Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

energeiakotzaki.gr

Το τέλος μιας οδύσσειας.

Κατ' αρχήν να πω ότι δεν είχα και ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο. (την θέρμανση) Δηλαδή αν με έβαζες (πριν) να ανάψω ή να κλείσω τον λέβητα πετρελαίου, θα το έκανα μάλλον, αλλά δεν ήξερα ακριβώς το πως. Φαντάζομαι θα το έβρισκα. Απλά ήθελα να μπορώ να έχω ζέστη στο σπίτι.

Με την περσινή χρονιά που το πετρέλαιο ήταν κοντά στο 1 ευρώ, και δεν ζεσταθήκαμε και πλήρωσα σχεδόν ότι είχα στην άκρη. Οπότε δεύτερη χρονιά δεν έβγαινε μ' αυτόν τον ρυθμό. Πόσο μάλιστα που τώρα το πετρέλαιο πήγε στο 1,40.

Οπότε άρχισα να ψάχνομαι τι μπορώ να κάνω που να είναι φτηνότερο.

Ξεκίνησα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Έψαξα τα air-condition, πέρασα (αλλά δεν ακούμπησα) από τους λέβητες ιόντων (γιατί το εξωτικό έχει την χάρη του-αλλά μπορεί να δηλητηριαστείς!) , συνέχισα στις αντλίες θερμότητας (και μόλις άκουσα τις τιμές πήρα φόρα κι ακόμα τρέχω) και τέλος κοίταξα και τους ηλεκτρικούς λέβητες.

Βασικό μειονέκτημα όλων των παραπάνω που εντόπισα εγώ ως απλός καταναλωτής που-θυμίζω-δεν είχα σχέση ιδιαίτερη με το "άθλημα". Κεντρική διάθεση στο ρεύμα. Οποιαδήποτε στιγμή ανεβαίνει το ρεύμα (όπως έγινε με το πετρέλαιο) και βρίσκεσαι ξεκάρφωτος και με τα μηχανήματα στα χέρια. (όπως μας έμειναν οι λέβητες πετρελαίου)

Το ξύλο δεν είναι και το φόρτε μου (άλλωστε δεν μένω σε χωριό για να το έχω άφθονο) και στην Πελοπόννησο δεν έχει και τόσο όσο ας πούμε στην βόρεια Ελλάδα και στα γειτονικά Βαλκάνια. Που κι ακόμα κι εκεί, είναι υπο εξέταση το για πόσο ακόμα μ' αυτούς τους ρυθμούς θα έχει.

Έτσι άρχισα να ψάχνω για πέλλετ. Βρήκα το φόρουμ κι άρχισα να διαβάζω.

Αρχικά κοίταξα για μια σόμπα νερού. Λόγω διαρρύθμισης σπιτιού δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αερόθερμη, οπότε σκέφτηκα την νερού για να εκμεταλλευτώ την εγκατάσταση των καλοριφέρ.

Στην πορεία ανακάλυψα (μάλλον με βοήθησαν ν' ανακαλύψω) ότι θα με συνέφερε περισσότερο να βάλω λέβητα, έστω και στο μπαλκόνι. Μετά "έψησα" και τα πεθερικά μου να κάνουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο με λέβητα στο λεβητοστάσιο που να μας καλύπτει και τους δυο. Έψαξα και βρήκα μηχανολόγο και έβγαλα τις θερμίδες που χρειάζονται τα δύο διαμερίσματα.

Άρχισα τότε να ψάχνω για λέβητες (στην θερμιδική αξία που χρειαζόμουν-30KW) με καλές κριτικές από χρήστες κι όχι από έμπορους, και κοντά στα χρήματα που υπολόγιζα ότι μπορώ να διαθέσω.

Είδα πολλά, διάβασα περισσότερα. Ένα βασικό σημείο που με ενδιέφερε ήταν αυτό της υποστήριξης και της εγκατάστασης. Επειδή η Τρίπολη που κατοικώ δεν έχει ακόμα (τώρα μπαίνει στον χορό) τόσο μεγάλη κίνηση στο πέλλετ, δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη τεχνογνωσία και με φόβισαν λίγο οι επαφές με τους ντόπιους μαστόρους και εμπόρους. Γι αυτό το λόγο ξεκίνησα κι ένα θέμα για τις εταιρίες που αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση, μήπως και έσωζα ατό το κομμάτι τουλάχιστον. Δεν βρήκα καμία. (παρ' ότι είχα διαβάσει το αντίθετο)

Έφτιαξα τότε ένα καινούργιο θέμα με την τελική μου αναζήτηση για τον λέβητα που σκόπευα ν' αγοράσω και για προτάσεις σχετικά με παρόμοιους αξιόπιστους λέβητες που να είναι κοντά στα χρήματα και στις ανάγκες μου (30KW).

Όπως θα δείτε γι αλλού πήγαινα (Starfire maxi30) κι αλλού κατέληξα τελικά (Biopel OPOP 30KW). Και κατέληξα εκεί βασικά γιατί είχα λύσει το θέμα της εγκατάστασης και της υποστήριξης. Αν είχα μεγαλύτερη ποικιλία διαθέσιμη που να μου έδινε εγκατάσταση και υποστήριξη τότε ίσως διάλεγα κάτι διαφορετικό.

Βασικό μειονέκτημα η τιμή αγοράς. Δεν μπορεί στην Τσεχία να κάνει 2882,76 ευρώ με το φόρο αν κάνετε την μετατροπή τόσο βγαίνει) και στην Ελλάδα να κάνει 4350 που τον πλήρωσα εγώ. Μιλάμε σχεδόν για τα διπλά λεφτά! Κάποιος φεσώνει τρελά το προϊόν. (ποιος άραγε?)

Κατα τ΄ άλλα καλός μου φαίνεται, μένει να τον δουλέψω κιόλας για να σας πω και τα υπόλοιπα.