Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Παρανομη Υλοτομία - Ξύλα αντί για πετρέλαιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Στα χρόνια της... Κατοχής κινδυνεύει να επιστρέψει η Ελλάδα και στον περιορισμό των δασών από την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Τότε, σύμφωνα με τους δασολόγους, είχαν μειωθεί δραματικά τα δάση από την εκτεταμένη κοπή δέντρων, από τον κόσμο που έψαχνε τρόπο για να ζεσταθεί στα δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά, η παράνομη υλοτομία, διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων έχει λάβει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνο σε ακριτικούς και ορεινούς νομούς της χώρας, αλλά ακόμη και σε περιαστικά δάση και πάρκα των μεγάλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Τα εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) τονίζοντας ότι δεν αφορά πλέον μεμονωμένα περιστατικά από ανθρώπους που κόβουν κάποια ξύλα για να ζεσταθούν οι ίδιοι, αλλά ακόμη και από οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται τα καυσόξυλα σε ανταγωνιστικές τιμές στη «μαύρη αγορά» λόγω της υψηλής ζήτησης που έχουν φέτος εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
«Τον τελευταίο χρόνο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνον η παράνομη υλοτομία, αλλά και η διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων. Εχουμε καταγγελίες ότι ορισμένοι κόβουν δέντρα ακόμη και σε δάση γύρω από τις πόλεις για να τα εμπορευτούν σε χαμηλότερες τιμές, από αυτές που επικρατούν στην αγορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Πηγαίνουν βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει φύλαξη, κόβουν ξύλα και τα πουλάνε 60 - 70 ευρώ τον τόνο. Αν επεκταθεί αυτή η κατάσταση κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στο 1945, όταν στην Αττική είχαν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις, από τον κόσμο που έκοβε δέντρα εξαιτίας της ανέχειας. Από την κατάσταση αυτή κινδυνεύουν τα δασικά οικοσυστήματα, χάνονται όμως και τεράστια ποσά από τα δημόσια έσοδα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον. Κατανοούμε τη δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται, όμως δεν υπάρχουν υπάλληλοι και μέσα για να κινηθούν στα δάση εκτός ωραρίου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα», τόνισε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Ξύλα αντί για πετρέλαιο
Η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί στο κατακόρυφα, στην προσπάθεια των πολιτών να περιορίσουν τις δαπάνες για θέρμανση των σπιτιών τους. Οι τιμές ποικίλλουν και συνήθως ξεκινούν από 120 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 160 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την ξηρότητα των ξύλων, όμως για μικρότερες ποσότητες (με το τσουβάλι ή το κιλό) οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 20 ευρώ τα δέκα κιλά ή 200 ευρώ ο τόνος.
Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα, παρά το κρύο, κινείται η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Με τις τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα περίπου στα 94 έως 96 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές δε λειτουργούν τα καλοριφέρ στο σπίτι, παρά μόνο τις βραδινές ώρες και με το θερμοστάτη χαμηλότερα 2-3 βαθμούς σε σύγκριση με το παρελθόν.
«Η ζήτηση κάπως ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του κρύου, όμως παραμένει περίπου 40% χαμηλότερα από πέρσι. Οι περισσότεροι έχουν κατεβάσει τους θερμοστάτες στο σπίτι και ανάβουν τα καλοριφέρ μόνο όταν έχει πολύ κρύο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 94 με 96 λεπτά το λίτρο στο λιανική, ενώ είχαν φτάσει μέχρι και τα 98 λεπτά. Υπάρχει δυσκολία και όλοι προμηθεύονται μόνο την ποσότητα που χρειάζονται για να περάσουν ένα διάστημα», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

Αγγελιοφόρος