομη υλοτομία, αλλά και η διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων. Εχουμε καταγγελίες ότι ορισμένοι κόβουν δέντρα ακόμη και σε δάση γύρω από τις πόλεις για να τα εμπορευτούν σε χαμηλότερες τιμές, από αυτές που επικρατούν στην αγορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Πηγαίνουν βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει φύλαξη, κόβουν ξύλα και τα πουλάνε 60 - 70 ευρώ τον τόνο. Αν επεκταθεί αυτή η κατάσταση κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στο 1945, όταν στην Αττική είχαν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις, από τον κόσμο που έκοβε δέντρα εξαιτίας της ανέχειας. Από την κατάσταση αυτή κινδυνεύουν τα δασικά οικοσυστήματα, χάνονται όμως και τεράστια ποσά από τα δημόσια έσοδα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον. Κατανοούμε τη δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται, όμως δεν υπάρχουν υπάλληλοι και μέσα για να κινηθούν στα δάση εκτός ωραρίου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα», τόνισε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Ξύλα αντί για πετρέλαιο
Η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί στο κατακόρυφα, στην προσπάθεια των πολιτών να περιορίσουν τις δαπάνες για θέρμανση των σπιτιών τους. Οι τιμές ποικίλλουν και συνήθως ξεκινούν από 120 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 160 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την ξηρότητα των ξύλων, όμως για μικρότερες ποσότητες (με το τσουβάλι ή το κιλό) οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 20 ευρώ τα δέκα κιλά ή 200 ευρώ ο τόνος.
Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα, παρά το κρύο, κινείται η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Με τις τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα περίπου στα 94 έως 96 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές δε λειτουργούν τα καλοριφέρ στο σπίτι, παρά μόνο τις βραδινές ώρες και με το θερμοστάτη χαμηλότερα 2-3 βαθμούς σε σύγκριση με το παρελθόν.
«Η ζήτηση κάπως ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του κρύου, όμως παραμένει περίπου 40% χαμηλότερα από πέρσι. Οι περισσότεροι έχουν κατεβάσει τους θερμοστάτες στο σπίτι και ανάβουν τα καλοριφέρ μόνο όταν έχει πολύ κρύο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 94 με 96 λεπτά το λίτρο στο λιανική, ενώ είχαν φτάσει μέχρι και τα 98 λεπτά. Υπάρχει δυσκολία και όλοι προμηθεύονται μόνο την ποσότητα που χρειάζονται για να περάσουν ένα διάστημα», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

Αγγελιοφόρος

Απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας στις κεντρικές θερμάνσεις

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού».

Η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία αποτελεί και πρόταση περιβαλλοντικών οργανώσεων, στο πλαίσιο απαγκίστρωσης από το πετρέλαιο, προστασίας του περιβάλλοντος και επίτευξης των εθνικών στόχων για την μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αποσκοπεί αφενός στην απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας (pellets και άλλα) στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, αφετέρου στη θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου πλαισίου ελέγχου των εκπεμπόμενων από αυτές τις εγκαταστάσεις καυσαερίων.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία αναθεωρεί μετά από 18 χρόνια το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, επιτυγχάνονται τα εξής:

· αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη την Επικράτεια.

· υιοθετούνται αυστηρά και ολοκληρωμένα πρότυπα, όπως π.χ. στην περίπτωση των εγκαταστάσεων θέρμανσης που χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής βιομάζας.

· ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις λειτουργικές απαιτήσεις, καθώς και θέματα σχετικά με τη συντήρηση – ρύθμιση των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού.

· εκσυγχρονίζονται διατάξεις του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές εξελίξεις

Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=1356&language=el-GR


Ημερίδα για τη βιομάζα - Βιοενέργεια 3/12 Bioenergy expo 2011


Η Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, σε συνεργασία με την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τoν Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το EKETA/ΙΤΕΣΚ, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ, Το σήμερα και το αύριο».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το πρωί, στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής, στα πλαίσια της έκθεσης BIOENERGY EXPO 2011 και θα εισηγηθούν επιλεγμένοι ομιλητές με έμφαση στη χρήση της βιομάζας ως καύσιμο, στην επίδραση καύσης pellets στον αέρα, στους τρόπους ένταξης της βιομάζας ως καύσιμο στην Ελλάδα και άλλες τοποθετήσεις.
Η Ημερίδα θα αναπτυχθεί σε δυο ενότητες με ανάλογη θεματική προσέγγιση και προσανατολισμό.
Η πρώτη ενότητα θα έχει θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – Επιστημονική Προσέγγιση και Ανάλυση» και θα συντονιστεί από την Αγγελική Μουτσάτσου, Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY.
Ομιλητές στη πρώτη ενότητα θα είναι οι:
•Εμμανουήλ Κούκιος, Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Δημήτρης Κέκος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Παναγιώτης Γραμμέλης, Μηχανολόγος Μηχανικός,
•Νικόλαος Παπαγιαννάκος, Διευθυντής Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Δημήτρης Τσάτσης, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc, Σχολή Χημικών Μηχανικών και,
•Κωνσταντίνος Αθανασίου, Λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η δεύτερη ενότητα θα έχει θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ-Παραγωγική Διαδικασία και Ανάλυση», και συντονιστής θα είναι ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και εταίρος του ECOCITY.
Ομιλητές στη δεύτερη ενότητα θα είναι οι:
•Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΕΒΙΟΜ,
•Νικόλαος Δαναλάτος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
•Ιωάννης Μπούκης, Δρ. Χημικός Μηχανικός,
•Καλλιόπη Πανούτσου, Τμήμα Μελετών Αναπτυξιακών Έργων, Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ΚΑΠΕ
•Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός και
•Φίλιππος Μπρέζας, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Στο τέλος κάθε ενότητας θα γίνουν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Bioenergy expo 2011

Ο κλάδος της παραγωγής, διαχείρισης και διανομής ενέργειας και της εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί στην Ελλάδα έναν κλάδο που, παρά τις διευρυμένες δυνατότητές του και τις προοπτικές σημαντικής εκμετάλλευσης και αποδοτικών επενδύσεων, δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Με τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων ετών να αποπροσανατολίζουν την επιχειρησιακή και επενδυτική δραστηριότητα, και την ελληνική πραγματικότητα να γίνεται ασφυκτική, η στροφή στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας έχει γίνει επιτακτική.

Η Bioenergy expo αποτελεί την πρώτη αποκλειστική επαγγελματική έκθεση για την παραγωγή, αξιοποίηση, διανομή και διάθεση προϊόντων Βιομάζας, τα Βιοκαύσιμα και τη Βιοενέργεια. Προϊόντα, εξοπλισμός, τεχνολογία και τεχνογνωσία, επιμόρφωση και ανάπτυξη ενός ενημερωμένου, ανταγωνιστικού και παραγωγικού δικτύου επαγγελματιών, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις και δομικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η διοργάνωση της Bioenergy expo 2011.

Στις 2-5 Δεκεμβρίου 2011, το εκθεσιακό κέντρο ExpoAthens στην Ανθούσα θα φιλοξενήσει την πιο σημαντική διοργάνωση στον χώρο της Βιοενέργειας, της παραγωγής και αξιοποίησης Βιομάζας και των Βιοκαυσίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.bioenergyexpo.gr