Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Ενας Χρόνος με λέβητα Pellet

Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης και η αναμενόμενη το 2012 εξίσωση του με το πετρέλαιο κίνησης με οδήγησαν στην απόφαση τον Οκτώβριο του 2011 να προβώ στη αγορά και εγκατάσταση Λέβητα βίο-καυσίμων. Στην αγορά υπήρχαν αρκετοί λέβητες για επιλογή τον Οκτώβριο, όχι βέβαια όσοι υπάρχουν σήμερα μισό χρόνο μετά. Επίσης η τεχνολογία τους εξελίσσεται «ραγδαία» γιατί όπως ήταν φυσικό ήταν κάτι νέο για την αγορά.
Εγώ αποφάσισα να αγοράσω έναν Ελληνικό λέβητα που να καιει Pellet – ξύλα – κάρβουνο – κουκούτσια – βιομάζα. Για να έχω την δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις συνθήκες.

Έτσι άρχισα να καιω τον λέβητα με pellet από τις 16 Νοεμβρίου 2011. Η αλήθεια είναι πως παρουσιάστηκαν στην αρχή διάφορα προβλήματα αλλά ευτυχώς με την συμπαράσταση των τεχνικών του εργοστασίου παραγωγής ξεπεράστηκαν και αποτελούν μόνο κακή ανάμνηση.

Παραθέτω παρακάτω πίνακα με την κατανάλωση που είχα σε pellet. Το σπίτι είναι μονοκατοικία 150m2  κατασκευασμένο το 2003 ψηλοτάβανο με μονώσεις εξωτερικά, πάνω πλάκα και ανοικτό και από τις τέσσερις πλευρές , δηλαδή «στους τέσσερις ανέμους».
 
 

Οι εμπειρίες από τη νέα κατάσταση πολλές. Η χαρά του πετρελαίου «έρχεται το βυτίο βάζει και το ξεχνάω» περάσανε. Όπως βλέπετε και στον πίνακα κουβάλησα 500 τσουβάλια μέσα σε χιόνια, βροχές, αέρα. μέρα, νύχτα. Η δεξαμενή του λέβητα έχει χωρητικότητα 230 κιλά  και στο πολύ κρύο ήθελε γέμισμα ανά 2,5 μέρες. Πρέπει να έχετε πολύ καλό ελκυσμό στην καμινάδα γιατί αλλιώς, όπως εγώ, θα «φάτε» πολύ καπνό. Ο λέβητας θέλει έλεγχο σχεδόν μια φόρα κάθε μέρα, και καθάρισμα μια στις 15 μέρες και πας λευκός και φεύγεις Μαύρος.

Οι τιμές του Pellet ακολούθησαν μια τρελή άνοδο από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και το Μάρτιο του 2012 όπου ξεκίνησαν περίπου στο 220€ ο τόνος και έφτασαν μέχρι και 320€ και σε μερικές περιπτώσεις δυτικό-ευρωπαϊκών Pellet πολύ περισσότερο.

Οι ποιότητες pellet της αγοράς πολλές. Ελληνικά, Βουλγάρικα, Σέρβικα, Ρουμάνικα. Αλλά πολύ καλά, άλλα μέτρια και άλλα κακά. Κάποια κάνουν πολύ στάχτη, αλλά πολύ κλίγκερ, αλλά πολύ κάπνα κλπ. Δύσκολο να βρεις το τέλειο, αλλά υπάρχουν κάποια αρκετά καλά. Εγώ προσωπικά δοκίμασα  6 εταιριών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμογόνος δύναμη. Αυτό που λένε πάντως ότι 1 λίτρο πετρέλαιο = 2 κιλά pellet είναι σχετικό και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η ποιότητα του λέβητα, η ποιότητα του pellet, η ορθή εγκατάσταση, έξυπνοι θερμοστάτες. Εγώ σε σχέση με το πετρέλαιο που έκαιγα πριν είχα 1 λίτρο πετρέλαιο = 2,6 κιλά pellet που σε τιμές μεταφράζεται 1,10 € = 0,70 €. Βέβαια το πετρέλαιο ξέρουμε ότι θα παει 1,40 ενώ για το pellet δεν μπορούμε να ξέρουμε!

Ένα σημαντικό βοήθημα για την σωστή επιλογή μιας νέας μορφής θέρμανσης είναι το internet και ιδίως κάποια forum όπου οι χρήστες παρουσιάζουν τους λέβητες τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τρόπους εγκατάστασης για καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμη μέσα από αυτά (στα οποία εγώ συμμετέχω) γίνετε και μια οργάνωση για να πετύχουμε καλύτερες τιμές pellet, κάποιες συναντήσεις για ανταλλαγή εμπειριών και όχι μόνο.

Πάντως, όσοι ενδιαφέρεστε για μια καλύτερη οργάνωση και σε τοπικό επίπεδο μην διστάσετε να με ενοχλήσετε. Μάλιστα αν υπάρξει ενδιαφέρον θα ήταν εποικοδομητική μια εκδήλωση ενημέρωσης.

Γκορίδης Χαράλαμπος
Θεολόγος ΑΠΘ
Λογιστής Φοροτέχνης Α΄ Τάξης